Филозоф Написано Август 24, 2013 Пријави Подели Написано Август 24, 2013 :aman: Људи су разумели поенту и после првох огавног поста. Онима којима се не свиђа неће им се свидети па све да напишеш хиљаду оваквих ствари Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 25, 2013 Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Полако, полако, расте ко квасац... Berkut је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 25, 2013 Пријави Подели Написано Август 25, 2013 Mnogi ljudi zbog svoje prirode osećaju da su poligamisti, tako da ne vide ništa loše u tome, ali saznavši volju Božiju kroz otkrivenje Njegovog jedinorodnog Božanstvenog Logosa, oni veruju u prečistu nauku Njegovu te zato ne žele da žive po tome, po tom, kako kaže Aposol Hristov, "zakonu" koji osećaju u svom telu. Jednostavno pravilo kako se boriti protiv duha razvrata i bluda U samom trenutku kada se razvratna pomisao pojavi u čoveku, misao treba odbaciti od sebe, saseći je u korenu, ali ako strast snažno nastavlja da navaljuje, onda, na osnovu iskustva svetih ljudi, treba: 1. Oseniti se krsnim znamenjem (Krst je znak zagrljaja i sile Božije ljubavi), i prizvati pomisao o sudbonosnoj istini da je vreme ovoga života dato čoveku da preda (prinese!) dušu ili Bogu ili djavolu! 2. Zapitati se: da li želim sa Bogom ili sa djavolom? ,,Tamnog je izgleda, a na glavi nema kose već nekakvu pogan pomešanu s pepelom, oči su mu kao u lisice i iz njega izlazi strahovito odvratan smrad!" :Prepodobni Andrej Jurodivi. 3. Oseniti se krsnim znamenjem i reći: Idi satano od mene u ime Gospoda Isusa Hrista Sina Božijeg! 4. Uzeti Sveto Pismo i čitati u Apostolskim poslanicama o uzvišenosti i lepoti čistog i neporočnog života. 5. Pročitati sledeće molitve: ,,Svetitelji Hristovi: Mojsije Murine, Andreju Jurodivi, Metodije Carigradski, Jovane Mnogostradalni, Justine Filosofe, None Iliopoljski, Hrisante, Marijo Egipćanko, mučenice Tomaido, Katarino, Irino, Ognjena Marijo, Evdokijo, Pelagijo, i Krsna slavo moja (ime), molite Predragog, Svesilnog i Sveblagog Gospoda našeg Isusa Hrista, da odolim truležnim i svelukavim strastima, bludnim telesnim pohotama, da me od njih sačuva u ljubavi Svojoj. Amin." ,,Vladiko, Gospode Bože moj, u Tvojim je rukama život moj, zaštiti me po milosti svojoj, i ne dopusti da propadnem sa bezakonjima svojim, niti da idem za voljom tela koje pohotom vojuje protiv duha. Tvoje sam stvorenje, ne prezri delo ruku svojih. Nemoj se odvratiti od mene, sažali se, a ne ponizi! Slab sam, nemoj me prezreti, Gospode, jer Tebi pribegoh zaštitiniku svome Bogu: isceli dušu moju, jer sagreših Tebi, spasi me radi milosti Tvoje, jer sam Ti odan od mladosti svoje. Neka se postide oni što traže da me odgurnu od Tebe pomoću nečistih dela, ružnih pomisli, nekorisnih sećanja! Udalji od mene svaku nečistotu, svako zlo, jer si Ti jedini besmrtan, u svemu besprimerno moćan, i svima daješ silu za borbu protiv nepomjanika. Jer Tebi priliči svaka slava, čast i poklonjenje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vjekove vjekova. Amin!" Олимп је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 26, 2013 Пријави Подели Написано Август 26, 2013 http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski65.htm Ostale prostodušne ali moćne pouke, praktični saveti i tumačenja Prepodobnog Save Pskovo-Pečerskog: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski13.htm http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracSavaPskovoPecerski/StaracSavaPskovoPecerski.htm Arsenija је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 27, 2013 Пријави Подели Написано Август 27, 2013 Evo još jednog mudrog sredstva i saveta. Savet daje jedan monah koji je jedno veče rešio da sutradan izvrši bludni čin sa privlačnim mladićem koji sa ostalim ljudima duže vreme dolazi nedeljom da pripomogne u manastiru u spremanju hrane i služenju gostiju koji dolaze u manastir, koji mu je to od ranije predložio, jer su se medjusobno jedno drugom veoma dopali. Te noći mu je andjeo doneo san: ,,Sanjam sobu prepunu crva, sve se beli od njih, a ja ležim prekriven njima, u neopisivim mukama! Andjeo, valjda moj andjeo čuvar, izvlači me iz te gomile i izvodi na dvorište, u letnjikovac. Nakon nekoliko minuta, kada sam se smirio i uspokojio, Andjeo mi kaže - ako sutra počiniš blud sa onim mladićem, napustićeš manastir, i brzo ćeš potpuno otpasti od Boga i upasti u strašnu duhovnu bedu. A ono što te čeka nakon toga jeste ona soba, samo ne jedna noć provedena u njoj... Ona soba će postati tvoj večni dom." Sutradan kada se probudio na jutarnjem bogosluženju i Liturgiji, kaže, glavu nije dizao ka oltaru, nego se sve vreme molio - Gospode, milostiv budi meni grešnom. Njegov savet je da se treba zapitati: da li je vredno zbog nekoliko minuta izgubiti rajsku svetost a naslediti onu sobu? Cega sve nema na ovom dunjaluku!? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 27, 2013 Пријави Подели Написано Август 27, 2013 АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН <3 Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 27, 2013 Пријави Подели Написано Август 27, 2013 Оно што душу моју полива бензином јесте када стомакоугађам. На пример, наједем се добро(да не останем гладан случајно ), онда ми се после обилног ручка или вечере приједе нешто слатко. Не дај боже да има торте, али падне неки слаткиш. Обично ми се припије и неки сокић после торте. Ако вечерам, немам неке посебне активности, него да будем на рачунару. Онда ми се некако угаси пламен "живости" и обузме ме лењост и равнодушност, она блага, чисто да ти се ништа не ради. Мало после тога, обично почнем да маштарам... Цап, одједном блудна слика, сећање, призор, "шаљива" реченица... Ако је прихватим, одједном као да сам бацио шибицу на бензином поливену душу. Ако то учиним, следи још неколико неодољивих корака, које ако си лењ олако прихватиш. Е онда, ми се цела душа запали и задими смрадом похоте. Обично тада после таквог осећаја или доживљаја некако одступе Речи Божије које теше души иначе, тј. Вера, а још ђаво набуни да си згрешио, и да је Бог љут на тебе. Још увек задимљен изнутра, треба смоћи снаге одупрети се том диму, и завикати, Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме, сагреших. Или само Исусе, Сине Божији помилуј ме... Видно се може видети како се отварају прозори душе.. у зависности колико си далеко отишао, толико више треба да се очисти душа.. Након неког времена, и након схватања да сам погрешио што сам то учинио, поново се усељава Вера, Нада је остала, а Љубав следи.. Ових дана некако као да сам прогледао, па се сузджавам, и говорим Исусову молитву чим наступе помисли, греховне природе. У зависности у каквом ми је стању ум, или читам наглас, или у себи. Само треба призивати Христа, и не плашити се. Много су Свети Оци о томе говорили. Да напоменем, да немам благослов за Исусову молитву, али се не молим њом умносрдачно, већ изговарам при најезди помисли. Иначе, велика је радост када победиш у овој борби, па макар кад само успешно одбациш помисао из срца, кад наступи. Ђуро Станивук and Zero је реаговао/ла на ово 2 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука