Jump to content

О Промислу Божијем и вољи Божјој...Наше позвање, животни пут

Препоручена порука

Iskustvo/Predanje Crkve se ne slaze u potpunosti sa ovim sto kazes.

Jer ima neizbrojno mnogo primera gde Crkva jasno svedoci da Bog i sasvim neposredno i direktno utice na prirodne pojave, ili preko svojih svetih. I da i sasvim neposredno (vaspitno) kaznjava ljude, kako bi ih popravio i usmerio na valjanu stranu.

Seti se samo, npr., zivotopisa sv. Dimitrija - tamo Crkva upravo svedoci da je serija razornih zemljotresa (stradalo dosta ljudi) zaustavljena molitvom i litijama narodnim, odnosno zauzimanjem Majke Bozije i samog sv. Dimitrija. A izricito se kaze da je taj potres dosao kao (vaspitna) kazna ljudima onog vremena, i kao opomena da znaju kuda su krenuli, sto je opet jasno jer je nakon prinesenog pokajanja prirodna katastorfa prestala.

Zato se na njegov praznik, osim osnovnog, peva i tropar koji govori o zemljotresu.

Naravno, ovakvih primera ima jos dosta, ali je ovaj sasvim dovoljan da ilustruje pricu.

Osim u sv. Predanju, imamo i mnoga svedocanstva Pisma o ovome, evo samo jednog:

"Ako pogaze uredbe moje, i zapovesti moje ne sačuvaju,

Onda ću ih pokarati prutom za nepokornost, i ranama za bezakonje njihovo;

Ali milosti svoje neću uzeti od njega, niti ću prevrnuti istinom svojom"...

Dakle, Bog nije neko ko je dalek i potpuno tudj nasem zivotu, sto izlazi iz ovog sto si ti rekla.

On se itekako mesa u nas zivot, i besprekorno (na svoj Bozanstveni nacin) cuvajuci nasu slobodu neokrnjenom, utice na nas kako bi nas ispravio u onome u cemu gresimo.

To je sasvim svojstveno i prilicno Njegovom nebeskom Roditeljstvu...

Kako ce oni koji zive u "Vatrenom pojasu Pacifika" da razlikuju regularne zemljorese kolji ljujaju stalno od roditeljsko-korektvinih zemljotresa?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Kako ce oni koji zive u "Vatrenom pojasu Pacifika" da razlikuju regularne zemljorese kolji ljujaju stalno od roditeljsko-korektvinih zemljotresa?

Ovo je, sto bi rekli, pitanje za Gospoda Boga... gringrin

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ja bas onomad pre neki dan kad su bile vrucine, otiso do jedne od najvecih kanalskih mreza u Evropi- kanala DTD sa drugom svinjom da malo izvidimo teren, kad ono preplavljeno nam pecarosko mesto kolko nikad nije bilo, takva protivrecnost moze samo kod nas da postoji

http://www.navodi.co.../kanaliDTD.html

moze da se gleda dvojako, kao sto ja cesto volim da mnoge stvari u Bibliji tumacim istovremeno i preneseno i bukvalno, ova susa je dobra sto ce dovesti do brzeg propadanja u bedu, sto pomaze da se narod trgne, otrezni, i napokon se slozi

znaci ne ovo

mv0sba.jpg

nego ovo :D

BEARD+SLAP.+Slap+the+beard+on_4cc3a1_3142066.gif

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Sto se tice nesreca u porodici treba da imamo na na umu da se greh prenosi na sedam generacija.

ово није тачно....прочитала сам масу књига, слушала многобројна предавања и разговарала са доста духовник...свако је одговоран за самог себе...зато се и питам на пр .где је слобода и одговорност једне бебе да рецимо по рођењу изгуби живот....?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

ово није тачно....прочитала сам масу књига, слушала многобројна предавања и разговарала са доста духовник...свако је одговоран за самог себе...зато се и питам на пр .где је слобода и одговорност једне бебе да рецимо по рођењу изгуби живот....?

Slazem se da ono nije tacno, u pitanju je lomljenje ogledala i nije sedam generacija nego sedam godina, "naucno dokazana" stvar!

Bebe jedno vreme nemaju ni termoregulaciju formiranu kako valja, a kamo li sposobnosti za zvakanje koncepata slobode i odgovornosti. Zasto svi ovi bogovi dopustaju smrt bebe? Jedna vakcina moze mnogo vise da doprinese nego svi oni zajedno. Mozda im treba mnogo vise nase pomoci nego sto smo verovali eonima...

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

icon_question.gif 0409_feel

Ja se od metalnih oksida podgrevanih iz jonosfere cuvam na najsigurniji moguci nacin: http://zapatopi.net/afdb/ !

Подели на овим сајтовима

Iskreno? Mozda bi se to dete pretvorilo u razbojnika;

Ovako je bolje imati jednog andjela vise na nebu

Hristos vaskrse

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Hristos vaskrse

Али Драгана, шта то значи у случају недавног убиства бебе: "Боље да разбојник убије бебу (или две) него да беба постане разбојник" ?

Подели на овим сајтовима

Hristos vaskrse

А

Ако је тако, онда ту речи нема о слободној вољи у коју се Бог не меша,а којом се толико дичимо.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ево како ја то видим, али нисам сигуран да је све по православном учењу, тако да "пре употребе овог поста консултујте се са вашим теологом или фармацеутом..."

Свакога дана се молимо "Нека буде воља Твоја И НА ЗЕМЉИ као на небу". Значи на небу је већ сада воља Божија, за то се не молимо, то је већ регулисано.

Молимо се да И ОВДЕ на земљи буде воља Божија.

Што значи да овде сада и није (комплетно) воља Божија. Овде на земљи се дешавају ствари које нису по Божијој вољи.

По чијој онда вољи?

1) Људској

2) онај други који је задужен за зло

Мени је јако тешко да се помирим са злом, да кажем то тако мора. Свако бесмислено зло ( а не знам да ли постоји смислено) ми смрди на оног другог.

Не могу да видим другог као жртву зла да увек кажем да је вероватно то његова кривица и да је можда боље тако. Да дешава се да и сам човек себи скува злу кашу својим поступцима, можда је то и најчешћи случај.

Али мислим да се дешавају и зла у којима човек нема никакве кривице и потпуно невини људи страдају од стране других злих људи или "оног другог".

Исус је изгонио демоне из људи. Значи да су тада, а вероватно и сада, на земљи присутне и друге силе и воље сем Божије.

Онда се поставља питање ( на које немам јасан одговор), каква је власт Божија на овом свету? Јели он суверено влада?

Ја мислим да у приципу да. Ако једнога дана, они који се спасу, погледају шта се све збило, када се све сабере и одузме, изгледаће да је од почетка до краја све било Божија воља. Али конкретно сада, у нашим животима, на овој земљи, мислим да битка још увек траје, дешавају се ствари које су против Божије воље, тако да зло, и ако ће на крају изгубити рат, повремено добија битке.

Можда смо као људи сви криви што је зло ушло у овај свет, али ми је тешко да схватим да је баш у сваком конкретном случају, човек добио оно што је и заслужио и да је "боље што је тако".

Знам да протестанти-калвинисти мисле баш супротно од овога што сам навео. Они не верују у слободну вољу, све је предоређено и свако зло је божије дело (пустио је сотону да нешто уради) јер је то његова воља.

Ја тешко могу да видим да зло може нечему корисном да послужи.

Не знам шта званично каже православна црква.

Подели на овим сајтовима

Овај свет није рај. Јели отац одговоран за синове недаће ако он својевољно напусти дом. Прича о блудном сину говори о томе, није била очева воља да син гладује и храни се рошчићима , већ воља сина који је отишао од оца, а отац је изпоштовао његову вољу.

Подели на овим сајтовима

Iskustvo/Predanje Crkve se ne slaze u potpunosti sa ovim sto kazes.

Jer ima neizbrojno mnogo primera gde Crkva jasno svedoci da Bog i sasvim neposredno i direktno utice na prirodne pojave, ili preko svojih svetih. I da i sasvim neposredno (vaspitno) kaznjava ljude, kako bi ih popravio i usmerio na valjanu stranu.

Seti se samo, npr., zivotopisa sv. Dimitrija - tamo Crkva upravo svedoci da je serija razornih zemljotresa (stradalo dosta ljudi) zaustavljena molitvom i litijama narodnim, odnosno zauzimanjem Majke Bozije i samog sv. Dimitrija. A izricito se kaze da je taj potres dosao kao (vaspitna) kazna ljudima onog vremena, i kao opomena da znaju kuda su krenuli, sto je opet jasno jer je nakon prinesenog pokajanja prirodna katastorfa prestala.

Zato se na njegov praznik, osim osnovnog, peva i tropar koji govori o zemljotresu.

Naravno, ovakvih primera ima jos dosta, ali je ovaj sasvim dovoljan da ilustruje pricu.

A osim u sv. Predanju, imamo i mnoga svedocanstva Pisma o ovome, evo samo jednog:

"Ako pogaze uredbe moje, i zapovesti moje ne sačuvaju,

Onda ću ih pokarati prutom za nepokornost, i ranama za bezakonje njihovo;

Ali milosti svoje neću uzeti od njega, niti ću prevrnuti istinom svojom"...

Dakle, Bog nije neko ko je dalek i potpuno tudj nasem zivotu, sto bas izlazi iz ovog sto si ti rekla.

On se itekako mesa u nas zivot, i besprekorno (na svoj Bozanstveni nacin), cuvajuci nasu slobodu neokrnjenom, utice na nas kako bi nas ispravio u onome u cemu gresimo.

To je sasvim svojstveno i prilicno Njegovom nebeskom Roditeljstvu...

Бог који је једном човеку дао слободу не може да му је одузме. Бог не кажњава, већ човек по слободи бира. Може и да Бога одбије, као Адам. Ту сам себи човек суди.

Пошто Бог није створио свет и човека да пропадну и нестану већ да задобију вечни живот, онда је и свака природна катастрофа и недаћа привремена и није казна Божија због људских греха, већ последица несавршености и света и човека због начина на који постојимо. И докле год будемо на овај начин постојали биће и болести и патње и муке и недаћа и неправде и природних неприлика.

Не схватам како се Бог меша у наше животе, а да нам слобода остане не окрњена? Тако што саспе град, разгоропади вулкане, потресе земљу, улије страх у кости људима и тиме им покаже да он постоји и да сваки онај који се не обрати тај неће имати живот вечни..сумњам да ово није присила и сумњам да овако нешто може бити из љубави..Богу нису потребни такви трикови да нас натера на прав пут. Он је у старту могао да нам се покаже и да поверујемо сви до једног у Њега, а не да нам доказује своје постојање и указује на наше грехе кроз природне прилике и неприлике.

Од Бога не долази зло, јер он је Љубав.

Једно питање, да ли је смрт казна Божија?

Подели на овим сајтовима

Овај свет није рај. Јели отац одговоран за синове недаће ако он својевољно напусти дом. Прича о блудном сину говори о томе, није била очева воља да син гладује и храни се рошчићима , већ воља сина који је отишао од оца, а отац је изпоштовао његову вољу.

Да, Владимире то је јасно, човек сноси последице своје слободне воље.

Оно што буни многе, а и мене је када видиш да неко сноси последице (укључујући и смрт) због злог понашања других људи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...