Jump to content

Како видимо нашу литургијску заједницу

АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?  

97 члановâ је гласало

1. 1. АНКЕТА: Да ли и колико често одлазите у Цркву?

• Свратим, понекад, да упалим свећу.
    • Да, одлазим редовно на Литургију.
    • Једном, два пута годишње, на венчања, крштења...
    • Не одлазим у Цркву. Нисам верник.
    • Да, више пута у току недеље, на Вечерње службе и Литургију.
    • Само када је неки Празник...
    • Да, идем у Цркву, некад, али нисам ја тамо неки верски фанатик

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Цео канон свете Евхаристије (са нагласком на Анафору)...

А тренутак исповедања вере (Символ вере) ми је посебно свечан...

Подели на овим сајтовима

Mozda ne u tom kontekstu "posebno drag", jer ne mogu odvojiti nista, ali definitivno zaamvona molitva https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif dada

Dakle ja sam je susrela prvi put u molitveniku i naucila napamet i od tada sile nema da ja ne ponavljam u sebi tiho za svestenikom :)

toliko mi je lepa ta molitva, kao i jos neke vecernje molitve npr, da ne mogu da ocutim.

jos kad sam dobila "potvrdu" tj blagoslov da ne moram da cutim, ali da ne govorim glasno ( mene su bakice ucile da je greh ista ponavljati za popom ) ma divota!

Zaista mi je velicanstvena...

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Мене одушевљавају молитве Анафоре, нарочито Светог Василија Великог. Отац Агапије је писао о Тријадологији у молитви Анафоре светог Василија Великог. Ускоро ће бити објављено на Поукама.рг.

Подели на овим сајтовима

zar je toliko ocigledno?! klapklap bleh

Salu na stranu, ta molitva mi je nekako posebna, prelepa, nekako "potpuna"...

Ma...

uzivajte i molite se! 0442_feel

Hehe, sad videh, nisam sama u utisku, fala Lave :smiley:

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

''Сјећајући се, дакле, ове спасоносне заповијести и свега што се нас ради збило:крста,гроба,тридневног васкрса, узласка на небеса, сједења са десне стране, и другог и славног доласка

Твоје од Твојих,Теби приносећи због свега и за све.''

Подели на овим сајтовима

А много волим  и: ''Побједничку пјесму, појући, кличући,узвикујући и говорећи...''

И да не заборавим: ''А особито,за Пресвету,Пречисту,Преблагословену и Славну- Владичицу нашу Богородицу и Присно дјеву Марију...''

Подели на овим сајтовима

definitivno su mi omiljene molitve koje sveštenik čita naglas tj. negde tiho...tako prisan odnos i takva ljubav izvire iz njih da se čovek naježi i zaplače i zavrišti.... i pričesti se....

posebno onaj deo gde se kaže da nas nije ostavio ni kada smo otpali....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

sad tek nadjoh na netu

Ти си нам даровао ове заједничке и  сагласне молитве; Ти си и двојици  или тројици, који се сложе у име твоје, обећао дати оно за што се узмоле; Ти  Сам и сада испуни на корист молбе слугу  твојих, дајући нам у садањем веку познање истине твоје, а у будућем дарујући нам живот вечни.

Благодаримо Ти, Господе Боже Сила, који си нас удостојио да и сада станемо пред твој свети Жртвеник и припаднемо твоме милосрђу за грехе наше, и за незнања народна. Прими, Боже, молбу нашу; удостој нас да Ти приносимо  молбе, и срдачне молитве, и бескрвне жртве  за сав народ твој; и оспособи нас, које си силом Духа твога Светога поставио на ову службу твоју, да незазорно и несметано, са чистим сведочанством савести наше призивамо Тебе у свако време и на сваком месту, да,  услишивши нас, милостив нам будеш у обиљу благости твоје.

Опет и много пута Теби припадамо,    и Теби се молимо, Благи и Човекољубиви, да, погледавши на молитву    нашу, очистиш душе наше и тела од сваке нечистоте телесне и духовне, и даш нам да невино  и  неосуђено  стојимо пред светим    Жртвеником твојим.

Достојно је и праведно Тебе певати, Тебе благосиљати, Тебе хвалити, Теби благодарити, Теби се клањати на свакоме месту владавине твоје, јер    си Ти Бог неисказан, непојмљив, невидљив,    непостижан, Који увек јеси, на исти начин јеси, Ти и Јединородни твој Син, и Дух твој    Свети. Ти си нас из небића привео у биће, и када смо отпали подигао си нас опет, и ниси одустао да све чиниш док нас ниси узвео на небо, и даровао нам Царство твоје будуће.  За све то ми благодаримо Теби, и Јединородноме Сину твом, и Духу твоме Светоме: за сва знана и незнана, видљива и невидљива доброчинства, која су нам учињена. Благодаримо Ти и за ову службу коју си изволео да примиш из наших руку, иако пред Тобом стоје хиљаде Арханђела, и безброј Анђела, Херувими и Серафими, шестокрили, многооки, крилати, који лебде,

Свештеник: Победничку песму појући, кличући, узвикујући и говорећи:.............

Са овим блаженим Силама, човекољубиви Владико, и ми кличемо и говоримо: Свет јеси и пресвет, Ти и    Јединородни твој Син и Дух твој Свети;    Свет јеси и пресвет, и величанствена је слава    твоја. Ти си тако заволео свет твој да си и    Сина свога Јединороднога дао, да сваки који    верује у Њега не погине, него има живот    вечни. Он, дошавши и испунивши сав домострој спасења за нас, у ноћи у којој беше предан, управо Самога Себе предаде за живот  света, узевши хлеб у своје свете и пречисте и  непорочне руке, заблагодари и благослови, освети, преломи и даде својим светим Ученицима и Апостолима, рекавши:.........................

Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују на трезвеност душе, на отпуштење    грехова, на заједницу Духа Твога Светога,    на испуњење Царства небескога, на смелост    према Теби, не на суд или на осуду

Теби поверавамо сав живот свој и    наду, човекољубиви Владико, и молимо Те, и призивамо, и преклињемо: удостој нас да се причестимо небеским твојим и страшним Тајнама са ове свештене и духовне Трпезе, са чистом савешћу, на отпуштење грехова, на опроштај сагрешења,  на заједницу Светога Духа, на наследство  Царства небескога, на смелост према Теби, не на суд или на осуду.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Канон евхаристије- поготово оне молитве које свештеник чита наглас или тихо (око којих се води спор: да ли гласно или у себи). Ту ми је најприснији однос са Богом.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Углавном идем на литургију да би се причестио а причешћујем се да би нашао Бога и да би остварио најприснији сусрет са Њим, тј. да би се обожио. Поред пратећих ефеката (очишћење од грехова, радости, спасења, духовних дарова, утехе, молбе за нешто итд.) примаран ми је лични или личносни однос са Богом. У причешћу тражим Богочовека algabacaju као личност као кад идем код неког пријатеља кога волим и пријатељ ме гостољубиво дочекује и обасипа даровима, али идем код њега због њега самог а даровима се радујем и прихватам их као гест љубави. Тај доживљај личног сусрета је сићушан и потребно је да добро начуљим ухо срца да бих заиста осетио иоле присуство  0409_feel, док је доживљај пратећих ефеката већи. Али понављам оно за чим сам жедан је личност  joooj и кроз Њега заједница са Оцем у Духу Светом. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...