Jump to content

Посланица о правом пријатељству

Препоручена порука

Prijatelj je čovek dobar, zdrave duše, misli ispravno, voli vrlinu, besprekornog je morala, veran je u ljubavi, iskren na rečima, postojane je duše, iskren je savetnik, otvoren je, istinoljubiv i pravdoljubiv. Prijatelj je slika i prilika svoga prijatelja i do krajnosti osetljiv oseća duševno raspoloženje prijateljevo i strada duševnim stradanjem svoga prijatelja.
Pre nego mu se prijatelj i ispovedi, on ga pretekne i hita mu u pomoć pre nego mu je ovaj i zatraži, i spremno mu se predaje i pomaže mu ako je u opasnosti. Prijeteljvi prijatelji su i njegovi prijatelji, a neprijatelji i njegovi neprijatelji. Brani prijatelja i izlaže se opasnosti njega radi.
U prijateljevom telu obitava duša prijatelja. On je dobar savetnik, uvek govori što je najbolje i stara se za čast i ime svoga prijatelja. Prijateljeve svetinje su i njegove svetinje. Istinski prijatelj je moćna zaštita i ko je njega našao, našao je blago. Prijatelj je najveća sreća. Dobar prijatelj je neprocenjiva vrednost, dragocenija od svakog blaga. Njegovoj krasoti nema ravne. Prijatelj i u nesrećama i u radostima ostaje isti. Istinski prijatelj hvali vrednosti koje su pohvale dostojne i otvoreno kudi ono što je za kuđenje.

sv.Nektarije

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Euripid kaže: “Istinski prijatelji nemaju ništa svoje, nego im je imanje zajedničko.“ Ništa nije bolje od pravoga prijatelja. Savetovanje njegovo deluje jače od svakoga leka na stradalnu dušu i napaćeno srce prijatelja. Njegove reči su životni lek. Dobar prijetelj može imati blagodatno dejstvo i na dušu i na telo prijatelja. Dobar prijatelj prima na sebe sve što nedostaje prijatelju i blaži najviše ono što se dobro čini, a onoga koji greši najviše ispravlja.
Prijatelj postaje razum, osećanje i oko prijatelja. Prijatelj je oličenje vrline. Niko ko mrzi nije prijatelj. Grigorije Bogoslov kaže: “Veran prijatelj je blago sa dušom, zatvoreni vrt i zapečaćeni studenac što se u pravi čas otvara i iz kojeg se zahvata, a prijateljima nazivam dobre i lepe i one sa kojima smo sjedinjeni po vrlinama.“

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Пријатељ је човек на кога могу да се ослоним , да ме саслуша и посаветује о свим стварима који ме муче и да ми помогне у незгосним ситуацијама колико може.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Пријатељ је пре свега једна дивна реч, једна дивна особа коју искрено волиш, која је увек поред тебе , и у срећи и кад си тужан, и у добру и у злу...са којом можеш све да поделиш и којој ти исто можеш да узвратиш, и она воли тебе...али то не може бити мајка, сестра или неки рођак...то је неки други однос, то није то...то је друга врста љубави...правих пријатеља нема много...то је углавном можда једна особа слична теби, са сличним убеђењима, ставовима, веровањима...особа поред које можеш да се развијаш као личност, која подстиче твој развој и обрнуто...која отклања недоумице, са којом заједно духовно напредујеш...са којом се и расправљаш, на коју се понекад мало и наљутиш, али којој са великом радошћу прашташ...са којом си срећан кад одеш на кафу и осећаш спокојство и када не причате...коју можеш да назовеш у свако доба дана и ноћи, са којом си у мислима и када није близу тебе...која зна како да те обрадује, да те утеши, охрабри , ојача...и могла бих да напишем још доста речи...али и ове су довољне да опишу особу која је захваљујући драгом 0110_hahaha моја пријатељица а одскора и кума .mislise. joooj и коју неизмерно волим...
:bighug:

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

1. пример: Ујутру Пријатеља рано пробудиш и замолиш да оде до твоје канте за ђубре, да ископа важан број, који је случајно бачен и одмах ти треба, а ти си веома удаљен...а она ти одговори:" Извини, не могу одмах. Можеш ли да сачекаш само минут да се обучем?"  -То је мени пријатељица јуче учинила, без размишљања  :bighug:

2. пример: Зове телефоном пријатељица и упозорава ме на ситуацију са мојим дететом ( што је за њега могло да буде опасно ) и још се она извињава. Хвала јој, до неба   :bighug: 

Има још примера, али нек ово буде довољно за сад ;)    :blessyou: 

Подели на овим сајтовима

За мене пријатељ у невољи је заиста прави пријатељ.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Стварно не знам. Сигурно је да је то неко кога сам из гомиле изабрао да ми буде близак као што је Бог (наравно не на исти начин). Човек који ће знати толико тога о мени, а и ја о њему, а да то неће ниједног од нас удаљити, већ на најприроднији начин још више спојити као личности које ће и кроз свој пријатељски однос прослављати Бога. 

Човек који ће разумети и видети оно што остали не могу да виде. Мада, ово је већ утопија, иако можда, остварива. 

Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин.

Подели на овим сајтовима

Божијом милошћу сам окружена изузетним људима (малобројним, али немерљиво важним) који ме храбре када тонем у малодушност и који су ме заустављали када сам хтела превише да полетим, а крила ми нису довољно очврсла. Они су ти који препознају моје мисли и пре него што их изговорим. То су они који имају довољно велико срце да приме сву љубав коју носим, без оптерећења и мисли да их гушим, и све молитве за њихову радост и спасење. Људи-водиље, као да нам Господ кроз њих понекад говори.

Подели на овим сајтовима

• 5 weeks later...

Sta je pravo prijateljstvo ?

Право пријатељство је кад ближњи имају толику љубав да су спремни положити и свој живот један за другог ако је потребно.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Не очекујем од пријатеља да положи свој живот за мене,то је бзв поређење,јер ко заиста има божанску љубав,тај ће се жртвовати и за непријатеља...

Од пријатеља пре свега очекујем да ме капира и ја њега, неко ским радо пијеш кафу ,можете се исповедити један другом, а без бојазни да ће то процурети или се злоуптребити...и тако то,пријатељ је човек од кога можеш очекивати бар мало разумевања ...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Prijateljstvo je rod koji se po duši izabere

U životu postoji mnogo stvari kroz koje ne možemo prolaziti sami, a sve i da tih stvari postoji mnogo manje, lepše ih je proživeti sa nekim. Mnogo ljudi prođe kroz naš život, uzmu šta im je potrebno, i odu, ali ostaju oni koji su tu zbog nas, a ne zbog sebe, oni koji daju, a ne traže ništa za uzvrat. Ono što sam ja naučila kroz život jeste da se prijateljstvo ne bira. Ono biva ko zna zbog čega, kao i ljubav, a ljubav je valjda jedina stvar koja nema definiciju, koju ne treba objašnjavati i tražiti joj razloge. Prijateljstvo, u stvari, znači ljubav. Sve drugo može da se prevari, ali to ne može! Sve drugo može da se izmakne i ostane nedorečeno, ali to ne, jer zavisi od nas. Ne mogu da kažem :"Budi mi prijatelj!", ali mogu reći:"Biću ti prijatelj!" Prijatelj ne može biti svako i njih ne može biti mnogo. Prijatelj ima mana i nije tu samo da sa tobom podeli dobro, već je tu da kaže ono što misli, da nas svojim kritikama natera da preispitamo neke odluke i uputi nas na pravi put, misleći i želeći nam samo dobro i samo najbolje! Za prijatelja se vezujemo vremenom, on postaje deo nas, njegova razmišljanja su povezana sa našim i osećamo sve što i on oseća. On može biti posve različit od nas samih, kako po izgledu tako i duhom, jer pravo prijateljstvo ne trpi predrasude. Prijateljstva nisu trajna ako jedna strana daje sebe, a druga se štedi. Moramo znati da cenimo svaki plemenit postupak, svako saosećanje sa našim bolom, našom tugom, svaki savet i toplu reč. Nikada se ne smemo zapitati zasto mi to činimo, jer ako se preispitujemo onda to nije ono iskreno, iz srca. Tada prestajemo biti prijatelj! Danas su prijateljstva povrsna... Tajne više nisu tajne... Sve manje je žrtvovanja, zalaganja, darivanja drugima i za druge. Sve više je ljudi koji žele da menjaju ljude, a ne da ih prihvataju onakvim kakvim jesu! Ja sebe smatram srećnom, jer imam prijatelja kog nisam birala. Valjda su se duše same privukle. Dovoljno mi je da znam da bih joj se uvek našla i u dobru i u zlu, a srce mi je još ispunjenije kada znam da je ona za mene već mnogo učinila i da me prihvata ovakvu kakva jesam. Hvala prijatelju! ♥

http://draganicarakic.blogspot.com/2014/02/prijateljstvo-je-rod-koji-se-po-dusi.html

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Da li su vaši prijatelji iskreni?

Iskreni prijatelji su retkost i verovatno ste bar jednom u životu imali posla sa ljudima koji su se pretvarali da vas vole i žele sve najbolje, a nije bilo tako

zp-shutterstock_119490196_620x0.jpg

Prijatelji su bogatstvo, a većina osoba teži da ih ima što više. Ipak, iskreni prijatelji su retkost i verovatno ste bar jednom u životu imali posla sa ljudima koji su se pretvarali da vas vole i žele sve najbolje, a nije bilo tako. Stručnjaci savetuju kako da otkrijete kakvim ste osobama okruženi, lažnim ili pravim prijateljima.

Podrška

Oni koji vas vole, pružiće vam podršku bez obzira na sve, čak i ako se ne slažu sa vašim izborima.

Ljubav

Iskreni prijatelji vas prihvataju takve kakvi jeste, sa svim manama i vrlinama. Oni znaju da niste savršeni i da pravite greške, ali će vam to oprostiti.

Kontakt

Zastanite i razmislite s kim ste stalno u kontaktu, a ko vas zove samo kada mu nešto treba? Pravim drugovima ne treba povod da vas čuju i vide. Bez obzira na to koliko su zauzeti ili umorni, naći će vremena za vas.

Poverenje

Tajne koje ste im rekli za prijatelje bi trebalo da budu "svetinja". Prave osobe će ceniti vaše poverenje i učiniće sve što mogu da bi ga opravdali.

Tračevi

Kada neko loše priča o vama, oni koji vas vole se ne upliću u takve razgovore i tračeve. Ako ste krivi, pokušaće da nađu opravdanje za vaše postupke, a nikako vas neće "dobronamerno" kritikovati na sva zvona.

Zaštita

Kada vam je teško, uvek će ponuditi pomoć i zaštitu, čak i ako se niste dugo videli ili ste se zbog nečega sporečkali. Iskrenim prijateljima nije važno ko je u pravu po svaku cenu, već žele da pomognu.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.303.html:531021-Da-li-su-vasi-prijatelji-iskreni

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...