Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

cek, a sta ce im uopste molitve? ako ce Bog da ih spasi onda ce da ih spasi, bez obzira na bilo cije molitve za njih. A ako nekog nece da spasi samo zbog toga sto se drugi nisu molili za njiega, onda je jos gori nego Obijev Bog. :)

Ikonomija spasenja traje do drugog Hristovog dolaska, to ne treba smetnuti s uma.

A nase molitve Gospod trazi radi nas samih. Boga nase molitve ne cine milostivijim, to bi bilo bogohuljenje.

I nase molitve njemu egzistencijalno nisu potrebne,

izuzev molitve i uvazavanja samog Njegovog Logosa,

jer je Logos (prisnije opisano kao - Sin) Njegov identitet, zivljenje (Zivot) i jestestvo Bozije! Molitve u Hristu Bog cuje.

Svojim licnim molitvama Hristos je pokazivao da nije izdvojeni identitet od Boga Oca,

vec molitvom izrazava odnos uvazavnja prema Onome ciji je sami Bozanstveni Logos

(sam Njegov (Boga Oca) zivot, Njegovo jestestvo, smisao Njegovog bica).

Takav odnos i Bog Otac ima prema svom Bozijem Logosu, setimo se - nista bez Njega (volje i delanja Logosa) nije postalo, sto je postalo!

Ono sto je unutar Svete Trojice, ono sto Sveti oci nazivaju -shesis, Hristos dolazi da donese izmedju nas.

Slavom i cascu cinite jedni druge vecim od sebe!

Kada slavom i cascu drugoga cinimo vecim od sebe, izrazavamo pravu, nelicemernu, iskrenu ljubav i zaista verujemo u to.

Otac Moj veci je od Mene! Ali kroz ceo zivot Sina Bozijeg i Otac istu slavu i cast pokazuje prema Sinu.

Nauceni od takvog Ucitelja, ne cudi sto Apostoli u Poslanicama prenose takav nauk: Ovakva ljubav-bratoljublje da bude medju vama,

takva da slavom i cascu jedne druge cinimo vecima od sebe! (Rim. 12, 10)

Ako je to Bozija volja da takav odnos bude medju nama, onda je tako i u Bogu, jer u suprotnom Bog to ne bi savetovao nama.

Sto se tice uticaja molitve na bliznje za koje se molimo, ona ima tu silu da umnozava ljubav u njima.

Kada se Telo Hristovo na zemlji tj. sabranje vernih u Duhu Hristovom, moli za svoje bliznje,

to se sam Hristos moli, jer je tako ostao na zemlji, i maloverne, cak i neverne, to moze postaci na ljubav prema Spasitelju!

To je glavni smisao molitvi za upokojene, ali i za bliznje na zemlji.Na opelu se predstavljeni nazivaju hristoljupcem, blazenim ili blazenom i sl.

tako da opelo, moleban i sl. ima za cilj i to da se uprilici dostojan spomen i sprovod predstavljenih clanova Crkve tj. svetih, kako ih nazivaju Apostoli.

Crkveno opelo je, jednostavno receno, - Hristos te ispraca, tesi tvoje bliznje i docekuje te k Sebi.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ko kaze da cu da se zenim? greengrin

Па нисам чуо да атеисти имају монаштво... ;)

a i ako se odlucim na taj vid samoubistva, tek negde nakon tridesete. :)

Ма сутра ћеш да стретнеш femme fatale и певаћеш од среће док те буде водила на екзекуцију. То не бира памет него срце... t5511

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne znam sta bih ti rek`o, brate, ozbiljan si bogoslov da ti ja solim pamet...

...

"А био је неки богат човек који се облачио у скерлет и скупоцено платно и веселио се сјајно сваки дан.

А пред његовим вратима лежао је један сиромах по имену Лазар, пун чирева,

желећи да се насити оним што је падало са богаташеве трпезе; уз то су и пси долазили и лизали његове ране.

А кад умре сиромах, анђели га однеше у Авраамово наручје. Умро је и богаташ и сахранише га.

И кад се мучио у аду, подиже своје очи и виде издалека Авраама и Лазара у његовом наручју.

Тада повика: оче Аврааме, смилуј се на мене и пошаљи Лазара да умочи врх свога прста у воду и да ми расхлади језик,

јер се мучим у овом пламену.

А Авраам рече: синко, сети се да си примио своја добра у свом животу, а Лазар исто тако зла; он се сад овде теши,

а ти се мучиш.

А преко свега тога постављена је велика провалија између нас и вас, да не могу да пређу они који желе одавде

к вама, нити да пређу к нама они оданде..."

Lk. 16, 19-26

То је само моје размишљање, моја теологумена.

Не видим у каквој је вези ова прича са оним што сам рекао? Ја сам хтео да истакнем, ако ме Господ спаси, како ћу ја да будем ја без мојих ближњих? Личност схватам као идентитет утемељен на односу са многима. Личност као биће, као једна, повлачи за собом многе. У противном је нема.

Подели на овим сајтовима

Волео је и био је вољен. Пред том чињеницом која значи постојање једне личности, конкретан идентитет, мислим (али не намећем ником да мисли као ја), да ни Бог неће остати равнодушан. Шта је онда Рај и шта и кога то Бог спасава ако презре наше односе, наше љубави у којима смо једни другима давали постојање, конкретно "ја"?

A ko kaze da ce da prezre nase odnose?

Jasno je i nedvosmisleno da ce Bog u slucaju svakog coveka da postupi krajnje covekoljubivo, kako to samo On moze.

Ali je takodje jasno da nece svi biti spaseni, ne zato jer to Bog ne zeli, nego jer ti ljudi to ne zele - mislju ili delom.

Ti mislis da ja nisam razmisljao o svojim rodjacima i bliznjima?

Sasvim je normalno da svaki hriscanin zeli da doprinese da se spasu svi njegovi bliznji.

A da li ce - to je Bozija stvar, ne nasa, jer je jedino On savrsena Ljubav, i savrsena Pravednost.

Nase je "da prinosimo molitve i zrtve duhovne".

I dokle traje vreme, nije kasno.

Kad se vreme zavrsi, i nastupi nezalazni Dan Gospodnji, nece vise da bude mogucnosti za promenu.

Ono sto jeste, trajace zauvek.

Zato i jeste kroz Pismo daleko unapred nagovestio da ce "biti plac i skrgut zuba" i "oganj vecni i crv koji ne umire" za sve one koji su ziveli ili zive mimo jevandjelskog etosa i zapovesti ljubavi Bozije...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

То је само моје размишљање, моја теологумена.

Не видим у каквој је вези ова прича са оним што сам рекао? Ја сам хтео да истакнем, ако ме Господ спаси, како ћу ја да будем ја без мојих ближњих? Личност схватам као идентитет утемељен на односу са многима. Личност као биће, као једна, повлачи за собом многе. У противном је нема.

Ova prica pokazuje nepovratnost i neizmenjivost stanja ljudi u vecnosti, ma koje ono da je. A o tome smo valjda pricali...

...

Edit: laku noc svima, moram da dzonjam, ujutro treba da poranim, idem na put... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

dugo sam razmišljo o ovoj temi i moram priznati da mi se čini da to otkupljivanje grešnika, provalije, Lazari, bogataši, pričice, beskrajna poezija itd. briga za bližnje jeste površan način sagledavanja stvari a i sam razgovor o tome je često obična naslada i mazohizam. Uvek se setim starca Porfirija-Ako ne pomiluje MENE, neće ni TEBE... pa ćutim

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Sto se tice Apokatastaze to ucenje je drzao i Sveti Isak Sirijski (St Isaac of Nineveh), ali kao licno uverenje, ne i zvanican stav crkve,

jer pomesna crkva ciji je sapricasnik bio nije prihvatala to ucenje kao opsteobavezujuce, ali nije ga ni odbacivala (!),

tako mi rece pre jedan sa foruma Asirske crkve istoka.

Ovaj zivot na zemlji nije ni mesto ni vreme da gresni rod ljudski veruje u takvu tajnu. Mnoge ljude, posebno one ogrubele duse,

na cijim srcima leze najgori smrtni gresi, tipa ubistva, kradje itd. propovedanje apokatastaze moze samo zadrzati u padu i duhovnoj letargiji (nedelanju).

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Dva do tri posto ljudske populacije su sociopate , ljudi koji po prirodi svoje licnosti ne osecaju empatiju i nemaju ono sto se obicno naziva savest. Sta sa ovim ljudima , oni nisu bolesni jer ih nauka ne klasifikuje kao bolesne ali su genetski programirani da ne poseduju savest niti imaju osecanje empatije . Postavlja se pitanje sta ce biti sa ovim ljudima jer oni nisu sposobni za pokajanje i sve sto urade je potpuno u redu sa njihove tacke gledista. S' obzirom da se radi o prilicnom velikom broju ljudi , zapravo znacajnom procentu covecanstva kako se crkva odnosi prema spasenju ovih ljudi . Tu je naravno i problem psihicki obolelih osoba koje pod uticajem te iste boesti rade neoprostiva dela , recimo shisofernicari su skloni samoubistvu itd...Sta cemo dakle sa ovim ljudima ? Kako se oni spasavaju ako za zivota jednostavno nemaju mogucnost da to sami na bilo koji nacin ostvare ?

Подели на овим сајтовима

Ako svi potenciraju da mi koji se ne spasimo da ćemo provoditi večnost bez smisla, mučeni od savesti, sa demonima... kako to da niko još nije rekao šta će da rade oni koji se budu spasili? Koja će biti njihova dalja svrha postojanja?

Njihova dalja svrha postojanja je potpuna ispunjenost Bogom sto znaci ispunjenost onime sto je zraci iz njega a to je LJUBAV, ZIVOT, RADOST, DUHOVNA NASLADA, ISTINA, PRAVDA, PUNOCA, UREDJENOST, SIGURNOST, ZADOVOLJSTVO, ZNANJE, SITOST, ZANIMANJE i svi oni mali preteci efekti rajski mirisi, rajski zvuci i glasovi andjelskih i svetih horova, prelepe boje, pejzazi, cvetovi rajski i zivotinje, prelepe zgrade i ko zna sta sve s jedne strane i sa druge strane oslobodjenje od svega negativnog STRAHA, BOLA, TUGE, JADA, ZIME, GLADI, VRELINE, PLACA, DOSADE, MRZNJE, ZAVISTI, BORBE, SUKOBA, GUBITKA... To je neka osnovna zemna predstava a ono sto je stvarno je nama neopisivo i neznano kao sto i stoji u svetom pismu. Ovaj ovde svet je samo slika, predstava, nekakav odraz iz bare a tamo je potpuna stvarnost i realnost

Подели на овим сајтовима

Svet bez borbe?

Da li to znači da oni koji se ne spasu, da će imati čitavu večnost na raspolaganju da se bore međusobno i da razvijaju veštinu i snagu? Ako je tako, odo ja u Pakao :)

Хехехе, ко о чему , баба о уштипцима! :)Који ће ти снага, кад си вечан? Мислим, какву сврху онда она има?

Подели на овим сајтовима

Svet bez borbe?

Da li to znači da oni koji se ne spasu, da će imati čitavu večnost na raspolaganju da se bore međusobno i da razvijaju veštinu i snagu? Ako je tako, odo ja u Pakao :)

špekulišeš jer ti je zabavno a možda si i radoznao u nekoj meri...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Можда овај текст може да помогне: https://www.pouke.org...hp?topic=4324.0

brat je u pravu ovaj tekst sve razresava. nakon mnogo godnina trazenja odgovora na problem zla konacno sam uspeo da nadjem pravi odgovor. slava bogu! ostaje mi jos nejasno jedino to kako ljudi koji nisu zadobili mogucnost da primaju ljubav bozju na onom svetu ne mogu da se menjaju tamo kao i ovde i da vremenom postanu dobri i upodobe se. ali to je sada vise tehnicko pitanje

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...