Sherlock H. Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Pa ja i nisam rekao da Bog to radi kao Alah kod muslimana. A sto se tice otaca oni najvazniji su verovali u bukvalni opis pakla. Pa onda ne postoji razlika u odnosu na Alaha, jer u tom tvom slucjau Bog takodje muci ljude, tj. one j stvorio taj veicni oganj il sta vec. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Његова савест је само потиснута. Када буде видео себе онаквим какав јесте неће бити пријатно... Истина је веома незгодна ствар. O tome nam je Bozanstveni Ucitelj govorio pozivom da se izmirimo sa svojim supranikom (savescu), a ne da ulazimo u konflikt sa njim (u zelji da ga odgurnemo, potisnemo..), vec da se izmirimo, da nas suparnik ne preda sudiji... Mislim da cesto nismo svesni koliko je ovaj ovozemaljski zivot ozbiljna stvar. Ko zakopava svoju savest slican je slugi koji zakopava talanat, u onoj prici Gospodnjoj. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Jel citas sta pisem ili treba da ponovim? Anatematizmi protiv origenizma su kasnije pripisani Petom Vaseljenskom Saboru Autori knjiga koje sam naveo (kao i mnogi drugi) kazu nesto sasvim drugo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Нема никакве Божије казне у вечности. Бог ће свима дати биће, вечно биће. А човек ће остати слободан. Рај и пакао јесте стање човекове слободе, оно унутра у њему. Ako sloboda ostaje nedirnuta, otkud uopšte ideja u Hriscanstvu o večnosti pakla (ili raja). I čemu ovaj kratak period skrivenosti Boga, koji u svetlu večnosti u njegovom prisustvu (koja nas sve čeka), deluje totalno nebitan. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Autori knjiga koje sam naveo (kao i mnogi drugi) kazu nesto sasvim drugo... Ja sam za razliku od tebe izneo argumente, umesto da se pozivam na autore. Ako kod njih ima negde da se bave ovim pitanjima, tj. svim ovim argumentima protiv tvrdnje o tome da je Peti sabor osudio origenizam, rado cu ih saslusati. U suprotnom nemamo o cemu da pricamo. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Ako sloboda ostaje nedirnuta, otkud uopšte ideja u Hriscanstvu o večnosti pakla (ili raja). I čemu ovaj kratak period skrivenosti Boga, koji u svetlu večnosti u njegovom prisustvu (koja nas sve čeka), deluje totalno nebitan. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 Па управо зато што слобода остаје недирнута. Управо да свет, у свом тоталитету, слободно дође до свог Циља због којег је створен. Историја је код Отаца описана као кретање ка циљу, схваћена је као линеарна, ка "стрела времена". Дакле овај, како кажеш, период није небитан. Без њега слобода створеног света, у човеку и кроз човека, била би немогућа. Вечни живот је заједница љубави Створеног и Нествореног. Љибав, пак, слободе оног које је на њу призван, није могућа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Скуни, кад будш имао времена, прочитај ово (кратко је, мада се треба сконцентрисати на разумевање): http://www.verujem.org/maksim_ispovednik/talasiju_60.htm http://www.verujem.org/pdf/maksim_ambigva7.pdf Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Fala, kad se domognem kompa(što neće skoro) ide još pitanja. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 I čemu ovaj kratak period skrivenosti Boga, koji u svetlu večnosti u njegovom prisustvu (koja nas sve čeka), deluje totalno nebitan. Rozdestvom Hristovim doslo je k nama Carstvo Bozije, jer je dosao car toga carstva Isus Hristos. Hristos je svojim vaznesenjem uzneo ilovacu na prestolje Bozije, prirodi kojoj je nekad receno - prah si u prah ces se vratiti, sada joj se u Hristu kaze - sedi meni s desne strane. Hristos odlazi, sklanja se od nasih ociju, i istovremeno ostaje na zemlji. Po objasnjenju u Poslanicama svetih apostola i apostolskih ucenika, Hristos je ostao na zemlji, ali u drugacijem obliku - u zajednici Svetog Duha sabranoj u euharistiji oko svog epsikopa. Zbog toga smo svi slobodni u odnosu na sjedinjenje s Njim! Da je Hristov dolazak u svojoj moci, sili, besmrtnosti i slavi nakon Vaznesenja bio odmah, ko bi mogao da odrekne da on nije Gospod? No takvo priznavanje Hrista za naseg spasitelja bilo bi prinudno za nas tj. iz straha,a ne iz nase slobode. Na kraju istorije dolazi, kada se nebesa saviju i zatvore kao knjiga, onakav kakav je bio prilikom vaznesenja, i zato ce tada biti kraj istorije - istorijskog delanja. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 pa cek sad, jel ima pokajanja nakon smrti ili nema? ili ce ovi otici u raj bez pokajanja? definitivno otacko bogoslovlje... Nema pokajanja nakon smrti, molitvama Crkve kao i molitvama bliznjih oticice u raj oni koji su se trudili, kajali, ali i oni koji nisu stigli da se pokajuali su imali dobra dela. Naravno oni ce da iskijaju svoje u adu ali ce da budu pomilovani. Bog nista ne ostavlja nekaznjenim, ali ono sto je dobro ne ostavlja da propadne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 ali su imali dobra dela. Naravno oni ce da iskijaju svoje u adu ali ce da budu pomilovani. Bog nista ne ostavlja nekaznjenim, ali ono sto je dobro ne ostavlja da propadne. Ali uopste ne lici na islamsko ucenje... da ne spominjem sto je totalno juridicki i sta sve ne... Nema pokajanja nakon smrti, molitvama Crkve kao i molitvama bliznjih oticice u raj oni koji su se trudili, kajali, ali i oni koji nisu stigli da se pokaju cek, a sta ce im uopste molitve? ako ce Bog da ih spasi onda ce da ih spasi, bez obzira na bilo cije molitve za njih. A ako nekog nece da spasi samo zbog toga sto se drugi nisu molili za njiega, onda je jos gori nego Obijev Bog. ВИЛМА and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Fala, kad se domognem kompa(što neće skoro) ide još pitanja. Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2 Свакако. Ово је интересантна и веома важна тема. Много предрасуда има са обе (верниччке и атеистичке) стране у вези овога. Љубав и слобода су суштински за раумевање ове теме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Pa onda ne postoji razlika u odnosu na Alaha, jer u tom tvom slucjau Bog takodje muci ljude, tj. one j stvorio taj veicni oganj il sta vec. Oganj je pripremljen zlim duhovima a ne nama sami skacemo u vatru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoEkmedzic Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 I sad opet ovaj scijentista Protagoras traži materijalnost i neku korist od utapanja u Božiju ljubav. Saberi se dok je još vreme prijatelju moj dragi! Neće te spasiti svi kompjuteri ovoga sveta kada dođe na naplatu to što zamišljaš da je tamo neki materijalistički svet budućnost za nas sve. Nije! Budućnost je u tome da budeš čestit i moralan, i da se okaneš tih čuda tehnike koja zagađuju um i telo, i okreneš se malo duhu i duhovnosti! Ja vidim da u tebi ima dobra, ali moraš se osloboditi zavisnosti od toga kompjutera, i posvetiti se duhovnim vrednostima! Svrha je jedinstvo sa Bogom, kako ga god ti shvatao, pa i ja. A ne materijalno! Ja sam to kazao i na nekome forumu Ateista Srbije, ali mi ne pustiše post, nego me još izbaciše napravdi Boga, jer sam im rekao da su sami svoj pakao materijalistički stvorili, i da su se osudili na večnost bezvremenu u takvome paklu. A onda me izbaciše, eto bez prava na repliku. Jadno, braćo i sestre, a htedoh da im pomognem da se osveste, jer vidim da srljaju gore nego Protagoras. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 30, 2012 Пријави Подели Написано Август 30, 2012 Oganj je pripremljen zlim duhovima a ne nama sami skacemo u vatru. pa mozda ako je neko toliki mazohista, al normalni ljudi obicno to ne rade ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука