Jump to content

Свети Владика Николај Охридски и Жички

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја баш и не разумем смисао. Можда је проблем што немамо питање које је тај човек поставио, већ само одговор изван контекста.

Овако изгледа да св. Николај није дао баш најбољи савет...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

А какве то везе има са екуменизмом? Уједињење свих вера (поготово хришћанских са нехришћанским) није екумнизам.

Подели на овим сајтовима

А какве то везе има са екуменизмом? Уједињење свих вера (поготово хришћанских са нехришћанским) није екумнизам.

Па једино је Православље=Хришћанство, наравно да су све остале вере (осим Православља) нехришћанске. Наравно, Ватикан и протестантизам су због тога много гори од нпр. шинтоизма и атеизма јер претендују на хришћанство (да не кажем праве конкуренцију Цркви), то је још Свети Златоуст говорио...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

На овај леп текст постављен од Его-а, један члан је прво (без доказа) оптужио Николаја да је он мрзитељ туризма (не улазећи у то шта се тиме хтело рећи) а други му се онако саркастично надовезао. Ја и још један члан лепо објаснисмо да је Владика погрешно протумачен и објаснисмо зашто.  Друга претпоставка (опет без достављања доказа) је да је књига (Мисионарска писма - а не Кроз Тамнички Прозор) подметнута владици.  Треће (као врхунац свега) је тврдња да се владика (ни мање ни више него) испромашивао када је писао о политичким и друштвеним темама.  У сва три примера је онако паушално донесена оцена без икаквих покрепних доказа на њихово мишљење.  Не улазећи у то да је у питању расправа о светитељу...овде се оспорава знање човека који је имао докторате из филозофије и теологије и који је управо био амбасадор Србије...на чије су (између осталог и политичке) говоре долазили интелектуалци и власт да слушају не би ли нешта научили.  Не спорим ја могућност да се аргументује о мишљењу, али у најмању руку је неумесно овако приступити омаложавајући владику.

Свака част члановима на смелости да критикују текстове Владике, али улазећи у овако дубоке воде чланови би требали бар доставити разлоге своје тврдње.  Дајте мало озбиљности.  Није у питању субјективно гледање (коме се која боја свиђа), већ озбињне тврдње (којима су потребња објашњења и докази).

Братски поздрав за све  .smesko.

Подели на овим сајтовима

Što ovo ne bismo imali na Kopaoniku, Zlatiboru, Durmitoru itd., poput Švajcarske, jer ko u Švajcarsku ili u alpe Austrije i Italije ide letos? Ako već nemamo more, možemo barem ovde da razvijemo lepe turističke destinacije. Ima se lepa priroda, brda, iako ne velika ali dosta za zimnovanje, ima se kultura, taman za odmaranje, rekreacije i ostalo, i da i ovi krajevi budu malo od sveta i ne zabijeni u samoći da ih niko ne poznaje osim pojedinih planinara a narod odande odlazi i ostavlja pusta sela, taman za Šipce da se i tu šire.. A prelepo je mesto.

Свети владика нам је лепо описао и ту опцију, ал` шта ћеш кад се нема стрпљења.

Ако ћемо туристе примати с дужним поштовањем као госте, онда је све у реду. Онда ћемо остати верни своме вековном гостољубљу, које блиста као неки свештени ореол око душе нашег народа. То наше прослављено гостољубље засновано је на главном документу вере хришћанске, на Светом Писму. Апостол Христов препоручује вернима: будите гостољубиви (Рм. 12, 13). И опет на другом месту: гостољубље не заборављајте (Јевр. 13, 2). Али никако се не препоручује да очекујемо спасоносну корист од страних посетилаца.

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ја баш и не разумем смисао. Можда је проблем што немамо питање које је тај човек поставио, већ само одговор изван контекста. Овако изгледа да св. Николај није дао баш најбољи савет...

Баш је потанко описао на шта је мислио, излагање је заокружена целина.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

@@Putnik Namernik,

Наш владика је свет зато што се добро молио Богу, а не зато што је добро знао економију и астрофизику. Не треба никаква "смелост" да се о томе разговара, то су нормалне ствари које би ми са њим расправљали уз кафицу да је данас жив.

Он је у праву да се не треба задуживати, али ми није јасно зашто је био - ако сам добро разумео - против развоја туризма на Дурмитору. Позивање на св. Петра Цетињског и некакве народне јунаке ту нема пуно смисла...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Звонко, зашто не прочиташ лепо шта сам написао?  Дата су паушална мишљења која нису потрепљена никаквим аргументима.  НИсам рекао да је он свет због тога што је добро знао економију и астрофизику како ти тврдиш...Овде се доводи у питању његова стручност о политичким и друштвеним темама. Ја сам навео пример његове светости јер према таквим људима треба имати бар неко основно поштавање и пазити каквим речником се користимо када о њима говоримо.  Ја управо тврдим да овде недостаје расправа јер аргументација није достављена.  Не могу ја сад рећи неку баналну и генералну ствар а да притом не наведем разглог.  Не може рецимо расправа између мене и тебе бити типа ја сам у праву зато што ја тако мислим или ти си у праву зато што тако мислиш.  Образложи, па молим лепо.

1) Владика је против ствари Х - није наведено зашто је доведен такав утисак

2) Књигу није он писао - није достављено на основу чега се ово тврди.  Да ли је можда неко навео разлоге за сумњу у аутентичност књиге или онако офрље...

3) Владика је означен да је се "испромашивао" пишући о политичким друштвеним темама без навођења примера где је то тачно погрешио.

Овде је изгледа проблем што се чита површно онако на брзака...па тумачи офрље.

Подели на овим сајтовима

@Zvonko,

мени је стварно чудно да не разумеш владикине речи, и да треба да ти се преведе на савремени српски језик.

Против туризма је зато што:

Владика добро познаје менталитет странаца (богатих западњака) и зна шта је њима занимљиво, и зашто би дошли у нашу земљу, и оставили новац. То је пре свега јако богат свет (а уз то и шкрт), у то време, и преваранти. Треба посматрати време у које је владика писао, тада се није овако лако путовало, само мали број људи је то могао приуштити. Голе планине и пашњаци, тешко би били за њих пријемчљиви.

Зна добро и наш менталитет. Ту добро даје пример војводе Драшка из Горског Вијенца, и његовог виђења Венеције и "културног света". То је огромна разлика у менталитетима, судар светова. Даје и пример чистоте људске душе нашег сељака, нашег човека.

Где је туризам, ту је коцка, ту су јавне куће, проституција, јер то привлачи богатог западног човека. Ту он оставља паре, сигурно неће да плати да гледа срску краву како пасе на планини. Да ли то нама треба, Лас Вегас, ... ? То доводи до потпуног моралног суноврата нашег простодушног човека. Тада су реч и поштење била главна одлика нашег света, поготово оног који је живео по планинама, далеко од западног, материјалног утицаја. Сетимо се само серија с краја прошлог века где се управо исмева простодушност тог нашег света (на пример Ђекна...).

Подели на овим сајтовима

@@Putnik Namernik,

Наш владика је свет зато што се добро молио Богу, а не зато што је добро знао економију и астрофизику. Не треба никаква "смелост" да се о томе разговара, то су нормалне ствари које би ми са њим расправљали уз кафицу да је данас жив.

А свети писац Охридског пролога ? - Светосавски Свесрбин и Светосавски Свечовек : свети Свесрбин и свети Свечовек.

Хвала ти, Господе  - у њему имамо новог Апостола !

Хвала ти, Господе - у њему имамо новог Еванђелиста !

Хвала ти, Господе - у њему имамо новог Исповедника !

Хвала ти, Господе - у њему имамо новог Мученика !

Хвала ти, Господе - у њему имамо новог Светитеља !

Вођени њиме, првим после Светога Саве свесрпским Патријархом, ми ћемо сигурно стићи к Теби, Господе, кроз Истину вечну у Живот вечни.

Архимандрит Јустин Поповић ( 1962 )

Тако свој предговор Охридског Пролога св. Николаја- завршава св. Јустин Поповић

А скоросвезнајући Звонко би по свему судећи дао свој скоронемерљив допринос Мисионарским Писмима својим предговором : 

Он је у праву да се не треба задуживати, али ми није јасно зашто је био - ако сам добро разумео - против развоја туризма на Дурмитору. Позивање на св. Петра Цетињског и некакве народне јунаке ту нема пуно смисла...

Подели на овим сајтовима

Звонко, зашто не прочиташ лепо шта сам написао?  Дата су паушална мишљења која нису потрепљена никаквим аргументима.  НИсам рекао да је он свет због тога што је добро знао економију и астрофизику како ти тврдиш...Овде се доводи у питању његова стручност о политичким и друштвеним темама. Ја сам навео пример његове светости јер према таквим људима треба имати бар неко основно поштавање и пазити каквим речником се користимо када о њима говоримо.  Ја управо тврдим да овде недостаје расправа јер аргументација није достављена.  Не могу ја сад рећи неку баналну и генералну ствар а да притом не наведем разглог.  Не може рецимо расправа између мене и тебе бити типа ја сам у праву зато што ја тако мислим или ти си у праву зато што тако мислиш.  Образложи, па молим лепо.

1) Владика је против ствари Х - није наведено зашто је доведен такав утисак

2) Књигу није он писао - није достављено на основу чега се ово тврди.  Да ли је можда неко навео разлоге за сумњу у аутентичност књиге или онако офрље...

3) Владика је означен да је се "испромашивао" пишући о политичким друштвеним темама без навођења примера где је то тачно погрешио.

Овде је изгледа проблем што се чита површно онако на брзака...па тумачи офрље.

O tome gde, kako i zasto je mnogo toga sto je sveti vladika Nikolaj govorio o neoteoloskim temema netacno je raspravljano na forumu na raznim temema. Pretrazi malo pa vidi. Ne mozemo svi doci na forum u isto vreme ali zato ti treba malo da se potrudis da nadjes sta je pisano na odredjenu temu a ne da trazis od ljudi koji ovdepisu vec vise godina da svaku put vuku sve svoje postove za sobom.

Подели на овим сајтовима

@@Putnik Namernik,

Што се мене тиче, писао сам културно и са поштовањем. Ту примедбу упути онима који су показали мањак поштовања, ако има таквих. Поштовање не значи да беспоговорно прихватиш све што неко каже.

Ово остало баш и не разумем. Да је "наш сељак" баш био толико добродушан и безгрешан чисто сумњам јер сам имао прилике да видим чега је све било по нашим селима пре пар деценија, а не би било пристојно да се пише на форуму. Једино што су били гладни и бедни, па би им развој привреде мало олакшао ту муку.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

O tome gde, kako i zasto je mnogo toga sto je sveti vladika Nikolaj govorio o neoteoloskim temema netacno je raspravljano na forumu na raznim temema. Pretrazi malo pa vidi. Ne mozemo svi doci na forum u isto vreme ali zato ti treba malo da se potrudis da nadjes sta je pisano na odredjenu temu a ne da trazis od ljudi koji ovdepisu vec vise godina da svaku put vuku sve svoje postove za sobom.

Ако дискутант о нечему пише тј покреће неку тезу онда је ваљда дужност те исте особе да наведе разлог.  Не тражим ја да ми пише доткорску дисертацију него нека бар наведе линк чисто из поштовања према читаоцима...јер у супротном се доводи до закључка да је таква тврдња истинита.  Заиста нема потребе да ја и било ко нешта аргументује и после каже иди тражи доказе по форуму...

Не желим да будем погрешно схваћен.  Ја заиста немам никакво лоше мишљење према поменутим члановима нити ми је намера да стварам неку побуну.  Мени је драго чути туђе мишљење, али волим да чујем разлог тог мишљења.

Подели на овим сајтовима

@@Putnik Namernik,

Што се мене тиче, писао сам културно и са поштовањем. Ту примедбу упути онима који су показали мањак поштовања, ако има таквих. Поштовање не значи да беспоговорно прихватиш све што неко каже.

Ово остало баш и не разумем. Да је "наш сељак" баш био толико добродушан и безгрешан чисто сумњам јер сам имао прилике да видим чега је све било по нашим селима пре пар деценија, а не би било пристојно да се пише на форуму. Једино што су били гладни и бедни, па би им развој привреде мало олакшао ту муку.

Примедбу за културно писање нисам навео теби него уопштено...јер тврдити да је се неко испромашивао (а поготово ако је у питању особа са која поседује огромно знање и искуство управо о политичким и друштвеним темама) је неумесно.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...