Jump to content

Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 1.6.2018. at 22:03, Bokisd рече

Kako bi se onda napunila zemlja ? Pa, neki oci su spekulisali ( sozercavali kroz veru ) da bi Bog na samo Njemu svojstven nacin uveo neke druge ljude u zajednicu sa Adamom i Evom. ( koliko se secam  , sv.Avgustin je pricao o nekom bestrasnom radjanju novih ljudi, sta je tacno mislio , zaboravio sam )

(i, ovo , drugo , si pogodio ) ovakvo razmnozavnje kakvo vidimo danas, je posledica pada, tj. stvaranje je unapred racunalo na pad.

Ako je stvaranje unapred računalo na pad (možda ne mislimo na istu stvar kada to kažemo?), nije bilo potrebe uvoditi neka druga bića pored Adama i Eve. Dovoljno je bilo zasaditi ono drvce i čekati da se ovo dvoje drznu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 838
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Branislav81 рече

Ako je stvaranje unapred računalo na pad (možda ne mislimo na istu stvar kada to kažemo?), nije bilo potrebe uvoditi neka druga bića pored Adama i Eve. Dovoljno je bilo zasaditi ono drvce i čekati da se ovo dvoje drznu.

To bi pripadalo redu pod 3. onoj trecoj opciji. Adam i Eva (Covecanstvo) nakon pada su tek obuceni od Boga u kozne haljine, pa neki od njih smatraju to ovim smrtnim telom! (Do pada su, po bogosluzbenom kazivanju, nosili svetlosne bogotkane odezde).   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

A ko zna, mozda je  Sv. Njegos  Tajnovidac u izvesnoj meri i na jedan nacin i bio u pravu,  da je covek u duhovnom smislu postojao pre onoga sto mi danas nazivamo Velikim praskom. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Branislav81 рече

Bilo je potrebno jer je Bog Adamu kao svome sinu dao da saučestvuje u stvaranju imenujući ostala bića jer su i ona kao i čitav svet bile deo ambijenta koji je Bog stvorio za svoju decu.

Bog je svkkako znao da će čovek pasti ali je i znao da će ustati.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 31.5.2018. at 12:06, Milan Nikolic рече

Eshaton je naručje Boga Oca u ravni nestvorenog i bespočetnog ličnosnog odnosa Svete Trojice. Zato nemoj ništa da prenagljuješ sa zaključcima i uverenjima - kada je reč o ovakvoj temi -, jer to u vezi Eshatona su u pravom smislu reči egzistencijalne dogmatske stvari.

Рече ништа конкретно.

Фраза па затезање.

Наравно да су егзистенцијалне, него теби егзистенцијално измиче суштина догматске основе тријадолошког става еклисиолошке равни есхатолошке стварности.

Јасно?

:0222_shocked:

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 12.6.2018. at 9:50, Благовесник рече

To bi pripadalo redu pod 3. onoj trecoj opciji. Adam i Eva (Covecanstvo) nakon pada su tek obuceni od Boga u kozne haljine, pa neki od njih smatraju to ovim smrtnim telom! (Do pada su, po bogosluzbenom kazivanju, nosili svetlosne bogotkane odezde).   

А да то простије прикажемо као - обитавање у светлости (одакле нпр и црпимо иконографију анђела), док се касније те енергије које "исијавају" повлаче због стања обезблагодаћености, па остаје само сирова материја? 

Ово чисто конкретизујем оно што си рекао, савременим језиком...

Подели на овим сајтовима

On 12.6.2018. at 9:59, Благовесник рече

A ko zna, mozda je  Sv. Njegos  Tajnovidac u izvesnoj meri i na jedan nacin i bio u pravu,  da je covek u duhovnom smislu postojao pre onoga sto mi danas nazivamo Velikim praskom. 

Луча?

Књижевност, а не теологија...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Јанко рече

Рече ништа конкретно.

Фраза па затезање.

Наравно да су егзистенцијалне, него теби егзистенцијално измиче суштина догматске основе тријадолошког става еклисиолошке равни есхатолошке стварности.

Јасно?

:0222_shocked:

Problem kod nas pobožnih je to što je Bog suviše jednostavan. Mi petljamo i nesposobni smo za prostu ljubav.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Јанко рече

Луча?

Књижевност, а не теологија...

Kроз нечију књижевност, уопште уметност, можемо разоткрити најинтимнија и најискренија уверења... Његош, грубо речено, најдубље верује у преегзистенцију човека или душе... Не би такву веру изразио кроз Лучу да у то није веровао. 

Дакле, ако је Теорија еволуције у суштини тачна, не уклапа се у савршену самилост Божанственог Логоса Божјег (Бога Логоса) коју нам је јасно показао, дакле, једноставно се не уклапа да Он, Христос тј. Божји Логос, ствара кроз туђу патњу, па и патњу животиња!

Али, се итекако уклапа са том вером да је (не баш у оном гностичком смислу да је материја сама по себи зла), већ зла у смислу да је усмерена у злом правцу, те то такво њено кретање се Христом враћа у кретање ка Богу и миру (мировању) почивању у Богу. 

Можда су и Анђели створени од овога света,  јер су морали бити и они од неког вештаства створени, тако да су могуће на самом почетку од светлосних неурона или чега већ, али од овога света на почетку створени, те потом гледали настанак звезда и осталога...

Али будући и сами Анђели од овога света, и у том смислу од неба, беше могуће да њих трећина Анђела када зажелеше да се одвоје од Бога, одбојише и трећину космоса, свет, ако не и цео свет, и тако га усмерише у кретање не ка Богу и Божјој вољи, већ заточеног и спреченог да се испуни воља Божја о њему, Такјна Христова, те сликовито речено - загосподарише светом  као кнезови,кнезови овога света под трећим небом...

Једини излаз и спас саме материје био је да она оживи и да буде питана - желиш са добрим и милосрдним Богом или не? Да ли хоћеш да испуниш вољу Божју о себи или демонску вољу?

Подели на овим сајтовима

Опростите што сам мало набацао јер сам увек у некој журби и мало имам времена за форум, међутим, мислим да сам поенту онога што сам хтео рећи јасно изнео.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Благовесник рече

Kроз нечију књижевност, уопште уметност, можемо разоткрити најинтимнија и најискренија уверења... Његош, грубо речено, најдубље верује у преегзистенцију човека или душе... Не би такву веру изразио кроз Лучу да у то није веровао. 

Дакле, ако је Теорија еволуције у суштини тачна, не уклапа се у савршену самилост Божанственог Логоса Божјег (Бога Логоса) коју нам је јасно показао, дакле, једноставно се не уклапа да Он, Христос тј. Божји Логос, ствара кроз туђу патњу, па и патњу животиња!

Али, се итекако уклапа са том вером да је (не баш у оном гностичком смислу да је материја сама по себи зла), већ зла у смислу да је усмерена у злом правцу, те то такво њено кретање се Христом враћа у кретање ка Богу и миру (мировању) почивању у Богу. 

Можда су и Анђели створени од овога света,  јер су морали бити и они од неког вештаства створени, тако да су могуће на самом почетку од светлосних неурона или чега већ, али од овога света на почетку створени, те потом гледали настанак звезда и осталога...

Али будући и сами Анђели од овога света, и у том смислу од неба, беше могуће да њих трећина Анђела када зажелеше да се одвоје од Бога, одбојише и трећину космоса, свет, ако не и цео свет, и тако га усмерише у кретање не ка Богу и Божјој вољи, већ заточеног и спреченог да се испуни воља Божја о њему, Такјна Христова, те сликовито речено - загосподарише светом  као кнезови,кнезови овога света под трећим небом...

Једини излаз и спас саме материје био је да она оживи и да буде питана - желиш са добрим и милосрдним Богом или не? Да ли хоћеш да испуниш вољу Божју о себи или демонску вољу?

Још једном ћу поновити: смрт-амартиа је промашај циља постојања. Животиње пре Адама нису машиле циљ свог постојања. Следи да смрт њима није владала.

Ако тако посматраш смрт, онда је Адам први ушао у промашај, први постао смртан, отишао у "област сени и смрти". Животиње нису. Из небића бивају призвани у биће, испуњавају своју сврху и враћају се у небиће (уп. 103 Пс.)

П.С. Хебига (што би  рек`о неки од админа) на крају ћете том логиком и Бога св. Ђорђа прогласити садистом и непостојећим јер је исти тај Ђорђе, Димитрије, Игњатије и мноштво мученика ушло у Царство кроз патњу и бол...

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Јанко рече

П.С. Хебига (што би  рек`о неки од админа) на крају ћете том логиком и Бога св. Ђорђа прогласити садистом и непостојећим јер је исти тај Ђорђе, Димитрије, Игњатије и мноштво мученика ушло у Царство кроз патњу и бол...

Не знам где сам беше читао да се некоме јавила једна мученица која је тешко пострадала и током дугог разговора он је између осталог питао баш то: како је то и зашто издржала и како гледа на своје ужасне муке. Она му је одговорила да јој је жао што није више страдала јер би добила још већу славу. Паде ми на памет да парафразирам: будите луди овоме свету да би били мудри.

Подели на овим сајтовима

On 12.6.2018. at 10:55, Кратос рече

Bilo je potrebno jer je Bog Adamu kao svome sinu dao da saučestvuje u stvaranju imenujući ostala bića jer su i ona kao i čitav svet bile deo ambijenta koji je Bog stvorio za svoju decu.

Bog je svkkako znao da će čovek pasti ali je i znao da će ustati.:D

Bio sam nejasan, kada sam napisao druga bića mislio sam na druge ljude, nije se odnosilo na životinje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...