Apis Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 Nikolicu da li je za tebe Bog jedno Bice? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 Не. За мене Бог није једно биће него три Бића. Тако верујем зато што ме је томе научила православна тријадологија а моје лично искуство је то потврдило. Зизјулас је изричито то нагласио питањем: ако постоје три Бића, како то да не постоје три бога? Узми његове догматске теме и почни од 125. стране да сазнаш о томе. Хајде мало да размислимо чисте главе о колико бића говоримо када говоримо о Богу. Погледајте Рубљову икону Свете Тројице и реците себи колико бића видите на њој. Уколико кажете себи да видите једно биће, то онда показује да постоје огромни проблеми у таквом разумевању Бога. А уколико кажете да видите три Бића, док истовремено верујете де је реч о једноме Богу, онда заиста такво становиште јесте православно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ТОМ I ДЕО ПРВИ - ОДЕЉАК ДРУГИ Бог у суштини 24. Божанство и једносушност Лица Свете Тројице Новозаветно Откривење показује нам не само да су у Богу три Лица него и то да су та три Лица једно Божанство. Вечито различита међу собом по вечним личним својствима, та су Лица у свему осталом истоветна, једнака, равна и једносушна по Божанству, тј. и Отац је Бог, и Син је Бог, и Дух Свети је Бог, па ипак нису три Бога него један једини Бог. "Јер је у Тројици, тј. у Оцу, и у Сину, и у Светоме Духу — једно Божанство".[1] Јер је „вечно и једно Божанство у Тројици, и једна слава Свете Тројице".[2] Тертулијан изражава неизменљиву богооткривену веру Цркве када вели: „И Отац је Бог, и Син је Бог, и Дух Свети је Бог, и сваки појединце је Бог".[3] Сви православни тумачи тајана Старога и Новог Завета, говори блажени Августин, које год сам само могао читати, који су пре мене писали о Светој Тројици која је Бог, старали су се, сагласно Светом Писму, учити: да Отац и Син и Свети Дух, по нераздељивој једнакости једне и исте суштине (substantiae), сачињавају Божанско јединство, и стога нису три бога него један Бог.[4] Новозаветно учење о Божанству и једносушности трију Божанских Лица богонадахнуто је изразио први Васељенски сабор устима Осије кордовског: „Божанство није једно лице, као што мисле Јевреји, већ три Лица, не по имену само него разликујући се међу собом по ипостаси... Син је Бог, не део него савршен исто као и Отац, исте суштине какве и Отац који Га је родио на неисказан начин. Заједно са Оцем и Сином постоји и Дух Свети, који има исту суштину и власт као Отац и Син. Ми смо дакле дужни исповедати једну вољу, једно царство, једну силу, једно господство..., једно Божанство и исту суштину Оца и Сина и Светога Духа. Не допуштајући мешање или раздељење Лица неизрециве и блажене Тројице, ми верујемо да је Отац увек Отац истинитога Сина, увек онај који јесте и који остаје, и Син — истинити Син истинитог Оца, увек онај који јесте и који остаје, и Дух Свети — истинити Дух Свети, увек онај који јесте и који остаје, — Тројица нераздельна, неисказана..., која има једно Божанство и исту суштину".[5] Према томе, свако Божанско Лице има сва божанска савршенства, и то потпуно и нераздељиво, па ипак нису три бога већ један Бог. Разлика међу Божанским Лицима заснива се само на различи њихових личних својстава, а не на разлици божанских својстава уопште. Свакоме Лицу Свете Тројице припада Божанство у подједнакој и равној мери, али при свему томе ипак нису три бога већ једно Божанско биће, један Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 Nikolicu da li je za tebe Bog jedno Bice? Ето одговорио сам на то питање. Реци ти мени сада следеће: Колико на доњој слици видиш бића са суштином у средишту: Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 @Апис Није поента да цитирамо нешто без расуђивања. То што си цитирао (тачније болдовао) не може бити фундаментална догма јер се појам бића мора пажљивије протумачити. Биће представља личност ,,од главе до пете'' - сети се речи: личност је дете од главе до пете. Тако видиш да горњој слици да је реч о три Бића, јер је реч о три Личности, док је појам суштине садржан у тој Тројици. Стварно је заморно да се око појма бића толико препиремо... Ево и један цитат где се појам бића конкретно односи на једну Ипостас: Кирило Јерусалимски ,,Постоји један и јединствен Свети Дух, Утешитељ. И као што је један Бог Отац и нема другог, и као што је један Јединородни Син и Логос Божји и нема брата, тако је и један Свети Дух. Не постоји други равночесни дух. Он је нешто божанско и неиспитиво. Он је жив, разуман, увек и свуда присутан заједно са Оцем и Сином. Није нека сила, или неки дах, или неки говор са усана Оца или Сина, који се расипа по ваздуху, него једно Лице, посебна Ипостас, једно посебно Биће. Он сам говори, дела, устројава, освећује. Он осветљује душе праведника. Он надахњује и Пророке и Апостоле.'' И шта сада да радимо? Хајдемо да се око појма бића сада сложимо на прави начин - а Александар Милојков ти је већ објаснио како се тај појам треба разумети, тј. да је изједначен са појмом ипостас/личност. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 @Grigorije Moram opet da otvorim ovu temu posto Lindemana prozivaju oni koji imaju neke sumanute okultisticke hipoteze o ektoplazmi. http://sestodnev.com...g18789#msg18789 U ovo verujes i ti samo sto ne koristis rec ektoplazma nego dusa. Jer u suprotnom se uopste ne bi bunio toliko koliko se bunis kad savremeni teolozi kazu da nakon smrti dusa ne napusta telo nego se gubi svest. A ti u to ne verujes nego verujes ocima koji su govorili da nakon smrti dusa napusta telo i krece se podnebesjem. E jedan od naziva za tu dusu koja opstaje nakon smrti tela je ektoplazma. Ti si medjutim u svom internet spijuniranju svega i svacaga i opstem ogovaranju od sajta do sajta toliko zastranio da ni sam vise ne znas u sta verujes a u sta ne. Душко Дугоушко, Milan Nikolic and Анастасија је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 U ovo verujes i ti samo sto ne koristis rec ektoplazma nego dusa. Jer u suprotnom se uopste ne bi bunio toliko koliko se bunise kad savremeni teolozi kazu da nakon smrti dusa ne napusta telo nego se gubi svest. A ti u to ne verujes nego verujes ocima koji su govorili da nakon smrti dusa napusta telo i krece se podnebesjem. E jedan od naziva za tu dusu koja opstaje nakon smrti tela je ektoplazma. Ti si medjutim u svom internet spijuniranju svega i svacaga i opstem ogovaranju od sajta do sajta toliko zastranio da ni sam vise ne znas u sta verujes a u sta ne.А да и не помињемо колико (ни)је људски и братски (да не кажем хришћански) то лицемерно оговорање и оптуживање за јерес „иза леђа”, које Гриша спроводи већ дуже време... Aquilius Cratus and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 22, 2012 Пријави Подели Написано Април 22, 2012 @Grigorije Ne neverujem posto je ektoplazma barem ono sto sam uspeo da nadjem o tome nekakva tecnost formirana od strane medijuma usred transa. Sta vise ektoplazma je u vise navrata dokazana kao prevara, posto su medijumi koristili metod gutanja krompirovog skroba, u drugim slucajevima je napravljena od papira, tkanine belanca. Drugo ja nikoga ne ogovaram vec samo reagujem kada je to potrebno, zato sto ne mogu da dozvolim da nas neko proziva tek tako i nikom nista. http://sestodnev.com...g18800#msg18800 Kazem ja lepo da si ti totalno konfuzan sa time u sta verujes a u sta ne. Potpuno je nebitno sta si ti o ektoplazmi procitao na nekim tandara broc sajtovima. Vec ako te zaista zanima da li je moje uverenje po tom pitanju sektasko/okultno treba da ispitas sta ja podrazumevam pod pojmom ektoplazma a ne sta baba vanga ili neko levi. Jer jedna ista rec se moze vezivati za poptuno razlicite pojmove. Kao sto i pravoslavni i rodoverci koriste rec Bog ali tu rec vezuju za sasvim razlicite pojmove. Zato kad zelis da vidis da li neko ispoveda pravoslavlje nije dovoljno da proveris da li koristi rec Bog nego za koji pojam ga vezuje. Ako pazljivo i sa istinskom znatizeljom proveris za koji pojma ja vezujem rec ektoplazma videces da je to cista otacka koncepcija duse koja ostaje svesna nakon smrti. To sto ti koristis rec dusa pa ti u rapsravi sa novobogoslovstvujucima treba bar dva carsava teksta da uskladite termine to je tvoj problem. Mnogo je elegantije ovako jer je termin i provokativan i upadljiv i ako se u startu veze za otacko poimanje nematerijalnog dela uma aka duse mnogo je lakse voditi dijalog. Covece, na istoj smo strani po tom jednom pitanju a ti to ne kontas nego me napadas. Umesto da procitas i vidis koje sve filozofske argumente mozes da upotrebis ako neko predlozi materijalisticku koncepciju uma ti me napadas da sam okultista. A sto se tice tvog obilazenja sajtova, potpaljivanja vetre na svim stranama pa posle prenosenja sa foruma na forum necu trositi reci jer postoji opasnost da ti se upodobim po tom pitanju ako krenem da izlazem sta je sve bilo. Анастасија је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Скопљанац Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Каже отац Јустин: Ако бисмо целокупно Јеванђеље сажели, шта бисмо добили? Света Тројица је све у свему! А Свети Атанасије каже да је "савршено богословље у Тројици". Тако, баш интензивно размишљам о речима Светог оца Јустина, и прва ствар која ми потом долази до мозга јесте да нама Света Литургија не започиње речима Благословен Бог наш свагда, сада... - већ започиње Светом Тројицом: Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа... То је возглас - истина која руши ограду између времена и простора и која шири беспочетну, нетварну, животодавну и боготворну благодат Божију свима нама. Заиста, Света Тројица је све у свему... Марјанн and Sherlock H. је реаговао/ла на ово 2 Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење. Св. Иринеј Лионски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Ето одговорио сам на то питање. Реци ти мени сада следеће: Колико на доњој слици видиш бића са суштином у средишту: Ja tu vidim jedno bice,jedno postojanje ,jedan kvalitet.Ako Sveta Trojica imaju jednu volju ako imaju jedno delovanje ako imaju jednu sustinu oni su jedno bice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Па добро, јесу једно биће (у смислу заједнице и љубави) али су и три бића. То је то (зависно како тумачимо). Зато Црква постоји само као Католичанска, тј. изображавајући Свету Тројицу. Јесте да има много Цркава али су у ствари то све Једна Црква. Битно је да разумемо разлику личности и суштине. Наиме, суштина по себи - тј. аутономно - не поседује ни вољу ни енергије, него та суштина омогућава да воља и енергије буду једне (и омогућава њихово постојање), док је првоначални појам имаоца воље и енергије ,,Тројица личности''. Зато је горња слика пригодна да разумемо то питање. Дакле, морамо да избегнемо апсолутизацију суштине у Богу у односу на личности, и да разумемо да Тројица личности ,,поседује'' у Себи ту једну суштину - која је за нас апофатичка, тајна и недокучива. Поједностављено, када говоримо о Богу који је безграничан, треба нагласити да нама није циљ Његова суштина, него је циљ заједница са Тројицом личности - то је Тројица која нас је створила кроз Своју суштину (једину стваралачку) са циљем да стекнемо вечно постојање у заједници са Тројицом. А то се постиже тако што нас логоси Божији приводе у стално послушање, јер логоси представљају Његову вољу која енергијама Божијим усмерава творевину ка јединству са Тројицом. Разуме се да ми имамо слободу да учествујемо у домостроју стварања и слави Јединородног Сина. У томе морамо да савладамо заблуду (ђавољу) да тај вечни живот можемо постићи крећући се у апсолутизованој суштини, што би заправо представљало вечно мучење, тј. пакао, док истинско спасење и вечни живот добијамо само ако привежемо себе за Логоса Божијег који је верхунац целокупног Његовог домостроја - као Оваплоћеног Бога - што нам гарантује да ћемо вечно имати егзистенцију али у правом истинском постојању, привезани са Тројицом. Apis је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 Slazem se ovim sto si napisao.Ja samo kazem da nije sustina iznad licnosti nisti su licnosti iznad sustine LICNOSTI I JESU SUSTINA po meni,oni cine sustinu.Ja to tako shvatam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sizif Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother. A. Einstein. "Javlja mi se" da ovo iznad važi i za Sveto Trojstvo.... gringrin -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 @Апис Заправо, личности Тројице јесу изнад суштине Божије али не у хронолишком смислу. Само погледај горњу слику и уочићеш да Тројица јесте у том смислу првоначална у односу на суштину, тј. личности обухватају у себе ту суштину. Разуме се да Тројица не би могла да постоји без суштине. Интересантно запажање од Зизјуласа имамо у његовим догм. темама: >>,,Бог је љубав'', уствари значи да је Бог Света Тројица. Није ништа друго. Значи, заправо, да Његова суштина јесте заједница (стр. 145).<< Још једну добру поуку изнео је на претходним страницама Зизјулас: ,,Не можеш доказати зашто Бог постоји као Тројица; можеш покушати да докажеш на који начин би могао да схватиш ту тајну.'' Управо то сада покушавамо да схватимо помоћу слика и објашњења, што и није толико тешко. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 23, 2012 Пријави Подели Написано Април 23, 2012 You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother. A. Einstein. "Javlja mi se" da ovo iznad važi i za Sveto Trojstvo.... gringrin Mala ispravka Sveta Trojica trojstvo upucuje na bezlicnost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука