Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Они нису велики хришћани, не знам одакле ти то. Исти ти су нашли за сходно да спречавају литургије, да држе "предавање" чак и покојном патријарху Павлу о вери, исти ти пљују Цркву кад год Црква изда било какво саопштење које им се не свиђа, итд.

Pa nisam rekao da su Obrazlije.

Da si bilo koga od ljudi koji su to radili pitao zasto rade to sto rade - pozvali bi se na veru.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 200
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pa nisam rekao da su Obrazlije.

Da si bilo koga od ljudi koji su to radili pitao zasto rade to sto rade - pozvali bi se na veru.

Хајд да видимо то из друге перспективе, да би ти било јасније: Сад неко види онај Пеђин клип у коме оправдава инцест, и каже да су сви атеисти умоболници који оправдавају инцест.

Капираш сада? Има нас разних свуда, лоше је генерализовати и правити предрасуде. Свако ће за своју болест да нађе оправдање или неку велику мисију, али то не значи да је заиста и тако. Као што се, рецимо, Пеђа крије иза атеизма или Мирољуб иза борбе против свакојаких непријатеља.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ti si pisao o nekakvom mom rigidnom i fatalistickom razmisljanju i tumacenju nekih stvari iz Starog zaveta koje pokusavam da primenim na danasnje okolnosti i da ne razumem kontekst... ali ja zaista u poruci na koju odgovaras ne vidim bas nista od toga... ili se mozda te tvoje konstatacije odnose na moj stav da su pojedine Bozije zapovesti iz Starog zaveta evidentno lose???

Хајд опет прочитај шта си написао. Ево, да опет пробам: поента је да си у том посту показао да на Бога, веру и тумачење истих примењујеш свој поглед на свет и своје аршине, који се не могу применити, ако хоћеш правилно и не-злонамерно да тумачиш те текстове.

Nisam ni napisao da bi se od Boga ocekivalo da starim Jevrejima prenese Zenevske konvencije i Deklaraciju o pravima coveka i gradjanina ili nesto slicno.

Прво, Божије заповести су јасно раздвојене од друштвеног уређења. Божјих је заповести 10. Остало је људско уређење. Друго, Бог је јасно показао шта о људском уређењу мисли када је сишао на Земљу. Имаш чувени пример када је спасао блудну жену од смрти каменовањем. Између осталог, фарисеји, који су секта ригидних тумача вере, није могла да разуме оно што им је причао, и оптуживали су га да квари законе (поред осталих оптужби).

Ја боље од овога стварно не умем да ти објасним, јер је теби објашњено и на далеко бољи начин, али је проблем у томе што је потребно, да би стварно разумео оно што ти се овде прича, да се суочиш са својом сујетом и схватиш да можда не сагледаваш ове ствари на прави начин. Имаш све што ти је потребно, али да би то искористио, мораш да пођеш од себе.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Avocado,ti si pravnik i sam znas kako se ljudsko drustvo menjalo kroz istoriju a sa njim i zakoni. Ne mozes narodu koji zivi okruzen neprijateljima i koji se razlikuju po obrezanju koje se obavlja vrlo brzo po rodjenju zameriti da se bori protiv neprijatelja koji nije obrezan.Mozda su jevreji tako otkrivali strane spijune koji su dolazili medju njih,jer uniformu mozes promeniti ali kozicu ne mozes dodati :) .Obrezanje ima teolosku pozadinu ali mozda je imalo i ovu prakticnu koju sam naveo.Ti paganski narodi su mrzeli jevreje zbog njihovih drugacijih verovanja,a sami su cinili grozne rituale i bili raspolozeni osvajacki.

Rigorozna vremena su zahtevala i rigorozne zakone.Bog bi mozda unistio jevrejski narod da im je dao liberalnije zakone.

U Starom Zavetu ima mnogo lepih i poucnih tekstova.Citajte malo njih i osecacete se mnogo bolje :)

Подели на овим сајтовима

Хајд опет прочитај шта си написао. Ево, да опет пробам: поента је да си у том посту показао да на Бога, веру и тумачење истих примењујеш свој поглед на свет и своје аршине, који се не могу применити, ако хоћеш правилно и не-злонамерно да тумачиш те текстове.

Ne znam koje arsine ocekujes da primenim u oceni da li je dobra ili losa naredba da se ubije neko zato sto nije bio obrezan ili zato sto je radio na sabat ili zato sto je opsovao oca?

Po kojim i cijim arsinima to nisu lose zapovesti?

(samo molim te, nemoj ponovo da ignorises to da ne osudjujem tadasnje Jevreje, ne tvrdim da su oni sa takvim pravilima bili losiji od drugih naroda koji su ziveli u to vreme... uopste ne pricamo o tome... jer vasa teza je da je te naredbe izdao direktno Bog... dakle, ako je tvoj odgovor da po arsinima ljudi iz bronzanog doba to nisu lose zapovesti, slozicemo se, ali vi tvrdite da to nisu pravila koja su oni smislili, vec ih je smislilo savrseno, predobro, sveznajuce bice)

Po vasim aktuelnim arsinima - to su lose zapovesti. Ako bi neko danas ubio sina jer ga je opsovao, vi biste rekli da je to los covek.

Po arsinima koje danas smatrate Bozijim arsinima, njegovom prirodom - to su lose zapovesti.

Tvrdite da su takve zapovesti bile primerene tadasnjim ljudima ali poenta je upravo u tome da nisu primerene Bogu... nisu ni neophodne za bilo sta... ne postoji nista sto bi bilo narocito drugacije za istoriju ili veru da je Bog umesto naredbe da se takvi sitni "prestupnici" ubiju naredio da se izgnaju iz jevrejskog drustva i zapretio paklom...

Takodje, Isus se nije pojavio u drasticno drugacijoj situaciji, nisu njegovi savremenici bili bas mnogo napredniji od starijih Jevreja, pa su njegove zapovesti ljudima drasticno drugacije... ne vidim razlog zasto bi Bog jednom istom narodu prvo morao da kaze da ubijaju za najbanalnije prestupe a zatim rekao da okrecu drugi obraz... objasnjenje za Stari zavet da su bila "takva vremena" ne pije vodu, jer se takva vremena nisu drasticno ni promenila jos dugo nakon toga...

Vi nastupate sa jedne zanimljive pozicije koja otprilike glasi: ako ne prihvatis nase posmatranje i tumacenje ove situacije, onda nepravilno i zlonamerno posmatras i tumacis... izvini, ali takva pozicija nije ok... mozemo valjda da se slozimo da se ne slazemo bez uvreda i takvih kvalifikacija...

Прво, Божије заповести су јасно раздвојене од друштвеног уређења. Божјих је заповести 10. Остало је људско уређење. Друго, Бог је јасно показао шта о људском уређењу мисли када је сишао на Земљу. Имаш чувени пример када је спасао блудну жену од смрти каменовањем. Између осталог, фарисеји, који су секта ригидних тумача вере, није могла да разуме оно што им је причао, и оптуживали су га да квари законе (поред осталих оптужби).

Nisu jasno razdvojene jer i medju tih 10 imas zapovesti koje bismo danas mogli da podelimo na verske i svetovne. Takodje, tih 10 nisu jedine Bozije zapovesti u Bibliji, ima ih mnogo na razlicitim mestima... sto izvedenih iz tih 10, sto potpuno odvojenih. Bar 4 zapovesti u ovom klipu su cisto verske. A nije lepo da i dalje ignorises (iako sam ti vise puta skrenuo paznju) da je po Bibliji Bog direktno diktirao propise o kojima govoris, te je irelevantno da li su verski ili propisi drustvenog uredjenja... dakle, Bog je ocigledno, po vama, vise puta pokazivao sta misli o razlicitim drustvenim uredjenjima... i menjao to misljenje...

Kao sto sam u startu i napisao, problem je u tome sto biste hteli i jare i pare... hocete da iz istih knjiga odbacite/sacuvate ono sto vam sada ne odgovara ili odgovara... a da to i dalje budu svete knjige...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Tvrdite da su takve zapovesti bile primerene tadasnjim ljudima ali poenta je upravo u tome da nisu primerene Bogu... nisu ni neophodne za bilo sta... ne postoji nista sto bi bilo narocito drugacije za istoriju ili veru da je Bog umesto naredbe da se takvi sitni "prestupnici" ubiju naredio da se izgnaju iz jevrejskog drustva i zapretio paklom...

А ти знаш шта је Божија правда и видиш толико далеко да знаш ша ће бити за пар хиљада година, па можеш да судиш шта је када правдено, а шта не, као и због чега је нешто дато? Као што је било на једној теми о Божијој праведности речено, није Бог неправедан ако не ради онако како би се нама чинило да је праведно. Да је испунио многе жеље које су многи од нас имали у младости, велики део више не би био ни жив.

Takodje, Isus se nije pojavio u drasticno drugacijoj situaciji, nisu njegovi savremenici bili bas mnogo napredniji od starijih Jevreja, pa su njegove zapovesti ljudima drasticno drugacije... ne vidim razlog zasto bi Bog jednom istom narodu prvo morao da kaze da ubijaju za najbanalnije prestupe a zatim rekao da okrecu drugi obraz... objasnjenje za Stari zavet da su bila "takva vremena" ne pije vodu, jer se takva vremena nisu drasticno ni promenila jos dugo nakon toga...

Ту грешиш. Његови савременици су имали чврсту друштвену организацију, самосвест и јасну поделу на оне који верују у једног Бога и многобошце, па за многим одредбама не би ни било потребе. То ти је ситуација као, на пример, у периоду турске окупације Србије. Био је одбачен од друштва свако ко је променио веру, и то нам се данас чини драстично или непримерено данашњој ситуацији. Али, у то време, уколико би неко постао мухамеданац, он је аутоматски постајао и Турчин, па самим тим и непријатељ. Другачије околности захтевају другачије законе. Опет: Није Бог Мирољуб Петровић, немој да га гледаш као таквог.

Vi nastupate sa jedne zanimljive pozicije koja otprilike glasi: ako ne prihvatis nase posmatranje i tumacenje ove situacije, onda nepravilno i zlonamerno posmatras i tumacis... izvini, ali takva pozicija nije ok... mozemo valjda da se slozimo da se ne slazemo bez uvreda i takvih kvalifikacija...

Нико ти не брани да се не слажеш са било ким. Али, да се не би слагао, прво мораш да разумеш оно што ти неко обајшњава, а по твојим постовима се види да не разумеш, и да хоћеш да нам наметнеш своје гледиште на ствари, које је апсолутно погрешно и искривљено, макар из наше перспективе.

Kao sto sam u startu i napisao, problem je u tome sto biste hteli i jare i pare... hocete da iz istih knjiga odbacite/sacuvate ono sto vam sada ne odgovara ili odgovara... a da to i dalje budu svete knjige...

Као што сам пар пута написао, проблем је у томе што ствари које везе са твојом представом света немају, посматраш из своје перспективе, која је неприменљива на разумевање ових ствари. Уствари, можеш је применити, али нећеш схватити. Опет понављам, да не буде да вређам када кажем да у тим стварима имаш Мирољубову логику, ја сам са његовог сајта банован управо због тога што сам критиковао такав приступ вери који ти имаш.

Ако ти циљ није да схватиш, него да се препуцаваш по форумима, само напред, али за препуцавање по форумима можеш наћи далеко квалитетније саговорнике на другим местима.

Подели на овим сајтовима

А ти знаш шта је Божија правда и видиш толико далеко да знаш ша ће бити за пар хиљада година, па можеш да судиш шта је када правдено, а шта не, као и због чега је нешто дато?

Znam da je ubiti nekog zato sto je neobrezan/ radio na praznik / opsovao roditelje itd losije nego ne ubiti.

Vec odgovorih Aleksandru u ovoj temi na takve teze... ako ti zelis da odredjena pitanja stavis van domena razuma i racionalne diskusije... da konstatujes ili impliciras da mi nismo sposobni da shvatimo zasto je dobro nesto sto je ocigledno lose... to je samo tvoj a ne i moj problem...

Ту грешиш. Његови савременици су имали чврсту друштвену организацију, самосвест и јасну поделу на оне који верују у једног Бога и многобошце, па за многим одредбама не би ни било потребе. То ти је ситуација као, на пример, у периоду турске окупације Србије. Био је одбачен од друштва свако ко је променио веру, и то нам се данас чини драстично или непримерено данашњој ситуацији. Али, у то време, уколико би неко постао мухамеданац, он је аутоматски постајао и Турчин, па самим тим и непријатељ. Другачије околности захтевају другачије законе.

Opet zaboravljas da trenutno pricamo o normama koje je navodno smislio Bog a ne ljudi... primitivnim ljudima se moze "oprostiti" sto su naredjivali da se neko ubije zbog gluposti...

Tezu da je Bog ranije zapovedao da se ljudi ubiju zbog banalnosti da bi se ucvrstila kohezija Jevreja i distinkcija izmedju jednobozaca i mnogobozaca, ne smatram za narocito dobro opravdanje...

Опет: Није Бог Мирољуб Петровић, немој да га гледаш као таквог.

Ne gledam ga kao takvog... niti to bilo kako proizilazi iz onoga sto pisem... koliko god puta ti napisao takvo poredjenje... ne znam ni odakle ti ideja za to...

Као што сам пар пута написао, проблем је у томе што ствари које везе са твојом представом света немају, посматраш из своје перспективе, која је неприменљива на разумевање ових ствари. Уствари, можеш је применити, али нећеш схватити.

Ok, ti mozes da smatras da je problem sto ja ne posmatram odredjena pitanja iz tvoje perspektive... ja to ne vidim kao svoj problem... :)

Narocito kad od svega u mojoj poruci izbegnes upravo pitanja po kojoj i kakvoj perspektivi/arsinima je dobro ubiti nekog zbog banalnih prekrsaja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Обрезање је било обавезно унутар Израиља. Под Закон нису подпадали неизраиљци. Дакле, кажњен је могао бити, ако није обрезан по Закону, само Израиљац.

Znam da je ubiti nekog zato sto je neobrezan/ radio na praznik / opsovao roditelje itd losije nego ne ubiti.

Можда је тако. И ја мислим да је тако. Али знам да је Закон дат Израиљцима био најбољи могућ - сразмерно њиховој свести. То је онај моменат лаганог, постепеног васпитања, напретка свести о којем сам говорио. Ако узмемо у обзир дивљаштво у чијој реалности су Израиљци живели, онда је Тора миленијумски помак напред.

Подели на овим сајтовима

Isus Hrist ( ako je postojao ) je bio obrezan, e sad ako vi verujete da je on bozji sin i da je biblija ( i stari i novi zavet svejedno ) bozja rec, onda bez pogovora morate i vi biti obrezani

Када прочиташ Нови Завет, биће ти јасно какву си глупост одвалио (у вези овог болдованог). То само може да одвали особа која није читала Нови Завет, који је веома јасан по том питању.

Подели на овим сајтовима

Isus Hrist ( ako je postojao ) je bio obrezan, e sad ako vi verujete da je on bozji sin i da je biblija ( i stari i novi zavet svejedno ) bozja rec, onda bez pogovora morate i vi biti obrezani

Sad kad si nam ti rek`o otvorise nam se oci! Mislim, pa `de si bio do sad da nam to kazes... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

10 A ovo je zavet moj između mene i vas i semena tvog nakon tebe koji ćete držati: da se obrezuju između vas sve muškinje.

11 A obrezivaćete okrajak tela svog, da bude znak zaveta između mene i vas.

12 Svako muško dete kad mu bude osam dana da se obrezuje od kolena do kolena, rodilo se u kući ili bilo kupljeno za novce od kojih god stranaca, koje ne bude od semena tvog.

13 Da se obrezuje koje se rodi u kući tvojoj i koje se kupi za novce tvoje; tako će biti zavet moj na telu vašem zavet večan.

14 A neobrezano muško, kome se ne obreže okrajak tela njegovog, da se istrebi iz naroda svog, jer pokvari zavet moj.

ako se vi ovoga ne pridrzavate onda vi niste hriscani

Подели на овим сајтовима

• Гости

Слабо пријатељу познајеш хришћанство... не знам колико вреди објашњавати.

Ускоро ће проф. др. Родољуб Кубат одржати предавање које ће да се тиче новозаветног поимања Старог Завета.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...