Jump to content

ŠOKANTNO!!! Svadja sv. Vasilija velikog i sv.Grigorija bogoslova

Оцени ову тему

w.a.mozart

Препоручена порука

'Ајде, објављујте то! :)))

Биће, стиже!

Али, ова писма што долазе су некако мекана...

Ne znam čini mi se da je jači Vasilije,

a Grigorije mi je opet imenjak u neku ruku

Ne znam sačekaću razvoj događaja pa ću se odlučiti

И мени Васа више лежи, по свему...

Гриша је накако превише меланхоличан за моје укусе, али је велик, наравно.

Подели на овим сајтовима

Биће, стиже!

Али, ова писма што долазе су некако мекана...

И мени Васа више лежи, по свему...

Гриша је накако превише меланхоличан за моје укусе, али је велик, наравно.

Једва чекам!

Такође, навијам за Василија, због одлучности и снаге.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Једва чекам!

Такође, навијам за Василија, због одлучности и снаге.

Ево још нечег занимљивог, а у вези са Василијевим одлукама који се тицаху Григорија.

Каже свети Григорије, у Надгробној беседи светом Василију:

"За мене лично беху страшне овакве одлуке; јер сам се плашио да не постанем нека допуна или већ не знам како бих то најприкладније изразио. Свему се код Василија дивим да не могу речима исказати; међутим (признајем у слабости која је и без тога очигледна свима), не могу да се хвалим у вези са свим новинама везаним за мене и због присутног ми неповерења; чак ни време није успело да у мени избрише тугу у вези са тим (моје подвлачење, Л.Н.). Јер, из свега тога се на мене сручише непријатности и замешетељства у животу. Због свега тога нисам ни могао бити, нити се сматрати љубомудреним. Питање је да ли ће неко оправдати овог мужа у моје име због тога што је он размишљао узвишеније од људског начина мудровања, што је, пре него се одеселио из овог живота, поступао у свему по духу и без обзира што је уме да вреднује пријатељство ипак му није давао предност темо где је предност припадала Богу, и ономе што очекујемо, дати предност пред трулежним."

Свети Григорије Богослов, Реч XLIII - надгробна Василију Великом; у: Сабрана дела, том II, превео са руског Миливој Р. Мијатов, Хришћанска мисао, Београд, 2006, стр. 409.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је Свети Василије био неустрашив и јак,да је имао много снаге и енергије,поготово када је ушао у клир.Светска слава и мудровања су му још као млађем човеку престала да буду препрека по сведочењу и Светог Григорија Ниског,о животу блажене Макрине Велике,сестре њихове,која је управо и васпитавала Светог Василија у молитви и скушености срца.

Таквом човеку понекад са толико снаге и харизме,ретко ко може да парира и да га прати,можда се то и десило између њих двојице.Своје служење Цркви су схватили на различите начине и ту је негде дошло до мимоилажења.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Имам један интересантан пример а може да буде и као поређење,на неки начин,

моја два пријатеља отишли прво на Свету Гору,па после у Солун.Овај што је већ био пар пута а и по природи брз,енергичан,желео је да покаже што више Светиња у Солуну овом који је ту први пут,а овај,пак,би да буде на једном месту сат времена да се моли и моли...

и тако је овај енергичнији у најбољој намери водио овог другог,свуда,што више да обиђу,када су дошли доле до обале у Храм где је Свети Григорије Палама,овај мученик је сео и плакао,плакао...сит се исплакао и од умилења и од тежине коју му је поставио пријатељ да обиђу толико пуно за цео дан.Ето :)

Подели на овим сајтовима

Камо среће да је данас више Икона са Василијевим менталитетом.

Изгледа да наше Иконе више нагињу Григоријевом ... ммм ... фазону.

Слажем се.

Подели на овим сајтовима

Зна ли се колико ће бити писама и отприлике када ће бити преведене? Хвала!

Спремна си још три писма:

једно Василијево и два Григоријева.

Превођена су са немачког.

Мислим да требају бити ускоро постављена.

Ја сад нешто друго имам као обавезу, па не могу да преводим.

Иначе, једног дана ћемо превести целу коресподенцију са оригинала, а то можда буде врло ускоро.

Ја сам већ почео једно велико писмо да радим.

Подели на овим сајтовима

Размишљао сам нешто и морам до јуна да урадим два самостална истраживачка рада, па сам мислио да анализирам ту коресподенцију, пошто ми је Василије тема дисертације, условно речено. Наравно, ово нема никакве везе са самом темом, али морам нешто радити што има везе са кључном личношћу.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...