Jump to content

Препоручена порука

Takodje, deo naseg sajta Pouke, osim ovog foruma, cini i Sveto Pismo online, sa prevodima na mnogo jezika, i sa uporednim mestima. Evo i linka pa izvolite i tamo:

https://www.pouke.org/svetopismo/

Ма тај линк што је она дала је дописна библијска шулензи

Подели на овим сајтовима

• Одговори 422
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jos jednom: izraz "adventista" oznacava pripadnika adventisticke verske zajednice, nije uvreda.

Ali jeste uvreda kad kazete da neko sa ovakvim stavovima moze da bude i pravoslavan jer ne moze nikako.

Inace, da malo i naucite nesto o pravoslavnima: mi ne koristimo samo citate iz Bibije, odnosno samo Sveto Pismo, nego isto tako i Sveto Predanje u Crkvi. I uvek, u svakom razgovoru, osim samog Pisma, koristimo i neizmerno bogatu riznicu Predanja u sagledavanju i objasnjavanju pitanja vezanih za veru i Crkvu...

Hvala.

Подели на овим сајтовима

Зар нисам ја писао аргументовано и коректно?

Где сам било кога увредио?

To ti je Stevuska kad hoces da budes veci papa od pape. Pa sad kao eto mi smo blesani upadamo u diskusije sa nekim,umesto lepo da objasnimo sta i kako ,a ti naoruzan smirenjem i ljubavlju krenes da objasnis argumentovano a onda shvatis da mi nju ovde sve i da dokazemo 150 puta jedno necemo ubediti u to,jer ona nije ni dosla sa namerom da nesto sazna,vec da ako nekoga moze poljulja i provocira. Pa sad i ti ispade covek koji vredja i koji je nekorektan.

I to je ovaj fazon:

sasvim neprimereno i forumu i uopste hriscanima, pripazi malo brate sta sve ubacujes u poredjenja

mod Kenobi

Ionako prica da si je vredjao :)

A svakako bi pre postovao da neko dodje i kaze da ja sam adventista i sa te stolice nastupam ovde ali zelim nesto da razjasnimo i da diskutujemo. A te prica ja nisam adventista ali su oni ponavljam najlepsi,najbolji,najispravniji i ja nisam adventista a u stvari jesam su malo onako,kontam ni u vrticu ne bi prosle te forice.

Aleks zelim ti iskreno sve najbolje od Gospoda i da brzo spoznas istinu i dodjes pod okrilje nase crkve,sve najbolje od svog srca. Pomolicu se za tebe.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Postovani!

Imam pitanja za Vas, a to je kao prvo - način krštenja.

Ja sam krštena škropljenjem u Pravoslavnoj crkvi. Međutim u Bibliji jasni piše, pa i na vašem sajtu, da se treba krstiti vodom kao i Isus što je kršten. Znači ja se trebam ponovo krstiti jer nisam krstena na ispravan nacin - krstenje vodom - uranjanjem u vodu kao i Isus sto je krsten i ostavi nam takvu zapovijed.

Zasto Pravoslavna crkva krsti ljude skropljenjem kad to nije isravno? Zasto ne krsti vodom kako u Bibliji pise da treba? To mi nije jasno. Jer ako se Pravoslavna crkva drzi Biblije i Bozjih zapovijesti - onda takav nacin krstenja nije ispravan.

Drugo: Zasto postivati svecekoje je Crkva odredila (proglasila neke ljude svetim), ljubiti ikone, krst, moliti se ikonama tj. svecima, (npr. sveta Petka i dr.) kada je to po Bibliji IDOLOPOKLONSTVO? JEDINI koji je vaskrsnuo iz mrtvih je ISUS, a nisu ni Crkvom proglaseni sveci niti majka Bozja. On je nas JEDINI zastupnik pred Bogom i posrednik izmedju nas i Boga. I na kraju nase molitve kazemo U HRISTOVO IME AMIN. Moliti majku Bozju kao naseg posrednika i zastupnika pred Bogom je pogresno prema Biblijskom učenju, jer ona to ne moze biti i nije. A to zna i svaki svestenik Pravoslavne crkve koji naravno poznaje učenje Biblije, a ipak uci ljude drugacije i ubacuje se tradicija koja nema veze sa Biblijskim ucenjem. 

Npr. i ovo: Bozic, Uskrs, ......... i u Katolickoj i u Pravoslavnoj crkvi je drugi datum, koji je tacan? U Bibliji toga NEMA. Pa onda DAN ODMORA - SEDMI DAN. Crkva uci da je to nedelja, a u Bibliji pise SUBOTA. Veoma konfuzno je to za ljude koji sami ne citaju Bibliju nego samo prihvataju sto im CRKVA kaze da je ispravno.

Na ovaj nacin se ljudi uce od strane Crkve vijekovima i naravno vjeruju Crkvi. Ne zelim nikoga uvrijediti, nije mi to namjera, jer ima puno ljudi u svim vjeroispovjestima koji svim srcem vjeruju u Boga. Tako vjeruju i u ono sto im Crkvene starjesine propovijedaju. Ali Biblija kaze drugacije, pa Vas molim za odgovor.

Unaprijed se zahvaljujem.

Aleks7

Draga Aleks, nemoj da te čudi reakcija :) Već su napisali drugi, a i ja bih da dodam, da su pitanja zaličila na ona koje subotari postavljaju a i stil je taj pa su ljudi po inerciji jednostavno tako odreagovali. Drugi problem je što ti nisi baš zatražila objašnjenje, već da se opovrgne ono što ti smatraš da je ispravno - tako sekte umeju da nastupaju. 

Biblija je kompleksno štivo i ne može da se čita jedan deo izolovan od drugog, jer onda dobiješ baš takve dileme i stavove kakve ti sada imaš, da ti ne treba objašnjenje već opravdanje za ono što Crkva čini, a ti već unapred smatraš da je pogrešno. 

Prvo: ne spašava krštenje, već Isus, koji je suštinski deo te svete Tajne. Ako je On odredio da se krštavamo vodom, onda znači da je to krštenje namenjeno svima - ako je tako, recimo, kako da krstiš ljude gde nema vode u blizini u koju možeš da ih uroniš? Da li je za spasenje potrebna reka, bara, jezero ili more? Isus je pomenuo samo vodu, a sa vodom možeš svašta da radiš i na razne načine da prskaš, pereš, utapaš ili šta sve ne ljude da bi bili oprani (to je izvorno značenje reči koju mi koristimo u obliku krstiti). 

Drugo, kao što se zna (znači fali ti kateheze da bi razumela) - hrišćani NE SLAVE ni ikone ni svece, već dela koja je Gospod počinio u njima i po njima a koja su nama uzor, podsticaj i nadahnuće da učinimo isto. Budući da su oni živi, a ne mrtvi, mi se molimo svecima da nas, kao braća koja su već kod Oca, podrže i usmeravaju da i mi dođemo tamo gde su oni. Što se tiče Bogorodice, i sam je Isus rekao da je ona Majka učenika "evo ti Majke", a majka nije samo u ovom vremenu. Budući da je Majka Gospoda, čvrsto povezana sa njim, tako se i mi njoj obraćamo da nas tešnje poveže sa svojim Sinom.

Nedelja je nova subota, jer Isus sve čini novim (Otk 21,5). On je Novo stvorenje i daje nam novi i večni život. Zato hrišćani slave subotu. Božić tačno vreme rođenja Isusa (iako bi se i to dalo prodiskutovati), već je način kako Crkva obuhvata i postojeći svet dajući mu novi smisao. Mi živimo u vremenu i svetu, i to vreme i materijalni svet mora takođe da bude uključen u proslavu Boga, zato postoje praznici, da njima posvećujemo ovaj život.

To bi bilo ukratko.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Bas ste neki svi ste smireniji od mene jer ona meni uopste ne odgovara kad je pitam :)

Pa, jes kad si ti ispucao sve ono što bi smo i mi na prvu loptu pa nije bilo potrebe ;)

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

To ti je Stevuska kad hoces da budes veci papa od pape. Pa sad kao eto mi smo blesani upadamo u diskusije sa nekim,umesto lepo da objasnimo sta i kako ,a ti naoruzan smirenjem i ljubavlju krenes da objasnis argumentovano a onda shvatis da mi nju ovde sve i da dokazemo 150 puta jedno necemo ubediti u to,jer ona nije ni dosla sa namerom da nesto sazna,vec da ako nekoga moze poljulja i provocira. Pa sad i ti ispade covek koji vredja i koji je nekorektan.

Милоше, смирење и љубав су награда сами по себи. А што се убеђивања тиче, ја сам помогао да се из Адвентизма Православљу врати бар десетак особа, међу којима је и један њихов (сада бивши) проповедник. Да ли неко хоће да слуша то је његова ствар. Моје је да проповедам и објашњавам. Стпљиво, смирено, по сто пута ако треба, нека и вређа. Тиме се само показује ко је ко.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ja sam taj sajt nasla na netu. Ako imate URL adresu za Pravoslavnu dopisnu skolu, molim Vas napisite mi.

Hvala

ево ти православна библијска дописна школа https://www.pouke.org/forum/topic/28238-ispravan-na%C4%8Din-kr%C5%A1tenja/page-5#entry913249

Подели на овим сајтовима

Еееее цврц, па кад ја легнем да спавам...једном...некад...а ти онда да улетиш и све испамујеш, јел тако? Тако је!

Hahaha... Salim se ja malo, zapravo mi ovako odgovara.

Kad sam na moderaciji ne moze da mi se desi da nesto izlanem pa zbog toga da popijem trajni ban nego kad malo preteram vi mi samo ne odobrite post i nikakve stete ;)

Da nisam na moderaciji do sad bi vec bio banovan i uveliko pisao sa novog naloga... :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Midrash, ne bih se slozio sa tvojom konstatacijom da hriscani NE SLAVE svece i ikone. Itekako odaju postovanje ikonama i proslavljaju svete. Valjda si mislio na to da ih NE OBOZAVAJU?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Милоше, смирење и љубав су награда сами по себи. А што се убеђивања тиче, ја сам помогао да се из Адвентизма Православљу врати бар десетак особа, међу којима је и један њихов (сада бивши) проповедник. Да ли неко хоће да слуша то је његова ствар. Моје је да проповедам и објашњавам. Стпљиво, смирено, по сто пута ако треба, нека и вређа. Тиме се само показује ко је ко.

Svaka cast. I slazem se sa time,medjutim ne slazem se u situacijama kao sto mi izgleda da je ova. Dakle kad neko pod pricom trazenje istine,forsira i gura svoju verziju istine i unapred osmisljeno se trudi da svaku drugu odbaci. Onome ko je u zabludi,svakako treba pomoci.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...