Jump to content

Jedan "Ateista Srbije" o popisu 2011

Оцени ову тему

Препоручена порука

To ispade da je gori od Mladena... grin.gif

Mozda u tvojim ocima. Kad bude isao po religijskim skupovima sa svojom ekipom ateista i tukao vernike jer su po njegovom misljenju plitkoumni onda ce da bude gori od mladena. Ovako je po nekim "osudama" isti ko ja i ti, nista gori.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ne vredi... u medjuvremenu mi je obrisana cela poruka samo zato sta se administratoru nije dopala... cemu li sluzi pravilnik ako se poruke i dalje brisu po subjektivnom nahodjenju...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Danas sam se slučajno setio opsežne kampanje koju su ateisti vodili pred popis 2011. godine, a koja je apelovala da se ateisti izjasne kao ateisti, pa sam, radoznalosti radi, zavirio u rezultate popisa:

http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/Public/ReportResultView.aspx?rptId=1664

Dakle samo 80000 ateista, što mu dođe... statistička greška  Just_Cuz_19 ?

Ako ne vidite kompletnu tabelu sačuvajte je kao XLS file :)

Подели на овим сајтовима

Danas sam se slučajno setio opsežne kampanje koju su ateisti vodili pred popis 2011. godine, a koja je apelovala da se ateisti izjasne kao ateisti, pa sam, radoznalosti radi, zavirio u rezultate popisa:

http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/Public/ReportResultView.aspx?rptId=1664

Dakle samo 80000 ateista, što mu dođe... statistička greška  Just_Cuz_19 ?

Ako ne vidite kompletnu tabelu sačuvajte je kao XLS file :)

+ oni koji su se izjasnili kao nereligiozni

+ oni koji su se izjasnili kao dzedaji

+ oni koji su se izjasnili kao manituovi poklonici

+ sto su popisivaci masovno upisivali "Pravoslavac" po difoltu svakome ko kaze da mu je nacionalna pripadnost srpska (bez da ga uopste i pita za religiozne stavove)

= i pored svih tih opstrkcija broj ateista je porastao u odnosu na prosli popis a broj pravoslavaca se smanjio ;)

A ako te zanimaju statisticke greske izbroj koliko vernika ima koji redovno idu u crkvu na liturgiju ;) (veliki petak, bozic, uskrs i ostali praznici se ne racunaju jer je tad potreba za duhovnoscu naseg naroda nenadmasna te je stoga i broj poseta impozantan)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

+ ateisti koji su se iz tradicionalnih razloga i zbog toga sto su krsteni kao mali izjasnili kao pravoslavci (ja u porodici znam za tri takva slucaja).

Bilo bi zaista zanimljivo da se organizuje jedno ozbiljno istrazivanje na temu religioznosti stanovnistva Srbije. Da se ljudima ne sugerise (kao sto je bilo na popisu) da treba da pripadaju nekoj religiji, nego da se puste da sami odrede gde pripadaju, a onda ako i kazu da pripadaju odredjenoj religiji da se ispita njihovo aktivno ucestvovanje u zivotu te verske zajednice, poznavanje osnovnih doktrina itd. Dakle, da se zaista ozbiljno pridje temi religioznosti.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Koliko vidim, u tabeli ne postoji posebna kategorija "nereligiozni", već "neopredeljeni", njih oko 20000, što je ipak nešto drugo. A nema ni džedajevaca ni manituovaca, ako ih i ima, toliko ih je malo da nisu ni ušli u ovaj izveštaj. 

To što vi zamišljate da su "tradicionalni pravoslavci", koji se tako uzjašnjavaju na osnovu nacionalne pripadnosti, ateisti, verovatno je utešno za vas.

Naravno da nisu svi vernici liturgijski aktivni, ali to i nije bila tema popisa, zar ne? Popis pokazije činjenicu da su u Srbiji ateisti debela manjina,  i za utehu im ostaje uljuljkivanje da su nekakva elita u zaostalom, religioznom društvu.

Подели на овим сајтовима

A ni liturgijskih pravoslavaca nema baš tako malo kao što se obično misli. Možda nisam dobro izračunao, ali čini mi se da je u mom gradu, na običnoj, nedeljnoj liturgiji, van posta, kad nije nikakav praznik, u pravoslavnim hramovima oko pola procenta stanovništva. Namerno nisam uzeo u obzir ostale veroispovesti, kojih takođe ima, da bih došao do zaista minimalnih, tj najrealnijih rezultata. Dakle, pola procenta stanovnika Srbije je oko 35000. U neke specifične dane, na početku postova i na veće praznike, tu cifru slobodno možemo pomnožiti sa tri. Dakle Crkva je organizacija koja svake nedelje okluplja više desetina, a nekad je reč i o stotinama  hiljada ljudi, i to ljudi koji se okupljaju bez nekog vidljivog interesa. Kada bi neka stranka to mogla, mislila bi da vlada Amerikom.

Подели на овим сајтовима

A ni liturgijskih pravoslavaca nema baš tako malo kao što se obično misli. Možda nisam dobro izračunao, ali čini mi se da je u mom gradu, na običnoj, nedeljnoj liturgiji, van posta, kad nije nikakav praznik, u pravoslavnim hramovima oko pola procenta stanovništva. Namerno nisam uzeo u obzir ostale veroispovesti, kojih takođe ima, da bih došao do zaista minimalnih, tj najrealnijih rezultata. Dakle, pola procenta stanovnika Srbije je oko 35000. U neke specifične dane, na početku postova i na veće praznike, tu cifru slobodno možemo pomnožiti sa tri. Dakle Crkva je organizacija koja svake nedelje okluplja više desetina, a nekad je reč i o stotinama  hiljada ljudi, i to ljudi koji se okupljaju bez nekog vidljivog interesa. Kada bi neka stranka to mogla, mislila bi da vlada Amerikom.

Sve zavisi od mesta do mesta, npr. kod mene i da dođe pola stanovništva ne bi imalo gde da stanu, jeste realativno velika crkva, ali ima i stanovnoštva dosta, a inače iz mog okruženja znam 5-6 koji onako iole redovno idu u crkvu.

A imam ogroman broj ljudi koji uopšte ne ide, skoro pa nikad.

Npr u srednjoj nas dvojica smo bili ateisti, velika većina je išča u crkvu samo kada umesto nastave u školi na veronauci odu u crkvu (isi je slučaj i sa nama bio sa građanskog, samo zameite crkvu sa muzejom :D).

A što se ateista na popisu tiče, evo iz moje okoline koji su popisani kao pravoslavci smo ja i ujak (inače jedini ateisti u porodici :D), a da je on ateista saznao sam posle popisa, kada smo slučajno ne znam ni ja kako počeli o tome da pričamo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...