Bokisd Написано Август 18, 2024 Пријави Подели Написано Август 18, 2024 пре 1 сат, Вукашин рече Брате, ти ни ово не разумеш . Мислим да је корисније читати литературу примеренију нашем стању, што Свети Палама препоручује на почетку Тријада, каже да горди хоће одмах да докуче тајне стварања и сл. На то је коментар. А књига је тешка, па може добро да продрма човека ако се јако замахне. Некад је и то корисно. Шалу на страну, некако конфузно ми делује твоје излагање. Не замери. Вреди и то читати, али треба имати благодатно искуство за разумевање и познавати литературу коју је Иринеј користио. Не може се директно ускакати у тај простор. Moze se uskakati, na teorijskom i intelektualnom nivou, zasto bi onda v.Irinej piso onda sve to, jel treba onda svi da budemo u blagodatnom stanju, i jos, jel si ti onda u blagodatnom stanju kada ovo pises drugima da tako treba. Ili intelektualno pises, sto je, ok, ali i intelektualno mora da bude sto vise jasnije i precizno izrazavanje i logicki konzistentno, i sto vise prostije razlozeno za razumevanje, koliko je to moguce, jer nemamo svi bas slicnu inteligenciju, i mora da bude na liniji svetih otaca kako oni to pisu i predstavljaju to blagodatno stanje. Jedan svetitelj je reko da smo morali da zavirimo u sv.Trojicu kako bismo odgovorili jerericima na njihove hule, inace je bolje to ne ispitivati nego prosto i jako verovati u sv.Trojicu. ma, itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 18, 2024 Пријави Подели Написано Август 18, 2024 I nemoj da se prerano radujes Petrovicu , ima dosta toga sto i kod tebe ne mogu da razumem, onako komplikovano. Sigurno sam i ja komplikovan..... ali je bitno da ja razumem samog sebe....... Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 18, 2024 Пријави Подели Написано Август 18, 2024 пре 38 минута, Bokisd рече Moze se uskakati, na teorijskom i intelektualnom nivou, zasto bi onda v.Irinej piso onda sve to, jel treba onda svi da budemo u blagodatnom stanju, i jos, jel si ti onda u blagodatnom stanju kada ovo pises drugima da tako treba. Ili intelektualno pises, sto je, ok, ali i intelektualno mora da bude sto vise jasnije i precizno izrazavanje i logicki konzistentno, i sto vise prostije razlozeno za razumevanje, koliko je to moguce, jer nemamo svi bas slicnu inteligenciju, i mora da bude na liniji svetih otaca kako oni to pisu i predstavljaju to blagodatno stanje. Jedan svetitelj je reko da smo morali da zavirimo u sv.Trojicu kako bismo odgovorili jerericima na njihove hule, inace je bolje to ne ispitivati nego prosto i jako verovati u sv.Trojicu. ma, itd. Ево да ти препоручим предавања покојног Атанасија на тему тајне Христове (Цркве) од Светог Максима, или предавање о Светом Палами...то је добар увод. Јављао сам се на неке ствари-тумачења које су баш дискутабилне, парају уши, немам претензије да ја ненаучен неког учим, али читајући тебе и Милана примећујем да углавном немате појма о чему пишете, да пипате у мраку. Лако је избацити неки цитат, али смисао остаје сакривен. Hadzi Vladimir Petrovic and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 18, 2024 Пријави Подели Написано Август 18, 2024 Занимљив део од 44. мин (мислим да сам означио да се ту отвори видео), али треба погледати цео снимак. Одлично предавање. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 18, 2024 Пријави Подели Написано Август 18, 2024 пре 15 минута, Вукашин рече Ево да ти препоручим предавања покојног Атанасија на тему тајне Христове (Цркве) од Светог Максима, или предавање о Светом Палами...то је добар увод. Јављао сам се на неке ствари-тумачења које су баш дискутабилне, парају уши, немам претензије да ја ненаучен неког учим, али читајући тебе и Милана примећујем да углавном немате појма о чему пишете, да пипате у мраку. Лако је избацити неки цитат, али смисао остаје сакривен. Ok, dobro, e sad ces morati da budes konkretan, ne uopsteno, znaci moras da navedes citate iz mojih poruka u kojima kao da pipam u mraku, i onda lepo da otkrijes smisao koji ostaje sakriven u tim mojim porukama i citatima. Jer, ako tako decidno tvrdis da mi pipamo u mraku i da nam smisao ostaje sakriven, onda sledi da si ti u svetlu poznanja ovih stvari i da vidis smisao koji je sakriven iza citata i iza slova. Znaci, nemas prostora da vrdas, mora konkretno to i to' je pogresno u mojim porukama. Malo si me iznerviro , vidim ja, osecam taj neki tvoj animozitet prema meni dugo vremena, ali ne znam sta je u pitanju, koji je razlog, jer ti i ja nismo skoro medjusobno razmenjivali poruke pa da mogu da vidim sta mislis o mojim stavovima i slicno, bicu grub, ako ne navedes konkretno sta ne valja u mojim porukama, onda cu smatrati da si bezobraznik i sarlatan za ove stvari o kojima pricamo. Mislim, stvarno, jel sam ja tebe dosad na forumu nesto bilo kako uvredio, ili samo razmenjujemo misljenja i stavove, ovo bi trebalo da bude lagani i fini unutar - pravoslavni dijalog i razgovor u kome treba da bude cilj da zajedno dodjemo do nekih odgovora na ova pitanja, ne da bude kao neka arena u kome ce da pobedimo jedni druge ili ne znam i ja nesto drugo. Znaci, onda, treba da pazis sta pises i da druge optuzujes za neke stvari, cekam tvoj konkretan odgovor. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 Јесте, сад ћу да листам 999 твојих порука...причам ти о личном утиску после читања ваших тумачења, ништа ми не буде јасније, па се ти вређај колико хоћеш. Термини које користиш и цитати с' брда, с' дола ми не помажу. Код умировљеног(упокојеног) Атанасија је супротно, пример: Адам је пао на ђавољем предлогу, зато што је био створен да постане бог. Имао је то у себи то назначење, зато га је ђаво упецао, да му је нешто друго понудио Адам га не би разумео, парафразирам. Наравно, изабрао је погрешан пут, али циљ јесте у Богочовеку Христу, у Цркви. Итд, итд... успева да ми приближи мисао Светог Максима да могу да га разумем. Из гледања једног предавања Атанасија се може научити више него 3 велика поста читати и сам тумарати. Зато су битни оци нових времена, да нам "сажваћу" храну (мисао) великих отаца. Сам човек ће тешко да се снађе са читањем Св. Максима, или Св. Паламе. Hadzi Vladimir Petrovic and Жика је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 4 минута, Вукашин рече Јесте, сад ћу да листам 999 твојих порука...причам ти о личном утиску после читања ваших тумачења, ништа ми не буде јасније, па се ти вређај колико хоћеш. Термини које користиш и цитати с' брда, с' дола ми не помажу. Код умировљеног(упокојеног) Атанасија је супротно, пример: Адам је пао на ђавољем предлогу, зато што је био створен да постане бог. Имао је то у себи то назначење, зато га је ђаво упецао, да му је нешто друго понудио Адам га не би разумео, парафразирам. Наравно, изабрао је погрешан пут, али циљ јесте у Богочовеку Христу, у Цркви. Итд, итд... успева да ми приближи мисао Светог Максима да могу да га разумем. Из гледања једног предавања Атанасија се може научити више него 3 велика поста читати и сам тумарати. Зато су битни оци нових времена, да нам "сажваћу" храну (мисао) великих отаца. Сам човек ће тешко да се снађе са читањем Св. Максима, или Св. Паламе. Nisi ti parametar, razumes, tako si se postavio, zato moras konkretno da navedes, znao sam da ce biti ma ko ce da cita, ma to ja po osecaju. I nisam piso licno tebi nego uopsteno, i valjda ako imas nesto onda kazes lepo sta sa ovim, kako mislis ovo, i slicna pitanja. Ko da ja nisam slusao u.v.Atanasija i druge teologe. I sad banalizujes, ko da sam ja neki reper u odnosu na e.Atanasija, i navodis jednostavne stvari to oko Adama. I sta je to mrak ili ne razumevanje smisla onoga sto se navodi od sv.Maksima, jel to neka nebeska mehanika oko logosa, predvecni nestvoreni logosi tvari u Bogu po kojima nas Bog stvara i prepoznaje, i dalje sta ide, zalog tih logosa u nama po kojima delujemo u nasem upodobljanju Bogu po blagodati. I ovo ti je uopsteno. I dalje ocekujem da nesto kazes konkretno, ili me bar pitaj, ovako deluje da nam drzis lekcije, iako smo bar minimalno ravnopravni u diskusiji. Ma, ne znam vise i sta ce mi sve ovo, imam lepsu i bolju komunikaciju na forumima gde nisu crkveni ljudi, vise kulture dijaloga na van crkvenim forumima nego ovde, bar ja to imam sa svojim stavovima i nacinom pisanja i komunikacije. Neverovatno, to nikad nisam mogo da sazvacem, imo sam ranije neko strpljenje, sada sve manje. Moram da budem grub, sv.Avgustin posle svega sto je proso u van i unutar crkvenom zivotu, a proso je 1.000 puta vise od nas, jednom je reko (parafraza)..... Video sam medju hriscanima pravedne i dobre ljude koji ne postoje van crkve, ali sam i video tako zle i lose ljude u crkvi koje nisam video van crkve..... Pa kako ko shvati sve to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 19, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 18 часа, Bokisd рече Ovde mogu da se slozim, pricescujemo se ne Bozijom sustinom ili Negovom Isusovom bozijom Licnoscu, nego Njegovim nestvorenim energijama. Има ли Исус своје енергије да би се путем енергија причешћивао са Њиме? Или су то увјек Света Тројица, како онда бива у причешћу Христом са енергијама? Вукашин на благ начин хоће да каже да нема много енергија у томе што говориш, створени логос - ријечи које су наша створена енергија иду, али нестворени логос сапет синергијски у цитатима може и да изостане, и обрнуто може да нестворени логос се пројави а да створени логос-ријечи изостану или да се користе друге, и то никад није у мјери којом је свети отац говорио, јер ми као на Тавору понесемо логоса колико можемо примити. Што се тиче интелектуалног схватања учења о логосима, тако су приступили Западњаци и прошли како су прошли, +Иринеј људе нераспетог ума, људе који нису страдали умом, умрли умом и васкрсли умом, сматра неспособним да разумију у пуноћи учење о енергијама, слично је говорио мислим св Софроније о неком теолошком скупу о енергијама. Не желим овим да затворим врата јер већ сам писао сваком ко је некад учинио нешто добро, ко је волио и ко је вољен јасно је шта су енергије, мислим није му јасно у смислу да их може појмити разумом, него имао је доживљај - духовно искуство, а овај говор му сљедује и није сам говор то духовно искуство на које код сваког од нас указујем, ако се узму рјечи ко ријечи, па се логиче, разумизирају то промашај. Боље некористити разум и логику тамо гдје они не важе. Учење о енергијама је узрок раскола са Римском епархијом, бавити се тим проблемом и у то убацивати рецепте за уштипке, Хокинга и сл, је . Што се тиче писања +Иринејевог оно не мора да уопште има рецепцијенте и може да чека једног након 300 година, а може да има и многе, није наше разумјевање мјерило аутора него наше. Што се тиче блажене успомене Атанасија имао сам прилику да са њим током 5година много пута разговарам, да се провјерим, а и да се дохватимо, и то и даље траје. Свако ко се бави овим питањем не треба ни да сања да излази из устава и ограда светих отаца, треба да прокуне све оно што су оци проклели - одбацили, а да привати што су оци приватили, генерално да има тај став, па да се доводи у "суру" , винкло, и одсјеца све непотребно. То никако не значи да бомбардује цитатима и неразмишља и не говори својим створеним логосом- језиком Какве информације ("информације су ђаво" отац Василије) и сад неки неписмени мозгов информације су логоси. Мислим " благо" њима у информацион добу, "благодат" цури из сваке справе. Вукашин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 19, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 11 часа, Вукашин рече Зато су битни оци нових времена, да нам "сажваћу" храну (мисао) великих отаца. То и кажем ко не разумије +Иринеја да теологија отаца никад није метафизика, боље да даље и не чита. Треба неки отац да те узме за руку и уведе, не може у свету тајну с-неба па у ребра, па и ако се тако деси, као код Павла, онда дођу Оци па то испитају. Вукашин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 6 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Има ли Исус своје енергије да би се путем енергија причешћивао са Њиме? Или су то увјек Света Тројица, како онда бива у причешћу Христом са енергијама? Ово си поставио иоле разумно питање. Па наравно да сам Исус као беспочетна Личност има удела у постојању Божанских енергија. Међутим, нема начина да без удела свих Лица Тројице учествујеш у том дару нестворених благодати. О томе се може врло прецизно, за теологију довољно, образложити, само је питање нужде и да ли је то у питањима која већ изазивају невоље за Цркву. Верујем да баш зато зло кипи, јер претпостављам да се већина света ослобађа. И да разјасним, не да буде као до сад, мада једва чекамо да то кажемо. Наиме, из саме наше српске теолошке мисли, од Јустина и других Светих, јасно је да Фанар већ прилично деценија срља у јасно заједништво са самим отпадницима. Зашто је ово важно нагласити? Покушаћу те послушати @Bokisd, бићу директнији. Теологија почива на поенти једног ,,савршеног заједништва" и то Једнога Бога. Црква препознаје и разликује добра и зла без предрасуда. Наиме, супротно интересу већине света да буде стварно слободан од подмуклих политичких утицаја, интерес Запада је да уништавајући саму светињу Божију, задржи свој мањински, али империјални утицај на цео свет. То је кључ Фанара. Не бих сада да цитирам Јустина о томе, већ је опште јасно. Једна расистичка себичност је узела маску једнакости, то је цео елитни и моћни Запад данас. Толико је улагао у све поре друштва, да је чак и инсталирао патријарха. Могао би неки историчар рећи да је то било негде легално. Међутим, историја управо постоји да покаже какве су намере у таквим случајевима. Данас имамо заиста потпуно јасну слику о несрећи коју Црква проживљава, па и мученички. Како да кажем најјасније, толико је превара у току, да управо они који највише себе пропагирају демократама, управо они највише урнишу и силују демократију и унутар света и укупно у свету. Сада треба поставити то суштинско питање. Зашто Фанар учествује у колонијалним злоупотребама хришћанства, када то никада неће заживети на Истоку? Ако изузмемо Филипине, јако мали део. Ава Јустин је поставио слично питање Фанару, а управо у том смислу. Питање првенства подразумева једну заједницу потпуно једнаких. Али то је страно Сатани. Тај сатанизам, мислите да нису осећали источњаци када су им доносили крст? ,,Речи о Свечовеку" управо почињу о том сатанском крсту. Да се вратим на тему, тиме што ово треба повезати. Заиста постоји сатанска јама у самим људима, што човек испољава мржњом, обманом, самољубљем итсл. Нема ништа грешније од рада на рушењу раста и јединства Цркве. Запад је докторирао теологију за ту сврху, и то врло лукаво. Међутим, ако сагледаш читаву фанарску доктрину, уочићеш две кључне ствари. Она отворено занемарује пресудну улогу учења о ,,логосима", као и паламитског богословља. У некој другој крајности, артемити су били свесни тога да Фанар носи такву теологију која пренаглашава нашу могућност опита Ипостаси Божије. Ако је то довољно за изношење богословља које би решило проблем, онда да наставим. Ако желите да чујете детаље како фанарска теологија данас нема темеље у православном исповедању, у светлу учења о логосима и паламитског богословља, требало би позвати још неке људе који су били на форуму. Ведран, брат који је учествовао у полемикама о расколничкој фарси у несрећној и обесмишљеној Украјини, указао је на тај уочљиви проблем у фанариотској теологији. За те књиге немам претраживаче речи, и морам их поново читати. Знам да за ту аргументацију морам да покажем јасне доказе. Ја могу сада да се посветим богословском објашњењу које би разјаснило у чему је заправо богословски проблем са Фанаром. То је озбиљна и укупна тријадолошка реч. Тачније, проблем о којем ми овде расправљамо, тиче се укупне тријадологије, што нас опет доводи до фанариотског проблема. Зашто? Зато што Фанар данас увелико користи тријадолошки аргумент и свој богословски ауторитет. Српска Црква је у опасности од Фанара који се не би либио да одстрани Београд од његовог центра српске цркве. У игри су сви околни центри који би се могли злоупотребити, што се видело последњих година. И многе друге Цркве пате. Неко би рекао да то нема везе са учењем о логосима и искуством исихазма. Управо је ту суштина проблема, јер ту је истина православне вере, која мора бити одбрањена, па макар и жабе проповедале. О томе треба богословствовати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 Срећан свима данашњи Празник. Преображење. О чему овде говоримо јер је нестворена светлост била у Преображењу, а тема је доктората Бачког. Н И Н Е, Hadzi Vladimir Petrovic and Bokisd је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 7 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Какве информације Информације као космолошки термин важан је за теологију. Ако бисмо питали Апостоле данас о квантним информацијама, одмах бисмо добили одговор путем ,,апостолског бацања коцки", јер Апостоли су знали верујући, да одлуку о информацији коју дају коцке, доноси сам Бог тренутно и истински. Наиме, истина је да нема аутоматизације одређености, него Бог доноси одлуку у датом моменту. Да ли ће коцка да покаже на једног или на другог, јесте питање ,,информације" да ли ће показати на првог или на другог. Та информација је својство Божије твари којом Бог непрекидно управља као Сведржитељ. Први Символ вере говори о Сведржитељу и то подразумева, осим то да сам Отац држи творевину, да и Друга Лица Тројице имају удела у томе. Дакле, логоси су једно, а информације друго. Молим те за име Бога, престани да говориш о неким створеним логосима. То не постоји у теологији. Можеш користити тај термин у свету као штампану књигу, али у теологији логоси су увек нестворени. Они носе могућност да се творевина остварује, они чине створену природу у њеном темељу, а информације чине исход творевине, њено кретање кроз само Богом знаних могућности. Зато је то важно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 Ако ово не будете ви који радите са рачунарима разумели, ко ће онда разумети? Разликујемо логосе од творевине као што разликујемо битове од информација. На пример, програмирани Марио Брос је једно, а битови који носе програм су нешто сасвим друго. Наравно да је ово поређење недовољно, јер се не могу поистоветити логоси са битовима рачунара, али суштина твари је формирана логосима Божијим. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 19, 2024 Пријави Подели Написано Август 19, 2024 пре 8 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Има ли Исус своје енергије да би се путем енергија причешћивао са Њиме? Или су то увјек Света Тројица, како онда бива у причешћу Христом са енергијама? Вукашин на благ начин хоће да каже да нема много енергија у томе што говориш, створени логос - ријечи које су наша створена енергија иду, али нестворени логос сапет синергијски у цитатима може и да изостане, и обрнуто може да нестворени логос се пројави а да створени логос-ријечи изостану или да се користе друге, и то никад није у мјери којом је свети отац говорио, јер ми као на Тавору понесемо логоса колико можемо примити. Што се тиче интелектуалног схватања учења о логосима, тако су приступили Западњаци и прошли како су прошли, +Иринеј људе нераспетог ума, људе који нису страдали умом, умрли умом и васкрсли умом, сматра неспособним да разумију у пуноћи учење о енергијама, слично је говорио мислим св Софроније о неком теолошком скупу о енергијама. Не желим овим да затворим врата јер већ сам писао сваком ко је некад учинио нешто добро, ко је волио и ко је вољен јасно је шта су енергије, мислим није му јасно у смислу да их може појмити разумом, него имао је доживљај - духовно искуство, а овај говор му сљедује и није сам говор то духовно искуство на које код сваког од нас указујем, ако се узму рјечи ко ријечи, па се логиче, разумизирају то промашај. Боље некористити разум и логику тамо гдје они не важе. Учење о енергијама је узрок раскола са Римском епархијом, бавити се тим проблемом и у то убацивати рецепте за уштипке, Хокинга и сл, је . Што се тиче писања +Иринејевог оно не мора да уопште има рецепцијенте и може да чека једног након 300 година, а може да има и многе, није наше разумјевање мјерило аутора него наше. Што се тиче блажене успомене Атанасија имао сам прилику да са њим током 5година много пута разговарам, да се провјерим, а и да се дохватимо, и то и даље траје. Свако ко се бави овим питањем не треба ни да сања да излази из устава и ограда светих отаца, треба да прокуне све оно што су оци проклели - одбацили, а да привати што су оци приватили, генерално да има тај став, па да се доводи у "суру" , винкло, и одсјеца све непотребно. То никако не значи да бомбардује цитатима и неразмишља и не говори својим створеним логосом- језиком Какве информације ("информације су ђаво" отац Василије) и сад неки неписмени мозгов информације су логоси. Мислим " благо" њима у информацион добу, "благодат" цури из сваке справе. Ne znam sta on govori, pise nesto uopsteno. Pa, nema energija jer i ne pricamo o energijama kada pricamo o logosima tvari, pogledaj kod sv.Maksima kako pise o logosima tvari, ali naravno da na odgovarajucin mestima pise i o energijama, i opet mesta gde to zajedno spaja u jedno dejstvo, pa mesta gde logose poistovecuje sa ciljem svih logosa tvari koji je u Logosu Sinu Bozijem kroz koga je stvoreno. E, znas sta bih hteo da ti kazem Petrovicu, mislim da bi trebalo malo da koristis i poneki citat iz svetitelja da malo prati tvoje poruke. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 20, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2024 пре 15 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Има ли Исус своје енергије да би се путем енергија причешћивао са Њиме? Или су то увјек Света Тројица, како онда бива у причешћу Христом са енергијама? Па погледајте икону Преображења, нема на њој Оца и Духа као на Крштељу, него се сви Логоси завршавају у само Христу. Како то бива? (А како да уопште мислити кад ћим мунете тиквином испадају рецепти за уштипке, кад упорно неразликујете створено од нествореног, и онда не могу рећи да је моја створена рјеч - створени логос, а Вук може превести логос са ријеч. А како и да не кажем кад не разликујете створене и нестворене енергије, твар бесмртна од почетка - о хуле. Па како умиремо, твар је бесмртна по нествореној енергији, а тек личности Христа по суштини) Да помогнем теолошка .тријадолошка слика енергија какву имамо у описма отаца, није супрототности са свим икономиским иконама на којима је благодат Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука