Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 On 7. 8. 2024. at 23:24, Bokisd рече 9. Sve je bistvujuće saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi založenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objašnjiva. Što se tiče Boga, posredstvom ovih logosa jedino se možemo uveriti da On postoji". Ово је тема којом се ти и ја бавимо тамо у другој теми. Треба разумети да је то јако важна истина. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 У горњем пасусу уопште немамо неслагања. За доњи пасус смо обојица неопитни, али и даље мислим да си буквалиста, да од термина не видиш смисао реченог. Ту пише посредством заложених логоса (треба и преводе прочешљати), Јустин каже творевина је богочежњива, Карелин дух усађен у тело...хајде да се сложимо да су човечијој природи дати потенцијали за богоопштење, али ја не могу да превалим преко уста да је енергија Божија посредник. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 2 минута, Вукашин рече али ја не могу да превалим преко уста да је енергија Божија посредник. Управо је у томе поента доктората владике Бачког, да не постоји некакав другачији мост између Бога и твари, него је енергија Божија та која нас чини сједињенима са Богом. Подразумева се да у том сједињењу учествују логоси који су ,,заложени у природи" твари. Наша природа путем логоса заложених у њој, прима нестворене благодати, тј. енергије Божије. Сетићеш се кад будеш читао. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Ту тематику, боље ће разумети следеће генерације када попусте научне заблуде, попут геоцентризма. Људи још увек мисле да је у нашем постојању присутна некаква стварност независно од краја космоса. Зато је физика тамне звезде (тј. црне рупе) помоћ у превазилажењу заблуда. Информације у квантној космологији остварују се путем границе космоса, без протока времена и просторне одвојености; а шта то може бити беспросторно и безвремено? Наше постојање је одвијање остварења неке воље, неким избором међу могућностима, а свако деловање је истовремено са краја на крај космоса. То када људи науче логички биће веома лакше. Зато Боки и ја радимо на томе. Треба разумети да је сваки логос твари посебан и јединствен ентитет, непромењив, незамењив итд. Као што дарова Божијих има много и могу бити различити, тако и логоси твари јесу посебни ентитети у енергетском смислу, да сваки јесте посебна јединица. Зато све можемо подвести под енергије Божије, иако их разликујемо између оних ,,заложених" у природу твари и оних који обитавају у предвечном стецишту. Управо однос међу тим разликама омогућава да твар прима нестворене дарове. То је сложена тема која завређује више истраживања. Опет кажем, доћи ће генерација која ће то олако разумети. Сада нам је још увек несхватљиво да Велики прасак није првобитни почетак. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 17, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 4 часа, Milan Nikolic рече Ти негираш да све бивствујуће има своје неодвојиве беспочетне логосе од самога почетка стварања. Ти негираш да логоси посредују Богу и твари. Наравно! Ти си проучио Максима, можда са другоф континента, и још Паламу, а незнавен си форумаш и немаш ни основну вјеронауку и нити један положен теолошки испит икад и игдје, а осим тога ни на Поукама ниси нашао нити једну особу која би аминовала звоје учење о логосима. Нема своје нестборене логосе, и нестворени логоси су НЕСПОЈИВИ (онтолошка разлика између створеног и нествореног). Нестборени логоси нису посредник они су Бог по енергији, нема никавих "посредника" (демона, демијурга.. ) између ствпрњног и нестбореног, све је или створено или нестворено (да ти не компликујем живот за сад са ствраственим) Јрдини Посредник је Исус Христос лично и персонално у кога ти на дјелу - у теорији не вјерујеш нити је потребан. пре 4 часа, Вукашин рече @Milan Nikolic Ко посредује између тебе и Бога? Нису енергије-силе Божје посредници, већ су Његова љубав којом грли свет. Да си западњак, па да те разумем. Једино ја га посредујем код Христа, са нествореним, али он неће оће мимо Христа енергије, које су у његпвојој гуму веза . религија, мост изеђу створеног и нествореног. Вулгарни пантеизам. Мислио сам да је само заблудио а, сад мислим да је бот, али нисам дигао руке. Узео позу учености а није чуо Халкидон, а о физици .... демагогија. Вукашин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 2 часа, Milan Nikolic рече Управо је у томе поента доктората владике Бачког, да не постоји некакав другачији мост између Бога и твари, него је енергија Божија та која нас чини сједињенима са Богом. Подразумева се да у том сједињењу учествују логоси који су ,,заложени у природи" твари. Наша природа путем логоса заложених у њој, прима нестворене благодати, тј. енергије Божије. Сетићеш се кад будеш читао. Овде си у колизији са тврдњом да су енергије мост и посе тога да "путем логоса творевина прима енергије Божије". Говорим ти о личном односу све време, кад ти говорим о љубави Божијој. Како је опитујеш? Нема "моста", као: доћи ћемо и настанићемо се...или да будемо једно...где сам Ја, онде ће и слуга мој бити...и да не наводим даље. Нема никаквог моста, већ имаш од предвечног промисла Божијег у себи потенцијале да испуниш назначење и причешћујеш се енергијама Божијим. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 17, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 10 минута, Вукашин рече Овде си у колизији са тврдњом да су енергије мост и посе тога да "путем логоса творевина прима енергије Божије". Говорим ти о личном односу све време, кад ти говорим о љубави Божијој. Како је опитујеш? Нема "моста", као: доћи ћемо и настанићемо се...или да будемо једно...где сам Ја, онде ће и слуга мој бити...и да не наводим даље. Нема никаквог моста, већ имаш од предвечног промисла Божијег у себи потенцијале да испуниш назначење и причешћујеш се енергијама Божијим. Осим личности Христа наравно, он се разапео као мост између ствотрног и нествореног, између апсполутно различизог. Ноторне ствари, али он би о сингуларитету а не зна први Њутнов. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 @Hadzi Vladimir Petrovic Нестворени логоси нису посредник они су Бог по енергији. Ето, да не идемо даље. Ово је за нас једино битно - заједничарење у благодати. Клизав је терен самоуверено тумачити оце и то тамо где су и они прилазили са страхом и трепетом. Што каже Карелин - расколи (и јереси) - пад гордих. Овде свашта човек може да помисли кад следи Миланове мисли, прво да разоваплоћује Христа на далеког неприступног Бога и мост преко кога се долази Њему, а може да се помисли и на луциферов пад, да су му енергије мост да се поистовети са суштином Божијом. Боље мало прикочити и оставити на страну, него дрско тумачити оце. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 17, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 3 часа, Milan Nikolic рече Управо је у томе поента доктората владике Бачког, да не постоји некакав другачији мост између Бога и твари, него је енергија Божија та која нас чини сједињенима са Богом. Подразумева се да у том сједињењу учествују логоси који су ,,заложени у природи" твари. Наша природа путем логоса заложених у њој, прима нестворене благодати, тј. енергије Божије. Сетићеш се кад будеш читао. Овде све добро кажеш, мада има још поенти, само да још негде уденеш Христа, јер по овоме није ни потребан, + Бачки говоро нешто сасвим друго из историског контекста светог Марка Евгеника, а не у контексту популаене физике Хокинга, а то је да нема Христа без енергија, да нема Бога ако се непричешћујемо у Христу енергијама, јер католици не негирају Христа него енергије, али ти наивно наклапаш то у бесконачне потенцијале црних рупа, без ваљаног апарата за поређење мјешаш бабе и жабе, али хајде и бабе и жабе су створене, ти мјешаш Бога по енергији и жабе, и добиваш божанствене жабе изван Цркве и Христа. Дакле мјесто које Христос има и Цркви додјељујеш енергијама, Христове су то енергије то нема спора, али ваља Христа разликовати од енергија, то имаш у наслову; разликовање суштине и енергија. Дакле Бог Христос је по суштини "мост" а не по енергији. Јер личност није енергија него суштина. Осим тога у Христу разликујемо и другу створену енергију и другу природу, а у Тројицу још двије ипостаси и свима заједничкз енергију. енергије не могу бити мост јер су Бог, али су причасне, односно Бог је причасан по енергији. Личност Христова је такође Бог, али јесте мост јер се Логос оваплопотио, Марија Дјева му даривала нашу природу и пошто има обје природе и обје енергије он је "мост" Распети Цар, али "мост" Личност Христова није причасна те теби није доступно то Царско мјесто где се спајају створено и нестворено. Односно достушно ти је на стриктно одређен начин домостројем спасња о коме ћу ти рећи након што ти кажем да су ти Отац и Син и Свети Дух причасни по енергији, не само Логос - Христос. Јер једна је енергија. Сад ти објасни чему Христос, чему Марија оваплоћење , причешће и све главне ствари нашег вјере и спасења кад имамо енергије? Објасни, а немој рећи ти си овакав или онакав не мисли тако +Бачки, св Максим и Боксид. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 17, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Личност Христова је много јача (једина) веза створеног са Богом од енергија којим је свијет створен, јер веза по личности је веза по суштини, а стварање није спасење, веза по Христу је веза спасења, твар је постала природа Божија, није више апсолутно одјељења него је у Христу одесно Отца. @Milan Nikolic Сложићеш се да +Бачки тврди у своме раду да је учење о енергијама христолошко поглавље, е дај да то рачивијамао. Исто имамо и код св Максима увјек су логоси логоси Логоса, јер говори увјек у христолошком контексту, а јасно је да су логоси логоси Оца Сина и Светога Духа, и да нема три енергије у тројици, и да су логоси енергија. То је по мени јако важно јер христологија каквом је предаје драги +Игњатије је све само не христологија енергија, то је христологија личносног сједињења са Христом, по владици Иринеју немогућа христологија, односно код покојног Зизијуласа и владике Игњатија је личност Христова више као енергија него суштина, нешто што се шерује, зато отац Никола Лудовикос критикује: "личност умјесто благодати" ово код тебе је благодат умјесто личности - пантеизам. Дакле ово ипостасно "сједињење" у неостатку благодатног врши се онтологијом, мјешају се онтолошка мјена и Преображење. Сатанска ствар: Мјења се свијетоназор, читав сивјет је другачији, опијум за масе, мјења се идеологија, а то се проглашава за покајање и благодатно Преображење Осим тога пошто је личност христолошки "посредник" (умјесто енергија) то се и личност причасника дифузно схвата и они конвертују јер је таква теологија аналогна Другом ватиканском концилу. И чујем сад од теолога како у паклу нестаје идентитет, и још докторитао на светитељу коју учи да се прије стварања у Богу налазе наши идентитети. И без Бога идентитет свега па и свакога од нас се утврђује једначењем са самим собом, самоистовјетношћу суштине. Просто свак је једнак само самоме себи, човјек, камен, планина. То је идентититет то није спасење, али по томе познајемо и разликујемо једни друге, и у паклу сам једнак самоме себи (суштина) и на небу, само сам на небу поистовјећен са Христом (енергија) Мјењали би нам суштину у складу са идеологијом:" у суштини сам мушко али по енергији сам женско". Дакле поенте су многе ,"Разликовање суштине и енергија" има многе па можда и опште примјене, али то опште би могло значити да је -Иринеј развио онтологију, а то би била увреда. Извините због грешака јер поред тога што сам неписмен немам сад ни наочаре Дакле читава расправа мора у христолошки контекст, ексурзије су могуће кад се ово утврди. Вјешто се мјешају теологија стварања са теологијом спасења, па би неки да нас стварају, да нам дају идентитет, да нас конвертују, таквима жути па црвени, јер ми смо већ створени, нама је до спасења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Годинама одлажем да одем код ђакона Бранка по пдф доктората Бачког. Он је сада до 24. на одмору. Важно ми је да бих користио претраживач речи. Чим све средим, а морам и комп да обновим, пронаћи ћемо све што треба правилно разумети. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 9 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Јрдини Посредник је Исус Христос Da, to piše u Svetom Pismu. Baš sam to hteo da napišem kad posle vidim da si ti napisao. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Овде је реч о докторату Бачког о чему је јасна тема. Као што и св.Максим спомиње ,,посредништво" за логосе твари. Мени је нејасно како може хаџи да вас заварава да је реч о христологији? Па кључ доктората и закључак вл.Бачког је да за нас постоје две димензије односа са Богом, управо у разликовању између христологије и тријадологије. Молим вас укључите владикин докторат када већ пишете о тој теми. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 17, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Да мало поновимо историју, учење о енергијама развија се у миленијунумјској традицији Христолошких споровам јер Христос је бјеше сада је увјек ће бити угаони камен и онај камем око који се запиње, око кога се спори. Почев од тога да ли је он Бог, да ли је човјек, о односу природа и воља и енергија, питање икона је такође Христолошки спор, све те спорове ми и Католоци смо успјешно прошли скупа, до ове расправе Марка евгеника, када смо се разишли у учењу. @Milan Nikolic Дакле све раније се подразумјева, а ти патиш од пантеизма и то не платонски схваћеног него нововјековног и то овлаш. пре 3 часа, Milan Nikolic рече Па кључ доктората и закључак вл.Бачког је да за нас постоје две димензије односа са Богом, управо у разликовању између христологије и тријадологије. Овио је претпостављам одговор на питање чему Христос. Претраживач ти неће помоћи. Прво: кроз енергије се не можеш причестити само Христу Логосу него увјек Оцу Сину и Светоме Духу по једној енергији. Нема логоса Христа које би кусао у причешћу нити логоса Духа Светога које би кусао ван причешћа нити логоса оца које нпр неби кусао, Боже опрости што морам овако да се изражавам. Дакле једна енергија, паметноме доста. Како се онда упоште причешћујемо Христом када енергије увјек "носе" Оца Сина и Светога Духа? + све свете и Цркву? Христа по Тијелу познајемо, причешћујемо се створеном Христовом природом. Али ми већ имамо створену природу по суштини, људи смо, хоћемо ли да се ољудимо или обожимо? Или и једно и друго? Ипостас Тијела Христовог је Христос и то по суштини, јер се није Бог оваплотио по енергији. Како ми у то Тијело улазимо да ли по суштини или по енергији? Мислим по суштини, Христос је суштина човјека, енергије су "сада" заједничке св Тројици и Цркви (свакоме од нас), живимо вјечним животом, а створено је у Христу спасено, Он Логос је постао ипостас створеног, све створено је уличносњено у Христу, живо у Христу, Преображено у Христу, умрло и Васкрсло у Христу. Ми нисмо Христос па да усвојимо Божанску природу по суштини, личност Христова нам није причасна па да тако дођемо до спасења. Ми усвајамо нашу створену природу као Христову причешћујемо се створеном спасеном преображеном васкрслом природом, Тијелом и Крвљу Христовом из тог Тијела из сада властитог Тијела Христовог, као уди ми се причешћујемо Његовим - Тројичним енергијама, а Његовом Личношћу једнако као и Лочношћу Оца и Личношћу Духа Светога и суштином: само по суштинским енергијама. Односно живимо божански беспочетни и бескрајан живот енергију и спасену и васкрслу створену суштину. Дакле овде видимо христолошки и еклисолошки контекст учења о енергијама, теолошко односно тријадолашко је само разликовање суштине и енергија. Свако супроставњање са литургијом, причешћем, христологије, хијерархије и учења о енергијама носи бизаран наслов: сукоб Бога и воље његове. Тако да за нас изван Оваплоћеног Христа не постоје никакве енергије, непостоје ни за Оца и Духа Светога јер су они једне суштине и енергија. При томе ми учествујемо у "дјељењу" енергија са Христом на другачији начин него Отац И Дух Свети, другачије је наше мјесто у Цркви, Ми смо у Христу. Наша адреса гледано из теологије је у Логосу Христу у његовој створеној природи у Цркви Православној Српској, Дабробосанској, на Вељинама у заједници св Василија Острошког. И сва створена твар је у Христу, све што постоји, осим онога ко хоће да постоји мимо благодати - воље Божије, наравно и такви постоје по вољи божијој и благодаћу Божијиом, јер не могу да постоје сами-по-себи, а ту се отварају стварствене стварности као нпр држава које не могу бити облагодаћене и спашене. Перспектива субјекта је онтологија сујетем лебди субјект леби бог лебди космос е то све може кад замишљаш, почев од једне тачке, у стварном свијету су ствари другачије, а у домостроју .... Спасење је по нашој створеној суштини само у Христу Исусу и по енергијама у св Тројици, односно укупној Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 18, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2024 пре 20 часа, Milan Nikolic рече Годинама одлажем да одем код ђакона Бранка по пдф доктората Бачког. Он је сада до 24. на одмору. Важно ми је да бих користио претраживач речи. Чим све средим, а морам и комп да обновим, пронаћи ћемо све што треба правилно разумети. Реци ђакону: Оче не разликујем Бога и мачку па ми је потребан ПДФ да убједим "хаџија" да оно што се дешава само у Цару Славе бива у свакој мачки Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука