Вукашин Написано Август 8, 2024 Пријави Подели Написано Август 8, 2024 Већ ћу зурлоти трубили што је уместо Реч - Логос у новом преводу. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 8, 2024 Пријави Подели Написано Август 8, 2024 пре 6 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече Па хајде и да ово рашчивијамо, не могу имати логосе, а бити одвојени од Бога, јер су логоси Бог по енергији, али да се тотално не могу унаказити ни поред свег труда, да ће остати љепоте божије твари на њима - то нема спора, као ни да је пако раскол у властитом бићу, то такође стоји, али раскол између створеног и нествореног, јер зло и благодат -логоси се не могу смјешати. Не само то него ниједна друга стварствена ствар-ност не може да прими благодат као вријеме-простор они постану вјечност и тијело, држава постане Црква, мислим ако би примила благодат, вируелно се не може обожити, а све створено - ври у луче сјајне, и душа људска јесте бесамртна, ако се ово душа узме не као створена стварност, него како овде пишемо као дух, као Божије назначење, као луча - енергија. Његош се учио исихазму од св Петра Цетњског. Само су нас уништили, то да пустиш страној сили да ти преводи Јеванђеље је горе него кад ММФ савјетује за паре, на жалост глуп сам за језике, али почињем да схватам зашто је +Иринеј инисистирао на језику, што ми је било ненормално, мишљах брига мене за сва старогрчка нарјечка редом. Али кад ти логос преведу са ријеч, онда ти треба 500 година да вратиш то на енергија, или као што смо видјели са преводом ријечи техне - све је већ одлучено, пропало. Е сад ти види кад у јеванђељу пише "упочетку бјеше Логос" ко и како све преводи оце, гледам по Хајдегреру ако није прево Божидар Зец као да пише неки пет пута слабији аутор. Што се тиче Рилета, рекох није се појавио још нико толико луд да не могу то испратити, али када је почео да булазни како "сотона служи добрим људима" онда нисамхтјео да пратим, јер то није неко слободно мишљење него демонски утицај, а то је све одвећ познато. Ни Миланова тежња није оргинална, само морају да се разеберу ствари да се науке врате своме утемељењу на Христа, на Логос. Да смислови-логоси воде ка Христу како је одувјек и заувјек, а не да наше рјечи потврђују једна другу, да истине узимамо са бића а не са Бога, благодане истине, истине које су енергије, луче, жива наука, као живопис. Зато не може бити сукоба између научне теологије и Цркве, чега смо били свједоци, а то је зато што је та наука накриво насађена, па се тако и показало, на метафизици засађена и суштински против Цркве чак и кад све исправно говори, она не говори за Цркву за логосе -Логоса. Него за своју суштину за магију и магијску свијест, за једначење бића и мишљења. И гдје је потребан Бог у том једначењу? појам коња и коњ се подразумијевају без благодати без Логоса, механички. Зато створени смислови се каче на нестворене смилове односно створени логоси створене природе на нестворене логосе нестворене природе у Логосу Исусу Христу и нигдје друго. Све друго је безбожно. А стварствене ствари као метафизика никада неће бити спашене, повезане са благодаћу и оне се не могу спасити. Као би Пеђа Исус реко онекоји не вјерују не треба спашавати - они се не могу спасити. Гледам св Јустина сад га зову антиекуменистом, а толико се паштио да спасе Запад да спасе западну филозофију, као нешто никло на Хришћанству, да то није нормално, Ниче их сахрањује као мртваце, а он их вади из гроба, улази за њима у гроб и вуче их. И ништа, ниче је био у праву. Сад кажу била је политика па је Марко Евгеник и из политичких разлога... ма није, радио је исто што и Јустин и многи други. Тако многи па и Милан он би то да наљепи метафизику на православље, мрка капа. Метафизика је мртва и као таква на западу опојана Ничеом а на истоку већ Великом шизмом, и могу нас можда затрти као носиоце, али нисмо ми него Христос носиоци те науке. Ево и ја бих урадио све за уједињење, али се ништа урадити не може, а да сад промјени неко у " без почетка бјеше Логос" а јерес је да Логос има почетак, јавили би се Зурлоти: мјењате вјеру, мјењате Јеванђеље, оце љепо пише: у почетку бјеше рјеч, и ето подлоге за онтологију језика, за владавину метафизике у српској теологији, за ропство Швабама и то по основу који они сами одбацују, ми треба да вјерујемо у оно што су они превазишли, као што ђубретарска радна и треба, да носи њихово ђубре, одбачене заблуде, за наше комплексаше, не може боље! Mislim da moze i Logos, Rec, Smisao, samo da se postavi u dobar kontekst. Sv.Maksim je potencirao Logos u svojim delima, koliko se secam sv.Avgustin je pisao kao Smisao, neki drugi mozda kao Rec, ali mislim da je bitnije da se to postavi u pravi kontekst recimo vere da se Logos, Smisao, Rec kao Bog ovaplotio ili vere u sv.Trojicu i slicno. Hadzi Vladimir Petrovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 8, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 8, 2024 Пре сат времена, Bokisd рече Mislim da moze i Logos, Rec, Smisao, samo da se postavi u dobar kontekst. Sv.Maksim je potencirao Logos u svojim delima, koliko se secam sv.Avgustin je pisao kao Smisao, neki drugi mozda kao Rec, ali mislim da je bitnije da se to postavi u pravi kontekst recimo vere da se Logos, Smisao, Rec kao Bog ovaplotio ili vere u sv.Trojicu i slicno. Наравно, али нис сви баш добранамјерни, потисне се значење енергија, а придода се значење које вуче на језик, на метафизику, на Њемачку, не иде то случајно, они који не разимију а грјеше то је ок, а смутљивцима кој то намјерно раде, онда подгријавају неуке Зурлоте, па бране искривљена значења као тековине, њима анатема. Погледај само ово: мишљење је наша енергија, а биће суштина, "мислити дакле бити" проглашава енергије суштином, гле чуда! у филозофи у када је ријеч створеном, налазимо подмјештено баш оно што тврде Западни за Бога, нема разлике између енергија и суштине! Превише случајности за овоих првих 1000 година. И гледај сад најбаналиније, потрага, ратови за енергију, глад за створеном енергијом, јер у недостатку нестворене мора да се створеном генерише привид, ваља подгријавати и хладити све силне процесоре и екране, ваља се укључити у нешто, у странку...ниједно појединачно сушто као да није сушто (заокружено, самосвојно), него мора да се укључи у нешто, а заправо испоставља своју суштину, губи је. Сва бића пате, па се повезују у конгломерате, али залуд док се назадовољи човјек водом живом, која тече из вјечности кроз Христа и из врмена кроз Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 16, 2024 Пријави Подели Написано Август 16, 2024 On 7. 8. 2024. at 23:24, Bokisd рече Evo nesto Gnosticki Stoslov: "9. Sve je bistvujuće saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi založenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objašnjiva. Što se tiče Boga, posredstvom ovih logosa jedino se možemo uvereti da On postoji." То је сувише важна тема за овако неозбиљну полемику са фарумашем хаџијем. О томе ћемо наставити тамо где смо започели тему о ,,логосима". Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 16, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2024 пре 2 часа, Milan Nikolic рече То је сувише важна тема за овако неозбиљну полемику са фарумашем хаџијем. О томе ћемо наставити тамо где смо започели тему о ,,логосима". Многи живе на мој рачун, радујем се да и ти узеш неку пинку. Након што си се срамно и без аргумената повукао, сад опет тематизујеш моју маленкост, али посао је посао, још кад је од куће... Поздрав за свију у Господу! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 16, 2024 Пријави Подели Написано Август 16, 2024 О каквим аргументима говориш кад ниси изучио св.Максима, Паламу и друге по том питању, а узјахао си докторат вл.Бачког и то само да би прогурао своју заблуду о некаквим ,,стварственостима" и извртао све аргументе у том циљу. Зашто бих наставио узалуд да ти објашњавам, чак си ме и у приватним порукама изнапушавао када сам хтео насамо да полемишемо. Зашто бих се замлаћивао, када имаш аргументе св.Максима које ти је Боки показао. Ако бисмо се задржали на аргументе св.Максима, могли бисмо показати све наопако што овде износиш. Једноставно, утувио си у своју главу неке идеје о нечему што обесмишљава укупно учење о ,,логосима", као и докторат Бачког. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Август 16, 2024 Аутор Пријави Подели Написано Август 16, 2024 пре 3 часа, Milan Nikolic рече о нечему што обесмишљава укупно учење о ,,логосима", Онако како ти схваташ , а не Максим, Палама. Иринеј и Боксид, а од почетка схваташ искривљено и ниси се успио исправити: мјешаш природе, односо слио би енергије, створене и нестворене смислове, и то све изван личности Христове, за тебе је Христос само један од путева, један од логоса, па си зато и у томе антихрист, тога нема код Бокисда он је мало шврљао као нешто као нестворено, нешто слично створеном, али је брзо схватио да то све не постоји, ти би исто могао да схватиш, да можеш, и да ми захвалиш што сам те лишио дугогодишње заблуде, а ти гледаш други посао. Нек ти је сретно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 16, 2024 Пријави Подели Написано Август 16, 2024 Нека се види твоја порука колико је болесна. Него врати се на св.Максима, шта каже? Изгледа да ће прорадити свашта кад идеш у екстреме док будеш читао св.Максима. Само ће бити трагикомедија. Ти негираш да све бивствујуће има своје неодвојиве беспочетне логосе од самога почетка стварања. Ти негираш да логоси посредују Богу и твари. Зато је за тебе православље мучење душе. Као и други психотични езотеристи, показујеш чак јачу извитопереност од убеђивања себе да си у праву. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 @Milan Nikolic Ко посредује између тебе и Бога? Нису енергије-силе Божје посредници, већ су Његова љубав којом грли свет. Да си западњак, па да те разумем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Човек - то је бесмртни дух оваплоћен у телу. (Рафаил Карелин). Ово је исто као код Јустина, али изгледа да се различито тумачи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 13 минута, Вукашин рече @Milan Nikolic Ко посредује између тебе и Бога? Нису енергије-силе Божје посредници, већ су Његова љубав којом грли свет. Да си западњак, па да те разумем. Али какав је то аргумент ,,Његова љубав којом грли свет", а да се не односи на енергије Божије? Којом то онда ,,љубављу" Бог грли свет? Бог је дао (чак на страдање) Сина јер воли свет. Сведржитељ је по себи Љубав која одржава свет. Зато треба пажљиво читати еп.Бачког као и свете Оце. Учење о логосима твари кључно је за хришћанство све више како време одмиче. Управо у том домену постоје апсолутна неслагања међу самим хришћанима, до те мере да једни ни не припадају истој вери. Ту су повезани сви проблеми и са Филиоквеом и са осталим у Тријадологији. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 12 минута, Вукашин рече Човек - то је бесмртни дух оваплоћен у телу. (Рафаил Карелин). Ово је исто као код Јустина, али изгледа да се различито тумачи. Не знам зашто ван контекста цитираш неки оригенизам. Јер чак и дух је створен и тело је бесмртно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 Не разумеш. То ти и говорим. Није енергија Божија "посредник", већ су енергије у Бога. Љубав је у Бога и Бог је Љубав. Не општиш преко посредника са Богом. Мислим да умом улазиш у тумачење онога што се опитује на делу - богоопштење. То је испуњење Божијег "плана стварања", Јустиново творевина је Богочежњива, али тај термин 'посредник' је рогобатан и не стоји. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 11 минута, Milan Nikolic рече Не знам зашто ван контекста цитираш неки оригенизам. Јер чак и дух је створен и тело је бесмртно. То је исто као кад Јустин каже у сваком цвету оваплоћена мисао Божија, буквалисто Стварно си као неки западњак. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Август 17, 2024 Пријави Подели Написано Август 17, 2024 пре 18 минута, Вукашин рече али тај термин 'посредник' је рогобатан и не стоји. Да си читао св.Максима и тумачења његовог учења, било би ти јасно да све од назива воља, мисао, идеје, планови, промисли и логоси Божији, спадају у заједнички назив ,,енергије Божије". Даље се уводе разликовања, различитости међу тим терминима али увек су то енергије Божије. Не разумем зашто прескачеш св.Максима: ,,Sve je bistvujuće saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi založenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objašnjiva. Što se tiče Boga, posredstvom ovih logosa jedino se možemo uveriti da On postoji". Боки је поставио са баш тим термином. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука