Jump to content

Докторат Владике Иринеја

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 часа, Вукашин рече

@Hadzi Vladimir Petrovic  А нисам ја ништа тврдио, само сам навео Јустина као кључ да се разуме појам.

Мисао Божја је предвечна. Има негде где каже, у свакој травки, листу, цвету...по једна мисао Божја.

Moже тако пјеснички каже, отац Тадеј каже слично мисао Божанска се отварила али то никако не значи укидање јаза између створеног и нествореног, или постојања неке везе, осим у старозавјетном смислу, дао Бог заповјести и сл, али и то је припрема и чекање Христа.

пре 9 часа, Вукашин рече

Можда би јасније било рећи воља Божја, него мисао?

И воља је нестворена, јесте се она отварила у твари, али твар нема воље Божије у себи, мислим сама по себи, а феномен се може збити, може да се деси.

пре 5 часа, Bokisd рече

Volja, ili mozda ono od sv.Maksima Ispivednika o predvecnim logosima stvari.

Иста ствар немају "везе" , нису повезани  предвјечни логоси са створењем, мислим држе га у постојању а и причасни су нам, али никад мимо Личности Христове, ми смо створења и из створене природе  видимо Бога (енергије) дакле кроз Христа.

И увјек кроз наше пободобије, нашим духом освешћучују се душа и тијело за благодат, и онда могу  да се виде вјечни логоси у твари то божанствено у природи, које није у природи него се даје заједно са њом, па  погледајте колико су се Оци паштили око природа  у Христу, па ако су Христу несливене, зашто  сад тражити неки пут у вјечност мимо и поред Христа. А дају се заједно у Христу, дају се заједно и у Чаши.... за нас се увјек дају заједно, ми смо створења, ако нисмо лишени благодати, ако не живимо само по тијелу, а мртви смо за Бога.

Отац и Дух Свети створено виде само у Христу,(јер је у Христу и за Христа створено) а ми нестворено, енергије само кроз Христа, кроз властито наше подобије. Није створено негдје са стране Бога, него у Христу.

Тако и за нас, нестворено не гледамо од некуд са стране, па тамо Отац Син и Свети Дух, него из Сина, из благодатног поистовјећења са Њим, ми на Оца гледамо из Сина, отуд Оче Наш, литурђија.

Учење о енергијама има искључиво христолошки аспект, оно је поглавље Христологије за нас створена бића, а како Света Тројица мимо твари посматрају енергије није наша перспектива.

Дакле није или енергије или литургија како @uomo del Ve.Te. тлапи, него благодатно причешћивање  тијелом и крвљу Христовом, о односу пнеуматологије и христологије питах Игумана Баслија Гондикакиса, Укратко на много нивоа се може разматрати питање од цвјетића и петлића, до природа у Христу, али тамо гдје нема једног нема ни другог, а гдје има једног има и другог.

Дакле гдје је благодат ту је Христос, и гдје је Христос ту је благодат.

Што се не би бавили овим, боље него улазити у разлоге отпада, било и биће.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Moже тако пјеснички каже, отац Тадеј каже слично мисао Божанска се отварила али то никако не значи укидање јаза између створеног и нествореног, или постојања неке везе, осим у старозавјетном смислу, дао Бог заповјести и сл, али и то је припрема и чекање Христа.

И воља је нестворена, јесте се она отварила у твари, али твар нема воље Божије у себи, мислим сама по себи, а феномен се може збити, може да се деси.

Мало те је теже пратити, али почињем да те разумем.  Пиши овако, јасније : )

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече

Volja, ili mozda ono od sv.Maksima Ispivednika o predvecnim logosima stvari.

Јустинов језик ми је ближи, а искрен да будем Св. Максима нисам читао даље од  житија и неких цитата. Узео сам пар књига од Св. Григорија Паламе у издању Беседе, па ћу почети са њим.

Покојни + Атанасије рече да ти преводи Паламе у издању Беседе нису најтачнији, али је саветовао да се читају, док се не појаве бољи.

Подели на овим сајтовима

On 5. 8. 2024. at 19:10, uomo del Ve.Te. рече

Што сте толико запели за докторат Вл Иринеја Буловића? ааааа?

Зашто мало не исчитате докторате ( 45 доктората) осталих епсикопа у Сабору, па да видите како пишу,на које теолошке теме су писали итдддддддддддддддддддддддддддддддддд. наравно уз то би се могло да исчитају и аналзирају поред ти 45 доктората и 45 магистарских радова наших учених образованих архијереја у САСбору - они управљају Црквом и од њих зависи будућност нашег Српског народа. И ови нови што су изабрани ове године колко би 6 или 7 нових епископа могли би се и њихови докторати и магистарски радови исчитати, анализирати...

Пустите оставите чоек вл. Иринеја, дакле, ајде сад мало и остале докторате да пречешљате, да чујемо ваша мишљења ставове итддд.

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски ПОРФИРИЈЕ
Митрополит дабробосански ХРИЗОСТОМ
Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ канадски МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ жички ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ зворничко-тузлански ФОТИЈЕ
Епископ милешевски АТАНАСИЈЕ
Епископ диселдорфски и немачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ источноамерички ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ славонски ЈОВАН
Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
Епископ бихаћко-петровачки СЕРГИЈЕ
Епископ тимочки ИЛАРИОН
Епископ нишки АРСЕНИЈЕ
Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички КИРИЛО
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СИЛУАН
Епископ далматински НИКОДИМ
Епископ осечко-пољски и барањски ХЕРУВИМ
Епископ ваљевски ИСИХИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки МЕТОДИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ДИМИТРИЈЕ
Епископ шабачки ЈЕРОТЕЈ
Епископ западноевропски ЈУСТИН

Викарни Епископ ремезијански СТЕФАН
Викарни Епископ мохачки ДАМАСКИН
Викарни Епископ марчански САВА
Викарни Епископ хумски ЈОВАН
Викарни Епископ хвостански АЛЕКСЕЈ
Викарни Епископ новобрдски ИЛАРИОН
Викарни Епископ јегарски НЕКТАРИЈЕ
Викарни Епископ липљански ДОСИТЕЈ
Викарни Епископ топлички ПЕТАР

П.С

Што се тиче тих  школа, дипломе, докторатим и то све, да сам Стаљин, ја би то све забранио законом, школе те титуле, дипломе, то је папир. То је ништа теорија, схоластика у четири зида у кабинету. Радије треба ставити фокус сконцентирстати се на опитно-благодатно екстатично екстазне визије, енергије, ерупције зрачења високфрекфентне радијације опитоно-благодатне, то је онда то, то је права ствар, а ово дипломе, докторат то је папир теорија то је ништа, малћење празне сламе, схоластика, коме то треба то никоме не треба у СПЦ

Шта би? ааа?  нико  ни да спомене или да прокоментарише 45 доктората наших епископа и 45 магистарских радова из телогије наших учених образованих валадика. Дакле 45 доктората и плус ове године  9 нових епископа и њихови докторати и магистарски радови из теогије дакле све укупно 66 доктората и 66 магистарских радова, дакле шесдесет и шест доктората.

Ајед ово је пуно треба пуно времена, да се све то студиозно исчита да се видика како владике пишу, на које теме све итд......,  али ево предлог изаберите 25 доктората од укупног броја па мало продискутујте то све.

Не разумијем што сте се толико окомили на чоека, оставите вл. Иринјеа Буловића на миру. Де мало и друге докторате и магистарске радове наших учених, образованих владика исчитајете - од њих зависи будућност нашег народа.

Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки
и Патријарх српски ПОРФИРИЈЕ
Митрополит дабробосански ХРИЗОСТОМ
Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ канадски МИТРОФАН
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ жички ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ зворничко-тузлански ФОТИЈЕ
Епископ милешевски АТАНАСИЈЕ
Епископ диселдорфски и немачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ источноамерички ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ славонски ЈОВАН
Епископ аустријско-швајцарски АНДРЕЈ
Епископ бихаћко-петровачки СЕРГИЈЕ
Епископ тимочки ИЛАРИОН
Епископ нишки АРСЕНИЈЕ
Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички КИРИЛО
Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске СИЛУАН
Епископ далматински НИКОДИМ
Епископ осечко-пољски и барањски ХЕРУВИМ
Епископ ваљевски ИСИХИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки МЕТОДИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ДИМИТРИЈЕ
Епископ шабачки ЈЕРОТЕЈ
Епископ западноевропски ЈУСТИН

Викарни Епископ ремезијански СТЕФАН
Викарни Епископ мохачки ДАМАСКИН
Викарни Епископ марчански САВА
Викарни Епископ хумски ЈОВАН
Викарни Епископ хвостански АЛЕКСЕЈ
Викарни Епископ новобрдски ИЛАРИОН
Викарни Епископ јегарски НЕКТАРИЈЕ
Викарни Епископ липљански ДОСИТЕЈ
Викарни Епископ топлички ПЕТАР

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, uomo del Ve.Te. рече

али ево предлог изаберите 25 доктората од укупног броја па мало продискутујте то све.

Изабери ти један за почетак, па отвори тему, има их на разне начине занимљивих, само немој да отвараш тему гдје се кометарише 25 радова, или их некако групиши по категоријама, али можда су за тебе погодније теме зашто је неки будалаш оставио Хришћанство, можда је прочитао те докторате па му се нису свидијели, а онда прочитао докторате 18 муфтија, па дошо до закључка:)). Тако ти то замишљаш, и онда напиши брошуру и рјеши проблем оних који напуштају Христа.

Е добро је што браниш +Иренеја, видиш да ниси ти ускочио, распо би се његов рад од коментара форумаша:)).

Дај ти неки свој рад да прочитамо, јер много обећаваш.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Вукашин рече

Јустинов језик ми је ближи, а искрен да будем Св. Максима нисам читао даље од  житија и неких цитата. Узео сам пар књига од Св. Григорија Паламе у издању Беседе, па ћу почети са њим.

Покојни + Атанасије рече да ти преводи Паламе у издању Беседе нису најтачнији, али је саветовао да се читају, док се не појаве бољи.

Sta znam, sigurno je i Justin dobro razumeo sv.Maksima i njegova dela o predvecnim logosima stvari.

Mislim da je sv.Maksim bas veliki teolog i duhovni mistik koji je zadobio blagodatno obozenje netvarnom Bozijom svetloscu i slavom, imam neke njegove knjige Beseda i citam malko 0703_read, ima fantasticnih stvari i tumacenja, jedna od njih je i o tim predvecnim logosima stvari.

Inace, sv.Maksim nije verovao u apokastazu, ipak mora na poslednjem sudu na neki nacin da dodje do razdvajanja dobrih i losih, prevelike sentimentalnosti tesko tu moze da bude, pa i majka Hitlera je bar malo sentimentalna, ali sta da se radi to su ipak visnje stvari.

Подели на овим сајтовима

@Bokisd Чек хоћеш да кажеш да у створеном има неких предвечних логоса "по себи"? Не да је створено назначено за логосе, и логосима створено, него тврдиш да у створеном има макар и милијардити дио нествореног - предвечних логоса?

Мислите да то тако схватају свети Максим и св Јустин?

Да св Максим не раздваја енергије у твари, а раздваја у Христу?

Подели на овим сајтовима

Чекамо Боксита да појасни.

Ја то читам песнички: у сваком цвету једна мисао Божја - мишљу/вољом Божјом створено, у супротном односно у неки шаманизам, обожавање твари-природе...ако сам у криву коригујте ме.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd Чек хоћеш да кажеш да у створеном има неких предвечних логоса "по себи"? Не да је створено назначено за логосе, и логосима створено, него тврдиш да у створеном има макар и милијардити дио нествореног - предвечних логоса?

Мислите да то тако схватају свети Максим и св Јустин?

Да св Максим не раздваја енергије у твари, а раздваја у Христу?

Nisam pri kompu lakse mi je da pogledam izvore, pisem sa mobilnog, ovako moram iz glave, ali, mislim da u nama postoje ti predvecni logosi stvari po kojima i delujemo prema tom prednaznacenom cilju koji je Bog odredio jos pre vremena, pa zar nije to ono da smo stvoreni po ikoni i podobiju Bozijem, znaci u nama postoji ikona Bozija po kojoj smo i stvoreni, u nama postoje predvecni logosi po kojima smo i stvoreni da kroz upodobljavanje postanemo bogovi po blagodati, da realizujemo to nase naznacenje logosa pre vremena po kojima je Bog svojom voljim stvarao nas u vremenu.

Koliko se secam te predvecne logose stvaranja sv.Maksim povezuje sa najvaznijim Logosom kroz Koga postoji sve, tj.sa Sinom Bozijim.

Pokusavam nesto da nadjem na netu preko mobilnog, na jednom mestu stoji....predvecno postojanje sveta u logosima kao izrazima Bozanske volje.... mislim da je to prava definicija.

Evo nesto Gnosticki Stoslol :

"9. Sve je bistvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga, posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uvereti da On postoji."

" 56. Sesti dan (stvaranja) ocituje (unutrasnje) logose bica bivstvujuceg..."

" 59. Ko je delima pravednim pripreme ispunio, prelazi u smirenje gnostickog sozercanja, gde se njegov um, u sebi primivsi bozanske logose (sveg bivstvujuceg ) od svakog pokreta (promenjivosti) odmara."

"70. Vasceli je kosmos sopstvenim logosima ogranicen i naziva se (odredjuje se) mestom i vekom sto je njemu."

"37. U (coveku) delateljnom, sto vrlinskim sto je vrlinskim nacinom (zivljenja) ojacan, (njegov) logos postaje telesan (ostvaren). U coveku (sozercateljnog), istancanih duhovnih promisljanja, biva kakav s pocetka bese u Logosu Bozijem"

Ima jos dosta, mislim da je ovo dovoljno da se vidi da po sv.Maksimu postoje logosi stvari po kojima smo i stvoreni i po kojima idemo prema onom cilju naznacenja naseg zivota koji je odredjen Bogom jos pre pocetka vremena i stvaranja. Krajnji cilj ti logosa stvari je u Logosu Bozijem.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вукашин рече

Чекамо Боксита да појасни.

Ја то читам песнички: у сваком цвету једна мисао Божја - мишљу/вољом Божјом створено, у супротном односно у неки шаманизам, обожавање твари-природе...ако сам у криву коригујте ме.

Jeste voljom Bozijom sve stvoreno, ali to je sve Bogom vec predvidjeno u Njegovim predvecnin logosima tvari po kojima je Bog svojom voljom sve stvarao. Iako se ne moze reci da Bog ima misli, opisno to su kao misli Bozije po kojima Bog stvara, ili Bog stvara po promislu koja postoji u Logosu Bozijem u kojem su svi ostali logosi stvaranja, koji je pre vremena i Koji je predvidjen da se Ovaploti jos pre vremena i postanka svega.

Treba dosta citati i traziti u delima sv.Maksima o logosima stvaranja, treba to i dobro analizirati Just_Cuz_19, nije bas tako jednostavna prica. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

da smo stvoreni po ikoni i podobiju Bozijem, znaci u nama postoji (постоји у потенцијалу и постоји у Богу, "само" треба да се уподобимо" -по енергији а не по суштини томе, односно у  Христу је то подобије у  преобиљу Троице посебна "наша" благодат) ikona Bozija po kojoj smo i stvoreni, u nama postoe (могу да постоје-по енергији, у Богу одувјек постоје -као енергије) predvecni logosi po kojima smo i stvoreni da kroz upodobljavanje postanemo bogovi po blagodati, da realizujemo to nase naznacenje logosa pre vremena po kojima je Bog svojom voljim stvarao nas u vremenu.

Koliko se secam te predvecne logose stvaranja sv.Maksim povezuje sa najvaznijim Logosom kroz Koga postoji sve, tj.sa Sinom Bozijim. (Темељ хришћанске академије, Црквене академије, АСПЦ за умјетности )

...predvecno postojanje sveta u logosima kao izrazima Bozanske volje.... mislim da je to prava definicija. (ово "као изразима" је такође мислим непотребно, јер логоси је добољно, а изразима би могло да подразумјева твар)

Evo nesto Gnosticki Stoslol :

"9. Sve je bistvujuce saznatljivo posredstvom u njihovoj prirodi zalozenih logosa na osnovu kojih je njihova priroda objasnjiva. Sto se tice Boga, posredstvom ovih logosa jedino se mozemo uvereti da On postoji." (ово је благодатно не метафизчко на  познање природе, на Логосу утемељенем не на једначењу бића и мишљења. То је "Византија"

" 56. Sesti dan (stvaranja) ocituje (unutrasnje) logose bica bivstvujuceg..."

" 59. Ko je delima pravednim pripreme ispunio, prelazi u smirenje gnostickog sozercanja, gde se njegov um, u sebi primivsi( Не може да прими нешто што има по природи ) bozanske logose (sveg bivstvujuceg ) od svakog pokreta (promenjivosti) odmara."

"70. Vasceli je kosmos sopstvenim logosima ogranicen i naziva se (odredjuje se) mestom i vekom sto je njemu."

"37. U (coveku) delateljnom, sto vrlinskim sto je vrlinskim nacinom (zivljenja) ojacan, (njegov) logos postaje telesan (ostvaren). (живи као Бог -по енергији) U coveku (sozercateljnog), istancanih duhovnih promisljanja, biva kakav s pocetka bese u Logosu Bozijem" (ово значи и пре почетка, можда није добар превод, јер у Богу човјек постоји прије стварања у времену + Иринеј каже "постаје човјек беспочетан" по енергији.

Ima jos dosta, mislim da je ovo dovoljno da se vidi da po sv.Maksimu postoje logosi stvari po kojima smo i stvoreni i po kojima idemo prema onom cilju naznacenja naseg zivota koji je odredjen Bogom jos pre pocetka vremena i stvaranja. Krajnji cilj ti logosa stvari je u Logosu Bozijem. Овде је дат Христолошки аспект, стално је у икономијској перспективи, логоси се увјек завршавају у Логосу, Зашто када су логоси енергије Оца и Духа и подједнако? У "теолошкој перспективи" они се изивиру из Оца Сина и светога Духа, а код св. Максима увјек из Сина, из Логоса? Ето видиш колико је лажна напетост између благодатног опита енергија и христологије. Напетос између Логоса и логоса. Између Христа и истине, мишљења. Али та напетост је потпуно стварна када је то напетост између магије (поистовјећења бића о мишљења, метафизике) и Христа, Цркве. то је онда непрестан рат,

Писао сам у оквиру цитата болдовао твоје а коментаре ћирилицом.

Питам се како разликовати суштини и енергије кад још неразликујемо нествотено и створено.

Постоје у потенцијалу, или у Богу, не постоје у нама као у створеним бићима, него као назначења, као дух, као нестворена ипостас човјекова, гледано из створеног као задата, а не као дата стварност, као обожење као нестворени, предвјечни.

Постоје у нама као нествореним бићима, предвјечни у Богу, не постоје у створеној природи по суштини, него по енергији. Односно по синергији, јер ако недај Боже одемо у Пакао слабо ћемо да их се нагледамо:skidamkapu:.  И сада такође ми живимо у тами угавном мртви за енергије, отац Голјанин то љепо објешљава шта значи Божије упозорење Адаму: умрјећеш? Како каже а он рађа Авеља ...? Умире ми духовна ипостас, што и јесте изгнање из Раја, мртав је за енергије. покојањем се приближе енергије Царство, у том моту св Јована претече је садржан сав подвиг повратка, сва чњжња старог завјета, али се она остварје у Христу у тијелесном јединиству, нема нити може бити више разлучења Раја и Адама, зато је сада искушењеа човјека да напусти створено, да бјежи од Христа у привид, у неку врсту нематеријалног Лимба, не изгнање не из раја-енергија, него изгнање из твари из створеног у стварствене стварности и све дубље и дубње у привид који постоји само за оног који тлапи, у приватни Пакао, у привид гигантских - онотолошких размјера у којем се и Бог перципира као зао.

Подели на овим сајтовима

Доста тога је изгубљено у преводу: У почетку бјеше Логос? Ваљда почетку бјеше Адам и тама над безданом, а без почетка бјеше Логос, или прије почетка бјеше Логос, вјероватно у начелу или у архе, а тек Логос, па Копитарев Вук бјеше Ријеч, језичар па на "своју" њемачку воденицу, Његош му није одобрио, погледајте језик Луче. Без почтка бјеху луче нестворене...и оне бјеху у Бога...ако биће ври у луче сјајне, створено ври-живи јесте нестворено -односно видје Бог да је све добро.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Писао сам у оквиру цитата болдовао твоје а коментаре ћирилицом.

Питам се како разликовати суштини и енергије кад још неразликујемо нествотено и створено.

Постоје у потенцијалу, или у Богу, не постоје у нама као у створеним бићима, него као назначења, као дух, као нестворена ипостас човјекова, гледано из створеног као задата, а не као дата стварност, као обожење као нестворени, предвјечни.

Постоје у нама као нествореним бићима, предвјечни у Богу, не постоје у створеној природи по суштини, него по енергији. Односно по синергији, јер ако недај Боже одемо у Пакао слабо ћемо да их се нагледамо:skidamkapu:.  И сада такође ми живимо у тами угавном мртви за енергије, отац Голјанин то љепо објешљава шта значи Божије упозорење Адаму: умрјећеш? Како каже а он рађа Авеља ...? Умире ми духовна ипостас, што и јесте изгнање из Раја, мртав је за енергије. покојањем се приближе енергије Царство, у том моту св Јована претече је садржан сав подвиг повратка, сва чњжња старог завјета, али се она остварје у Христу у тијелесном јединиству, нема нити може бити више разлучења Раја и Адама, зато је сада искушењеа човјека да напусти створено, да бјежи од Христа у привид, у неку врсту нематеријалног Лимба, не изгнање не из раја-енергија, него изгнање из твари из створеног у стварствене стварности и све дубље и дубње у привид који постоји само за оног који тлапи, у приватни Пакао, у привид гигантских - онотолошких размјера у којем се и Бог перципира као зао.

Pakao, pisu svetitelji da je mozda najveca katastrofa i muka za te duse sto ce znati da su vecno odvojene od Boga, imace te duse i dalje ikonu Boziju u sebi i svoje logose po Bogu, zato ce i da pate od odvojenosti od Boga, znace za Boga jer su Njegove ikone i prednaznaceni  logosi stvaranja, ali ce biti odvojeni od zajednice sa Njim i patice i mucice se zbog toga, sv.Maksim to definise da ce jedne duse imati vecno blago dobrobice, dok ce druge imati samo bice i zivot koji im je dat od Boga, jedni ce imati vecno blago i srecu u buducem carstvu, drugi ce imati vecnu muku i patnju jer  nisu dostigli onaj cilj obozenja po njihovin predvecnim logosima stvaranja.

Iskreno, za mene licno malo previse kompleksno slozeno pises, mozda malo vise preciznijih tacnijih misli recenica, bar sam ja tako navikao, terminoloski se malo razlikujemo, ali mislim da se u mnogim stvarima slazemo, ali imas i neke momente, recimo uopste mi nije jasno zasto si u nekim porukama i lajkovima podrzao ovog famoznog :takeoff:Raleta, decko je onako lici to sve na ezoteriju i gnostiku, sta ti je to trebalo nije mi bas jasno.

Ajd cao bre Petrovicu idem da lalam. :1303_womens: 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

i svoje logose po Bogu, zato ce i da pate od odvojenosti od Boga, znace za Boga jer su Njegove ikone i prednaznaceni  logosi stvaranja,

Па хајде и да ово рашчивијамо, не могу имати логосе, а бити одвојени од Бога, јер су логоси Бог по енергији, али да се тотално не могу унаказити ни поред свег труда, да ће остати љепоте божије твари на њима - то нема спора, као ни да је пако раскол у властитом бићу, то такође стоји, али раскол између створеног и нествореног,  јер зло и благодат -логоси  се не могу смјешати.

Не само то него ниједна друга стварствена ствар-ност не може да прими благодат као вријеме-простор они постану вјечност и тијело, држава постане Црква, мислим ако би примила благодат, вируелно се не може обожити, а све створено - ври у луче сјајне, и душа људска јесте бесамртна, ако се ово душа узме не као створена стварност, него како овде пишемо као дух, као Божије назначење, као луча - енергија.  Његош се учио исихазму од св Петра Цетњског.

Само су нас уништили, то да пустиш страној сили да ти преводи Јеванђеље је горе него кад ММФ савјетује за паре, на жалост глуп сам за језике, али почињем да схватам зашто је +Иринеј инисистирао на језику, што ми је било ненормално, мишљах брига мене за сва старогрчка нарјечка редом.

Али кад ти логос преведу са ријеч,  онда ти треба 500 година да вратиш то на енергија, или као што смо видјели са преводом ријечи техне - све је већ одлучено, пропало.

Е сад ти види кад у јеванђељу пише "упочетку бјеше Логос" ко и како све преводи оце, гледам по Хајдегреру ако није прево Божидар Зец као да пише неки пет пута слабији аутор.

Што се тиче Рилета, рекох није се појавио још нико толико луд да не могу то испратити, али када је почео да булазни како "сотона служи добрим људима"  онда нисамхтјео да пратим, јер то није неко слободно мишљење него демонски утицај,  а то је све одвећ познато.

Ни Миланова тежња није оргинална, само морају да се разеберу ствари да се науке врате своме утемељењу на Христа, на Логос. Да смислови-логоси воде ка Христу како је одувјек и заувјек, а не да наше рјечи потврђују једна другу, да истине узимамо са бића а не са Бога, благодане истине, истине које су енергије, луче, жива наука, као живопис.

Зато не може бити сукоба између научне теологије и Цркве, чега смо били свједоци, а то је зато што је та наука накриво насађена, па се тако и показало, на метафизици засађена и суштински против Цркве чак и кад све исправно говори, она не говори за Цркву за логосе -Логоса. Него за своју суштину за магију и магијску свијест, за једначење бића и мишљења. И гдје је потребан Бог у том једначењу? појам коња и коњ се подразумијевају без благодати без Логоса, механички. 

Зато створени смислови се каче на нестворене смилове односно створени логоси створене природе на нестворене логосе нестворене природе у Логосу Исусу Христу и нигдје друго. Све друго је безбожно. А стварствене ствари као метафизика никада неће бити спашене, повезане са благодаћу и оне се не могу спасити. Као би Пеђа Исус реко онекоји не вјерују не треба спашавати - они се не могу спасити.

Гледам св Јустина сад га зову антиекуменистом, а толико се паштио да спасе Запад да спасе западну филозофију, као нешто никло на  Хришћанству, да то није нормално, Ниче их сахрањује као мртваце, а он их вади из гроба, улази за њима у гроб и вуче их. И ништа, ниче је био у праву. Сад кажу била је политика па је Марко Евгеник и из политичких разлога... ма није, радио је исто што и Јустин и многи други. Тако многи па  и Милан он би то да наљепи метафизику на православље, мрка капа. Метафизика је мртва и као таква на западу опојана Ничеом а на истоку  већ Великом шизмом, и могу нас можда затрти као носиоце, али нисмо ми него Христос носиоци те науке.

Ево и ја бих урадио све за уједињење, али се ништа урадити не може, а да сад промјени неко у " без почетка бјеше Логос" а јерес је да Логос има почетак, јавили би се Зурлоти: мјењате вјеру, мјењате Јеванђеље, оце љепо пише: у почетку бјеше рјеч, и ето подлоге за онтологију језика, за владавину метафизике у српској теологији, за ропство Швабама и то по основу који они сами одбацују, ми треба да вјерујемо у оно што су они превазишли, као што ђубретарска радна и треба, да носи њихово ђубре, одбачене заблуде, за наше комплексаше, не може боље!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...