Jump to content

Да ли православни хришћани могу да летују?

Препоручена порука

To sto sam citala odnosilo se na iskusenja pravoslavnih popova koji ne zive u celibatu :cheesy:!

To "iskušenje" ih većinom vrlo brzo prođe čim se ožene!

Potom za neke od njih nastupa dugi period cjeloživotnog kajanja, hahahaha!

joooj   bangin    7896634

hm, ima tu i razvoda, ali to je vrlo ozbiljna tema...

Подели на овим сајтовима

Е Зајроне, успео си по ко зна који пут да убијеш тему... bangin

Ona se ubila sama iz početka svojim naslovom i nazivom, vrlo neoređenim i  nejednoznačnim. Tako da na kraju nije jasno ni o čemu se ustvari treba razgovarati, o ljetovanju i odmaranju i potrebi za odmorom i relaksacijom ili o golotinji i oblačenju tj. stilu odijevanja, ili o zdravlju i zdravom načinu života a još to sve ima biti iz hrišćanskog ugla i pogleda a intonirano monaškim viđenjem svijeta i realnosti. O tako koncipiranoj temi teško je napisati nešto s baš mnogo smisla a zato je i sasvim malo članova pokušalo tamo nešto napisati. Treba zaista razjasniti o čemu se ustvari treba i hoće pisati. Ja samo napomenem da je "ljetovanje" danas ustvari spojemo s turizmom koji je jednom od najvažnijih finansijskih, trgovačkih, privrednih pa i državno-budžetskih izvora i grana moderne ekonomije i bude teško reći bilo šta dalje ako i taj aspekt potpuno ne uvažimo. Od turizma danas žive milioni ljudi direktno i indirektno, da li na tom načinu kako se provodi nešto značajno vjerski hrišćanski, jevanđeljski nazori mogu promjeniti - to je zaista teško pitanje i srž cijelog problema.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли сте примјетили али већ гола статистика доказује да су гости римокатолици краљеви спамовања на православним форумима. Е сад, да ли то раде намјерно или просто не виде да су досадни са спамовањем и копи-пејстовањем, посебно је питање.

Ја и Зајрон смо се учланили на форум истог дана: за тих пар мјесеци ја који важим за невиђену алапачу сам успио да набијем 1.032 поруке, а колега Зајрон ни мање ни више него 3.386, што је стварно за Гиниса.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Ma razumijem (jos me sluzi gimnazijski f.), a i zanima me.

To si onda na tom bolje nego ja, ja ne razumijem ništa, jedino što napisani francuski razumijem na osnovu latinskog i italijanskog koje sam se učio, hahahaha! Evo dole još 2 videa gdje govori dalje i o monaškoj poslušnosti i siromaštvu. Možda bude još nekog zanimati ko zna francuski kao ti.

Monasi su svakako izuzetna bica, koja traze prvo carstvo nebesko a sve im se ostalo dodaje; zavjet djevstvenosti, poslusnosti i siromastva je zajednicki i vasim i nasim monasima. Ali zaista, ovo je daleko od teme.

Подели на овим сајтовима

Ma razumijem (jos me sluzi gimnazijski f.), a i zanima me.

To si onda na tom bolje nego ja, ja ne razumijem ništa, jedino što napisani francuski razumijem na osnovu latinskog i italijanskog koje sam se učio, hahahaha! Evo dole još 2 videa gdje govori dalje i o monaškoj poslušnosti i siromaštvu. Možda bude još nekog zanimati ko zna francuski kao ti.

Monasi su svakako izuzetna bica, koja traze prvo carstvo nebesko a sve im se ostalo dodaje; zavjet djevstvenosti, poslusnosti i siromastva je zajednicki i vasim i nasim monasima. Ali zaista, ovo je daleko od teme.

Pa o tom je bilo riječi i u tom prvom viđenju tj. videu, video je prezentacijom monaškog viđenje svijeta i stvarnosti u pogledu na taj problem "ljetovanja" a to i ja samo potvrđujem svojim videima. Mislim da bi bolje bilo pronaći neki drugi video u kojem bi sami roditelji i supružnici hrišćani govorili o tom svom viđenju, kako treba izgledati to kad se hrišćanska porodica uputi na more, ljetovanje i zbog čega uopšte. I kakvo bi ponašanje tamo za njih bilo po hrišćanskoj strani prihvatljivo a kavo već ne ni slučajno. I monaški i mirjanski, supružnički stid su stidem jednako hrišćanskim i ljudskim, ali postoje i postojati bi trebale dosta velike razlike među njima, ne može to biti nikakva ista stvar pa kad je i isto motivisana. Ovdje se to dvoje mješa što mislim da je velika greška.

Подели на овим сајтовима

Е Зајроне, успео си по ко зна који пут да убијеш тему... bangin

Ona se ubila sama iz početka svojim naslovom i nazivom, vrlo neoređenim i  nejednoznačnim. tako da na kraju nije jasno ni o čemu se ustvari treba razgovarati, o ljetovanju i odmaranju i potrebi za odmorom i relaksacijom ili o golotinji i oblačenju, ili o zdravlju i zdravom načinu, stilu života a još to sve ima biti iz hrišćanskog ugla i pogleda a intonirano monaškim viđenjem svijeta i realnosti. O tako koncipiranoj temi teško je napisati nešto mnogo smisleno a zato je i sasvim malo članova pokušalo tamo nešto napisati. treba zaista razjasniti o čemu se ustvari treba i hoće pisati. Ja samo napomenem da je "ljetovanje" danas ustvari spojemo s turizmom koji je jednom od najvažnijih finansijskih, trgovačkih, privrednih pa i državno-budžetskih izvora i grana moderne ekonomije i bude teško reći bilo šta dalje ako i taj aspekt potpuno ne uvažimo. Od turizma danas žive milioni ljudi direktno i indirektno, da li na tom načinu kako se provodi nešto značajno vjerski hrišćanski, jevanđeljski nazori mogu promjeniti - to je zaista teško pitanje i srž cijelog problema.

Ako sam ja dobro shvatila, tema je bila 'odbrana' svjetovnog nacina zivota (sto ukljucuje i 'pravo' na ljetovanje) naspram monaskog diktata pravila zivljenja iz njihove perspektive. (Vjerovatno ima dublju analogiju u raspravi koliko su crkveni kanoni zapravo monaski diktat i koliko odgovaraju modernom nacinu zivljenja, i ima puno reperkusija, na koje Grisa nije vjerovatno ni mislio). Na sta su mnogi logicno ukazali da bludno iskusenje moze doci iz raaaaznih ne tako ociglednih izvora na sto sam se i ja nadovezala, pa je dalje otisla digresija na digresiju... Blud je u umu,i srcu prije svega, tacno... P. Pavle je odlicno rekao poentu svega, cist ne vidi tu nista prljavo...

Подели на овим сајтовима

ја који важим за невиђену алапачу

Какве то везе има са бројем порука? Можда са дужином постова, али ни то нема везе.

А да си ретко на форуму, јеси, брате, ретко. Дакле, ни по којим критеријумима ниси ''алапача'', осим можда по скромности. bangin

Не, озбиљно. Чак си ономад писао да због два демолишн мена у кући не можеш чешће да пишеш (шта ћу кад волем да читам твоје постове, па сам запамтио то за дечурлију).

Што ће рећи - огрешио си се о деда Зајрона.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли сте примјетили али већ гола статистика доказује да су гости римокатолици краљеви спамовања на православним форумима. Е сад, да ли то раде намјерно или просто не виде да су досадни са спамовањем и копи-пејстовањем, посебно је питање.

Ја и Зајрон смо се учланили на форум истог дана: за тих пар мјесеци ја који важим за невиђену алапачу сам успио да набијем 1.032 поруке, а колега Зајрон ни мање ни више него 3.386, што је стварно за Гиниса.

Monasi su skoro jedinim hrišćanima koji nikakvo tamo to neko more, ni ljetovanje a ni godišnje odmore ne trebaju kako bi bili zdravima, odmorenima i relaksovanima, to je to na što sam ja ukazao svojim videima i sličicama. Oni imaju taj svoj "Equilibrium - ravnotežu". Međutim mnogi hrišćani su daleko od toga da bi se mogli rukovoditi tim takvim pravilima koji važe za monahe i to im tako moglo biti sasvim dovoljno, njima i njihovoj djeci. Jer ustvari da mogu tada bi već monasima i bili a ne nikakvim mirjanima. Imamo li im reći da umjesto kako bi  otišli na godišnji odmor treba da se zatvore u nekakav manastir i treniraju samodisciplinu, samokontrolu i "Equilibrium"? Sumnjam da bi tko od mirjana pa taman i dobrih hrišćana koji svaki nedelju prisustviju liturgiji s tim bio baš nešto mnogo oduševljen. Znači izgleda da tema razgovora prema tom prvom videu na početku nije ni toliko samo to ljetovanje već ustvari postojanje i opravdanost postojanja stava monaškog i mirjanskog i razlike među njima. O tom šta je spamovanje svako ima drugačiji nazor, stavovi mogu biti različiti i dosta subjektivni.

Подели на овим сајтовима

Monasi su skoro jedinim hrišćanima koji nikakvo tamo neko more, ni ljetovanje a ni godišnje odmore ne trebaju kako bi bili zdravima, odmorenima i relaksovanima, to je to na što sam ja ukazao svojim videima i sličicama, oni imaju taj svoj "Equilibrium" - "ravnotežu".

da li to znači da svi treba da težimo tome

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Zajrone, priznaj da si talentovan da rasplines temu, sto ne mora biti samo po sebi lose - u smislu prosirenja i i produbljenja teme. Naravno, posto je ovo skup dosta ljudi 'solo bankeri' su  bangin'Ko priznaje pola mu se prasta'

Monasi su skoro jedinim hrišćanima koji nikakvo tamo neko more, ni ljetovanje a ni godišnje odmore ne trebaju kako bi bili zdravima, odmorenima i relaksovanima, to je to na što sam ja ukazao svojim videima i sličicama, oni imaju taj svoj "Equilibrium" - "ravnotežu". Međutim mnogi hrišćani su daleko od toga da bi se mogli rukovoditi tim takvim pravilima koji važe za monahe i to im tako moglo biti sasvim dovoljno, njima i njihovoj djeci. Jer ustvari da mogu tada bi već monasima i bili a ne nikakvim mirjanima. Znači izgleda da tema razgovora nije ni to ljetovanje već ustvari postojanje  i opravdanost postojanja stava monaškog i mirjanskog. O tom šta je spamovanje svako ima drugačiji nazor, stavovi mogu biti dosta subjektivni.

Zajron, talentovan si da rasplines temu, sto ne mora samo po sebi biti lose, u smislu prosirenja i produbljenja diskusije. Samo ovo je skup puno ljudi pa je na cijeni konciznost. Npr. jedan video od 2 min. je ok, ali vec drugi, treci, n-ti, ne drzi paznju...  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

bangin

Not Available 

Подели на овим сајтовима

То су два различита и равноправна животна пута/избора. Ми мирјани би такође требало да чувамо равнотежу.

Pa to sam gore i napisao, monaški pojam i osjećaj stida ili ravnoteže i samodiscipline je sasvim nešto drugo od tog mirjanskog. Ne bi nikako ni valjalo niti bi bilo ispravno kad bi te dvije stvari bile iste kod monaha i mirjana. Bez uvažavanja tih razlika ne može se ništa puno smislenog reći na tu temu. Dok to tako budemo mješali gljive i šljive i ne znali šta je monaško a šta mirjansko ponašanje, šta kome pripada i dolikuje nećemo znati o čemu ustvari pričamo. Ono što jednima dolikuje drugima već ne, važi to obostrano. tako na primjer i udata žena koje cijele dane provodi u molitvama a na račun vremena koje treba posvetiti svojem mužu i djeci ne može nikako biti baš uzorom i primjerom dobre hrišćanke.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...