Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, SerbCro рече

Ali se ne želim klanjati moštima

Postoje različite vrste klanjanja. Klanjanje obožavanja, koje pripada samo Bogu, kao i klanjanje kojim prosto pokazuješ poštovanje prema nečemu (kao kad su ranije džentlmeni damama govorili "moj naklon", ili deca starijima na ulici "ljubim ruke, gospođo").

пре 8 минута, SerbCro рече

niti moliti svecima, ako mi se bog ne smiluje, oni mi ništa ne budu pomoći, ako mi se on smiluje, čemu onda oni. Uostalom piše da je on jedini posrednik. Još dok sam kao pravoslavac molio svece, javila mi se ta misao, a zakaj se ne bi molio direktno Kristu. Jedino kaj želim je imati ispravan odnos sa Bogom, da budem oslobodjen od grijeha, posebno od voljnih grijeha. Vjeruj, da mogu da progutam te neke dogme, sigurno bi se radije zvao pravoslavnim, nego sektašem. Ne prihvatam ni protestantsko, puno toga, sve je podložno preispitivanju.

"Molitva" svecima je nešto slično kao kad tebi kažem: "Ej, hajde se moli za mene". Ako mogu ja da se molim za tebe, zašto ne bi mogla i Bogorodica ili sv. Đorđe? Uostalom, rečeno nam je, u Jevrejima poslanici, da smo "pristupili... duhovima savršenih pravednika". Pa, ako smo pristupili, logično je da možemo da tražimo i da se mole za nas. I to nije ni u kakvoj koliziji sa molitvom Bogu: ne moramo da biramo ili-ili. Molimo se i direktno Bogu, a takođe i tražimo jedni od drugih, što podrazumeva i svete na Nebu, da se mole za nas. ;) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Postoje različite vrste klanjanja. Klanjanje obožavanja, koje pripada samo Bogu, kao i klanjanje kojim prosto pokazuješ poštovanje prema nečemu (kao kad su ranije džentlmeni damama govorili "moj naklon", ili deca starijima na ulici "ljubim ruke, gospođo").

"Molitva" svecima je nešto slično kao kad tebi kažem: "Ej, hajde se moli za mene". Ako mogu ja da se molim za tebe, zašto ne bi mogla i Bogorodica ili sv. Đorđe? Uostalom, rečeno nam je, u Jevrejima poslanici, da smo "pristupili... duhovima savršenih pravednika". Pa, ako smo pristupili, logično je da možemo da tražimo i da se mole za nas. I to nije ni u kakvoj koliziji sa molitvom Bogu: ne moramo da biramo ili-ili. Molimo se i direktno Bogu, a takođe i tražimo jedni od drugih, što podrazumeva i svete na Nebu, da se mole za nas. ;) 

Ja razmem kaj ti govoriš, i ja lično ne osudjujem ljude koji to rade, naučil sam da gledam u svoj tanjur. Ipak mislim da većina ljudi, običnih laika, ne zna tu razliku koju vi znate. Ja poštivam svece, i njihov bogobojazan život.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, SerbCro рече

Ja razmem kaj ti govoriš, i ja lično ne osudjujem ljude koji to rade, naučil sam da gledam u svoj tanjur. Ipak mislim da većina ljudi, običnih laika, ne zna tu razliku koju vi znate. Ja poštivam svece, i njihov bogobojazan život.

Tja, ko hoće da zna, taj zna. Ljudi koji idu redovno u Crkvu, znaju. A, oni kojima je jedini dodir sa Pravoslavljem "valja se - ne valja se", oni verovatno ne znaju.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Пије Десети рече

Ти си 40 001. протестантска опција. Нисмо ми створили религијску организацију, створио је Христос, Матеј 16. глава. Него сте ви превише арогантни да будете део Христове организације јер ви нећете да будете у истом стаду са грешницима. Каква одвратна прелест. Ви сте савршени.  
Селективно читаш Свето Писмо, у посланицама апостол Павле каже да епископу будемо послушни као Христу, а презвитерима (свештеницима) као апостолима. И откуд сад у Светом Писму епископи? Где је теби епископ? Где ти је Евхаристија? Где ти је крштење? Имаш ли ти ишта осим селективног приступа Светом Писму? Можда ниси знао да је Нови Завет (Канон од 27 књига) први склопио св. Атанасије Велики патријарх александријски 367. године. Шта би ти радио 350. године? Коју књигу би читао? Да ли би знао да читаш? Где би био без Цркве?
Немој да си незахвалан. 
Јел Христос напустио Цркву, 12 апостола, зато што је један од њих био грешник? Јел негде Христос рекао да разделимо хаљине Његове, да напустимо Цркву ако се међу нама нађе грешник?
Одакле ти црпиш те своје ставове? Очигледно не из хришћанског предања.  

Zakaj bi bil u bilo kojoj, pravoslavnoj, ili protestantskoj crkvi, gdje vidim da nekaj nije u redu, a ta ista crkva ne čini nikaj po tom pitanju, da to promeni? U prvoj crkvi su birani ljudi koji su bili puni Duha Svetoga, a ne oni koji su završili teološki fakultet. Znači bilo je bitno iskustvo nanovo rođenja, ispunjenja Duhom, zato i Ivan ( Jovan ) kaže u poslanici, ne budem gledao na riječi, nego na silu. Danas ne mož bit svećenik bez škole, niti episkop bez fakulteta i političke podrške. Istina ? I zakaj bi se ja trebal pokoravati takvome, bilo pravoslavnome ili protestantu ? Kristova crkva se puno razlikuje od ove danas. Onaj tko nije bio pokoran Duhu, koji ga je žalostio, nije ni mogao biti pun Duha. 

Подели на овим сајтовима

Чујеш ли ти себе? То што мораш да имаш образовање да би био свештеник не значи аутоматски да си лош човек. Већина свештенства ступа у богословију са 14 година да живе у интернату 5 година посвећени свакодневној молитви, послушности и учењу. 
Чему си ти био посвећен са 14 година? Приупитај то себе, ја не знам. 
А када целиваш свештеника, ти не целиваш тог грешника, ти целиваш свештеника јер је он светиња преко ког Бог спроводи свете тајне верницима. Свештеник је "Персона Кристи" (лат) када служи Литургију, кад чујеш његов глас да говори "Ово је тело моје које се за вас ломи на отпуштење грехова." Тада то изговара Христос, свештеник Христу само позајмљује свој глас. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, SerbCro рече

Zakaj bi bil u bilo kojoj, pravoslavnoj, ili protestantskoj crkvi, gdje vidim da nekaj nije u redu, a ta ista crkva ne čini nikaj po tom pitanju, da to promeni? 

Da bismo sledili Hristov primer, koji je bio u Crkvi (starozavetnoj), a vrlo je dobro znao šta se radi u njoj. ;)

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Naravno. Niko me ne može ubediti da jedan Tozer, Bonhefer, C.S. Lewis, Moltman, Martin Luter King... neće biti među spasenima.

Ali, ovde se ne radi o tome. Radi se prosto o tome gde ćemo bolje i prisnije upoznati i sjediniti se sa Gospodom. 

A, na Nebu će verovatno biti i budista i ateista.

200.gif protestant

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Драшко рече

200.gif protestant

E, vidiš, zaboravih tu ekipu: Bah, Mocart, Hendl... sve protestanti... Ko je pisao onakvu muziku, nema šanse da će da izvisi za spasenje. Tačno vidiš kako su dubok doživljaj i poznanje Boga imali. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Desiderius Erasmus рече

E, vidiš, zaboravih tu ekipu: Bah, Mocart, Hendl... sve protestanti... Ko je pisao onakvu muziku, nema šanse da će da izvisi za spasenje. Tačno vidiš kako su dubok doživljaj i poznanje Boga imali. :) 

Mozart catholique pa posle malo massonique...ali dobro, mi se ne mijesamo :)

Hednl da, mada Persl mnogo meni drazi (sirim temu) isto, doduse Persl anglikanac, Hendl pun sebe ali opet sjajan kompozitor

Mnogo me fascinira William Blake

Njegove slike i poema "Jerusalem" iz koje sam izvadio i potpis na avataru

klikni na ovo dole da izadje slika, neobicna i mocna

EN.WIKIPEDIA.ORG

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Драшко рече

Mozart catholique pa posle malo massonique...ali dobro, mi se ne mijesamo :)

Hednl da, mada Persl mnogo meni drazi (sirim temu) isto, doduse Persl anglikanac, Hendl pun sebe ali opet sjajan kompozitor

Mnogo me fascinira William Blake

Njegove slike i poema "Jerusalem" iz koje sam izvadio i potpis na avataru

EN.WIKIPEDIA.ORG

Šta, Mocart nije bio protestant? :unbelieveble: Da sam juče umro ne bih znao... Bio sam ubeđen da je neki luteran...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Šta, Mocart nije bio protestant? :unbelieveble: Da samo juče umro ne bih znao... Bio sam ubeđen da je neki luteran...

nije

Austrijanac bio

Rekvijem ovo ono

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Пије Десети рече

Чујеш ли ти себе? То што мораш да имаш образовање да би био свештеник не значи аутоматски да си лош човек. Већина свештенства ступа у богословију са 14 година да живе у интернату 5 година посвећени свакодневној молитви, послушности и учењу. 
Чему си ти био посвећен са 14 година? Приупитај то себе, ја не знам. 
А када целиваш свештеника, ти не целиваш тог грешника, ти целиваш свештеника јер је он светиња преко ког Бог спроводи свете тајне верницима. Свештеник је "Персона Кристи" (лат) када служи Литургију, кад чујеш његов глас да говори "Ово је тело моје које се за вас ломи на отпуштење грехова." Тада то изговара Христос, свештеник Христу само позајмљује свој глас. 

Ma ne mislim ja o svećeniku da je loš čovjek, uopće ne polazim s tim mišljenjem, samo kažem da nijedan svećenik za bilo koju crkvu nije kvalificiran ako nije pun Duha Svetoga, a ako je pun, onda se to vidi po plodovima, ljubav, radost, mir, dugotrpljenje, samokontrola, itd.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Пије Десети рече

ΙΧΘΥϹ

Није ли Христос индоктринирао апостоле? Све што ја причам не причам ја. За сваку тврдњу имам потпору у предању Цркве Христове. То што сам ти рекао да ниси свештеник не значи да сам арогантан и неваспитан. Ако мислиш да ти се шлихтам само зато што је политичка и религијска коректност данас популарна, то код мене не очекуј. Ја те нисам вређао, само сам рекао да ниси свештеник. 
Апостоли су рукополагали епископе и свештенике полагањем руку, предавали Светог Духа и апостолску власт, и тај низ је непрекинут до дана данашњег. Нико са стране не може бити свештеник јер на њега није пренесена власт апостолска и сила Светог Духа. Није ли св. апостол Лука добио власт од св. Павла? Није ли св. Марко од св. Петра? Није ли св. Игњатије од св. Јована? 

Што би наш Господ рекао "Који није са мном, против мене је. И који са мном не сабира, просипа." Лука 12:23

У преводу, или сабираш људе у Цркви Апостолској, или расипаш по разним протестантским неапостолским групама. Ето нећу рећи "сектама", да ми се не расплачеш овде тако нежних ушију.

Па ти јеси скренуо са правог пута, или можда никад ниси ни био на правом путу. Ја сам својом савешћу завезан за учење Цркве. Ако мислиш да ћу да те потапшем по рамену што си објективно противник Цркве, нећу. Да то урадим, прекршио бих хришћанску заповест против милосрђа, ја не смем да те лажем да је све у реду и да смеш да наставиш тим путем.

Neka te Bog blagoslovi!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...