Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 31 минута, Bokisd рече

Sta da radimo, vidi, istorija Crkve duga dve hiljade godina ko dvaest i vise ljudskih zivota, koliko tu bilo nazalost raznih ljudi koji su zastupali razna pogresna ucenja i poglede na veru, Isusa, Crkvu, Bogorodicu, svete, bogosluzenje, predanje, kanone i slicno.... i trebalo je to sve nivelisati i procesuirati kao jeresi ili raskole..... i mislim da su sve te anateme :!:  radi toga da bi vernici videli koja su sve pogresna ucenja postojala i kako bi se drzali prave i dobre vere.

Dobro, ali sad kad smo sa tim stvarima raščistili u okviru Crkve, šta ima više da anatemišemo?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Negde pročitah da reč "anatema" izvorno znači "druga tema" (kao što su "anabaptisti" oni koji (se) po drugi put krštavaju).

Što će reći, "prva tema" naših molitava Bogu je Crkva, Hristova nevesta, a druga su .. .pa svi ostali,
od onih koji "od nas izadjoše, ali ne behu od nas; jer da behu od nas, ostali bi sa nama;
nego je trebalo da se pokažu da nisu svi od nas", pa do onih koji barem za sada "nisu od nas"

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Desiderius Erasmus рече

Dobro, ali sad kad smo sa tim stvarima raščistili u okviru Crkve, šta ima više da anatemišemo?

Ja to gledam kao na neku preventivu, znas, ne znaju bas svi da je pogresno ucenje opasno po spasenje i veru, ....pa, eto, citanje i uznosenje bogosluzbeno anatema kao neki, kako se kaze danas.... medijski vid prenosenja poruke da treba da pazimo na nasu veru....

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече

Добро, пакао јесте и стање духа.

Али, имао си неке веома значајне светитеље, као што су Григорије Ниски и Исак Сирин, који су веровали у апокатастазу; односно, да ће паклени "огањ", поред казнене имати и очишћујућу улогу, те да ће се у Есхатону, након неког "времена" (које ће за неке бити и еони) непојмљивог прочишћавања, ти људи (а и демони, па чак и сам Сатана) придружити спасенима. И онда ће Христос бити све и у свему. Мислим да треба оставити места и за ту опцију. 

Нагреб'о сам сад кад Боксид ово прочита. :smeh1:

E pa super, ali to je čisto Origenovo učenje, koje je proglašeno za jeres 300 godina posle njegove smrti (na 5. saboru).

A ostatak Origenovog učenja je ugrađeno u pravoslavlje lol.

Isak Sirin je rođen posle Petog vaseljenskog sabora tako da ne znam kako je to on ispovedao jeres....

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Tumaralo. рече

E pa super, ali to je čisto Origenovo učenje, koje je proglašeno za jeres 300 godina posle njegove smrti (na 5. saboru).

Isak Sirin je rođen posle Petog vaseljenskog sabora tako da ne znam kako je to on ispovedao jeres....

Za jeres je proglašena apokatastaza koja se naslanja na preegzistenciju duša, to je precizirano u anatemi Petog vaseljenskog sabora (moj bold): "IF anyone asserts the fabulous pre-existence of souls, and shall assert the monstrous restoration which follows from it: let him be anathema." Dakle, nije svaka apokatastaza jeres. Apokatastaza sv. Grigorija Niskog i sv. Isaka Sirina nikada nije proglašena za jeres. ;) 

Preporučujem i tebi ovaj rad Mitropolita Kalistosa Vera: https://www.clarion-journal.com/files/dare-we-hope-for-the-salvation-of-all-1.pdf

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ΙΧΘΥϹ рече

Prijatelju, shvatam ja tvoju ozlojedjenost vezanu za ovu temu.

Ovo je ono sto ja verujem:

1. Nije Bog stavio coveka u ovo stanje, vec u jedno stanje blazenstva, sklada i izobilja. To je stanje koje Bog zeli za coveka.
  2. Ovo stanje je nasledio od svojih roditelja zbog neposlusnosti. Izgubio je sve to i postao je odvojen od Boga. Stvorila se provalija. Zemlja je postala prokleta. Usao je greh u svet. Zivimo u uzrocno-posledicnom svetu.
  3. Bog je ponudio spasenje, Jedini Put. Svog Sina, Isusa Hrista, koji je prolio svoju svetu krv na krstu Golgote pre 2000 godina. I ne samo to, nego je sisao na zemlju i uzeo oblicje coveka, radio je kao mi, osecao kao mi: bol, patnju, radost, zalost..., bio kusan kao mi... da bi mogao da nas razume, i da bi mogao da premosti provaliju koja je postojala izmedju nas i njega.
  4. Ako covek odbije to spasenje, on ce zavrsiti na mestu gde je ce se njegova volja postovati. Ljudska volja je nesto sveto u sta ni Bog ne dira. Svako donosi odluku o tome. (Mislim da je ovo uzrok svih patnji, problema... u svetu, ali bez slobodne volje ne bi bilo ni ljubavi)
  5. Mislim takodje da je slika pakla u nasim mislim  malo iskrivljena. Ono ustvari prestavlja mesto odvojenja od Boga. Covekova svrha je da se vrati svom Tvorcu. Sama ta cinjenica da je odvojen od Boga, je jedno veliko mucenje.
  6. Dusa je vecna. Mi u sebi imamo dah zivota koji nam je Bog udahnuo. I ne mozemo samo da nestanemo. Ta ocija ne postoji.
  7. Bog je, iako je ljubav, takodje i pravedan Bog. I ako od njega ocekujemo pravedan sud, ne mozemo da ocekujemo da ce da gleda kroz prste ili da zaobilazi pravila.
  8. Na kraju krajeva, ako postoji drugi nacin da se ljudi spasu, Isusova misija bas i nije potrebna.
  9. Bog nije postedio ni svog Jedinorodjenog Sina. Ovo su ozbiljne stvar. Greh je ozbiljna stvar.

Kakvo je tvoje vidjenje?

Ako je Bog pravedan, onda je nemoguće da će kazniti čoveka u večnosti ako je ovaj sagrešio u vremenu (a inače je i rođen grešan).

Pazi, i pre nego što sam znao za sebe - bio sam grešan.

Čovek je slobodno biće a ima uzrok! Kako je to moguće? To je sa filozofske strane nerešiv problem.

Čovek ne može da bira ni da li će biti rođen ali zato može večno da ispašta ??

Što se tiče ljudske slobode i spasenja, tu sam najbliži avgustinovskom gledištu (u modernom vremenu- Kalvin).

Pitanje za tebe: jel ti je bliži traducijanizam ili kreacijanizam?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ekatarina_mala рече

Da, sve je to lepo teoretski...ali sa tim liberalizmom koliko vidim u praksi dolazi jedno veliko zlo. Licemerno dobro.

Ja sam samo izneo kako je Isus video stvari. Iako se mozda nisu slagali u nekim pitanjima, ili nisu bili deo iste grupe Isus ih nije odbacio nego prihvatio. Nema tu teorije ili prakse, to je jendostavno nacin nakoji on deluje. Ne zastupam ja nikakav liberalizam.

Ali evo ja licno smatram bratom svakog ko ispunjava uslove za spasenje. Na kraju krajeva, bicemo zajedno u nebu. Mozemo da razmisljamo o pojedinim stvarima drugacije, ili cak i da ne budemo u pravu uvezi istih. Ali ako one nisu bitni za spasenje, onda je to uglavnom ubedjivanje, vrbovanje...

Ali ono sto je sustina, jeste da smo mi ljudi napravili podele... Bogu je to sve verovatno smesno, ili tuzno... ali postoje samo 2 vrste ljudi: vernici i nevernici. I to stalno potenciranje na tome, mi smo jedina prava crkva, mi smo pravoslavni, mi smo najbolji, najpametniji...

Bog nas ne gleda kao pravoslavce, katolike ili protestante, nego binarno: da li smo za ili protiv njega. A ljudi Bozjih ima svugde...

Nas vernike bi ljudi trebali da prepoznaju po ljubavi i jedinstvu. Ali toga ima jako malo.

Пре сат времена, Ekatarina_mala рече

Ja o sad malo o politici, pošto to ne ide jedno bez drugog. Novi Svetski poredak i ostale stvari.

I ja sam protiv tih stvari,

пре 1 сат, Ekatarina_mala рече

Živimo u društvu u kojem je sve u redu , ali ipak nema mira, a duša gladna bajke sniva...

Zivimo u svetu u kom nista nije u redu, i sve je naopako, greh se umnozio.

I da odgovorim na ono tvoje pitanje od ranije, zasto nisam pravoslavac...

Mozda i jesam, kao sto neko rece :D. Mislim da se ovde malo nespretno barata odradjenim terminima, mada mislim da mislimo na isto. Ja verujem da sam deo Tela Hristovog, odnosno deo njegove Crkve. Posto vidim da vi identifikujete pravoslavnu crkvu sa Telom Hristovim. Ali ja verujem da sam clan Hristove crkve.

Ja sam susreo Boga ovde gde se nalazim. On mi govori, uci me, vodi me... Puno puta sam iskusio Bozju blagodat i blagoslov. Ceo moj zivot je jedno veliko svedocanstvo. Verovatno je moje mesto ovde gde se nalazim.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Za jeres je proglašena apokatastaza koja se naslanja na preegzistenciju duša, to je precizirano u anatemi Petog vaseljenskog sabora (moj bold): "IF anyone asserts the fabulous pre-existence of souls, and shall assert the monstrous restoration which follows from it: let him be anathema." Dakle, nije svaka apokatastaza jeres. Apokatastaza sv. Grigorija Niskog i sv. Isaka Sirina nikada nije proglašena za jeres. ;) 

Preporučujem i tebi ovaj rad Mitropolita Kalistosa Vera: https://www.clarion-journal.com/files/dare-we-hope-for-the-salvation-of-all-1.pdf

Znači ovo je disinfo:

SH.WIKIPEDIA.ORG

Da je apokatastaza (u celini) osuđena?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

Znači ovo je disinfo:

SH.WIKIPEDIA.ORG

Da je apokatastaza (u celini) osuđena?

Pa očigledno nije u celini osuđena. Jer je tačno precizirano koja apokatastaza se osuđuje. Što ne znači automatski da to učenje mora da bude i tačno, ali treba ostaviti mesta i za njega.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Tumaralo. рече

Bio je Origen kritikovan i osudjivan od otaca i svetitelja odmah po njegovom upokojenju, pa je vremenom negde pocetkom 5.veka nastao veliki Origenisticki spor u ckvi i na kraju je sredinom 6.veka osudjeno i njegovo ucenje o apokastazi na 5.Saboru.....dok je Origenova egzegeza i tumacenje Pisma kao nesto sto je bilo dobro prihvaceno od strane otaca i crkve, dok je ono sto je bilo pogresno u njegovom ucenju osudjeno....recimo jedan od protivnika origenizma u crkvi sv.Teofil Aleksandrijski kaze za Origena.... " Origenova djela nalikuju livadi na kojoj raste svakojako cvijeće. Ako na njoj nađem neki lijepi cvijet, ubrat ću ga; ali ako mi se čini da je nešto puno trnja, izbjegavat ću to kao što bih izbjegavao žalac."

Ovo za sv.Isaka Sirina takodje nisam upoznat da je ispovedao apokastazu...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ja sam susreo Boga ovde gde se nalazim. On mi govori, uci me, vodi me... Puno puta sam iskusio Bozju blagodat i blagoslov. Ceo moj zivot je jedno veliko svedocanstvo. Verovatno je moje mesto ovde gde se nalazim.

Da, dobro je to. JA iskreno nisam sigurna da li sam susrela Boga. On je onako...stidljiv. Neuhvatljiv. Ili transparentan ne znam. Zapravo ne voli da se pokuzeje i pravi važan, ali nas voli..ponekad i na grub način...ali kao hirurg više, da isceli. Nekad i poseče, nekad i zaboli...ali šta ja znam. Ima trenutaka i kad taj plač prestane.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Ekatarina_mala рече

Da, dobro je to. JA iskreno nisam sigurna da li sam susrela Boga. On je onako...stidljiv. Neuhvatljiv. Ili transparentan ne znam. Zapravo ne voli da se pokuzeje i pravi važan, ali nas voli..ponekad i na grub način...ali kao hirurg više, da isceli. Nekad i poseče, nekad i zaboli...ali šta ja znam. Ima trenutaka i kad taj plač prestane.

Drago mi je da si iskrena. To je veoma vazno.

Ja sam inace od rodjenja u crkvi, i moji roditelji su takodje verni. Oni su se ceo zivot molili za mene, i jos uvek se mole.

Mogu bukvalno da osetim taj blagoslov i zastitu i dan danas u svim aspektima mog zivota.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Grizzly Adams рече

Питање је само по чему знамо шта спада у ”канон”? По ком ауторитету? Недокументован јеврејски сабор који је по свему судећи био сазван да, између осталог, осуди хришћане тешко да може да буде меродаван...

Ne radi se o tom saboru, nego o vremenu iz Jezdre i Nehemije. Oko 500 godina pre Hrista, Jevreji su sastavili kanon starog zaveta. Na tom saboru su samo potvrdili, a posto su Makabejci napisani nakon toga, na tom saboru su odlucili su da ne uvrste i Makabejce.

Са друге стране, знамо да су апостоли и рана Црква користили Септуагинту. Па онда, још важније питање - шта ћемо са каноном Новог Завета? То није званично постојало све негде до пред крај IV века. Хришћани су у разним деловима света чак користили различите књиге и посланице, ко је шта имао... Хоћу да кажем, тешко би у то доба било бити ”протестант” са Сола Скриптуром кад ни Писмо није постојало како треба... Или би можда било лакше, како се узме. :)

Da, ali jako je vazno da su oni bili na izvoru, i imali su 1000 puta bolji uvid u stvari, okolnosti, prilike od onog sto mi imamo sad.

Али дубље питање које имам, а тиче се опет ауторитета - шта су веровали људи који су формирали канон Новог Завета? Пошто из тог доба имамо већ много више података, знамо да су веровали и служили како се то и данас ради у Православљу. Како онда, по твом мишљењу, људи који су погрешно веровали могу да буду ауторитет по питању канона? Ако ви своју веру изводите (само) из Писма као ”непогрешивог извора” није ли то контрадикција?

Pa verujem da je episkop Atanasije Aleksandrijski isto imao mnogo vise informacija nego sto ih mi sad imamo. I takodje verujem ga je Bog vodio kada je sastavljao kanon Novog Zaveta. Sto su kasnije i potvrdili na saboru.

Ko kaze da su pogresno verovali? Taj pojam Sola Scriptura se cini mi se malo fleksibilnije koristi, bar u mom slucaju. Ali si to bi verovatno i primetio u mojom komentarima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ΙΧΘΥϹ рече

Drago mi je da si iskrena. To je veoma vazno.

Ja sam inace od rodjenja u crkvi, i moji roditelji su takodje verni. Oni su se ceo zivot molili za mene, i jos uvek se mole.

Mogu bukvalno da osetim taj blagoslov i zastitu i dan danas u svim aspektima mog zivota.

ja sam mislila da ste neki razočaran pravoslavac.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...