Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Само немој после да оптужиш неког патриЈоту за параноју и теорије завере.

То нити је први нити је последњи антимонополски случај у САД. А Мајкрософт да није имао политичку подршку (а имао је, и то дебелу), био би разбијен и тржиште софтвера би се унапредило за једно две до три године најмање. Овако је прошао само са новчаном казном, што је смешно кад погледаш друге антимонополске случајеве или случајеве око намештања цена.

И имали су они аргументе на суђењу које ти наводиш: и завера, и спрега са политиком, и лош менаџмент, и тржиште на ком је Нетскејп изггубио. Али им није упалило када су дошли независни вештаци и сведоци и потврдили да се компанија понашала силеџијски, и да то што је Нетскејп изгубио везе са тржиштем нема, него се ради о злоупотреби монополског положаја.

Е, сад, можеш ти и даље да тврдиш да је цео свет у завери против јадне корпорације чији је једини грех тај што није хтела да даје рекет, али навео сам ти и линкове који те могу одвести и до транскрипата са суђења, па имаш прилике да се увериш у све ово.

У сваком случају, све преко овога би било натезање расправе у којој ће свако да остане при своме.

Свако добро! ;)

У праву си да нема теорије да се сложимо по том питању. Имамо сасвим различите постулате.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да, али ми нисмо говорили само о окружењима. То си ти први почео. Ми смо говорили о рачунарима генерално и монополу OS-a генрално, него ти тако често изспинујеш тему. Моја поента је следећа: Мајкрософт није у почетку доспео на скоро све рачунаре јер је био технолошки бољи од линукса у сваком аспекту, него пре свега због некаквих фалинки линукса које су у међувремену испеглане и због тога што Џобс није желео да лиценцира њихов оперативни систем да може да се инсталира на остале рачунаре. Сад је доста тога и инерција, али то не може вечно да траје. И понављам, не слажем се да се сад ту нешто петља регулацијама. На опен сорс заједници је да убеди људе, не на политичарима који при томе не знају ни шта је виндовс ни шта линукс.

Па то је тржишна утакмица, неки су направили грешке и допустили конкуренцији да победи. Има ту и "инерције", али генерално је ситуација таква да се компанијама више исплати Windows. Мислим да једини начин да Linux постане озбиљна конкуренција је када би било могуће да - држи се сада - престане да буде open-source и да га преузме нека већа корпорација као комерцијални производ. Корак у том смеру је направио, на пример, Google са Androidom

Кад смо код секретарице, дај ми једну једину предност ворда у односу на либреофис (некадашњи опенофис)? Само немој да кажеш да је предност јер то сви користе, то би било циркуларно закључивање, питам те да ми наведеш једну ствар коју секретарица може да уради у ворду, а да не може подједнако лако брзо и ефикасно у либреофису?

Па ја користим Libre Office. MS Office је мало удобнији за неке ствари, али није нешто пуно бољи за свакодневну употребу и пренатрпан је опцијама које се ретко користе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Мислим да једини начин да Linux постане озбиљна конкуренција је када би било могуће да - држи се сада - престане да буде open-source и да га преузме нека већа корпорација као комерцијални производ. Корак у том смеру је направио, на пример, Google са Androidom

Андроид је и даље опенсорс. Суштинска снага опен сорс софтвера и није у томе што је бесплатан, него баш у томе што је опен сорс.

Подели на овим сајтовима

То је снага, али је уједно и слабост. Јер "бесплатно" исто има своју цену. Купац често жели да плати зато што му рачун даје право да те сутра измасира ако нешто не ради како треба. Ако произвођач комерцијалног софтвера направи неко срање и људима пословну штету, онда купци могу да га туже и добију надокнаду. Ако инсталираш open-source и деси се нешто кога ћеш да тужиш? У том систему не постоје одговорност и последице.

Зато Амери кажу - "превише сам сиромашан да би куповао јефтине ствари".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То је снага, али је уједно и слабост. Јер "бесплатно" исто има своју цену. Купац често жели да плати зато што му рачун даје право да те сутра измасира ако нешто не ради како треба. Ако произвођач комерцијалног софтвера направи неко срање и људима пословну штету, онда купци могу да га туже и добију надокнаду. Ако инсталираш open-source и деси се нешто кога ћеш да тужиш? У том систему не постоје одговорност и последице.

Зато Амери кажу - "превише сам сиромашан да би куповао јефтине ствари".

Либре-софтвер уопште не мора бити бесплатан, напротив, РМС потенцира комерцијалну примену либре-софтвера (види се да си тотални дудук за FLOSS). Ето, преко акције хамбл-инди-бандл су неки власнички комерцијални наслови постали опен сорс, па се свеједно и даље продају на тржишту, и даље су комерцијални...Тужиш продавца који ти уједно и пружа техничку подршку...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Можда сам ја дудук, али стотине и хиљаде стручњака по веома озбиљним компанијама који су дошли до истог закључка нису.

Нису дудуци, него не говоре о истим стварима, али ти то никако да видиш. Па пола OS X-a је опен сорс. Сам кернел и компајлер, да не идемо даље. Не вреди. Да ли си икада у животу признао да ниси у праву, признао да нешто не знаш и променио мишљење?

P. S.

Интересантно је колико сад одједном стотине хиљада стручњака постају битни, а кад се расправља о глобалном загревању или још боље - еволуцији, онда одједном стотине хиљада стручњака престају да буду битни и напрасно неки тотални аутсајдери са крајње сумњивим и квалификацијама и мотивима све знају боље од њих. :D

Подели на овим сајтовима

Променио сам мишљење више пута него што би волео да признам... :)

Био сам атеиста, па постао хришћанин, па од протестанта постао православац, па од "тврде струје" постао "екумениста"... Био сам социјалиста, па монархиста, па нео-конзервативац, па либертаријанац... И тако редом.

Што се конкретне теме тиче, лепо сам изнео аргументе. "Стручњаци" су само подсећање каква је ситуација на тржишту, јер овде је главна тема питање "монопола" и некаквог замишљеног "насиља" од стране Microsofta што везе са животом нема - чак и да нисам у праву што се оцене технологија тиче. Јер то у суштини нема никакве везе са главном темом.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Зезнуто је што је тема згајзнула на тржиште софтвера, који је доста компликована и по много чему специфична тема.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Слажем се. Неко је потегао процесе против Microsofta и ето белаја... :)

Guilty as charged...

(i ja i MS) ;)

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ајој Звонко немој... Мајкрософт је урадио своје (и и даље ради) и МЕГА је заслужан за милион ствари али далеко од тога да је Виндоуз напреднији од Линукса (и Јуникса уопште). Линукс је ИТЕКАКО напредан технолошки и итекако заступљен у ИТ-ју али на једном другом нивоу од "смол бизниса" и канцеларијског софтвера уопште (мада га има и ту).

Иначе заснивање бизниса на патентима, а у ИТ-ју на затворености као таквој уопште, је превазиђен концепт пословања. Мислим и даље опстаје али ће неминовно морати да се мења ако жели да преживи. Фри софтвер и Линукс су суштински 100% либертаријанска појава. Аха! То ниси очекивао? :) Можемо о томе ако хоћеш на другој теми.

Може наравно, цела ова прича је свакако за посебну тему. Поклони се и почни... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Јел то у духу либертаријанизма ?

Скорз

Ивице, имамо проблем.

Овде ми спочитаваш комунизам, а на другој теми тврдиш да сам фашиста.

Комунизам и фашизам се не разликују пуно. ;)

Највећа разлика им је у боји заставе.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...