Jump to content

Православље и либертаријанизам

Оцени ову тему

63 члановâ је гласало

1. 1. Liberalizam = nacionalna i državna izdaja?

• Da, izdaja je
      24
    • Ne, nije izdaja
      32
    • Ne znam
      7

Препоручена порука

Прво, Linux није технички напреднији и бољи од MS Windowsa. То можеш да чујеш само од неког напаљеног клинца који се код куће игра компјутера и губи време. Никоме озбиљном у пословном IT свету неће тако нешто пасти ни на памет.

Па сад... Све зависи шта сматраш под напреднијим. Преко 90% суперкомпјутера користи Linux. Огроман број сервера такође. Филмски специјални ефекти и анимације се раде на линуксу, не знам да ли си то знао, ја нисам до скора. Disney, Pixar, Sony... користе линукс за своје блокбастере, иако би могли да приуште систем заснован на Win-у ili OS X-у. Линукс је просто за то бољи из више разлога.Када су линукси радили компликоване паралелне прорачуне на не знам колико процесора и гигабајта рама, Windows је био органичен на 2 или 4 гига рама, не сећам се тачно, тек је после XP-a то промењено. Ствар је у томе да Линукс до скора није био баш најпогодније решење за кућне десктоп кориснике, али се и то полако мења. Данас су проблем искључиво професионални програми типа фотошоп, аутокед итд. (јер их нема за линукс) и могуће пословна окружења (не разумем се у то, па не знам да ли је тешко или немогуће таква окружења направити на линуксу). Све остало што можеш на Win-u, можеш подједнако добро да урадиш и на Linux-u, то гарантујем из личног исксутва. Чак је за неке ствари линукс далеко бољи и од Windows-a и од OS X-a. Ако је у старту можда и спорије, то време се надокнати у каснијим фазама рада. Далеко од тога да само напаљени клинци који губе време користе линукс, ту си у дебеееелој заблуди. Ово је оф топик, нема везе с темом. Што се тиче теме, потпуно се слажем да пробијање линукса нема везе са мајкрософтовим монополима и потпуно се слажем да не треба законски успорити мајкрософт да би се линукс пробио. То је лоше и за мајкрософт и за линукс. Чињеница је оваква (каже неко ко је користио и користи OS X сваки дан, а Linux и Windows по потреби и не пада ми напамет да религијски следим било који систем), можда сам малкице омашио проценте - за једно 90% радњи које се раде на копјутеру сва три велика оперативна систем могу подједнако добро да заврше посао и ту је једино игра улогу шта ти се више свиђа. За једно 5% мораш да користиш овак или онај систем јер посто само за њега постоји софтвер и за једно 5% је овај или онај систем бољи због брзине, стабилности или чега год. Не можеш примену рачунара да ограничиш на пословни IT свет. Штавише, рачунари, програмски језици итд. су прво и настали у истраживачким пкружењима јер су неки гикови ”губили време”, па их је тек после применио бизнис.

Подели на овим сајтовима

Ne mora da znaci. Evo ovde kod mene imamo autobuskog prevoznika koji drzi monstruozne cene, pa je i dalje jedini, i moze mu se kad ima monopol. Kako da trziste nije to regulisalo, kako se nisu pojavili jeftiniji i bolji prevoznici, nego su se pojavili linijski prevoznici koji voze po istim cenama (dakle jos su i oni iskoristili situaciju da zarade na racun potrosaca)?

Да ниси ти из Чачка којим случајем? greengrin

Подели на овим сајтовима

Šta se tiče zloupotreba "monopolista" ili nekakvih prava, setimo se samo nedavne priče oko autorskih i drugih prava muzike, tj. organizacija sokoj i ostale, i koliko su maltretirali narod. I danas maltretiraju narod, ali ipak poslednjom državnom regulacijom dobilo se malo vazduha. Ovde je, dakle, državna regulacija bila potrebna, jer situacija se nije dala rešiti takozvanom nevidljivom rukom (da se slobodno tržište samo reguliše). Zloupotreba je išla dote da su ovi podigli autorska prava i na samog Mozart'a što je već kriminal, jer na Mozart'a ne postoji autorsko pravo jer 1. po savremenoj definiciji autorskih prava ovo pravo je isteklo (koliko znam traje pedeset godina), sa obzirom da u Mozart'ovo vreme nije ni postojalo autorsko pravo, 2. ne postoji nijedna organizacija ili naslednik koji bi držali prava na Mozart'a. Nego su ovi došli i jednostavno naredili, bez ikakve osnove i bez ikakvih legitimnih prava: Od sad je Mozart naš, ko hoće da ga sluša mora nama da plati! Kao ja da podignem sad pravo na sladoled od jagode i velim: Svako ko jede sladoled od jagode mora meni da plati taksu.. I ovo je klasični kriminal, jer prevara itd., sa ograničenjem prava i slobode građana i na njihovu finasijsku štetu. A prevara je uspela i dobila je čak status legalnosti jer zakon u tom pogledu nije bio dovršen i pružio je tu mogućnost. Najzad se nešto popravilo, ali ne znam da l ije dovoljno..

То што ради СОКОЈ (уз помоћ државе) ти је школски пример антилибералног понашања Многи либерали су чак против ауторских права као таквих, а да не говорим о томе како се иста данас спроводе. Слажем се с тобом, али си промашио адресу. Обрати се твојој држави.

Подели на овим сајтовима

То што ради СОКОЈ (уз помоћ државе) ти је школски пример антилибералног понашања Многи либерали су чак против ауторских права као таквих, а да не говорим о томе како се иста данас спроводе. Слажем се с тобом, али си промашио адресу. Обрати се твојој држави.

Ова твоја реченица подсећа на - " либертаријанци свих земаља.........".

Ма да тај ваш либертаријанизам није друго име за комунизам ?

Подели на овим сајтовима

Ја разумем да ти не можеш да разумеш више од просте реченице, али ево да ти појасним: Драги је за ујдруму са СОКОЈ-ем оптужио слободно тржиште и сад је као држава ту нешто решила. Истина је, међутим, да је СОКОЈ прича последица државне регулације против које су сви либерали. Можемо да расправљамо да ли је СОКОЈ приступ бољи од либералног, али не можемо никако рећи да либерализам не ваља због СОКОЈ-а.

Подели на овим сајтовима

Ја разумем да ти не можеш да разумеш више од просте реченице, али ево да ти појасним: Драги је за ујдруму са СОКОЈ-ем оптужио слободно тржиште и сад је као држава ту нешто решила. Истина је, међутим, да је СОКОЈ прича последица државне регулације против које су сви либерали. Можемо да расправљамо да ли је СОКОЈ приступ бољи од либералног, али не можемо никако рећи да либерализам не ваља због СОКОЈ-а.

"...........против које су сви либерали " - тешко је превазићи колективизам.

Да ви нисте нека замена за нацију ?

Ма море - ви сте комунисти.

Подели на овим сајтовима

"...........против које су сви либерали " - тешко је превазићи колективизам.

Да ви нисте нека замена за нацију ?

Ма море - ви сте комунисти.

Добар покушај. :) Либерализам је философско учење, тако тако да је сасвим нормално да они који деле то учење имају исти став о нечему, али то није колективизам. То је исто као што сви православци верују у васкрсење, што опет није колективизам. А то за комунисте, па погледај се у огледало...

Подели на овим сајтовима

А то за комунисте, па погледај се у огледало...

Ивице, имамо проблем.

Овде ми спочитаваш комунизам, а на другој теми тврдиш да сам фашиста.

Јел то у духу либертаријанизма ?

Подели на овим сајтовима

Šta se tiče zloupotreba "monopolista" ili nekakvih prava, setimo se samo nedavne priče oko autorskih i drugih prava muzike, tj. organizacija sokoj i ostale, i koliko su maltretirali narod. I danas maltretiraju narod, ali ipak poslednjom državnom regulacijom dobilo se malo vazduha. Ovde je, dakle, državna regulacija bila potrebna, jer situacija se nije dala rešiti takozvanom nevidljivom rukom (da se slobodno tržište samo reguliše). Zloupotreba je išla dote da su ovi podigli autorska prava i na samog Mozart'a što je već kriminal, jer na Mozart'a ne postoji autorsko pravo jer 1. po savremenoj definiciji autorskih prava ovo pravo je isteklo (koliko znam traje pedeset godina), sa obzirom da u Mozart'ovo vreme nije ni postojalo autorsko pravo, 2. ne postoji nijedna organizacija ili naslednik koji bi držali prava na Mozart'a. Nego su ovi došli i jednostavno naredili, bez ikakve osnove i bez ikakvih legitimnih prava: Od sad je Mozart naš, ko hoće da ga sluša mora nama da plati! Kao ja da podignem sad pravo na sladoled od jagode i velim: Svako ko jede sladoled od jagode mora meni da plati taksu.. I ovo je klasični kriminal, jer prevara itd., sa ograničenjem prava i slobode građana i na njihovu finasijsku štetu. A prevara je uspela i dobila je čak status legalnosti jer zakon u tom pogledu nije bio dovršen i pružio je tu mogućnost. Najzad se nešto popravilo, ali ne znam da l ije dovoljno..

Jok Dragi, pomesao si stvari i raspolazes sa pogresnim informacijama.

Kolektivne organizacije za zastitu autorskih i srodnih prava imaju zakonski monopol. Bez intervencije drzave, veoma tesko bi funkcionisale.

Predlozene izmene zakona nisu usvojene i nemaju ama bas nikakve veze sa tvojim primerom o Mocartu... samo mali Dinkicev predizborni trik... nece nikad ni biti usvojene...

Ne znam odakle ti ideja da je neko naplacivao autorska prava za Mocarta. Na temu autorskih i srodnih prava se pise bas svasta i u medijima i na internetu... ukljucujuci nevidjene gluposti... proveri uvek izvore...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

ОК, да резимирамо мало јер се тема расплињава. Овде су се потегле неке ствари као доказ наводног "монопола" на слободном тржишту, па смо отишли у дигресију. И сада је вероватно бесмислено да објашњавам зашто је IE био бољи од Netscape, или зашто се у пословном свету претежно користи Windows и поред конкуренције која је "бесплатна" јер то многи људи доживљавају као "Звезда - Партизан" расправу и онда од рационалних аргумената нема ништа...

Поента целе приче јесте да ту никаквог "монопола", а посебно "злоупотребе", није било већ се ради о чистој тржишној утакмици на којој побеђују најбољи. Тај пример није аргумент против слободног тржишта, може само да буде аргумент "за".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да ниси ти из Чачка којим случајем? greengrin
Juzni Banat, ali pretpostavljao sam da je takva situacija po celoj Srbiji...
Па сад... Све зависи шта сматраш под напреднијим. Преко 90% суперкомпјутера користи Linux. Огроман број сервера такође. Филмски специјални ефекти и анимације се раде на линуксу, не знам да ли си то знао, ја нисам до скора. Disney, Pixar, Sony... користе линукс за своје блокбастере, иако би могли да приуште систем заснован на Win-у ili OS X-у. Линукс је просто за то бољи из више разлога.Када су линукси радили компликоване паралелне прорачуне на не знам колико процесора и гигабајта рама, Windows је био органичен на 2 или 4 гига рама, не сећам се тачно, тек је после XP-a то промењено. Ствар је у томе да Линукс до скора није био баш најпогодније решење за кућне десктоп кориснике, али се и то полако мења. Данас су проблем искључиво професионални програми типа фотошоп, аутокед итд. (јер их нема за линукс) и могуће пословна окружења (не разумем се у то, па не знам да ли је тешко или немогуће таква окружења направити на линуксу). Све остало што можеш на Win-u, можеш подједнако добро да урадиш и на Linux-u, то гарантујем из личног исксутва. Чак је за неке ствари линукс далеко бољи и од Windows-a и од OS X-a. Ако је у старту можда и спорије, то време се надокнати у каснијим фазама рада. Далеко од тога да само напаљени клинци који губе време користе линукс, ту си у дебеееелој заблуди. Ово је оф топик, нема везе с темом. Што се тиче теме, потпуно се слажем да пробијање линукса нема везе са мајкрософтовим монополима и потпуно се слажем да не треба законски успорити мајкрософт да би се линукс пробио. То је лоше и за мајкрософт и за линукс. Чињеница је оваква (каже неко ко је користио и користи OS X сваки дан, а Linux и Windows по потреби и не пада ми напамет да религијски следим било који систем), можда сам малкице омашио проценте - за једно 90% радњи које се раде на копјутеру сва три велика оперативна систем могу подједнако добро да заврше посао и ту је једино игра улогу шта ти се више свиђа. За једно 5% мораш да користиш овак или онај систем јер посто само за њега постоји софтвер и за једно 5% је овај или онај систем бољи због брзине, стабилности или чега год. Не можеш примену рачунара да ограничиш на пословни IT свет. Штавише, рачунари, програмски језици итд. су прво и настали у истраживачким пкружењима јер су неки гикови ”губили време”, па их је тек после применио бизнис.
Mozda su Zvonka naterali u Microsoftu da potpise neki ugovor da tako prica... greengrin
  • Волим 1

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

И сада је вероватно бесмислено да објашњавам зашто је IE био бољи од Netscape, или зашто се у пословном свету претежно користи Windows и поред конкуренције која је "бесплатна" јер то многи људи доживљавају као "Звезда - Партизан" расправу и онда од рационалних аргумената нема ништа...

Па царе, ти си одвалио како линукс не ваља ничему и како то користе само залудни напаљени клинци који се само играју на рачунару и не раде ништа. Пре бих рекао да је то чиста навијачка изјава и да никада ниси користио линукс. И свео си читаву рачунарску технологију на пословну примену. Не можеш тек тако из тога да се извучеш. Можеш ли макар једном у животу да признаш да си се мало заелетео, да не кажем захебо? ;)

Подели на овим сајтовима

Поента целе приче јесте да ту никаквог "монопола", а посебно "злоупотребе", није било већ се ради о чистој тржишној утакмици на којој побеђују најбољи. Тај пример није аргумент против слободног тржишта, може само да буде аргумент "за".

Поента приче онако како је ти видиш, и поред свих аргумената који су ти предочени ;)

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Juzni Banat, ali pretpostavljao sam da je takva situacija po celoj Srbiji...

Јесте, али ту постоји један мали проблем. Аутпревоз је био једина и државна фирма деценијама, са апсолутним монополом. И онда га је пре пар година купио израелски Кавим (који је купио још неке превозничке фирме у Србији). Прво што не знам да ли је приватизација била баш скроз тржишна и регуларна (не бих се заклео), а друго, Кавим је само наследио тај монопол. Овде још и има понеки јефтинији линијски превозник. Све је то мало и никаква конкуренција, слажем се, али мислим да си се залетео да за то окривиш тржиште. На први поглед изгледа тако, а на други, нећеш веровати. Свако стајалиште кошта. Ти не можеш тек тако да уведеш истоветну линију, него мораш држави да платиш велику глобу ако хоћеш, рецимо да станеш у Жаркову. Мимо пореза и осталог. То могу да издрже само велике компаније. Твој пример је чињенично тачан, али ми се чини да само показује како државне регулације омогућавају стварање и одржавање монопола, а не обрнуто.

Подели на овим сајтовима

Па ајде да вам кратко објасним, мада је то посебна тема... Linux има одређене предности које за неке примене могу да буду добре. На пример, ако правиш кластер од 1000 рачунара од којих сваки ради једну униформну ствар (неки прорачун или нешто слично) онда је ту Linux боље решење од Windowsa из пуно разлога. Ја нисам рекао да Linux користе "само напаљени клинци", већ да ћеш само од њих чути такве изјаве да је "Linux бољи од Windowsa за све намене" и како се Microsoft користи некаквом "силом" да своје кориснике натера да користе Windows.

Јер био сам у пуно фирми и у Србији и у САД и сви користе Windows или прелазе на њега са неких застарелих система. Нико их не тера, него људи саберу све предности и мане, укључујући и цену, па се одлуче за оно што им више одговара. А то што већини људи на тржишту "више одговара" је дефиниција за "боље". А не што неки клинац из свог ограниченог угла каже.

Осим тога, ако то применимо на нашу главну тему - па какав је то "монопол" када је конкуренција бесплатна (неки кажу још и "боља"), а MS и даље успева да се одржи? Ту Аца и компанија имају малу контрадикцију у ставовима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...