Jump to content

Православци причају с католицима и протестантима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nekada davno sam čitala da ta molitva u sebi sažima cijelo Jevanđelje. Pomiluj znači smiluj se, ali pomilovanje znači i oproštaj (u pravu amnestija); mislim da ta riječ ima i prizvuk ljubavi koja je možda nekad bila šireg značenja nego sad iskazana samo fizički. Inače mi tokom cijele Liturgije odgovaramo Gospodi pomiluj, i kad sveštenik kaže "Zablagodarimo Gospodu" (zahvalimo), tako da ona vjerovatno ima još šire značenje.

Ta molitva, Isusova molitva, je štit od demona.

crvenilo

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

Ako nije na odmet, molio bih svakoga dobre volje koji navrati na ovu temu da tu napiše imena 10-tak pravoslavnih svetaca koje si smatra najznačajnijim.

Martirijeva tema "Изображавење Светитеља запада до шизме" me potakla da čujem koji su pravoslavni sveci vama posebno dragi, znači sveci samo pravoslavne crkve tj. nakon raskola.

Osobno sam čuo za nekolicinu poput Sv. Vasilija Ostroškog, Sv. Jovana Šangajskog, Sv. Nauma Ohridskog i još par drugih ali bih želio čuti koji su vama posebno bliski?

Može i kratka priča o njima, molitva, osobni osvrt i sl. ili kakav link, hvala.

Подели на овим сајтовима

Sv. Sava, Sv.Petka (Paraskeva) Trnovska, Sv.Vasilije Ostroški - ‚‚stari‚‚ svetitelji.

Sv. Siluan Atonski, Sv. Serafim Rouz, Sv.Jovan Kronštatski, Sv. Matrjona Moskovska - svetitelji u dva zadnja vijeka. Takođe sv.vladika Nikolaj Žički (koga zovu Novi Zlatoust). To su oni o kojima ja nešto znam ili sam ih čitala.Ima na internetu o svima. t4431

Подели на овим сајтовима

Овде су под делом "Свети Срби" наведени најпознатији српски светитељи и кратко житије са тропаром за сваког од њих.

http://pravoslavnikalendar.iz.rs/

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Da se vratim tvom odgovoru, evo u nas se moli "Sveti Bože, Sveti Jaki Bože, Sveti Besmrtni Bože, smiluj se nama" ne bih ulazio zašto je i kod nas jaki umjesto kreposni (krepki) već ovo kažem jer me zanimalo da li "pomilovati" znači isto što i "smilovati" jer vi koristite "pomiluj nas" a mi bi rekli "smiluj se nama". Ne znam kako vama zvuči ali meni ipak ima razlike. Jedno je fizički čin dodira, a drugo je čin udjeljene milosti. U svakom slučaju oba primjera su na svoj način jaka i oba mi se sviđaju.

evo kako ja to razumem

molitva koju vam je neko sastavio po meni nema smisla jer, apsurdno je davati Bogu takve epitete, jer je iznad takvih(nasih, ljudskih) kategorizacija, a i to se vec samo po sebi podrazumeva

u vezi sa "pomiluj" i "smiluj", kad se kaze pomiluj ne misli se na fizicki cin, nego bas naprotiv, misli se na sveukupni cin, a kad se kaze "smiluj" to onda daje za pretpostavku da su, izmedju ostalog, ljudi zavisni od (moguce skoro pa tiranina)gospodara kojem moze da se cefne kako oce, jer rec "smiluj se" znamo kakva sve znacenja moze da ima, dok rec "pomiluj" ima samo jedno sveobuhvatno znacenje

dete svom roditelju nece reci smiluj mi se, nego pomiluj me dizzy999

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ako nije na odmet, molio bih svakoga dobre volje koji navrati na ovu temu da tu napiše imena 10-tak pravoslavnih svetaca koje si smatra najznačajnijim.

Опрости,добре сам воље и све сам погледала са  ове теме, ал ми баш никако не иде одговор какав ти очекујеш  dizzy999..можда би ти другачије конципирано питање дало више одговора.

Сматрам да је врста гордости правити неку личну "топ-листу"  Светитеља.Чему то.Сви су они изузетни и подједнако значајни ,као делићи ткива једног Организма.У осталом,по начину на који су запамћени у Светој Цркви већ су и "разврстани" на равноапостолне,преподобне,исповеднике,мученике, итд.....али и то није по "значају" већ по начину,снази и околностима под којима су исповедали своју Православну веру.У прилог овоме говори и концепција годишњњег циклуса служби,не знам колико је теби познато,....свих их се сетимо и прославимо.

У сваком случају добро је,ето,колко-толко Давид  је дао инфо.  

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Опрости,добре сам воље и све сам погледала са  ове теме, ал ми баш никако не иде одговор какав ти очекујеш  prstgore..можда би ти другачије конципирано питање дало више одговора.

Сматрам да је врста гордости правити неку личну "топ-листу"  Светитеља.Чему то.Сви су они изузетни и подједнако значајни ,као делићи ткива једног Организма.У осталом,по начину на који су запамћени у Светој Цркви већ су и "разврстани" на равноапостолне,преподобне,исповеднике,мученике, итд.....али и то није по "значају" већ по начину,снази и околностима под којима су исповедали своју Православну веру.У прилог овоме говори и концепција годишњњег циклуса служби,не знам колико је теби познато,....свих их се сетимо и прославимо.

У сваком случају добро је,ето,колко-толко Давид  је дао инфо.

Nema problema ako ne želiš ili ako to smatraš ohološću svatko ima svoj izbor i poštujem to. Moj poziv je bio otvoren, iskren i izravan pa tko želi neka napiše. Mene osobno zanima kojeg biste pravoslavnog sveca preporučili, nekog koji vas je određenog razloga dojmio? Zamisli da sam ateist i da želim upoznati tvoju vjeru po primjeru svetih ljudi nakon 1054. godine i ja te sada pitam za preporuku: tko je tebe, nana, osobito dirnuo u srce od tvojih svetitelja? I ti mi daš ovakav odgovor kao gore...?  bleh

Gle, ono što je David napisao je lijepo i hvala mu, međutim nemam namjeru čitati dugačku listu sa imenima stotina svetaca, ne razmatram ni sve Katoličke svece jer ih ima desetke tisuća. Vi znate kojeg pravoslavnog sveca preporučiti jer ste i sami pravoslavci, ja sam Katolik i da me pitaš koji me Katolički sveci posebno nadahnjuju znao bih ti reći, razumiješ sada?

Nana, smatram da te ne dirne život i djelo svakog od njih, već samo određen broj i zato bih želio čuti koji su po vaši najdraži ako se tako mogu izraziti, jel sad jasnije?

Sv. Sava, Sv.Petka (Paraskeva) Trnovska, Sv.Vasilije Ostroški - ‚‚stari‚‚ svetitelji.

Sv. Siluan Atonski, Sv. Serafim Rouz, Sv.Jovan Kronštatski, Sv. Matrjona Moskovska - svetitelji u dva zadnja vijeka. Takođe sv.vladika Nikolaj Žički (koga zovu Novi Zlatoust). To su oni o kojima ja nešto znam ili sam ih čitala.Ima na internetu o svima. :)

Hvala ti!  dizzy999

Подели на овим сајтовима

Žitije Svetog Serafima Sarovskog,na mene je ostavilo snažan,upečatljiv i radostan utisak.

Svetitelj prepun ljubavi,koga su deca istinski volela a i on njih.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Gloria - Messe de Notre Dame, Guillaume de Machaut. Ensemble Organum

Slava Bogu na visini - Misa Notre Dame, Guillaume de Machaut. Ensemble Organum, 14. vijek

Guillaume de Machaut, sometimes spelled Machault, (c. 1300 April 1377), was an important Medieval French poet and composer. He is one of the earliest composers for whom significant biographical information is available.

Guillaume de Machaut was "the last great poet who was also a composer,". Well into the 15th century, Machaut's poetry was greatly admired and imitated by other poets including the likes of Geoffrey Chaucer.

Machaut was and is the most celebrated composer of the 14th century. He composed in a wide range of styles and forms and his output was enormous. He was also the most famous and historically significant representative of the musical movement known as the ars nova.

Machaut was especially influential in the development of the motet and the secular song (particularly the lai, and the formes fixes: rondeau, virelai and ballade). Machaut wrote the Messe de Nostre Dame, the earliest known complete setting of the Ordinary of the Mass attributable to a single composer, and influenced composers for centuries to come.

Подели на овим сајтовима

Свети Игнатије Богоносац, свети Ђорђе, свети Јован Златоусти, свети Јефрем Сирин, свети Јован Лествичник, света Марија Египћанка, свете Вера, Нада, Љубав и Софија, свети Никодим Агиорит, свети Нектарије Егински, мученик Вукашин из Клепаца, преподобни Павле Српски... енд ол меншнд абав.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Stabat Mater Dolorosa - Stala Majka Prežalosna - gregorijan, pjevaju monasi

Himan Bogorodici od Sedam Žalosti, češki : Hyman Panni Marie Sedmibolestné

Gospa Žalosna  je patronkom Morave, Slovačke, mog grada i mojom zaštitnicom.

Kad sam tek došao u Češku imao sam vrlo težak život kao i većina nas stranaca.

Najčešće sam bio u krizi sa stanovanjem. U mjestu gdje sam živio hodao sam u

crkvu posvećenu Panni Marii Sedmibokestne, tj. Žalosnoj Gospi. Kako sam bio tada

u većoj krizi sa stanovanjem da ne bih ostao na ulici pomolio sam joj se za pomoć.

A ona je naravno stigla, dobio sam stan u drugom mjestu za stalno i više se nisam

morao seliti. A nad dijelom grada gdje živim je brdo i prelijepa hodočasnička crlva.

Šta mislite kome je posvećena? Upravo Panni Marie Sedmibolestnne, Gospi Žalosnoj!

To sam doznao tek nakon što sam došao u to mjesto u kojem sad živim a prije toga

tamo nisam bio nikada u životu! U najvećim žalostima i problemima obratite se na Nju!

Memorial of Our Lady of Sorrows - Stabat Mater, Vivaldi, s krasnim ikonama i slikama

May this help you deepen your relationship to Mary, Mother of Jesus and Our Mother.

Our Lady of Sorrows:  http://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_of_Sorrows

Подели на овим сајтовима

"U najvećim žalostima i problemima obratite se na Nju!"

Свих жалосних радост, Утјешитељка, Путеводитељка, Исцјелитељка, Спаситељка страдалних,Брзопомоћница... само нека од имена Пресвете Пречисте Преблаге.

http://www.srecica.com/forum/religija-i-mitologija/svih-zalosnih-radost-cudotvorne-ikone-presvete-bogorodice/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...