игорсима Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Па ево неких питања: - Шта ако је неко већ оженио отпуштеницу, јел добро да је отпусти да тако престане вршити ту прељубу или би и с тим отпуштањем учинио још једну прељубу или се отпуштањем оне која је била отпуштеница не чини прељуба? - Да ли у следећем случају важи израз отпуштеница, ако су двоје већ имавши полни сношај обоје малољетни живјели код његових родитеља, па ју је посље незадовољни отац узео назад код себе кући, па прошло неко вријеме и она нашла другог партнера да ли је за овог новог партнера она била отпуштеница и да ли ступањем у везу заједничког живота са полним сношајем са њом или ступањем у грађански или црквени брак са њом овај нови партнер чини прељубу? У, извини. Превидео сам да си већ и поставио питања. Само су ти питања мало... онако... клиначка. 1. Ако је неко оженио отпуштеницу, не врши он прељубу него она. И ако је она већ раније начинила прељубу онда бар, ако могу, да се држе заједно сада. 2. Да ли девојка чини прељубу - чини. Опет не чини прељубу нови партнер - то смо већ расправили, надам се. И решење је опет исто - нек се држе нове везе и нек не греше више. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Čekajte malo! To u vezi raspuštenice, ako joj padne brak i ona se uda za drugog ona vrši preljubu? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pomoc Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Добро си ти то сакупио и пописао, а и занимљива је тема. Нисам баш добар са тим цитатима и тумачењем Светог Писма, али мој став је да је прељуба ово под 3. А то што теби баш то под 3. није најјасније - питај па ћемо да разјаснимо... Да ли хоћеш да кажеш да, по твом ставу, 1.Пожуда и 2.Полни сношај с туђом женом - нису прељубе? Чини ми се да наведени цитати потврђују да јесу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pomoc Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 У, извини. Превидео сам да си већ и поставио питања. Само су ти питања мало... онако... клиначка. 1. Ако је неко оженио отпуштеницу, не врши он прељубу него она. И ако је она већ раније начинила прељубу онда бар, ако могу, да се држе заједно сада. 2. Да ли девојка чини прељубу - чини. Опет не чини прељубу нови партнер - то смо већ расправили, надам се. И решење је опет исто - нек се држе нове везе и нек не греше више. Ти кажеш: Ако је неко оженио отпуштеницу, не врши он прељубу него она, а Исус каже у Светом јеванђељу од Матеја, Гл.5.32. и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини. - твоја је изјава противна Његовој. Лијепа је позитивност којом твоја ријешења гледају заштитити, ако можемо рећи, љубав новонасталих партнера, али мислим да си, немарно прочитавши наведене цитате, питања схватио мало, онако, клиначки. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Да ли хоћеш да кажеш да, по твом ставу, 1.Пожуда и 2.Полни сношај с туђом женом - нису прељубе? Чини ми се да наведени цитати потврђују да јесу. Цитати су цитати, али логика је логика. А логика налаже да за једну појаву користимо један појам. Не може прељуба да буде и једно и друго и треће. Признаћеш да су у стварности то прилично различите ствари. Пожуда је пожуда а није прељуба. А и превара је превара премда многи баш то називају прељубом. Напуштање брака или заједнице је опет нешто сасвим друго, односно треће. При томе се једна појава често сукобљава са другом. Рецимо, пример: један брачни супружник превари другог са неким трећим (превари, хоће се рећи - креше се са стране). И онда овај други брачни супружник то сазна и напусти брачну заједницу због тога што се осећа изданим. Врло уобичајена ствар. Е сад, ко је ту извршио прељубу: 1. Онај ко је преварио али остао у заједници (2. а не 3.) 2. Онај који је напустио заједницу (3. али не и 2.) Као што видиш, различита тумачења појма прељубе доводе до различитих, чак сукобљених тумачења појединих околности. Мој ограничени ум ствари схвата на тај начин што закључује да прељуба не може да буде и 1. и 2. и 3. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Август 30, 2011 Пријави Подели Написано Август 30, 2011 Ти кажеш: Ако је неко оженио отпуштеницу, не врши он прељубу него она, а Исус каже у Светом јеванђељу од Матеја, Гл.5.32. и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини. - твоја је изјава противна Његовој. Лијепа је позитивност којом твоја ријешења гледају заштитити, ако можемо рећи, љубав новонасталих партнера, али мислим да си, немарно прочитавши наведене цитате, питања схватио мало, онако, клиначки. Нема романтичности у мом погледу на живот и није суштина мога става у томе да ја навијам за стару или нову љубав. Моја решења су последица трезвеног сагледавања околности и људске природе. А што се тиче цитата којих ти никако да се ослободиш, ја бих ти само скренуо пажњу да је ово јако велики форум и да је могуће да си погрешио место на којем си отворио тему. Да си мало пажљивије прегледао форум видео би постоји читав одељак под називом Свето Писмо у оквиру подфорума Црква. Ти си ову тему отворио у подфоруму Друштво, одељак Брак и породица и овде се расправља о животним питањима а не цитатима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kaktus_ Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 3.Раздвајање мужа и жене: Свето јеванђеље од Матеја, Гл.5.32. А ја вам кажем да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини. Прва посланица св. апостола Павла Коринћанима, Гл.7.10. А ожењеним и удатим заповиједам, не ја него Господ, да се жена од мужа не раздваја; Прва посланица св. апостола Павла Коринћанима, Гл.7.11. Ако ли се пак и раздвоји нека остане неудата, или нека се помири с мужем; и муж да не оставља жену. - Шта ако је неко већ оженио отпуштеницу, јел добро да је отпусти да тако престане вршити ту прељубу или би и с тим отпуштањем учинио још једну прељубу или се отпуштањем оне која је била отпуштеница не чини прељуба? - Да ли у следећем случају важи израз отпуштеница, ако су двоје већ имавши полни сношај обоје малољетни живјели код његових родитеља, па ју је посље незадовољни отац узео назад код себе кући, па прошло неко вријеме и она нашла другог партнера да ли је за овог новог партнера она била отпуштеница и да ли ступањем у везу заједничког живота са полним сношајем са њом или ступањем у грађански или црквени брак са њом овај нови партнер чини прељубу? На прво питање нико други не може одлучити до тог човека који се то пита. СПЦ дозвољава други брак, колико знам, особи која није крива. Дакле особа која је преварена. У том случају нови супружници не чине превару. Друго питање, конкретно ова девојка,ако нису били венчани у цркви, није отпуштеница него блудница-покајана или не. Тако да је опет дозвољен брак у цркви без проблема, и то није прељуба. То је моје скромно мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Октобар 3, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2011 kako pozuda nije preljuba, jeste, ako je usmerena prema tudjem muzu/zeni, prema Hristovim recima, ko pogleda na zenu sa zeljom (mogli bi reci da je to pozuda), vec je ucinio preljubu sa njom u srcu svom, znaci pozuda=preljuba Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
игорсима Написано Октобар 3, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2011 kako pozuda nije preljuba, jeste, ako je usmerena prema tudjem muzu/zeni, prema Hristovim recima, ko pogleda na zenu sa zeljom (mogli bi reci da je to pozuda), vec je ucinio preljubu sa njom u srcu svom, znaci pozuda=preljuba 1. Тако лепо - пожуда је пожуда а прељуба је прељуба. Различити појмови... 2. ... а ако је усмерена према ничијем мужу (самцу) или ничијој жени...? Само питам... 3. Ко погледа на жену са жељом - могло би се рећи и да то НИЈЕ пожуда. Да ли си баш сигуран да Исус ту говори о пожуди? 4. Да ли је прељуба која је извршена у срцу - заиста прељуба? Уопште, какво је значење прељубе? Шта прељуба уопште значи ако кренемо да је овако обесмиљшавамо? Шта се жели рећи: док си момак, млад и неожењен можеш слободно да желиш друге жене. Заправо се то и очекује од тебе иначе се никад нећеш ни оженити нити децу имати. И слободно можеш да желиш више њих. (Једино ако сматраш да си дужан да се ожениш првом која ти се свиди. Али шта ако се ти њој не свидиш? Ма уосталом, зато су и смишљени уговорени бракови...). Е, али кад се ожениш - онда другу жену не смеш да пожелиш иначе си крив пред Богом? Добро. Само, како се искључује тај осигурач у срцу? И шта остаје од тебе кад се он искључи? А можда прељуба и није тако лоша ствар. Мислим, ако је то само сирова пожуда - жив си човек и жудећеш за разноразним стварима и људима. Можда са пожудом (која је прељуба) треба изаћи на отворено? Признати да си пожелео другу и часно се развести. Можда је то право решење јер је прељуба довољан разлог за развод? Не знам шта је Исус мислио кад је рекао то о прељуби у срцу али верујем да није мислио овако како ти мислиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Алексиос Написано Октобар 4, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2011 3.Раздвајање мужа и жене: Свето јеванђеље од Матеја, Гл.5.32. А ја вам кажем да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини. Прва посланица св. апостола Павла Коринћанима, Гл.7.10. А ожењеним и удатим заповиједам, не ја него Господ, да се жена од мужа не раздваја; Прва посланица св. апостола Павла Коринћанима, Гл.7.11. Ако ли се пак и раздвоји нека остане неудата, или нека се помири с мужем; и муж да не оставља жену. 1.Пожуда и 2.Полни сношај са туђом женом су ми вјероватно јасни али 3.Раздвајање мужа и жене ми је компликовано. Па ево неких питања: - Шта ако је неко већ оженио отпуштеницу, јел добро да је отпусти да тако престане вршити ту прељубу или би и с тим отпуштањем учинио још једну прељубу или се отпуштањем оне која је била отпуштеница не чини прељуба? -Ако је неко већ оженио распуштеницу,тај неко није знао за брачна правила СПЦ и горе поменуте цитате из Св.Писма. Са друге стране Бог није касапин,убица,секач или џелат,већ Отац који нас је створио из љубави;из љубави према нама послао Сина свог на муке;из љубави према нама даровао Духа светог,и ту исту љубав Он пружа и блудноме сину који се покајао. Све се да опростити ако је покајање искрено. Има она фора из цртаћа која гласи : До свега овога не би дошло да је Пера отишао право у полицију... Дакле зашто дозволити тако нешто да се деси. Грешне мисли-црв раздора нашег духовног организма које су ту баш тад кад нетреба.Све почиње од њих и лепо се развија у причу која се на крају заврши тотални падом човека у јаму бездана. - Да ли у следећем случају важи израз отпуштеница, ако су двоје већ имавши полни сношај обоје малољетни живјели код његових родитеља, па ју је посље незадовољни отац узео назад код себе кући, па прошло неко вријеме и она нашла другог партнера да ли је за овог новог партнера она била отпуштеница и да ли ступањем у везу заједничког живота са полним сношајем са њом или ступањем у грађански или црквени брак са њом овај нови партнер чини прељубу Мислим да у овом случају више иде израз блудница јер није било никаквог брака на почетку. Да би ушли у Европску унију треба да се држимо десет Божјих заповести,и сто америчких. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 crvenilo Хајде прво да видимо на коју страну ће тема, па онда усмеравање... Сви аспекти и све дисциплине су добродошли, од еклисиологије до психологије,... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Svoju ,sopstvenu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Ja bih u naslov teme dodala i koju preljubu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 А ја вам кажем: ко отпусти жену своју, осим за прељубу, и ожени се другом, чини прељубу; и ко се ожени распуштеницом, чини прељубу. da li ovi stihovi uopšte ukazuju na to da treba oprostiti preljubu... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 17, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2012 Ja bih u naslov teme dodala i koju preljubu... Ако сам те добро разумео, мислиш у браку или ван брака? Ево да мало усмерим, мислим више библијски-на све оне који су имали телесне односе, и тиме створили једну "заједницу". Црквени брак настаје касније, а телесни однос (и за апостола Павла) већ по себи подразумева одређену "тежину", има значење и назначење, небитно да ли су обоје верујући или једно (за атеисте-или ниједно) ... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука