Jump to content

ХИЛИЈАЗАМ - јерес или...?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Откровење

И видјех анђела гдје силази с неба, који имаше кључ од бездана и ланац велики у руци својој. И ухвати аждају, стару змију, која је ђаво и сатана, и свеза је на хиљаду година, И баци је у бездан, и закључа и запечати над њом, да више не вара народе, док се не наврши хиљаду година; послије тога треба да буде одријешена на кратко вријеме. И видјех пријестоле и сједоше на њих, и даде им се суд; и душе посјечених за свједочанство Исусово и за ријеч Божију, који се не поклонише звијери и лику њезином, и не примише жига на челима својим и на руци својој; и оживјеше и цароваше са Христом хиљаду година. А остали мртваци не оживјеше док се не сврши хиљада година. Ово је прво васкрсење.. Блажен је и свет онај који има удјела у првом васкрсењу; над њима друга смрт нема власти, него ће бити свештеници Богу и Христу, и цароваће с Њим хиљаду година. И кад се наврши хиљада година биће пуштен сатана из тамнице своје, И изићи ће да вара народе што су на четири краја земље, Гога и Магога, да их скупи за битку, чији је број као пијесак морски (Отк 20, 1-8).

• Хилијастичка учења

Оци у чијим учењима (кажу) има хилијастичких елемената: Св. Јустин Философ, Иринеј Лионски, Иполит Римски, Терулиан.

• Николај

"Царство балканских народа са царством свете Русије – не Русије неруске и чивутске, него свете православне Русије – може донети целом човечанству срећу и остварити оно мистично хиљадугодишње царство мира на земљи, које се показало на Патмосу у визији ономе славном апостолу визионару, светом Јовану Евангелисту. Јер тај миленијум још није у историји света остварен. А оно што је суђено од Бога, мора(!!!) се остварити. Ко ће остварити ако не они, који су до сада били највише мучени и презирани, сечени и гажени, тј. Словени и остали православни народи? Речено је српском пословицом, да на мрзану кућа остаје. А у руским народним причама увек је презрени и "глупи" Иванушка на крају морао спасавати своју браћу, која су се правила паметнија од њега. Тако ће православни Словени са осталим православним народима, као мрзан и презрени Иванушка, спасавати обе хемисфере света, Исток и Запад. Каквим програмом? Да ли насиљем, освајањем, гордошћу, себичношћу, палежном теократијом, светском аутократијом, вашарском демократијом? Не, никако него теодулијом, свакидашњим програмом српског народа". (Св. Вл. Николај, Српски народ као Теодул)

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Bokisd рече

Koliko se secam, jeste jeres u extremnom tumacenju, ali nije prihvatljivo i u blazim tumacenjima i moze da se uzme kao licni teologumen kao sto se gledalo i na hilijazam svetitelja prva tri veka hriscanstva.

Не чуди ме да је у ранохришћанском периоду било прихваћено хиљадугодишње царство, јер Откривење тако јасно говори о томе, да је непотребно било неко посебно тумачење.

Пре бих се питао одакле каснија потреба за разним тумачењима?:citac:

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Bokisd рече

Koliko se secam, jeste jeres u extremnom tumacenju, ali nije prihvatljivo i u blazim tumacenjima i moze da se uzme kao licni teologumen kao sto se gledalo i na hilijazam svetitelja prva tri veka hriscanstva.

Па...делимично сам упућен како, генерално, данашња теологија гледа на то...е сад, прочитај цитат од Вл. Николаја, који је недвосмислен (болдовао сам)...мало је чудно (или можда није) да је он тако изричири. Ок, та књижица има свој контест, дубок, смислен и данас видимо да је изузетно смислен...али на страну о чему пише, може се ово о хилијазму издвојити ван контеста без проблема...

Нисам сигуран када је писао "српски наорд као Теодул", да ли пре Охрида где се он променио увелико, дакле док је још теологисао (до 1922. г.) или касније када је постао подвижник и кренуо путевима великих...како год, да ли као теолог или као опитни подвижник...изричит је у овоме: "...може донети целом човечанству срећу и остварити оно мистично хиљадугодишње царство мира на земљи, које се показало на Патмосу у визији ономе славном апостолу визионару, светом Јовану Евангелисту. Јер тај миленијум још није у историји (!!!) света остварен. А оно што је суђено од Бога, мора(!!!) се остварити".

Нема места за дилему, сматра да је то историјски период и да се "мора остварити".

Подели на овим сајтовима

On 5.12.2021. at 14:46, Натан рече

Не чуди ме да је у ранохришћанском периоду било прихваћено хиљадугодишње царство, јер Откривење тако јасно говори о томе, да је непотребно било неко посебно тумачење.

Пре бих се питао одакле каснија потреба за разним тумачењима?:citac:

Pa cak i tada nisu bas svi prihvatali takvo tumacenje, ali je to ipak jedan specifican pediod vere i crkve koji se kasnije jos bolje i jasnije percipirao u crkvenom sabornom umu i duhovnom iskustvu, i jednostavno se iskristalisalo da to hiljadugodisnje carstvo iz Otkrovenja ne moze bas bukvalno da se tumaci i da se postavlja u ovom vremenu i prostoru. itd.

Подели на овим сајтовима

On 5.12.2021. at 15:03, Ćiriličar рече

Па...делимично сам упућен како, генерално, данашња теологија гледа на то...е сад, прочитај цитат од Вл. Николаја, који је недвосмислен (болдовао сам)...мало је чудно (или можда није) да је он тако изричири. Ок, та књижица има свој контест, дубок, смислен и данас видимо да је изузетно смислен...али на страну о чему пише, може се ово о хилијазму издвојити ван контеста без проблема...

Нисам сигуран када је писао "српски наорд као Теодул", да ли пре Охрида где се он променио увелико, дакле док је још теологисао (до 1922. г.) или касније када је постао подвижник и кренуо путевима великих...како год, да ли као теолог или као опитни подвижник...изричит је у овоме: "...може донети целом човечанству срећу и остварити оно мистично хиљадугодишње царство мира на земљи, које се показало на Патмосу у визији ономе славном апостолу визионару, светом Јовану Евангелисту. Јер тај миленијум још није у историји (!!!) света остварен. А оно што је суђено од Бога, мора(!!!) се остварити".

Нема места за дилему, сматра да је то историјски период и да се "мора остварити".

Pa jednostavno to moze da se smatra kao njegov (licni) teologumen, ili je mozda i pitanje kada je Nikolaj ovo pisao, u ranom ili kasnijem periodu svog zivota, recimo znam da je negde pisao o tom ranijem periodu zivota i nekim stvarima iz tog ranijeg peridioda za koje odrekao (pokusao sam da nadjem, ima tamo negde po amerike', neko je to tamo izdavao ali je tesko pronaci na netu).

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

Pa cak i tada nisu bas svi prihvatali takvo tumacenje, ali je to ipak jedan specifican pediod vere i crkve koji se kasnije jos bolje i jasnije percipirao u crkvenom sabornom umu i duhovnom iskustvu, i jednostavno se iskristalisalo da to hiljadugodisnje carstvo iz Otkrovenja ne moze bas bukvalno da se tumaci i da se postavlja u ovom vremenu i prostoru. itd.

Па сад, питање је да ли се искристалисало и постало јасније или се ипак временом замутило упливом разних учења, нарочито након Миланског едикта. 

Ваљало би да се то озбиљно проучи. (?・・)σ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Натан рече

Па сад, питање је да ли се искристалисало и постало јасније или се ипак временом замутило упливом разних учења, нарочито након Миланског едикта. 

Ваљало би да се то озбиљно проучи. (?・・)σ

Pa to onda lici na protestantsku viziju crkve i vere da prva tri veka nije isto sa crkvom i verom kasnijeg perioda, ista je to vera, samo se vremenom jos vise utvrdjuje i objasnjava i postaje jasnija i ociglednija, tako je i pitanje hilijazma reseno u smislu da ne treba to vise vezivati za istorijska desavanja i slicno, i prakticno skoro vise nemamo svetitelje koji zastupaju taj vid tumacenja hilijazma, u svakom slucaju to se moze smatrati nekim licnim teologumenom koji nema odlike neke jeresi i slicno.

Подели на овим сајтовима

Онда, ако наступи тај период од хиљаду година, као део наше историје, биће врло незгодно, јер једни ће веровати да се зацарио Месија лично, док за друге ће то бити антихрист, јер тумачење.. 🥴

Подели на овим сајтовима

On 5.12.2021. at 15:03, Ćiriličar рече

прочитај цитат од Вл. Николаја, који је недвосмислен (болдовао сам)...мало је чудно (или можда није) да је он тако изричири.

Разумем шта је Свети Николај мислио. Када каже ''хиљадугодишње царство мира на земљи'' он ту не мисли на то да ће владати један човек, јер Бог зна колико је то Његових ''хиљаду година'', већ да ће захваљујући Светој Русији наступити мир на Земљи неко време. Негде сам прочитао неко пророчанство Светих отаца да ће Америка пропасти да ће се Русија уздићи и да у том неком периоду неће бити ратова по свету. Међутим, после периода благостања људи ће поново кренути у сукобе, заборавиће на Бога и онда ће, након ''онога'', доћи Исус Христос да сатре зло на овом свету.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Плаво Небо рече

Разумем шта је Свети Николај мислио. Када каже ''хиљадугодишње царство мира на земљи''

Da, ali je Sveti Vladika konkretan i izricit govori o milenijumu u istoriji i da se "mora" ostvariti...nema mesta tu za dvosmislenost...nemam pojma, bar sam ja tako shvatio...inace ovo ostalo je skoro pa logicno i cak se i nazire, videcemo oce li biti...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

Da, ali je Sveti Vladika konkretan i izricit govori o milenijumu u istoriji i da se "mora" ostvariti...nema mesta tu za dvosmislenost...nemam pojma, bar sam ja tako shvatio...inace ovo ostalo je skoro pa logicno i cak se i nazire, videcemo oce li biti...

Па не знам, можда ће стварно да буде миленијум. Мада када погледам неке временске одреднице у Светом Писму питам се колико је то у складу са нашим временским периодима. У Откровењу има баш доста временских одредница. Ето на пример и у Јеванђељу када Господ каже за опраштање и до ''седамдесет пута седам'' Он то сигурно није мислио да бројимо толико. Не знам стварно, што кажу, свако пророчанство је у вољи Божијој. Знаш како, Америка сигурно неће пропасти, барем за сад, у неком рату са другом неком државом. Пре сам убеђења да ће то бити грађански рат код њих, а можда и ерупција Јелустоуна, на пример. Читао сам и негде (покушам да нађем али не успевам) да је једна нуклеарна бомба или више њих, не сећам се, грешком пала на САД из авиона америчког ратног ваздухопловства и није експлодирала. У визији је један свети старац имао виђење да се Богородица молила своме Сину да одложи време страдања како би се још народа спасло и то је Он и учинио.

WWW.INTERMAGAZIN.RS

Нуклеарне несреће које не стварају ризик од нуклеарног рата називају се „Сломљене стреле“. Ту спадају случајне нуклеарне...

Ово су само неки од случајева.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...