Jump to content

Blagodati Pravoslavnog posta u odnosu na Ramazan

Оцени ову тему

Препоручена порука

Cesto se srećem sa muslimanima koji tvrde da je naš post(fizicki) prelagan i tako isticu superiornost islama. Medjutim moja razmišljanja su da je post nesto sto treba da nas dovede u neko vise duhovno stanje, a ne primjecujem nesto da su muslimani bolji ljudi od ostalih. Ipak, sta mislite da li su pravila posta kod njih bolje uredjenja i jasna i koji post zahtijeva vise fizickog zalaganja i odricanja

Подели на овим сајтовима

Не сећам се свих правила поста у Исламу сем да се ништа не конзумира од јутра до вечери а уколико се догоди нека конзумација, онда треба даривати сиромашне и додатно постити један дан након завршетка поста. Ово сигурно није све.

Е, сад, каква год да су правила, пост се поштује "у глави" и мислим да је непримерено поредити сваку ставку појединачно. Ако ти је јасан циљ ка коме стремиш као и разлог зашто то радиш, нема тешког поста. Чим се ствари мало помуте у разумевањима и осећајима, ствари постају осетно теже и компликованије, без обзира шта је конкретно у питању. "Срећом" (на жалост) па динамика данашњег живота лако одвуче фокус са духовног, па су многима и лакша правила поста - тешка.

Never argue with an idiot. They will drag you down to their level, then beat you with experience.

Подели на овим сајтовима

Najbolji post bi bio onaj koji bi nas naveo da budemo bolji prema bližnjima... recimo, skromna ishrana (jaja su jeftinija od lignji kao izvor proteina) uz obavezu davanja milostinje ili pomaganja drugima svakog dana u toku posta.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

WWW.POSNAJELA.RS

Sastojci za špagete sa avokadom: 2 zrela avokada (kora treba da bude braonkaste boje), 1 pakovanje posnih špageta, kečap...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@illuminated pa da, pravila su takva sa se ne jede i ne pije nista od izlaska do zalaska sunca. Da li mislite da je to praktičnije rešeno nego kod nas gdje mi se cini da ljudi sami sebi izmišljaju, olaksavaju i mislim na žalost slabo razumiju smisao posta. Gospod je postio 40 dana, nije nista jeo. Nama je danas sve tesko cini mi se 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Lazar 12 рече

@illuminated pa da, pravila su takva sa se ne jede i ne pije nista od izlaska do zalaska sunca. Da li mislite da je to praktičnije rešeno nego kod nas gdje mi se cini da ljudi sami sebi izmišljaju, olaksavaju i mislim na žalost slabo razumiju smisao posta. Gospod je postio 40 dana, nije nista jeo. Nama je danas sve tesko cini mi se 

Разумем питање али не бих умео да ти одговорим на тај начин. Има људи на форуму који би, верујем, могли.

За мене је пост жртва. Начин подношења те жртве је јасно дефинисан правилима. Одступања од тих правила су могућа али се иста не доносе самостално већ уз благослов духовника или свештеника. Не знам да ли је то практичније или не у поређењу са другим религијама зато што уопште не гледам на пост кроз неку практичност већ кроз личну способност подношења жртве зарад неког циља (углавном је то, уско гледано, победа над "собом", над сопственим страстима и мислима).

Мислим да је макар слична ствар и у Исламу, али сам далеко и од површног познаваоца њихових правила па не бих могао да поредим и коментаришем. А из горе изнетог става сматрам и небитним овакву врсту поређења.

Never argue with an idiot. They will drag you down to their level, then beat you with experience.

Подели на овим сајтовима

@illuminated da razumijem vas stav

Oni smatraju da njihov post bolje pomaze covjeku da pobijedi strasti jer je u praksi strožiji(fizicki) .Pravoslavni post moze biti i strožiji od njihovoga, npr o kruhu i vodi samo, dok oni nakon zalaska sunca jedu sto pozele, ali se tako strogog posta kod nas drze samo monasi, uglavnom. Poenta sve njihove price je to da je njihova vjera savrsenija(to se krije iza njihovih rijeci). Iako znamo da je naš Gospod ziv i Vaskrsao, a svi ostali osnivaci religija su mrtvi. Stvar je sto bih zelio da cujem par misljenja kako bi im približio naše glediste na post, konkretno. Hvala vam na odgovorima u svakom slucaju

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече
WWW.POSNAJELA.RS

Sastojci za špagete sa avokadom: 2 zrela avokada (kora treba da bude braonkaste boje), 1 pakovanje posnih špageta, kečap...

Ovi recepti koje dosta deliš u poslednje vreme deluju gotovo suicidalno :ani_biggrin:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Paradoksologija рече

Ovi recepti koje dosta deliš u poslednje vreme deluju gotovo suicidalno :ani_biggrin:

Vidi, taj recept je tipičan primer hobotnice na bosanski način...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pa sto se tice spoljasnje strane posta mozemo i mi da imamo slican dnevni post po jacini kao muslimani ali ipak je tipik takav kakav je i mislim da je sasvim dobar i odgovarajuci, ali pa koliko se secam kada se uzmu sva cetiri velika posta i post sredom i petkom i jos ostali dani postova to dodjemo bese vise od pola godine postimo, ne znam koliko imaju muslima ukupno dana posta u godini.

Sto se tice unutrasnje i duhovne strane posta mislim da smo slicni, ali ako bi isli malo dublje u duhovno razmatranje i sozercanje :idea:..... e tu smo mi vec u prednosti.... :1782548600_zivotijeamin:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Pa sto se tice spoljasnje strane posta mozemo i mi da imamo slican dnevni post po jacini kao muslimani ali ipak je tipik takav kakav je i mislim da je sasvim dobar i odgovarajuci, ali pa koliko se secam kada se uzmu sva cetiri velika posta i post sredom i petkom i jos ostali dani postova to dodjemo bese vise od pola godine postimo, ne znam koliko imaju muslima ukupno dana posta u godini.

Sto se tice unutrasnje i duhovne strane posta mislim da smo slicni, ali ako bi isli malo dublje u duhovno razmatranje i sozercanje :idea:..... e tu smo mi vec u prednosti.... :1782548600_zivotijeamin:

Pa da, kod nas post moze da bude i strožiji od toga ali isto i blaži, ma da se većina velika drži mnogo blazeg posta i cak se isto prejeda samo sa posnom hranom, dok kod njih to ne moze biti slučaj bar preko dana. Navece i prije izlaska sunca mogu jesti sve i tu dolazi cesto do prejedanja i stomakougadjanja. Njihov post je 30 dana godisnje dok Pravoslavci imaju vise od 200 dana. Mislim da je glavna razlika ta sto se kod nas post ne gleda kao nesto cime mi "uslovljavamo Boga" da nas nagradi i da naša dobra djela prevagnu,vec vise kao način napredovanja ka Bogu ne radi nagrade nego radi smirenja tijela. Sto se tiče praktičnosti mislim da je naš post praktičniji u današnjem svjetu. Ali opet sve zavisi koliko je pojedinac spreman dati sebe, dok kod njih pravilo je jednostavno da nema nicega od jutra do mraka

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Najbolji post bi bio onaj koji bi nas naveo da budemo bolji prema bližnjima... recimo, skromna ishrana (jaja su jeftinija od lignji kao izvor proteina) uz obavezu davanja milostinje ili pomaganja drugima svakog dana u toku posta.

А што рецимо не бисмо не јели јаја а ни лигње а истовремено давали милостињу и били благи и на испомоћ ближњима? Није ми јасно шта нас тачно спречава у држању црквом установљеног поста као заједница да будемо милостиви? Чему та потреба да се надвисујемо ми лично и по свом неизмерно дубоком познавању истинског смисла и духа поста једемо мало јаја мало сир кобају? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

Jos jedna zanimljivost je ta da je kod muslimana post strogo odredjen od izlaska do zalaska sunca i to stoji u Kuranu, isto kao sto u jednoj suri piše od prilike o vjernici ovim smo vam kompletirali vjeru i zavrsili otkrovenje, od prilike tako. E sad kad mi iz realne perspektive pogledamo i zaključimo da muhamed vjerovatno nije znao da postoje mjesta na zemlji gdje sunce ne zalazi po par dana, onda mozemo zaključiti da ustvari kuran nije kompletirao vjeru i da mu je potrebno dodatno obrazlaganje. Mislim da oni u takvim slucajevima računaju pocetak i kraj posta po mjestu koje je najbliže tome gdje je takav slučaj. Poenta je uglavnom ta da kuran i po njihovim standardima nije potpun nego treba dopunu i tumacenje. Eto jedna od zanimljivost npr 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Lazar 12 рече

Pa da, kod nas post moze da bude i strožiji od toga ali isto i blaži, ma da se većina velika drži mnogo blazeg posta i cak se isto prejeda samo sa posnom hranom, dok kod njih to ne moze biti slučaj bar preko dana. Navece i prije izlaska sunca mogu jesti sve i tu dolazi cesto do prejedanja i stomakougadjanja. Njihov post je 30 dana godisnje dok Pravoslavci imaju vise od 200 dana. Mislim da je glavna razlika ta sto se kod nas post ne gleda kao nesto cime mi "uslovljavamo Boga" da nas nagradi i da naša dobra djela prevagnu,vec vise kao način napredovanja ka Bogu ne radi nagrade nego radi smirenja tijela. Sto se tiče praktičnosti mislim da je naš post praktičniji u današnjem svjetu. Ali opet sve zavisi koliko je pojedinac spreman dati sebe, dok kod njih pravilo je jednostavno da nema nicega od jutra do mraka

Slazem se i samo bih dodao da je kod nas post kao neko sredstvo ili duhovno orudje da dodjemo do cilja nije kod nas post cilj sam po sebi.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, sampaganini92 рече

А што рецимо не бисмо не јели јаја а ни лигње а истовремено давали милостињу и били благи и на испомоћ ближњима? Није ми јасно шта нас тачно спречава у држању црквом установљеног поста као заједница да будемо милостиви? Чему та потреба да се надвисујемо ми лично и по свом неизмерно дубоком познавању истинског смисла и духа поста једемо мало јаја мало сир кобају? 

Neki moj odgovor iz znanja koje je opet jako skromno bio bi taj da je izvorni post po Svetom Pismu i Crkvi totalno uzdržanje od hrane na izvjesno vrijeme. Sve ostalo je uzdržanje i odricanje od odredjenih vrsta hrane koja nam je dostupna svaki dan zbog smirenja tjela. U sitom tjelu javljaju se svakakve misli. Nama kao Hriscanima je odredjeno da uvijek budemo milostivi(Mt 5 38-42)ko nas trazi jednu haljinu podaj mu i drugu. To je zapravo slikovita prica i kaze nam da kad neko trazi od nas da budemo dobri, da mi dadnemo jos vise i budemo jos bolji,i kad je post i kad nije, ali eto za vrijeme posta kad smirimo tijelo i dostignemo jos veci duhovni nivo, te ce stvari da dodju jos do izražaja. Ni jedna hrana sama po sebi nije losa, mi svemu dajemo smisao i odredjujemo da li če da nam služi na korist ili na propast. Sve nam je na volju ali nije na korist kao sto kaze apostol Pavle. Gospod kaze (Mt 26 24  Mk 9 42  Luka 17  1)ako te ruka tvoja sputava odsjeci je i baci. Ta se prica ne shvata bukvalno jer je Isus mnogo cesto pricao u prenesenom znacenju i tako nam dao načela koja vrijede do kraja istorije i imaju univerzalnu vrijednost. Tako da ako nas društvene mreže sputavaju na putu Bogu, bolje da ih se odreknemo, ako nas prijatelji sputavaju bolje da se ne družimo nego da potonemo u grijeh, ako nas alkohol sputava, ne treba da pijemo ni čašice itd itd. Sveto Pismo nam zaista daje pouku za cijeli nas zivot. Tako isto ako cemo mi u postu prasetinu da zamijenimo jos skupljim lignjama mi zapravo ne postimo, Boga ne mozemo prevariti. Smisao je da se odreknemo bar nekih vrsta hrane a ne da je zamijenimo skupljom, ali i zdravijom, jer post nije dijeta. Ako ne mozemo reci na neko vrijeme NE pljeskavici kako ćemo da odbijemo mnoge primamljivije slasti koje nam djavo nudi da bi nas odvukao od Boga. Djavo je nudio Isusu u pustinji sva carstva ovoga svijeta i Gospod je to odbio. Rekao mu je je zasto ne pretvoris ovo kamenje u hljebove ako si Sin Božji. Znao je djavo da on to moze i da ima moć. Ali Gospod je nama za primjer postio, jer onaj ko daje upute bez primjera cesto izaziva licemjerstvo kod svojih pratilaca. Kad gledamo Isuov primjer i načela.. Kako bi smo mi postupili? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...