Jump to content

Икуменизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли би могли да се, као Црква, коначно објединимо и усагласимо кроз НАШЕ духовно наслеђе?

Многи на овом форуму су за "здрав" екуменизам. Проблем је што је сам термин "истрошен и обезвређен" кроз ССЦ и многе друге ствари, а први су га почели форсирати протестанти.

Са друге стране, има овде и доста људи из "тврде" струје, која не жели ни да помисли на некакво помирење са КЦ, Папа је сатаниста и сл.

Потпуно пренебрегавају речи оног на кога се позивају - Аву Јустина.

Он та себе каже да је ватрени Икумениста. Дакле, користећи изворни грчки термин који се звучно разликује за то једно слово, он пружа своју мисао КА заједништву свих Хришћана, и то изворно - јединство само и једино у Истини. 

Сигуран сам да је на тај икуменизам мислио и наш блаженопочивши Патријарх Иринеј кад је рекао да је екумениста. Као и многи други овде на форуму, који би волели да смо једно, а на Цркву чекају да им покаже и јасно растумачи ГДЕ је тај минимум за заједништво.

Да ли би било добро да целокупна Црква почне користити рај термин и тиме јасно стави до знања 2 ствари:

1. Да јесмо за заједницу са другима.

2. Да смо за заједницу у Истини, ништа испод тога.

Мислим да би тиме многе ставове разјаснили и многе духове смирили.

Шта ви мислите?

@Zoran Đurović

Ава Римски је дуго био тамо али је још православан, нити је покрстио Папу нит' га је Папа покатоличио. Волео бих његово мишљење...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јанко рече

Vrlo je jednostavno, a kako drugacije nego za zajednici u Istini, slicno kao sv.Marko Efeski, vatreni ikumenista(ne ekumenista :0201wink:) zeleo zarko jedinstvo, ali samo u Istini.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Јанко рече

Шта ви мислите?

@Zoran Đurović

Ава Римски је дуго био тамо али је још православан, нити је покрстио Папу нит' га је Папа покатоличио. Волео бих његово мишљење...

Не мислим сада ништа јер морам да завршим 1 научни рад за уторак ујутро...

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Zoran Đurović рече

Не мислим сада ништа јер морам да завршим 1 научни рад за уторак ујутро...

"Има дана...

И кафана...

Чекају на мене..."

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Јанко рече

1. Да јесмо за заједницу са другима.

Nikad nije bilo ni drugačije usaglašeno izuzev protestanta koji su što tiče Ekumenizma potpuni promašaj, tj nije im uopšte mjesto u bilo kakvim pregovorima za uspostavljanje univerzalnog hrišćanskog jedinstva. 

Ostalo, već milenijum i kusur obe strane se glođu oko toga šta je Istina (Ko je nije upitno ali očigledno i nedovoljno). 

Nakon raskola izazvanog od strane Crkve u Turskoj, bilo kakav sproveden cilj ekumenizma je postao samo nedosanjan san. Koji se sad već izvjesno je neće dogoditi bilo kakvim naporima ijedne strane. Ako je išta bilo jasno svih ovih godina, decenije, vijekova i milenija da su veliki raskoli izazvani na političkim osnovama, kome su teološke rasprave samo poslužile kao paravan. Ako ga je politika izazvala, politika može i da ga spoji, a to je ono što možemo samo da spontano čekamo da se desi. A do tad ekumenizam ima smisla posmatrati isključivo kroz crkvenu diplomatiju koja služi ovozemaljskim interesima, takav je dosad bio takav će i ostati do daljneg...vjerovatno i do sudnjeg dana. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...