Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прослављање успомене и празника Св.Саве отпочело је у земљама под Турцима, најпре у црквама.Од

почетка 19.в., са новим  временом  претворила се у изричито  националну и школску свечаност.

Још из 1812.г, имамо  правила земунске школе у којима се одређује да 14. јануар  припада прослави просветитеља ''серпскога свјатаго Сави'', и да тога дана има да се држи ''школско торжество.''

Прослава Светог  Саве има већ тада има искључиво школски карактер, а не неку тенденцију верског прозелитизма.''

Милош Црњански

Подели на овим сајтовима

Ovo je priča iz drevnih vremena kada su ljudi imali samo jednu riječ koja je značila Bog; Bog i nijednu drugu.

"I nema drugo ime?" pitahu se neki. Onda su se ljudi počeli preispitivati i razmišljati. Dogovorili su se da će se ponovno sastati za tjedan dana. Svaki od njih mora reći ime koje je pronašao. I onda će izabrati najljepše ime kojim će zvati Boga.

I sastadoše se ljudi nakon tjedan dana.

Prvi je donio posudu od terakote u kojoj je gorjela vatra. Rekao je: "SUNCE, to je ime Božje. Ono nam daje svjetlost i boje, pobjeđuje mrak i hladnoću noći."

Stigao je drugi. I on je donio posudu od terakote, ali u njoj je bila voda. "VODA, to mora biti pravo Božje ime. U vodi je nastao život."

Treći je donio pregršt zemlje i pustio je da pada između prstiju. Reče: "Ovako moramo zvati Boga, ZEMLJA. Ona nas odijeva i hrani, ona je naša kuća.

Četvrti je donio pero, mekano i lagano. Bacio ga je u zrak i vjetar ga je odnio u vis.

On reče: "Ovo je za mene pravo ime Božje, ZRAK. Zrak pokreće brodska jedra, bez zraka ne bismo mogli disati ni živjeti."

Bijaše tu i peti čovjek. Šutio je, nije rekao ni jedne jedine riječi, u rukama je držao djetešce i nježno ga ljuljao.

"A ti", upitaše ga, "koje ime si pronašao za Boga?"

Čovjek je ostao u tišini i gledao ostale. Iznenada jedan od njih uzvikne: "Shvatio sam. Najljepše ime koje možemo dati Bogu je O T A C."

"Neka tako bude." rekoše u glas, "Bog je naš Otac. On je Otac svih ljudi."

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

http://www.youtube.com/watch?v=Yr_K8sRmXcM&feature=related

* Jeр се обично мисли да су богати они који имају кола и куће и зграде и телевизоре, али то ће све пропасти и нестати. Једино ће остати оно што је светиња живота, а светиња живота је човјек, дијете. (Епископ захумско-херцеговачки Григорије)
Подели на овим сајтовима

'Bože, ja te ne molim

da me oslobodiš

od životnih patnji,

nego te molim

da me u patnjama ne napustiš.'

R. Tagore

''Isto kao sto se mati raduje kad prvi put primeti da joj se dete osmehne,

isto tako mora da se i Bog obraduje svaki put kad ugleda da mu se gresnik

od sveg srca moli"

-F.M.Dostojevski-

"Gospode, seti se ne samo muškaraca i žena punih ljubavi nego i onih punih mržnje.

Ali nemoj pamtiti silnu patnju koju su nam prouzročili; pamti korist koju nam je ta patnja donela - naše zajedništvo, našu odanost, našu poniznost, našu hrabrost, našu darežljivost, veličanstvenost srca koja se iz sveg toga rodila; i kad dođu pred tvoj sud, neka sva korist koju smo požnjeli bude njihov oprost.''

(PRONAĐENO U KONCENTRACIONOM LOGORU RAVENSBRUCK, 1945. GODINE)

Подели на овим сајтовима

'Bože, ja te ne molim

da me oslobodiš

od životnih patnji,

nego te molim

da me u patnjama ne napustiš.'

R. Tagore

''Isto kao sto se mati raduje kad prvi put primeti da joj se dete osmehne,

isto tako mora da se i Bog obraduje svaki put kad ugleda da mu se gresnik

od sveg srca moli"

-F.M.Dostojevski-

"Gospode, seti se ne samo muškaraca i žena punih ljubavi nego i onih punih mržnje.

Ali nemoj pamtiti silnu patnju koju su nam prouzročili; pamti korist koju nam je ta patnja donela - naše zajedništvo, našu odanost, našu poniznost, našu hrabrost, našu darežljivost, veličanstvenost srca koja se iz sveg toga rodila; i kad dođu pred tvoj sud, neka sva korist koju smo požnjeli bude njihov oprost.''

bendoff

Подели на овим сајтовима

Када себе пажљиво проматрамо, не би требало да нам пажња слаби и за небројене жалости око нас, које настају због сиромаштва и других ситуација које нам праведни Творац даје. Такве невоље су нам дате да би се једни људи научили трпљењу, други да би се поправили, трећи да би се научили да помажу другима. Оне који су себе посветили Богу, такве недаће подстичу да умноже молитве за наше грехе и за наше незнање. 

Свети Филарет Московски

Подели на овим сајтовима

Мудар човек се стиди мешати у оно у чему није вешт, а лудом се чини да је срамота ако свуда свој нос не увуче. - Доситеј Обрадовић

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Постављена слика

ПОУКЕ СВЕТОГ СЕРАФИМА САРОВСКОГ О БОГУ

Бог је огањ који загрева и запаљује срца и унутрашњости. Ако ус свом срцу осетимо хладноћу (која је од ђавола, будући да је ђаво хладан), призовимо Господа и он ће доћи и загрејати наше срце савршеном љубављу не само према Њему, него и према ближњем. Пред топлотом се повлачи хладноћа добромрсца.

Где је Бог, нема зла. Све што произилази од Бога мирно је и корисно, те приводи човека смирењу и самоосуђивању.

О НАДИ

Сви који имају наду у Бога, иду ка Њему и просвећују се сијањем вечне светлости.

Ако човек уопште нема никакве бриге о себи ради љубави према Богу и ради дела врлине, знајући да се Бог брине о њему, онда има истинску и мудру наду. А ако се човек сам брине о својим потребама и Богу се обраћа молитвом и почиње да се нада у Његову помоћ само онда кад га притисну неизбежне невоље, те када види да нема сопствене силе ни средства да их одбије, онда је његова нада узалудна и лажна. Истинска нада тражи једино Царство Божије, будући уверена да ће јој све земаљско, што је потребно за временски живот, бити дано.

Срце не може имати мира све док не стекне ту наду. Она га умирује и у њега улива радост. О тој нади су најсветија и најдостојнија уста рекла: «Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити» (Мт.11,28), тј. онај који се у мене нада, утешиће се од труда и страха.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Дивно... stadaradim 0442_feel

ПОУКЕ СВЕТОГ СЕРАФИМА САРОВСКОГ О БОГУ

Бог је огањ који загрева и запаљује срца и унутрашњости. Ако ус свом срцу осетимо хладноћу (која је од ђавола, будући да је ђаво хладан), призовимо Господа и он ће доћи и загрејати наше срце савршеном љубављу не само према Њему, него и према ближњем. Пред топлотом се повлачи хладноћа добромрсца.

Где је Бог, нема зла. Све што произилази од Бога мирно је и корисно, те приводи човека смирењу и самоосуђивању.

О НАДИ

Сви који имају наду у Бога, иду ка Њему и просвећују се сијањем вечне светлости.

Ако човек уопште нема никакве бриге о себи ради љубави према Богу и ради дела врлине, знајући да се Бог брине о њему, онда има истинску и мудру наду. А ако се човек сам брине о својим потребама и Богу се обраћа молитвом и почиње да се нада у Његову помоћ само онда кад га притисну неизбежне невоље, те када види да нема сопствене силе ни средства да их одбије, онда је његова нада узалудна и лажна. Истинска нада тражи једино Царство Божије, будући уверена да ће јој све земаљско, што је потребно за временски живот, бити дано.

Срце не може имати мира све док не стекне ту наду. Она га умирује и у њега улива радост. О тој нади су најсветија и најдостојнија уста рекла: «Ходите к мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити» (Мт.11,28), тј. онај који се у мене нада, утешиће се од труда и страха.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...