Jump to content

Слике форумаша

Оцени ову тему

Препоручена порука

Жена и ја испред хачкара у Новом Саду, који је јерменски народ подигао у част седморици наших летача трагично настрадалих 12. децембра 1988. године, када се срушио авион којим су превозили помоћ нашег народа тадашњој Совјетској републици Јерменији...

1422438_3603482262898_687229811_n.jpg

1450910_3603483302924_579417486_n.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

kod mene stigla neka deca... smeškali se i stidili i baš su me oraspoložili. Malo smo ćaskali, idu u osnovnu školu i shvatio sam da i ovakav praznik može da bude projava Boga. Boli me uvo za to šta će neki da pomisle, osetio sam se lepo i prijatno, čak ekstatično : )

Јеси ли има дао неки слаткиш или воћку бар ? :)

Подели на овим сајтовима

Жена и ја испред хачкара у Новом Саду, који је јерменски народ подигао у част седморици наших летача трагично настрадалих 12. децембра 1988. године, када се срушио авион којим су превозили помоћ нашег народа тадашњој Совјетској републици Јерменији...

1422438_3603482262898_687229811_n.jpg

1450910_3603483302924_579417486_n.jpg

Извињавам се што се уплићем, само нешто да додам.

Хачкар (јер. խաչքար, у буквалном преводу „крст у камену“) представља камену плочу са уклесаним крстом карактеристична за јерменску хришћанску уметност. Хачкари су се обично подизали у оквирима манастира и цркава, као засебне камене плоче, а често и као део фасаде, те на гробницама.

У Новом Саду, у Србији се на месту порушене јерменске цркве (саграђена 1762. а срушена 1963. од стране комуниста) налази хачкар који подсећа на постојање Јермена у том српском граду. Новосадски хачкар израђен је у стилу Аменапркич са представом Христовог распећа.

Подели на овим сајтовима

Извињавам се што се уплићем, само нешто да додам.

Хачкар (јер. խաչքար, у буквалном преводу „крст у камену“) представља камену плочу са уклесаним крстом карактеристична за јерменску хришћанску уметност. Хачкари су се обично подизали у оквирима манастира и цркава, као засебне камене плоче, а често и као део фасаде, те на гробницама.

У Новом Саду, у Србији се на месту порушене јерменске цркве (саграђена 1762. а срушена 1963. од стране комуниста) налази хачкар који подсећа на постојање Јермена у том српском граду. Новосадски хачкар израђен је у стилу Аменапркич са представом Христовог распећа.

Хвала брате на информацији и едукацији... Када сам мало истраживао зарад писања овог текста, наилазио сам само на термин "крст у камену", тј. хачкар или хаћкар... А "пошао" сам од оног у порти земунског манастира, па преко овог у Новом Саду, све до монументалног споменика код Ечмиадзина, на месту где се авион срушио...

Ал` зато и овај наш форум служи да човек сваки дан научи нешто ново! Још једном  8086.gif  :aplauz:  :hvala: .

П.С. Још једно питање које ме сада "голица"... Да ли се, пошто баш и не познајем Нови Сад дакле, да ли је јерменска црква, порушена од стране комунара како кажеш, налазила на овом месту? Тј. да ли је, ако тако јесте, овај хачкар подигнут са том наменом на том месту, а да су се можда "е да се "Турци" не досете", дакле том хачкару, који се налази са друге стране споменика испред којег сам се сликао, додата и "плоча" са именима наших летача настрадалих у Јерменији...

Дакле, да ли је овом хачкару

1395292_3603482022892_602093133_n.jpg

"додат" и "камен" са друге стране са именима настрадале посаде

1383007_3603481342875_1456140396_n.jpg

е да се "неко" ко је учествовао у том рушитељском чину 1963. године не би могао "бунити"?

Подели на овим сајтовима

Овде ти пише већина тога:

http://www.slobodanjovanovic.org/2011/07/06/dusan-kovacev-rusenje-jermenske-crkve-u-novom-sadu/

1963jermenskacrkvagk8.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/27556/Hram-porusen-zvona-sakrivena-

Na platou između podzemnog prolaza i zgrade „Erste banke“ mermernim pločama u neobičnom nizu ocrtani su temelji stare Jermenske crkve. Hram, jedno od retkih svedočanstava o tome da su Jermeni živeli u Novom Sadu, nalazio se tu do 1963. godine, kada je nepotrebno srušen zbog probijanja sadašnjeg Bulevara Mihajla Pupina.

Подели на овим сајтовима

Treći osnovne  :1321_womens:

utnn.jpg

Zadnji red gore, drugi s desna u plavom džemperu (pored učiteljice).

:)

Подели на овим сајтовима

Моји драги пријатељи из МК Црни Лауфери - Спаски (воли да игра шах, те смо му надимак Спаса претворили у "Спаски" и Дуле "биг бос".   :)

dylh3m23jcgnhfl2it.jpg

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

АУТОМОБИЛСКА ЦРКВА... тако бар каже шестогодишњи аутор цртежа а на моје питање - Шта то раде? одговор је био - Па крсте се, тупко!!!

0io0.jpg

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

АУТОМОБИЛСКА ЦРКВА... тако бар каже шестогодишњи аутор цртежа а на моје питање - Шта то раде? одговор је био - Па крсте се, тупко!!!

0io0.jpg

Аутор је ЦАРИНА, само ме обесхрабрују ове антене? Да л` није у прелести!?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...