Jump to content

Мироточење икона

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Ne mirotoče samo ikone u oltaru crkve, već i natprestolni krstovi, pa i sami zidovi u oltaru! Iz zidova se izdavaja miro. 11 novembra se na jednom zidu oltara pojavila krv (ili miro boje krvi)."

izvor manastir Lepavina

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

I ja isto mislim ne samo on vec i svestenici.Da se razumemo nimalo ne sumnjam u mirotocivost ikona ,ali me interesuje i ova druga strana.Ikone mirotoce 1500 godina,nemoguce da savremena nauka ne moze da ustanovi hemijski sastav ovih tecnosti koje ocigledno nisu iste ,jer se nekad pojavljuju u vidu krvi,nekada u vidu suza,a nekada u obliku ulja.

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

канонизација мироточивих икона

То је поступак којим се икона проглашава мироточивом и чудотворном,слично као када се пронађу мошти Светитеља. Служи се четрдесет Светих Литургија,прати се мироточење и очекује се да ли ће се десити неко чудо (исцелење итд) . На крају служи се архијерејска Литургија и таква икона добија дан празновања

исправите ме ако грешим :cmizdrenje:

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

ribar рече:

I ja isto mislim ne samo on vec i svestenici.Da se razumemo nimalo ne sumnjam u mirotocivost ikona ,ali me interesuje i ova druga strana.Ikone mirotoce 1500 godina,nemoguce da savremena nauka ne moze da ustanovi hemijski sastav ovih tecnosti koje ocigledno nisu iste ,jer se nekad pojavljuju u vidu krvi,nekada u vidu suza,a nekada u obliku ulja.

Mislim da kad ikona proplace,prokrvari i zamirotoci su  razlicite stvari a i razlicito se tumace,pitacemo sasluzitelja da nam rastumaci.
Подели на овим сајтовима

???????? рече:

???????????? ??????????? ??????? ?? ???????? ????? ?? ????? ?????????? ??????????? ? ???????????,?????? ??? ???? ?? ??????? ????? ?????????. ????? ?? ????????? ?????? ?????????,????? ?? ?????????? ? ??????? ?? ?? ?? ?? ?? ?????? ???? ???? (???????? ???) . ?? ????? ????? ?? ???????????? ????????? ? ????? ????? ?????? ??? ??????????????????? ?? ??? ?????? :cmizdrenje:

nema postupka nema kanonizacije to je siljenje cudo se ne moze na silu izazvati

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Jer postoji mogucnost brate sasluzitelju da ti nama razjasnis ovo pitanje oko ovog Svetog mira

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

sasluzitelj рече:
  ???????? рече:

???????????? ??????????? ??????? ?? ???????? ????? ?? ????? ?????????? ??????????? ? ???????????,?????? ??? ???? ?? ??????? ????? ?????????. ????? ?? ????????? ?????? ?????????,????? ?? ?????????? ? ??????? ?? ?? ?? ?? ?? ?????? ???? ???? (???????? ???) . ?? ????? ????? ?? ???????????? ????????? ? ????? ????? ?????? ??? ??????????????????? ?? ??? ?????? :cmizdrenje:

nema postupka nema kanonizacije to je siljenje cudo se ne moze na silu izazvati
eto svašta se na netu može na?i...dobro a recite mi ako se miroto?enje ikone desi u ku?i nekog mirjanina kako to crkva proglašava ispravnim, mislim da nije prevarai uopšte postoji li neki ritual kojim se neka ikona , pa priznaje kao miroto?ivanpr. kao sa onim stablom u temi ?uda, dok crkva ne progalsi ?udo, au al se zapetljah al znate ve? šta želim da pitamnisam ni mislial da može da se izazove, pa nije to ko u kafani, molim može li malo mira danas

Подели на овим сајтовима

Lazarica i ja smo ti pilici od preko ........Spavaj petlicu slobodno

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

dobro a recite mi ako se mirotočenje ikone desi u kući nekog mirjanina kako to crkva proglašava ispravnim, mislim da nije prevara

i uopšte postoji li neki ritual kojim se neka ikona , pa priznaje kao mirotočiva

npr. kao sa onim stablom u temi Čuda, dok crkva ne progalsi čudo, au al se zapetljah al znate već šta želim da pitam

nisam ni mislial da može da se izazove, pa nije to ko u kafani, molim može li malo mira danas

pazite svako cudo bilo gde da se desi jeste projava blagodati Bozije odnosno svesteno izlivanje Duha Svetoga radi koristi nase, odnosno spasenja. U prvom redu je vaznoto naznaciti da Duh Sveti gdise gde hoce (Jn. 3, 8), sto ce reci da lokacija cuda nije tako vazan faktor da li se dogadja u hramu, domu hriscana i td. Ali vazno je razlikovati istinita cuda od laznih. Dakle mirotocenje je jedno od projava i svedocenja zivig prisustva Duha Bozijeg u Crkvi u vremenu, i ono je svojevrsni simbol znak kao sto je to ikona ili same mosti svetih. Miro je najcesce uljasta bezbojna tecnost (sa izrazenim miomirisom ili bez njega) i izliva se cudesno niodkuda iz svetih ikona ili mostiju. Razikujemo dve vrste mirotocenja i to mikromirotocenje koje se najcesce nevvidi jer su u pitanju mikroskopske kapi i ono se prepoznaje kao blagouhanje, i mikromirotocenje koje je vidljivo golim okom. Svetim mirom se mirosu vernici radi blagoslova daruje se vernima na blagoslova  pogotovo onima koji su u bolesti ili stradanju.

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

Па да, сам састав и није толико битан,

али је интересантно оно што је неко раније поменуо

да су успели да открију ДНК из крвоточивих икона...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...