Jump to content

Избори 2020 (21. Јун)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, mario beloti рече

Крадуле се вратио требају му паре за коцку.

Него како на лак начин да се решимо ненормалног председника који све иритира и малтретира то јесте проблем, а не Крадуле:)

Predanim i strpljivim radom ...

Programom koji se ne zasniva na "sendvicarima" i "botovima", sa nekom zanimljivom idejom, ali toga se nije lako setiti ...pristojnim ophodjenjem prema gradjanima Srbije, postovanjem drzave i zakona itd ... Nije tesko samo treba biti uporan i istrajan i rezultati ce stici. Eno ga Sapic, skupio 4-5 % glasova a bogme ce iomati i moj sledeci put ako nastavi ovako ... :) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bilbija рече

Za Djilasa i Obradovica tako-tako ali ovaj Radulovic je

вредан и разбија их у парчиће.

Што се мене тиче Обрадовић се још клацка тамо-вамо а Ђилас се показао пропао са све сателитима.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, nikola a рече

Обрадовић се још клацка тамо-вамо .

Hahahhahaha

U novom zavetu je i ovamo i onamo 

https://youtu.be/meriPdXK12A

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

PESCANIK.NET

Kada se preuranjeno proglase konačni rezultati izbora, Zakon ne kaže šta biva sa tekućim postupcima pred Upravnim sudom, premda je belodano da se oni moraju privesti kraju.

Nedovršeni izbori

ZORAN R. TOMIĆ14/07/2020
Print This Post
Grafit: Surovi ol' skul Foto: Peščanik

Izborni mrak u Srbiji i dalje traje

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika (Zakon), izborno pravo se štiti na dva osnovna nivoa: kod Republičke izborne komisije (RIK), po uloženim prigovorima na zakonitost i pravilnost postupka predlaganja, kao i sâmog izbornog procesa – na odluke i radnje biračkog odbora koje se tom prilikom donose, odnosno preduzimaju, kao i na njegove propuste tom prilikom, ili kod Upravnog suda (US), po žalbama na rešenja RIK-a. Tom prilikom US shodno – prilagođeno prirodi izborne materije – primenjuje Zakon o rešavanju upravnih sporova (ZUS). To se posebno tiče brzine pružanja zaštite i odsustva pravne mogućnosti da se odluke US pobijaju pravnim lekovima predviđenim ZUS-om. Znači, odluke US su odmah pravnosnažne, obavezne i izvršne. A poslednji nacionalni pravni put zaštite Ustavom zajemčenog prava na slobodne izbore, protiv pravnosnažnih odluka US je ustavna žalba Ustavnom sudu.

Glavna osobenost zaštite izbornog prava u Srbije ogleda se u kratkim, satima određenim, rokovima: kako za ulaganje prigovora i žalbe, tako i za odlučivanje o njima od strane nadležnih organa. Rokovi su neproduživi i prekluzivni: prekoračenje roka ima za posledicu gubitak procesnog prava na radnju, odnosno odluku koja se isključivo u tom roku mogla pravovaljano preduzeti/doneti. Tako, neblagovremeni prigovor ili žalba bivaju odbačeni i ne razmatraju se njihovi navodi. RIK je ovlašćen i da odbije prigovor, nađe li da je neosnovan. Ako RIK usvoji prigovor, poništiće odluku ili radnju koja se tada mora ponoviti. S druge strane, kada RIK – povodom blagovremeno izjavljenog prigovora – ne donose svoju odluku u  propisanom roku, Zakon određuje da se to pravno izjednačava sa uvažavanjem prigovora (razgovetna norma člana 96. stav 3. Zakona). Time se ćutanje RIK-a pravno kvalifikuje u korist podnosioca prigovora, pa se tako i ono što je u prigovoru traženo uzima kao osnovano: mora se po njemu postupiti, tj. zahtev iz prigovora ispuniti – recimo poništavanje određene izborne radnje ili izbora na konkretnom glasačkom mestu, te njihovo ponavljanje. Svaka naknadna odluka RIK-a – doneta posle dotičnog raskidnog i fiksnog roka – smatra se pravno nepostojećom, pravno zanemarljivom. Vremenska strogost u odnosu na podnosioca prigovora mora da vredi i za organ nadležan da o njemu rešava.

Kada US rešava po žalbi na odluku RIK-a o odbijanju ili odbacivanju prigovora, US može da – takođe u kratkom, ne i u prekluzivnom roku – donese četiri tipa odluke: 1) o odbacivanju žalbe kao neblagovremene, 2) o odbijanju žalbe kao neosnovane, 3) o uvažavaju žalbe i poništavanju rešenja RIK-a – što povlači obavezu ponovnog rešavanja po prigovorima; to je tzv. ograničena sudska jurisdikcija u izbornim stvarima, 4) o uvažavanju žalbe i poništenju, ne samo rešenja RIK-a, nego i, ujedno, sudskom uvažavanju prigovora, te o neposrednom poništavanje radnje/izbora, tj. onoga na šta je prigovor bio uperen – tako da se to pravno izbrisano mora ponoviti; to je puna sudska jurisdikcija. ZUS-a propisuje (član 43. stav 1) sledeće: „Kad nađe da se osporeni akt treba poništiti, sud će presudom rešiti upravnu stvar, ako priroda stvari to dozvoljava i ako činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to. Takva presuda u svemu zamenjuje poništen akt (spor pune jurisdikcije)“. Isto veli i Zakon o lokalnim izborima (član 55. stav 2).

A kada se – kao što se desilo pre neki dan – u međuvremenu preuranjeno proglase „konačni rezultati izbora“, Zakon ne kaže izričito šta biva sa tekućim sudskim postupcima pred US, premda je belodano da se oni moraju pravnosnažno – ne obavezno i meritorno, u punoj jurisdikciji – privesti kraju. Takođe, Zakon izričito ne predviđa bilo kakvu sudsku zaštitu protiv tog zvaničnog objavljivanja utvrđenih zbirnih/objedinjenih rezultata izbora kojima se odlučilo o izbornim pravima učesnika (o ukupnom broju dobijenih glasova, redosledu izbornih lista…). Smatram da se pravnosnažnim okončanjem započetih postupaka pred US – posebno onih oko autentičnosti/punovažnosti elektronskog glasanja članova RIK-a – moraju, zavisno od tih sudskih ishoda, korigovati tzv. konačni rezultati izbora, a prethodno ispuniti ono što je US eventualno naložio (recimo ponavljanje glasanje u RIK-u, ali ne elektronskim putem). Nadalje, pravni akt o proglašenju utvrđivanja konačnih rezultata izbora je i sam napadljiv – direktno pred Ustavnim sudom. Jer, taj sud je nadležan da odlučuje u „izbornim sporovima za koje zakonom nije određena nadležnost sudova“ (član 167. stav 2. tačka 5. Ustava). A US je prethodno odlučivao samo „na parče“, u konkretnim izbornim sporovima o zakonitosti pojedinih rešenja RIK-a.

Autor je redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 14.07.2020.

Подели на овим сајтовима

О проглашењу "коначних" резултата "избора" и додељивању "мандата" иако изборни процес још није завршен.

Линк је постављен на место где се говори о намерама и ефектима бојкота од стране опозиције, коју већ сада можемо да сврстамо у "опозицију".

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, haveaniceday рече

Meni je simpaticno da ljude najvise zulja Radulovic. Niko ih ne zulja koliko Radulovic, ni sergej, ni djilas, ni bosko, ni vucic.

Cim toliko zulja Srbe, mora da Radule radi nesto kako valja.

meni on nije neka moja licna opcija, ali covek je obrazovan, recit i inteligentan, mogao bi da posluzi dobro ovoj zemlji

iskreno mislim da mu nije ok gest ono prema Sergeju, iako je mozda tacno, ali opoziciji treba plan za ujedinjenje a ne medjusobno izjedanje

to je trebao van studia da raspravi

najveci minus mi predstavlja njegov stav o Kosovu, ako se ne varam poslednji put je bio defetisticki nastrojen po tom pitanju

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Драшко рече

meni on nije neka moja licna opcija, ali covek je obrazovan, recit i inteligentan, mogao bi da posluzi dobro ovoj zemlji

iskreno mislim da mu nije ok gest ono prema Sergeju, iako je mozda tacno, ali opoziciji treba plan za ujedinjenje a ne medjusobno izjedanje

to je trebao van studia da raspravi

najveci minus mi predstavlja njegov stav o Kosovu, ako se ne varam poslednji put je bio defetisticki nastrojen po tom pitanju

meh vidis da je opozicija kao copor besnih pasa samo gledaju koga da napadnu. Ne mogu da se ujedine jer im je jedina ideja "vucic ne valja" a da bi se ujedinili moraju oko necega sto valja....

To je najveca mana Srpske opozicije i razlog zasto gubi. Vucicev argument je "ja valjam vi me mrzite" a njihov "ti ne valjas"....

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, haveaniceday рече

meh vidis da je opozicija kao copor besnih pasa samo gledaju koga da napadnu. Ne mogu da se ujedine jer im je jedina ideja "vucic ne valja" a da bi se ujedinili moraju oko necega sto valja....

To je najveca mana Srpske opozicije i razlog zasto gubi. Vucicev argument je "ja valjam vi me mrzite" a njihov "ti ne valjas"....

Da da

Ali morace da "sazru" po tom pitanju ili da se pojavu neke nove face da malo unesu koheziju :)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, haveaniceday рече

iz kog kljuca krece ova pesma ? :D

mozda iz bas kljuca

ali tonalitet je h-moll, ako si to hteo :) 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Edmund рече

a jel bi glasao za njega kad bi on stao na čelo opozicije?

Koje opozicije Edmunde :))  ???

Sad ce don Bilbija da se omasti tvojim komentarom :)) 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...