Jump to content

Отац Рафаило Бољевић - предавања и беседе

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 12. 9. 2014. at 18:51, Arsenija рече

.

Игуман манастира Подмаине код Будве. Откад пратим његов рад нисам приметио да се нарочито смејао али било је прилика да се нашали и те шале обично имају неки дубљи смисао. Поред Арсенија Јовановића он ми је један беседника које врло радо слушам. У беседама се дотиче догматике али му је аскетика ипак на првом месту, и то не у неком апстрактном смислу већ у вези са актуелним појавама са којима сви имамо прилике да се сретнемо.

На сајту радија "Светигора" може се преузети доста његових беседа а ту је и неколико других страница.

http://www.svetigora.com/audio/by/title/jeromonah_rafailo_boljevic

http://podmaine.weebly.com/

http://podmaine.blogspot.com/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

I meni je Monah Arsenije veoma drag,zanimljiv,videla sam ga uzivo 2 puta,ako se ne varam.Jednom kad sam pomislila u sebi ,zaista...Gospode,sta cu sad sa svojim malim zivotom,spremam se na put,ali da li je on uopste vredan toga i ja se okrenem,pored mene neki monah.Pomislim ja ,kakvo je ovo cudo ovde ovaj monah sto stoji,gde li on ide i sta trazi tu u tom odelu ali ...mir... i pomislim ...nista od sveta nije vredno...Setim se nekih ljudi koje volim I ne odem nikud .Hvala Bogu.

Posle 2 dana ulazim u jednu radnju,to vece je trebalo da sa Larom odem na neki rodjendan i razmisljam...da li da idem na taj glupi rodjendan gde je bitno samo ko kakav auto vozi...ili da ostanem kuci i kuliram,skuvam caj i procitam neku finu knigu  jer ionako se uvek vratim polumrtva... okrenem se,a pored mene desetak monahinja...Pomislim da im kazem nesto,tipa Pomaze Bog i tako to,ali odmah shvatim da to stvarno ne bi imalo smisla...Samo je jedna sestra bila toliko lepa,da sam morala da zurim u nju pola minuta,a onda sam napokon nasla izlaz....I ostala sam kuci,spavajuci kao jagnje.

Sad mi je zao,mogla sam da cujem horski odgovor.... 

...ali Iguman Rafailo kao da nije sa ovoga sveta . joooj... ja u stvari mislim da on ni ne postoji. 0405_feel

Volela bih da jednom u zivotu vidim Igumana Rafaila.

P.s. Arsenija.

0405_feel 

:351780:

Подели на овим сајтовима

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) игумана манастира Подмаине на тему "Први корак".

манастир Подмаине 17.11.2013.

Ради се о привидном и истинском смирењу.

Подели на овим сајтовима

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) игумана манастира Подмаине на тему "Огањ очишћења".

манастир Подмаине 23.09.2012.

У овој беседи коришћено је прво поглавње књиге "Пут ка спасењу" светог Теофана Затворника - "Како се у нама зачиње хришћански живот?". Главна тема је ревност а нарочито је занимљив и део о постављању здравог темеља хришћанског живота, корисно и за почетнике и за оне који сматрају да су напредовали у вери.

Подели на овим сајтовима

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) игумана манастира Подмаине на тему "Фластер".

манастир Подмаине 15.12.2013.

Лествица... (n_n)

Подели на овим сајтовима

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) игумана манастира Подмаине на тему "Контраобавештајац".

одржано 25.03.2012. у 4. недељу Великог Поста - св. Јована Лествичника

Још једно добро предавање надахнуто поукама из "Лествице".

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Предавање јеромонаха Рафаила на тему "Свети великомученик Пантелејмон",
манастир Подмаине, 10.08.2014.

Подели на овим сајтовима

"Ревност душевна и духовна"

otec-rafailo-720x340.jpg

http://agapi.mk/interview-igumen-rafailo-boljevic/

Предавање јеромонаха Рафаила (Бољевића) Игумана Подмаинског на тему "Ревност душевна и духовна" одржано у недјељу 19. септембра 2010. године у манастиру Подмаине.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Реч пастира - отац Рафаило Бољевић: Љубите непријатеље своје

Јеромонах Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине у Митрополији црногорско-приморској, беседио нам је данас на тему недељног Јеванђеља, "љубите непријатеље своје". Ко су наши непријатељи, како да се поставимо према њима, шта чинити када се напади дешавају? "Браћа и сестре су обманути, али нису наши непријатељи, већ сурови пријатељи који нам помажу да се вратимо у наручје Оца Небеског", рекао је између осталог отац Рафаило.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/96/14/10/24.10.14_rec_pastira_o_rafailo_boljevic_64kbps.mp3

Подели на овим сајтовима

• Гости

201619_orig.jpg

У суботу, 25. октобра 2014, у 18.30 сати, после празничног бденија, у препуном храму Вазнесења Господњег у Жаркову, наш драги гост, игуман манастира Подмаине из Будве, одржао је веома надахнуту беседу насловљену „Земља обећана“. Овим поводом дошао нам је у госте и хор из вождовачке цркве Св. цара Константина и царице Јелене да би увеличао овај догађај. Присутним верницима презвитер Оливер Суботић представио га је као човека младог, али високе духовне зрелости, што је и потврдило његово предавање, које је за све присутне било заиста несвакидашњи догађај.

Шта је храм и ко чини мистични лаос? Његов темељ су мошти Светих мученика. Каква је разлика између истине Цркве и хуманистичких идеја које теже да од лоших људи начине добре? Зашто се храмови посвећују Васнесењу и Васкрсењу Господњем? Какав је православни дух исихазма и колико је присутан данас? Ви који сте у овом храму утврђујете већ сада себи место у „Земљи обећаној“, у Царству Небеском. 

Чему се нада народ који се стиди свога Творца и гледа свет кроз разне астролошке карте? Народ који одгони од своје душе Духа Светог не зна да Он мења законе природе. Зашто је покајање у царству земаљскоме једини пут који уводу, боље речено, узноси у Царство Небеско? 

По завршетку, игуман Рафаило је свим верницима нашег храма подарио икону Пресвете Богородице из светогорског манастира Ватопед. 

На ова суштинска животна питања дао је дубоке духовне одговоре. 

Чујмо његове одговоре!

https://soundcloud.com/vaznesenjska-rs/wcwsaoyddrjm

Извор: Црква Вазнесења Господњег у Жаркову

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!

Подели на овим сајтовима

Предавање јеромонаха Рафаила на тему вета мученица Сира Персиjанка",
манастир Подмаине, 07.09.2014.

Подели на овим сајтовима

У оквиру предавања у парохијском дому при Храму Св. Јована Владимира беседио је јеромонах Рафаило (Бољевић) игуман Манастира Подмаине. Отац Рафаило је говорио на тему „Царев Престо“ и овога пута пројавио Божији дар беседништва и са великим надахнућем Духа Светога. Благодаримо гђи Зорици Ковачев за тонски запис ове вечери.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3003/14/10/29.10.14_zbor_-_o._rafailo_boljevic_-_carev_presto_64kpbs.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Гост 316. трибине, духовних разговора које организује братство храма св. Трифуна са Топчидерског гробља, био је јеромонах Рафаило (Бољевић) игуман манастира Подмаине. Отац Рафаило је беседио на тему „Огањ времена“, а сала Општине Вождовац била је премала да прими све заинтересоване слушаоце. Вече је отворио домаћин, отац Дејан Дејановић, а за звучни запис предавања благодаримо гђи Зорици Ковачев.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3003/14/11/04.11.14_zbor_-_o._rafailo_boljevic_-_oganj_vremena_64kpbs.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...