Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 46 минута, Марек рече

Ovaj meni liči na doktora koliko i Jovana antivakserić. Najsmešnije mi je kad dnovinari stave titulu i pored toga neku izjavu i to kao odmah daje težinu izjavi, dovoljno je da si doktor i odmah si 'kompetentan'

Ne razumem čime je zaslužio da ga porediš s Jovanom? :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Juanito рече

Ви то покушавате да озбиљно причате с Билбијом? :smeh1:

Једино смислено с тим човеком је блок и апсолутно игнорисање.

Јесте тврдоглав човек, али прилично често убада опасно добре поенте. Плус му скидам капу што без страха износи мишљење и уноси плурализам у теме - у једном моменту на Поукама је свако ко се усуди да каже да напредњаке не сматра ђаволима из пакла, нацртао свом никнејму мету на чело.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Тражитељ рече

Јесте тврдоглав човек, али прилично често убада опасно добре поенте. Плус му скидам капу што без страха износи мишљење и уноси плурализам у теме - у једном моменту на Поукама је свако ко се усуди да каже да напредњаке не сматра ђаволима из пакла, нацртао свом никнејму мету на чело.

Ма није проблем у самом мишљењу, него у ставу. Човек се понаша као тотални социопата.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Марек рече

Ovaj meni liči na doktora koliko i Jovana antivakserić. Najsmešnije mi je kad dnovinari stave titulu i pored toga neku izjavu i to kao odmah daje težinu izjavi, dovoljno je da si doktor i odmah si 'kompetentan'

Зашто? Где се нашао код њега нешто антинаучно?

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Juanito рече

Зашто? Где се нашао код њега нешто антинаучно?

Relativizuje dosta, ja tu vidim problem. Mislim da se društvu postavljenom na krajevima dve filozofije, dva ubedjenja, pogrešno ovako postavljati stvari, posebno sa ovakvim naslovom. 

Evo, ja garantujem da bi samo ovaj naslov za 80% antikoronaša bio argument za njihovu ideju da korone nema. Mislim da nije oprezno izneo ovo što je imao, znajući kome priča.

Takodje, mislim da se veliki broj ljudi koji se obraćaju javnosti na ovaj ili onaj način (tv, društvene mreže) postavljaju bipolarno, ili su na strani najgoreg izgovora za stručni štab na planeti, ili su nonšalantni antivakserski umanjivači panike, zdrsve sredine retko gde ima.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Juanito рече

Овај лик је члан научног савета хрватске владе. Прогуглај мало о њему, разне изјаве и тако то. И онда га упореди са било којим чланом наших савета, кризних штабова и осталих тела. Упореди његове изјаве за ТВ са Коновим или било ког другог ко код нас свакодневно изјављује свашта. А није да немамо квалитетних људи, но изгледа да смо заиста политички убедљиво највећа црна рупетина...

Е сад кад те чује Библија... Овај.. Светописац... Не могу да погодим...

Италијански Србин.

Угасио си га.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Марек рече

Evo, ja garantujem da bi samo ovaj naslov za 80% antikoronaša bio argument za njihovu ideju da korone nema. Mislim da nije oprezno izneo ovo što je imao, znajući kome priča.

Наслов су измислили новинари :) Сад што гомила људи не иде даље од наслова који је увек осмишљен тако да што више људи кликне на њега, то је друга ствар. Ово је његов фејсбук статус о коме се прича у тексту:

https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10224782509977910

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Марек рече

Relativizuje dosta, ja tu vidim problem. Mislim da se društvu postavljenom na krajevima dve filozofije, dva ubedjenja, pogrešno ovako postavljati stvari, posebno sa ovakvim naslovom. 

А шта мислиш какве ће последице имати то што од самог почетка струка понавља да је у питању потпуно нов вирус о коме не знамо ништа, који изазива до сада невиђене симптоме итд. итд? Зар није управо ово што он пише у складу с науком? За струку заправо наука и не постоји. Нема научне теорије о вирусима, епидемији и имунитету, нема раста знања, нема предвиђања. Свака ситуација је потпуно нова и захтева статистичку студију да бисмо ишта знали. Нема везе што о имунитету имамо научну теорију, за њих не знамо ништа док не испитамо милион људи. Нема везе што имамо епидемиолошке теорије у које се досадашње понашање короне поптуно уклапа (зашто не би?), за њих не знамо како ће се вирус понашати. То је, брале, много опасније него рећи чињеницу да је с научне тачке гледишта ово само један вирус, а да су сви вируси потенцијално опасни. Не може никада истина да буде лоша. Тактика која се заснива на утеривању страха преувеличавањима не може дугорочно да буде добра. Људи морају да схвате зашто је тачно баш оваква корона какву знамо гадан вирус, а не нека измишљена преувеличана или непозната корона о којој не знамо ништа, јер таква корона заиста не постоји.

Подели на овим сајтовима

@Juanito Nisam uopšte za uterivanje straha i preuveličavanje, samo mi druga krajnost predstavlja jednako veliki problem. 

Što se tiče koronavirusa, on nije nov niti toliko neistražen i nepoznat. Imali smo Sars i Mers, mehanizmi delovanja su mu poznati, struka je imala popriličan broj informacija na osnovu kojih je mogla da hendluje situaciju i da se napravi malo bolja strategija i globalno i lokalno. A i ako ne znaš kako i zašto se nešto dešava, uvek je bolje bii oprezniji nego se oslanjati na instinkte i pretpostavke.

Opet, protiv sam zastrašivanja, Kona, sns epidemiologa i sve to, ali mi skače po ganglijama kad vidim relativizaciju svega što se dešava. A vidim i da ljudi u najvećoj meri pripadaju ili prvoj ili drugoj grupi, nema sredine.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Тактика која се заснива на утеривању страха преувеличавањима не може дугорочно да буде добра.

Ево баш гледам неке од коментара на његов статус.

Цитат

Ovo se sad pretvara u psihološku pomoć pruženu narodu od strane gdina Lauca (koji btw nije psiholog).
Nemojte se nadati da će netko postati pozitivniji nakon što ovo pročita, ali mislim da hoće zaključiti da ovaj covid nije baš ni toliko jako zarazan (kao virus morbila), ni ubojit (kao morbili i ostale viroze tipa prehlada) pa će čitavu situaciju oko covida smatrati pretjerivanjem. Znači plus za one koji covid smatraju prenapuhanom glupošću.
Sigurna sam da to niste htjeli postići, ali većina ljudi nema vašu razinu zaključivanja, kužite....?

Цитат

Za svaku tvoju relativizirajuću tezu u svim tvojim objavama/tekstovima mogla bi se naći antiteza u tom istom tvom tekstu/objavi, a ako ne u istom, onda vrlo vjerojatno u nekom od ranijih. Ako se baš nikako ne može naći u nekom od tvojih, sasvim sigurno će se naći u nekom od ozbiljnih znanstvenih časopisa. E sad, ti se ili svađaš sam sa sobom i usput znanošću, što mi ne izgleda zdravo, ili to radiš namjerno tako da bi pokrio baš sve teze i antiteze kako bi na kraju ispalo da si uvijek bio u pravu, kakav god ishod bio. Otprilike u stilu one izjave: "pogodio sam koliko će ljudi umirati u Hrvatskoj na jesen, doduše iz trećeg pokušaja". Ni ovo drugo mi ne izgleda najzdravije, barem ne etički. No ključan problem mi je to što postoji jedna konstanta u svemu što pišeš, a to je da relativiziraš nešto što niti jedan odgovoran znanstvenik ili političar u svijetu koji je pri zdravoj pameti, na koju pozivaš, već odavno ne relativizira. Uspoređivanje covida s ospicama i s prehladom je jednostavno nezdrava i štetna relativizacija. Puno je zdravije kada ljudi jasno znaju zašto moraju slijediti epidemiološke mjere, nego kada su u tome u kognitivnoj disonanci.

Цитат

Evo kako je završio ovaj izlet u medije: koronavirus kao koronavirus - sve je to isto :)
Sad ćeš reći "ali ja to nisam rekao". Nisi. Ali dao si im povoda svojim usporedbama i pozivanjem na brazilsku studiju. Znajući kako mediji funkcioniraju, te kako ljudi čitaju naslove, tko će biti kriv kada netko sutra kaže "neki znanstvenici (G. Lauc) tvrde da je ovaj virus kao i svaki drugi virus prehlade"?
I kako će takav stav utjecati na njegovo ponašanje?

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

АМИН !

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Тражитељ рече

и уноси плурализам у теме

dobro je da sad ne pijem kafu pored kompa

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...