Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

пре 1 сат, Avocado рече

Sasvim je u redu  i jedno i drugo poređenje... npr. "korona je mnogo teža i zaraznija bolest od gripa i manje teška ali mnogo zaraznija od ebole"...

Sta to znaci mnogo teza? Imas li neke konkretne brojke o tezini gripa vs tezini korone ili cisto lupetas gluposti? 

Подели на овим сајтовима

Kada smo se dotakli politickih grupa koje se ne vakcinisu...

Vakcine je nabavio Aleksandar Vucic svojom borbom i obezbedio svim gradjanima srbije besplatnu vakcinaciju.

Trenutno se 50 % gradjana Srbije nije vakcinisalo. Djilasovci ne zele da prime vakcinu samo zato sto je vucic nabavio. Jasno je da su Djilasovci glavni uzrok neuspele vakcinacije u Srbiji. 

@cloudking popricaj malo tamo sa ovim tvojima da pocnu da se vakcinisu, mi iz SNS smo svi vakcinisani i odradili smo nasu duznost. Sramota je da sirite vise ovaj kovid. 
Nemoj da brinu, nece im vakcina isprati mozak i naterati ih da glasaju za nasev velikog predsednika Aleksandra Vucica. Stvarno je sramota da se iz cistog inata ne vakcinisu.. budi glas razuma u tvojoj zajednici. 

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, haveaniceday рече

Sta to znaci mnogo teza?

To ćeš morati da pitaš učiteljicu ili da otvoriš neki rečnik... ne "prevodim" jednostavne izraze...

Imas li neke konkretne brojke o tezini gripa vs tezini korone

Mislim da će grafikon biti dovoljan... i ilustrativan...

NCHS30.GIF
Preuzeto sa:

WWW.CDC.GOV

Everything you need to know about the flu illness, including symptoms, treatment and prevention.

ili cisto lupetas gluposti?

To uvek prepuštam narandžastom balvanu i ljudima spremnim da dve godine brane nebuloze koje je pričao i koje je verovatno već i zaboravio...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

Mislim da će grafikon biti dovoljan... i ilustrativan...

NCHS30.GIF
Preuzeto sa:

Grafikon ne predstavlja tezinu oboljenja vec broj mrtvih.
Ukupan broj mrtvih nije pokazitelj tezine bolesti, vec broja mrtvih.

Ebola je jako teska bolest ima mnogo manji broj mrtvih od gripa.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, haveaniceday рече

Grafikon ne predstavlja tezinu oboljenja vec broj mrtvih.
Ukupan broj mrtvih nije pokazitelj tezine bolesti, vec broja mrtvih.

Ebola je jako teska bolest ima mnogo manji broj mrtvih od gripa.

Da, ali osim ako nisi juče pao na glavu, znaš da za razliku od ebole grip ima ogroman broj slučajeva svake godine... procenjuje se da je bilo više slučajeva nego što ima slučajeva korone, sve do korone kada su maske i mere distanciranja koje malo smanjuju širenje korone, gotovo uništile grip...

Tako da, toliko manji broj mrtvih na veći broj slučajeva ipak govori o težini oboljenja... osim ako nećeš da osporavaš to da smrt spada u teške posledica bolesti... :)

• Свиђа ми се 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Avocado рече

Da, ali osim ako nisi juče pao na glavu, znaš da za razliku od ebole grip ima ogroman broj slučajeva svake godine... procenjuje se da je bilo više slučajeva nego što ima slučajeva korone,

Ок, сада скачеш на ЦФР то јест ”case fatality rate” где су грип и корона јако слични, за шта сам изнео и бројке. Чудан начин да кажеш ”немам доказе да је корона теже оболење од грипа”, само си изнео доказе да је заразна јако, што не значи и тежа. 

Цитат

sve do korone kada su maske i mere distanciranja koje malo smanjuju širenje korone, gotovo uništile grip...

Чишта шпекулација јер грип никада није ни мерен, сви бројеви за грип се претпостављају, ако треба доказаћу ти то и трећи пут. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, haveaniceday рече

Ок, сада скачеш на ЦФР то јест ”case fatality rate” где су грип и корона јако слични, за шта сам изнео и бројке. Чудан начин да кажеш ”немам доказе да је корона теже оболење од грипа”, само си изнео доказе да је заразна јако, што не значи и тежа. 

Ne skačem na CFR (nisam ga pomenuo) jer sam ti više puta objasnio da je besmisleno porediti CFR za bolest kod koje se skoro cela populacija testirala i CFR za bolest kod koje se testiraju samo bolesni.

Pored toga sam ti objasnio da čak i kad se to zanemari CFR korone je veći od gripa otprilike 10 puta.

Ako uzmeš isti izvor, npr. CDC, brojke za koronu za USA su za proteklih godinu dana i 5 meseci su: 36,8 miliona SVIH POZITIVNIH slučajeva i 634 hiljade mrtvih.

Sa druge strane, brojke za grip imaš na ovoj stranici koju si sam već postavljao:

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

U apsolutno najgoroj epidemiji gripa je bilo (za godinu dana u USA) po proceni oko 45 miliona SIMPTOMATIČNIH slučajeva i oko 61 hiljada mrtvih.

Ako misliš da su 600 hiljada i 60 hiljada jako slične brojke, ne znam kako da ti pomognem.

Bojim se da si (isto kao i prvi put kada si to pokušao) negde omašio za decimalu.

пре 32 минута, haveaniceday рече

Чишта шпекулација јер грип никада није ни мерен, сви бројеви за грип се претпостављају, ако треба доказаћу ти то и трећи пут.

To je ono što ja tebi objašnjavam svaki put kada se praviš pametan sa CFR... s tim da naravno nije "čista špekulacija" nego pretpostavka na osnovu modela i posrednih podataka... ali kako god okreneš, svi svetski stručnjaci i institucije jasno i nedvosmisleno kažu da je korona teža bolest od gripa i sve brojke to nedvosmisleno pokazuju dok sa druge strane imamo narandžastog balvana i njegovog idolopoklonika Mlađu koji "znaju" bolje... tačnije, balvan je garantovano već i zaboravio šta je trabunjao, ali ima ko će večno da brani svaku njegovu nebulozu...

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, haveaniceday рече

Ne znam sta je problem, pohvalio sam gospodju kako je jako misleca... zasto ste svi skocili kao opareni..

Ma sve ok... nisam znao da si i zbog nje butthurt...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Ne skačem na CFR (nisam ga pomenuo) jer sam ti više puta objasnio da je besmisleno porediti CFR za bolest kod koje se skoro cela populacija testirala i CFR za bolest kod koje se testiraju samo bolesni

Ти си изјавио следеће:

”Вирус ковида је много тежи од вируса грипа”

ја сам те питао да објасниш шта то значи, ти си прво рекао да ниси учитељица, а после си одговорио укупним бројем мртвих.
Што имплицира да мислиш да је ”много тежи вирус” онај ко произведе већи број укупно мртвих. 

На шта сам ти објаснио једну јако логичну ствар, а то је да укупан број мртвих не може никако да се користи да би квантификовао тежину вируса, јер ебола има јако мали број мртвих у односу на грип и ковид па је у твојој дефиницији ТЕЖА од оба. Јако би бесмислено звучало ”ковид је много тежи од еболе”

Прво се око тог термина ”много тежи” исправи па можемо да наставимо дискусију у супротном је бесмислено, ако нећеш да призанш сопствено бесмислено изражавање. 

Или ми једноставно објасни на шта тачно мислиш када кажеш да је неки вирус ”много тежи”. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Avocado рече

Ma sve ok... nisam znao da si i zbog nje butthurt...

Нисам бутхурт него је гледам стално како нешто улеће и глумата објективног чиниоца а од старта већ има унапред одређено мишљење и само тражи рупу да сукне људима... 

Што је и драгиша провалио зато јој је рекао да се лепо ”оградила”. 

просто када неко време проведеш са људима видиш патерне који се понављају.. исто као што сте ви видели код мене, ал то је мач са две оштрице видео сам и ја код вас.. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, haveaniceday рече

Ти си изјавио следеће:

”Вирус ковида је много тежи од вируса грипа”

ја сам те питао да објасниш шта то значи, ти си прво рекао да ниси учитељица, а после си одговорио укупним бројем мртвих.
Што имплицира да мислиш да је ”много тежи вирус” онај ко произведе већи број укупно мртвих.

I na to sam ti već odgovorio pre dve poruke:

Пре сат времена, Avocado рече

Da, ali osim ako nisi juče pao na glavu, znaš da za razliku od ebole grip ima ogroman broj slučajeva svake godine... procenjuje se da je bilo više slučajeva nego što ima slučajeva korone, sve do korone kada su maske i mere distanciranja koje malo smanjuju širenje korone, gotovo uništile grip...

Tako da, toliko manji broj mrtvih na veći broj slučajeva ipak govori o težini oboljenja... osim ako nećeš da osporavaš to da smrt spada u teške posledica bolesti... :)

Ali izgleda da sam bio previše optimističan da ćeš moći da držiš u glavi neki takav podatak od ranije, kada ne možeš da zapamtiš i šta ti je rečeno pre 50 minuta...

пре 19 минута, haveaniceday рече

Прво се око тог термина ”много тежи” исправи па можемо да наставимо дискусију у супротном је бесмислено, ако нећеш да призанш сопствено бесмислено изражавање. 

Или ми једноставно објасни на шта тачно мислиш када кажеш да је неки вирус ”много тежи”.

Ako si i to zaboravio, u prošloj poruci sam ti objasnio da je broj svih (pa i asimptomatično) zaraženih od kovida približno isti prosečnom broju simptomatično zaraženih od gripa u normalnim godinama, a broj umrlih je bar 10 puta veći... takođe sam ti već rekao da smatram smrt veoma teškom posledicom bolesti...

E sad, ako ćeš ti da glumiš da si pao na glavu i da imaš amnezije te zaboravljaš šta ti je napisano pre 30 minuta ili 50 minuta, zaista ne vidim razlog da razgovaramo... za takve vrste problema nisam stručan da pomognem... 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, haveaniceday рече

Нисам бутхурт него је гледам стално како нешто улеће и глумата објективног чиниоца а од старта већ има унапред одређено мишљење и само тражи рупу да сукне људима...

Samo popuni formular ... možeš da štikliraš ono da je mean poopy pants...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, haveaniceday рече

To управо имплицира кад поредиш две ствари, корона и вирус инфлуенце су респираторни вируси који се преносе на исти начин међу људима и изазивају сличне симптоме. Укупан број умрлих не мора апсолутно значити да је нека болест тежа, али поредећи ова два слична вируса, корону 2 и инфлуенцу број умрлих је изузетно важан показатељ. Јер број умрлих, који је 10:1 у односу на инфлуенцу у корист короне управо је показатељ клиничке слике пацијената. Муке кроз које пролазе тежи корона пацијенти су бар 10 пута горе у односу на тешке случајеве грипа и то аутоматски значи да је корона тежа болест од грипа.

И на крају, ако коза лаже рог не лаже, јер ако се грип и корона 2 могу поредити и ноншалантно тврдити да нема велике разлике у погледу тежине, онда би било добро упоредити било коју сезону грипа прије короне са овом сезоном короне и тражити сличне догађаје који би то потврдили. Од почетка пандемије, имали смо: 

- Врло велик број медицинских радника и доктора преминулих од ковида

- Велик број познатих личности који су преминули од посљедица ковида

- Читаве породице десетковане, имамо извјештаје о смрти скоро свих чланова једне породице.

- Многе породице су имале скоро све чланове заражене (У мом случају сестра је била критична и у болници, брат је био средње - тежи случај а сви његови су били болесни, жена као он и двоје дјеце блаже)

Свако може да нађе било коју сезону грипа и ону најтежу и да укаже када:

- Је умро велики број медицинских радника и доктора од посљедица грипа

- Када су познате личности умирали у оволиком броју од грипа

- Када смо читали да су читаве породице десетковане од грипа

- Када смо читали да су читаве породице биле болесне од грипа

Да подвучем црту, имамо горе посљедице од короне и то у вријеме када су примјењивање рестриктивне мјере, људи носили маске, и нису долазили у контакт једни с другима као када је нормално стање у сезонама грипа. Без сумње корона је тежа од грипа и само неко ко је стварно ишчашен умом може да тврди супротно. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...