Jump to content

Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту

JESSY

Препоручена порука

I malo je bzvz da se prica o kolektivnom imunitetu a niko ziv nema pojma koliki imunitet ti zapravo dobijas nakon prelezane bolesti. Ako su neke prognoze da nakon prelezane korone imas imunitet od svega 6 meseci, onda dzaba sva muzika...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, cloudking рече

I malo je bzvz da se prica o kolektivnom imunitetu a niko ziv nema pojma koliki imunitet ti zapravo dobijas nakon prelezane bolesti. Ako su neke prognoze da nakon prelezane korone imas imunitet od svega 6 meseci, onda dzaba sva muzika...

А шта ако је тако, ако је имунитет привремен, ако вирус постане сезонски, ако сваке сезоне будемо добијали нову варијанту и ако вакцина буде само делимично ефикасна као вакцина против грипа? Шта је решење у том случају?

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Juanito said:

А шта ако је тако, ако је имунитет привремен, ако вирус постане сезонски, ако сваке сезоне будемо добијали нову варијанту и ако вакцина буде само делимично ефикасна као вакцина против грипа? Шта је решење у том случају?

Otkud ja znam. Mora pitas epidemiologe :)
Pretpostavljam da  u tom slucaju strategije koje se ticu povecanja kolektivnog imuniteta treba da budu odbacene a da se snaga presumeri na ublazavanje trenutne epidemije sto bi mozda znacilo da bi nam fizicka distanca i pojacana higijena ruku postali deo stvakodnevice zauvek.
Ja sam i dalje cvrstog stava da korona treba da se shvati mnogo ozbijnije i da treba biti jako obazrvi sa porukam tipa "svi da se zarazimo sto pre"... naoricto sto se postoje  podaci o tome da korona ostavlja trajne posledice ne plucima bez obzira dal ste je prelezali sa teskom klinickom slikom ili niste ni znali da je imate.
(Ivkovic je radiolog iz Nisa, i prica o sopstvenim iskustvima kao lekara, tako da ne treba sve uzimati sto kaze kao neprikosnoveno, al ipak donosi info iz prve ruke https://www.facebook.com/groups/117202582284906/permalink/546394249365735/)

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, cloudking рече

sto bi mozda znacilo da bi nam fizicka distanca i pojacana higijena ruku postali deo stvakodnevice zauvek.

А ако људи неће трајно да се дистанцирају једни од других и прихватају ризик да им буду трајно оштећена плућа? Само немој о ”угрожавању других”. Шта ако старији родитељи прихвате ризик? Шта ако већина прихвати ризик да се виђа са већином? На коју фору ћете да натерате људе да прихвате да је по њих горе да имају некакво трајно оштећење на плућима него да на силу заувек промене живот начин који ће трајно психички да их оштети и можда скрати живот више него та плућа? Да се нисте ви с таквим погледом на свет мало заиграли превише? Само питам.

Подели на овим сајтовима

47 minutes ago, Juanito said:

А ако људи неће трајно да се дистанцирају једни од других и прихватају ризик да им буду трајно оштећена плућа? Само немој о ”угрожавању других”. Шта ако старији родитељи прихвате ризик? Шта ако већина прихвати ризик да се виђа са већином? На коју фору ћете да натерате људе да прихвате да је по њих горе да имају некакво трајно оштећење на плућима него да на силу заувек промене живот начин који ће трајно психички да их оштети и можда скрати живот више него та плућа? Да се нисте ви с таквим погледом на свет мало заиграли превише? Само питам.

Tu ulazi prica o gripu.

zasto je prihvatljivo da u americi umre 60 000 ljudi godisnje od gripa, ali za recimo 200 000 ljudi (ako toliko umre od korone) mora da gasimo celu ekonomiju i da sprovodimo raznorazna socijalna distanciranja i slicno.

Zato je bas granica izmedju 60 000 i 200 000?

Подели на овим сајтовима

53 minutes ago, Juanito said:

Шта ако старији родитељи прихвате ризик? Шта ако већина прихвати ризик да се виђа са већином?

Kako ce da ga prihvati? Na referendumu? Ili cemo da sprovedemo anketu na drzavnom nivou pa da vidimo kako se svaki gradjanin ponaosob oseca povodom ovog pitanja? :D
Pa i tada. Sta ako moji roditljei ne prihvate rizik? Ko onda ima primat? Onaj ko zeli da ide na siguricu ili onaj ko bi da se igra kladionice?

53 minutes ago, Juanito said:

На коју фору ћете да натерате људе да прихвате да је по њих горе да имају некакво трајно оштећење на плућима него да на силу заувек промене живот начин који ће трајно психички да их оштети и можда скрати живот више него та плућа?

Prvo treba da mi pokazes da ce promena nacina zivota "trajno psihicki da osteti ljude". Ovo je tvoja pausalna procena koju si iz ne znam kakvog razloga proglasio za cinjenicu pa sad oko nje pokusavas da gradis argument.
A argument ti je da ce za psihicko zdravlje ljudi da bude pogubno ako se umesto rukovanja pozadrave samo podizanjem ruke? Ili ako ce morati (jadni) da se nateraju da peru ruke cim udju u kucu? Stvarno monstruozni predlozi :D
Nekada se pozdravljanje odvijalo podizanjem sesira ili samo brzinskim dodirivanjem njegovog oboda pa smo eto tu drustvenu naviku promenili u rukovanje, grljenje i ljuibljenje, pa se ne secam da su ljudi nesto propatili zbot te kulturoloske promene.
Mislim da ti mene nisi razumeo. Mislim da moje sugestije o vrlo neznatnoj promeni navika poistovecujes sa zatvaranjem u karantin sto ja nisam rekjao i stvarno ne mislim da je dobro. A ako nije to nego stvarno ovoliko ripas zbog pomisli da ce rukovanje da ti donese ne znam kakve neslucene mentalne poremcaje, onda bolje da te ne pitam sta mislis kakve bi psihicke poremceje izazvao i sam karantin :D (protov kojeg jesam, da se razumemo pre nego sto me opet nesto napadnes bez osnova :) )

I o kakvom teranju uopste pricas? Ko prica o teranju ljudi i na sta? Sad zvucis ko oni ljudi koji su pali u trans kad je objavljeno da preradjeno meso izaziva razne  stomacne kancere. Pa su svi bili u fazonu "jebote, sad nam i meso zabranjuju"... tebra niko ti nista ne zabranjuje niti te tera i n asta. Ja pricam  o preporukama.
Na primer.
Ako neces dizenteriju, mnora peres ruke jbg. AL niko nece da te hapsi ako nisi oprao ruke? Kako ti zamisljas  i ove moje predloga u stvarnosti leba ti? "Aha! Sad smo te videli kako se rukujes sa drugim ljudskim bicem. Ajmo u apsu odma!" :D

Opusti se. Radi kako ti mislis da je za tebe najbolje i pusti nas "istripovane" i "previse oprezne" da radimo kako nam medicina savetuje... to je sve.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking said:

... naoricto sto se postoje  podaci o tome da korona ostavlja trajne posledice ne plucima bez obzira dal ste je prelezali sa teskom klinickom slikom ili niste ni znali da je imate.

Ne moze nesto trajno da ti osteti pluca a da to ne primetis. To je zdravo razumska logika. Nisam siguran da li razumes te "infektivne" bolesti makar ono osnovno.

Znaci tebi virus napadne telo i u grlu ti se pojave "bubuljice" slicne onim bubuljicama na glavi. Ako ti virus napadne pluca te bubuljice se pojave na plucima i to zapusi delove pluca. Te upale (bubuljice) ti ostecuju plucno tkivo.

Ako nemas tesku klincku sliku znaci da nemas upalu pluca, jer ako imas upalu pluca tesko disis. Znaci da ti tkivo uopste nije inficirano ili jeste inficirano jako malo.

Evo ti ovde vizualizovano:

ALLERGYMEDICATIONGUIDE.COM

You might not suppose it is a massive deal once you breathe in mud, however for some folks; it may deliver on a lung illness...

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, cloudking said:

Kako ce da ga prihvati? Na referendumu? Ili cemo da sprovedemo anketu na drzavnom nivou pa da vidimo kako se svaki gradjanin ponaosob oseca povodom ovog pitanja? :D
Pa i tada. Sta ako moji roditljei ne prihvate rizik? Ko onda ima primat? Onaj ko zeli da ide na siguricu ili onaj ko bi da se igra kladionice?

Pa daj onda da zatvorimo i za grip. Mislim rizik jeste manji al ga svakako ima.....ovo nije poredjenje virusa gripa i virusa covid19 vec prosta ilustracija da postoji odredjen rizik i za influenzu koji nije preterano manji.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, haveaniceday said:

Ne moze nesto trajno da ti osteti pluca a da to ne primetis. To je zdravo razumska logika. Nisam siguran da li razumes te "infektivne" bolesti makar ono osnovno.

Znaci tebi virus napadne telo i u grlu ti se pojave "bubuljice" slicne onim bubuljicama na glavi. Ako ti virus napadne pluca te bubuljice se pojave na plucima i to zapusi delove pluca. Te upale (bubuljice) ti ostecuju plucno tkivo.

Ako nemas tesku klincku sliku znaci da nemas upalu pluca, jer ako imas upalu pluca tesko disis. Znaci da ti tkivo uopste nije inficirano ili jeste inficirano jako malo.

Ja ne razumem infetkivne bolesti uopste. Ovo sto si procitao i sa cime se svadjas nije moje licno misljenje. Preneo sam ono sto sam saznao u medicnskim krugovima. Konkretno, tip, radiolog kome je to posao prenosi svoja zapazanja pa ja prenosim vama ovde. Ja nemam taj luksuz da imam svoje misljenje jer ne razumem medicinu.

Imas gore link i njegov profil na FBu pa ga kontaktiraj da mu objasnis par stvari ako je vec covek izgubljen :)
Ja sam cak i napomenuo da to nije nista egzaktno jer nisam sklon da verujem olako pojedincima ma koliko bili strucni ali jbg, odma je krenulo cerecenje mene ko da sam licno krenuo s bukagijama da zatvaram ljude :D

A tebi svaka cast kako si uspeo da zavrsis cak i medicnski fakultet (pored onih svih drugih brojnih za koje sam vec znao od ranije) od naseg poslednjeg vidjanja ;)

Подели на овим сајтовима

Just now, haveaniceday said:

Pa daj onda da zatvorimo i za grip. Mislim rizik jeste manji al ga svakako ima.....

Sta da zatvorimo? Ljudi bre, jel sam ja ovde uleteo u neku tudju rapsravu il se vama prividjaju stvari koje nisam nikada izgovorio?

Подели на овим сајтовима

A tebi svaka cast kako si uspeo da zavrsis cak i medicnski fakultet (pored onih svih drugih brojnih za koje sam vec znao od ranije) od naseg poslednjeg vidjanja ;)

Ne treba mi medicinski fakultet da bih razumeo neke osnovne stvari. Ne treba ni tebi.
Ne znam sto bi slusao "strucnajke" i doktore kada sam mozes da istrazis sve to i procitas da li je tacno ili ne, ili logickim zakljucivanjem razumes.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking said:

Sta da zatvorimo? Ljudi bre, jel sam ja ovde uleteo u neku tudju rapsravu il se vama prividjaju stvari koje nisam nikada izgovorio?

Jao bre klaude, pricam ti o tome koliko je glupa logika da se "svake godin pravi karantin" zbog rizika od korone, posebno sada kada znamo koliki je rizik.
Ovaj prvi put je imao smisla zbog kapaciteta bolnica.... al dalje nema.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече

A argument ti je da ce za psihicko zdravlje ljudi da bude pogubno ako se umesto rukovanja pozadrave samo podizanjem ruke?

WWW.NATIONALGEOGRAPHIC.RS

Borba protiv širenja zaraznih bolesti traje vekovima. I 1930-ih za širenje zaraze krivili su...

А шта ћемо са контактим спортовима, плесом, масажом, дечијом игром, позориштем, филмовима, музиком (колективно певање је изгледа посебно заразно) итд?

Подели на овим сајтовима

Just now, haveaniceday said:

Ne treba mi medicinski fakultet da bih razumeo neke osnovne stvari. Ne treba ni tebi.
Ne znam sto bi slusao "strucnajke" i doktore kada sam mozes da istrazis sve to i procitas da li je tacno ili ne, ili logickim zakljucivanjem razumes.

Nemoj molim te... to "logicno zakljucivanje" mi se ogadilo iz razgovora sa teoreticarima zavera.
Ako je nesto TEBI logicno ne da ne znaci da je tacno nego verovatno znaci da nije.
Slusaj sta kazu lekari, jbg, nemas drugu opciju

Подели на овим сајтовима

Slusaj sta kazu lekari, jbg, nemas drugu opciju

A lekari pricaju kontradiktorno... jedan prica jedno drugi prica drugo. Sta onda da radim?

Ja biram da se uputim u temu, poslusam sve strane i donesem sam svoje zakljucke. Odem si lepo na google schoolar pogledam radove, procitam, potrudim se da razumem i onda zakljucim za sebe.

al drkosi zbog takvih stvari rese da te prozivaju da si "zavrsio medicinski fakultet" jer si rekao nesto suprotno od onoga sto su oni culi od nekog lekara.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...