Jump to content

Trojicni Bog - biblijska nauka ili ne

Agnostik__

Препоручена порука

пре 6 минута, Agnostik__ рече

Ignorises moju analizu prvog poglavlja koja je odgovor na tvoje cupanje stiha iz tog poglavlja. Mozemo li po redu?

Ne postoji nikakva tvoja analiza prvog poglavlja, postoji samo par čupnutih stihova kojima mašeš zanemarujući ostale stihove u tom istom poglavlju.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Agnostik__ рече

Desio se, a moze se desiti opet recimo ako ti dodjes u tu grupu pa da pricamo o tome, a ne pisemo.

Da, sigurno se desio. Pa ti sigurno svojim drugarima jehovistima već pričaš i kako si na ovom forumu ponizio glupe i gorde pravoslavce. :))

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Agnostik__ рече

Da li ti vidis ovde dvije osobe? Jedna je Bog Otac koji jeste, koji bijese i koji dolazi a druga Isus Hrist.. 

Naravno da vidim dve Osobe. Ti misliš da pravoslavni ne veruju da su Otac i Sin dve Ličnosti?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Da, sigurno se desio. Pa ti sigurno svojim drugarima jehovistima već pričaš i kako si na ovom forumu ponizio glupe i gorde pravoslavce. :))

Zavrsio sam razgovor s tobom, svakako nema poentu. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Smaragdni kamičak рече

"Ne boj se, samo veruj."

Istina ne treba da se boji kritike. Ja kad vjerujem u nesto, to podvrgnem kritci sa svih mogucih strana pa ako prodje test, onda zadrzavam to vjerovanje. 

To je jedino sto mi preostaje, jer ocigledno drugacije nece moci.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Desiderius Erasmus рече

Ne postoji nikakva tvoja analiza prvog poglavlja, postoji samo par čupnutih stihova kojima mašeš zanemarujući ostale stihove u tom istom poglavlju.

Pitam se ja ko je ovde cupnut.. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik__ рече

Pitam se ja ovde ko je cupnut.. :)))

Mani se bre ćorava posla. Dođi u Crkvu, na Liturgiju, pa ćemo posle da pričamo kao ljudi. ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Mani se bre ćorava posla. Dođi u Crkvu, na Liturgiju, pa ćemo posle da pričamo kao ljudi. ;) 

Planirao sam.. nisam odavno bio na liturgiji, a ni pricestio se.

Nego, jednom cu tacno na papir napisati sva pitanja koja me muce pa odnjeti nekom svesteniku, pa ili ce mi odgovorit ili ce me morat istjerat iz crkve.:pop:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Agnostik__ рече

Pa formalista, nista me nije zanimalo, nego sam po tradiciji vjerovao u Boga i imao te neke obicaje kao i svi..

Брате @Agnostik__ pa зашто се ниси прво упознао са хришћанством ц ц ц... или постао атеиста као мој зет :D који се бај д веј сада тек више интересује за оно шта је пропустио пуким формализмом и одбацивањем напамет...

Сасвим је јасно из твог уводног поста о чему желиш да разговараш и то је ок, овај формум и служи томе. Мада ми је искрено чудно да некоме може да падне на памет да је Црква све време у заблуди, Она која је изнедрила то Писмо и да се поред непроцењивог живог искуства са Богом неко окреће неким соло тумачењима. Па не заварава нас Христос све ове векове... Да ли ти заиста мислиш да су сви људи до данас били у заблуди?

Добро дошао (или се добро вратио). Не знам да ли си први пут на форуму, стари члан, трол или слично, ретко пискарам па не замери и да не скрећемо са теме можеш овде одговорити -Упознајмо се - представимо се. Ако сматраш да је превише лично занемари, нема замерке. Чиме се бавиш иначе, имаш ли неки хоби, ко си?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Agnostik__ рече

Istina ne treba da se boji kritike. Ja kad vjerujem u nesto, to podvrgnem kritci sa svih mogucih strana pa ako prodje test, onda zadrzavam to vjerovanje. 

To je jedino sto mi preostaje, jer ocigledno drugacije nece moci.

Gde vidiš da se Istina boji kritike? I zašto bi tvoja ubeđenja bila referentna tačka sa koje se Istina može toliko raščlanjivati i čak testirati? Jer, ono, reče da si pravoslavan. :)

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, ИгорМ рече

Брате @Agnostik__ pa зашто се ниси прво упознао са хришћанством ц ц ц... или постао атеиста као мој зет :D који се бај д веј сада тек више интересује за оно шта је пропустио пуким формализмом и одбацивањем напамет...

Сасвим је јасно из твог уводног поста о чему желиш да разговараш и то је ок, овај формум и служи томе. Мада ми је искрено чудно да некоме може да падне на памет да је Црква све време у заблуди, Она која је изнедрила то Писмо и да се поред непроцењивог живог искуства са Богом неко окреће неким соло тумачењима. Па не заварава нас Христос све ове векове... Да ли ти заиста мислиш да су сви људи до данас били у заблуди?

Добро дошао (или се добро вратио). Не знам да ли си први пут на форуму, стари члан, трол или слично, ретко пискарам па не замери и да не скрећемо са теме можеш овде одговорити -Упознајмо се - представимо се. Ако сматраш да је превише лично занемари, нема замерке. Чиме се бавиш иначе, имаш ли неки хоби, ко си?

Pa, sve dubljim i dubljim istrazivanjem kroz godine, umjesto da se primaknem istini, ja sam padao sve vise i vise u sumnje i kofnuzije. Kad sam proucio istoriju crkve i razvoj teologije, pa danasnju situaciju i sve pravce unutar hriscasntva, shvatio sam da vlada totalni haos, i toliko je novih teorija prepravilo hriscasntvo, da je ovo totalna katastrofa, tako da sam se izgubio u tome svemu. Da se sad pitam, nikad ne bih izucavao sve sto sam izcavao, ali sad je kasno.. mucice me sve to do kraja zivota pretpostavljam.

Novi sam clan, bavim se programiranjem, volim sve povezano sa teologijom, fizolofijom i psihologijom i tako.. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Agnostik__ рече

Pa, sve dubljim i dubljim istrazivanjem kroz godine, umjesto da se primaknem istini, ja sam padao sve vise i vise u sumnje i kofnuzije. Kad sam procuio istoriju crkve i razvoj teologije, pa danasnju situaciju i sve pravce unutar hriscasntva, shvatio sam da vlada totalni haos, i toliko je novih teorija prepravilo hriscasntvo, da je ovo totalna katastrofa, tako da sam se izgubio u tome svemu. Da se sad pitam, nikad ne bih izucavao sve sto sam izcavao, ali sad je kasno.. mucice me sve to do kraja zivota pretpostavljam.

Не знам из којих извора, литературе (можда си спомињао раније у постовима па ћу опет прелистати)... Црквена литература је сада јако доступна а и овде имаш секцију за преузимање књига. Надам се да ћеш имати прилике да дођеш до свих одговора, неће те мучити. И зашто би се замарао новим теоријама, правцима, путевима када је само један? :) 

Не брини ти за Цркву, "ни паклена врата је нећа надвладати", можеш слободно да се посветиш програмирању, неће она ниђе :D

пре 11 минута, Agnostik__ рече

Novi sam clan, bavim se programiranjem, volim sve povezano sa teologijom, fizolofijom i psihologijom i tako.. 

Имамо слична интересовања

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Smaragdni kamičak рече

Gde vidiš da se Istina boji kritike? I zašto bi tvoja ubeđenja bila referentna tačka sa koje se Istina može toliko raščlanjivati i čak testirati? Jer, ono, reče da si pravoslavan. :)

Ako bih bio rodjen na prostorima gdje preovladava recimo islam, gdje bih bio ucen od strane okoline da je islam jedini istinski put i tako dalje.. zar ne bi bilo razumno da u jednom trenutku duhovne zrelosti preispitam sam islam? Jer ako mi je istina toliko bitna, onda zelim da je nadjem, a ako zelim da je nadjem zar ne bi bilo logicno da preispitam i sam islam za koji me svi uce da je istina, jer ako jeste, nece biti straha od preispitivanja i sam cu doci do istog zakljucka kao i svi. Medjutim,  ukoliko bi mi okolina rekla: 'Ne, nemoj preispitivati islam, ti si gresan, ne mozes to shvaitit' ja bih dosao automatski do zakljucka da vjerovatno islam nije istina i da ni oni sami ne znaju da li je islam istina, i da im, na kraju krajeva, to nije toliko ni vazno. Medjutim, meni jeste, pa ce biti preispitan, kao i Sokrat sto je sve preispitivao. Istina ne moze biti toliko nedostizna i neuhvatljiva, posebno zato jer Bog zeli da ga svi nadjemo, zar ne? 

Takve sumnje se mogu javiti svima, posebno onima koji danas traze istinu, pa mogu navesti kao primjer ucenika Svetog Siluana Svetogorca, Sofronija koji je jedno vrijeme proveo cak izvan crkve jer nije mogao naci pravi put.. ili ucenika svetog Varsanaufija i Jovana proroka, koji je trazio od svetog Varsanaufija da se zazuzme pred Bogom u dan suda za njega ukoliko nije u istini, jer nije mogao da provjeri da li su dogmati nase crkve istiniti ili ne, na sta je ovaj s radoscu pristao.

Rauzmijes sta hocu da kazem..

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...