Jump to content

Боре ли се атеисти против сатанизма?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

А који је корен речи "поверити"?

Šta je starije, koka ili jaje?

Dakle vera nije religija?

а шта ти мислиш - Šta je starije, koka ili jaje?

Ne mogu trojici ljudi da odgovaram ljudi. xD

Ajde konsultujte se međusobno, pitajte višu silu pa mi recite vaš stav oko toga šta znači koja reč.

Vera je isto što i religija?

Опет ми не одговараш на питање.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 372
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@DarkoV

Jesi upoznat sa Right Hand Path vs Left Hand Path kriterijumim za odredjivanje religioznosti?

Enlighten me.

Ime vise metoda za postavljanje kriteriju jedan od njih je RHP je vernik u religijskom sistemu, LHP je vernik

van svake zajednice, grupe pokreta koji se ostro protivi bilo kakvoj organizovanoj religiji. To je

samo po jednom kriterijumu a ima ih jos par. Dakle LHP bi moglo biti samo  vera, a RHP  i vera i religija.

Подели на овим сајтовима

• Гости

А који је корен речи "поверити"?

Šta je starije, koka ili jaje?

а шта ти мислиш - Šta je starije, koka ili jaje?

Ne mogu trojici ljudi da odgovaram ljudi. xD

Ajde konsultujte se međusobno, pitajte višu silu pa mi recite vaš stav oko toga šta znači koja reč.

Vera je isto što i religija?

Сад ће да заседа нас Синод и донеђемо заједнички Акт  :bla:
Подели на овим сајтовима

• Гости

Nije nista pocelo MAGICNO da se stvara vec samo onako kako je jedino bilo moguce

usled delovanja raznih sila.

Па то ти кажем.

Прво је било ништавило, у којем није било ни "разних" сила.

Онда су се без игдје икаквог разлога након огромног пражњења енергије (изазваног ничим)

појавиле и елементарне силе и одлучиле да подијеле задужења, односно да држе створени свијет у постојању спречавајући га да се врати у примордијални хаос.

Подели на овим сајтовима

ne razumem te Aquilio

Nauka se ostavila Njutnovskih pokusaja da ispituje metafiziku i religijska ucenja o kosmosu pa minimum

pre 70 godina kad je propao "Becki krug" filozofa koji su zeleli da postave epistemiologiju po kojoj nam nauka otkriva istinu. Moderna epsitemiologija za naucne teorije cak ni ne koristi rec confirmed nego corroborated, potvrdjene. Izvan matematike u nauci nema istine, samo Bulovske istinitosti odnosno visokog stepena tacnosti.

Zbog toga slobodno batali tu pricu da ce nauka dokazati da religija nije u pravu po onom ili ovom pitanju.

Подели на овим сајтовима

Није.

Православна вјера је живо искуство Бога који се открива, богооткровење односно теофанија.

Религија је систем вјеровања и пракси које проистичу из тих вјеровања, по неким радовима социолога религије човјек је homo religiosus, биће које има потребу да истражује натприродно, метафизичко, те да покуша одређеним праксама да ступи у контакт или утиче на оно што је онострано.

Религија, дакле, виђена из те перспективе јесте унутрашња психолошко-социолошка потреба човјека који тражи Бога, а наша вјера (о чему дивно свједочи апостол Павле) није вјера као повјерење у нешто што не знамо, него вјера као вјера у брата, оца, мајку, жену....оне које познајемо.

Наша вјера није "увјерење" него свједочење онога што сами "окусисмо и познасмо".

Зато и овај покушај дијалога остаје бесплодан и бесмислен колико је и слијепоме објаснити како изгледа сунчев зрак или плаветнило неба.

Sociolozi religije? Ne.

Pojam Homo Religiousus u psihoanalizu je uveo Karl Gustav Jung, švajcarski mistik,alhemičar, pet drugih stvari pa tek na kraju psihijatar. Taj pojam je veoma mističan, mutan, obavijen velom misterije... Nepraktičan.

I to nije potreba za metafizičkim iostraživanjima (!?) nego potreba za nešto u šta bi se verovalo, kako navodi on, a podržavaju ga sledbenici njegove škole psihoanalize (čitaj: Vladeta Jerotić).

Svi pominjete tog Homo Religiosus..:bla: Ajde raspitajte se malo i informišite pre nego što iznosite tvrdnje. A u psihoanalizi Frojdijanskoj naići ćeš na potpuno drugačije viđenje religije.

Psihološko-sociološka potreba? Na koji način je sociološka?

I odakle ti to za sociologe religije?

Sad ti neću pričati o tome kako partikularno za Pavla nema dokaza da je postojao da ne biste rekli da sam kao Mr vice President. Određenim praksama da stupi u dodir sa onostranim? Molitva verovatno spada u to, da?

A što se tiče ostatka posta... Sinoć su me in the dead of night oteli vanzemaljci,izvršili neka istraživanja u svom svemirskom tanjiru i vratili na zemlju ne ostaveći za sobom nikakav trag svoje poste.

To je tačno zato što ja znam šta sam doživeo. Postoji i organizacija nas ljudi koje su oteli vanzemaljci od 40ih do sada. I citirao bih ovom prilikom člana Prve četvorke otetih koji kaže...

Pozdrav.

Подели на овим сајтовима

Ali u svim ovim raspravama se lepo vidi na cemu pociva filozofija ovih neo ateista. Na didaktickim

tumacenjima. To je najvise izrazeno kod Mr Vice Presidenta P. Stojadinovica. Sa njim se svaki razgovor

pre ili kasnije  svede na "ti si ubacio tu i tu rec da bi zbunio protivnika ali kod mene prevejanog sofiste takve

tehnike ne prolaze". I kako sad sa sad takvim ljudima voditi filozofske polemika o najdubljoj i

najvaznijoj filozofskoj skoli, egzistencijalizmu? Tesko.

Ja ne koristim većinu intelektualnih kapaciteta u diskusiji, veruj mi.

Ispod teiste ranga Vladete Jerotić ih i ne vredi koristiti.

Pa taman imali sedu bradu do poda. Bez uvreda, nije mi to namera.

Ja egzistencijalizam obrađujem sledeće školske godine ali sam prlično upoznat sa tim.

Kjerkegor, Dostojevski, Niče, Kafka...

Objasnio sam ti i različite nivoe ateizma. Ne znam zašto to tako sada...

Za Nichea se kladim da imas Sartrovsko shvatanje nihilizma. Ako ucis filozofiju iz nasih gimnazija

to je 100% tako. Ne secam se da smo pricali na tu temu.

Nego kad smo se vec dotakli filozofije nisi mi odgovorio sta mislis o Onfrej-ovoj predlozenoj reformi

za filozofkse studije.

Aquilio čoveče, NE ZNAM.

Učiću. I nekaže se OnfreJ nego Onfre. Mišel Onfre.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...