Jump to content

Препоручена порука

Поштовани,

Волео бих да ми неко објасни шта значи реч блажено када је употребљена на следећи начин : блажени сјај.

Хвала пуно

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Чак ни у виђењу Бога које имају блажени, савршено богојављање не искључује одрицајни пут сједињења у незнању. Дионисије вели: „Поставши непропадљиви и бесмртни, досегнувши стање блаженства и поставши христолики (χριστοειδοϋς), ми ћемо заувек обитавати са Господом наслађујући се, по слову Светог Писма, Његовим видљивим богојављењем у најчистијем умозрењу (της μεν ορατής άυτοΰ -θεοφανείας έν πανάγνοις θεωρίαις άποπληρούμενοι), просвећени Његовим блистајућим зрацима, као што и ученици беху просвећени у време Његовог Божанског Преображења. Уједно, нашим бестрасним и нетварним умом, ми ћемо учествовати у његовом умном просвећењу (νοητής άυτοϋ φωτοδοσίας),.Такође и у надумном сједињењу, у несхватљивом и блаженом сјају пресветлих зракова светлости, у стању које је слично стању небеских духова. Јер, по слову Истине, као синови васкрсења ми ћемо бити подобни анђелима и синовима Божијим". 

Подели на овим сајтовима

U ovom slucaju znacilo bi isto sto i "blagoslovenom" - u onom sjaju koji nije materijalni (koji sad poznajemo i vidimo), nego Tamosnji, netvarni i nestvoreni.

Tako bi taj deo mogao da glasi i ovako: "... u neshvatljivom i netvarnom (ili: nestvorenom; ili: blagodatnom) sjaju..."

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Meni deluje da se ovaj pojam blazeni sjaj u vezi ovoga gore sto si naveo od sv.Dionisija, ..... moze da bude nesto u vezi sa time da se Bog moze videti kao Svetlost koja se otkrila apostolima u vreme Njegovog Bozanskog Preobrazenja, pa se onda zraci svetlosti Bozanstva kao Njegova Svetlost i na nas prenose i obozuju nas i onda i mi postajemo po podobiju slicni Bogu koji je Svetlost i zajednicarimo ( u nadumnom sjedinjenju) sa tom Svetloscu i postajemo i mi svetli tim nekim blazenim sjajem kojim sijaju i nebeski duhovi......i time postajemo sinovi Boziji....itd....

Подели на овим сајтовима

Приметите прву реченицу, говори се о сједињењу у незнању, затим се дејства помињу у другој реченици. У трећој реченици се говори о смислу одломка тј. о надумном познању несхватљиве суштине, тј. познању у незнању(мисленом).

Подели на овим сајтовима

Одломак је из књиге Боговиђење, Владимир Лоски, а поглавље је "Свети Дионисије Ареопагит и Свети Максим Исповедник". Има то поглавље на овом форуму, потражите ако вас занима.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...