Jump to content

Да ли жене могу да буду свештенице?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 часа, Zayron рече

Pa mi ćemo upravo radi tog ekumenizma čekati da Fanar prvi to napravi i rukopoloži prvu sveštenicu pa ćemo onda alibistički reći, šta sad mi jadni možemo kad čak i pravoslavci sad to rade, moramo onda i mi. Šta nam drugo sad preostaje? Ali prije ne, prvi ne budemo sigurno, glavno zbog toga kako nam se ne bi moglo predbaciti da smo nekakvim ishitrenim potezima narušili ekumenističku priču. 

:D 

Ce vidimo ko ce prvi.... :D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Иван ♪♫ рече

Interesuje me ovo, deder daj te primere

Ima ih koliko hoćeš, nema gdje ih nema, od onih orgulja i klupa pa dalje.  Za par godina će biti prihvatljiva i homoseksualnost. Step by step.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Zayron рече

Na kraju će to dopasti isto kao i s ovim orguljama u pravoslavnoj crkvi. Vidiš kako može, kad mogu one onda mogu i ženski sveštenici, zašto ne bi moglo? I za te orguljre i klupe se prije mislilio da je tako nešto nemoguće, prije 100 godina bi vas za ovo anatemisali, exkomunikovali iz pravoslavne Crkve a vidi sad kako lijepo može! Može zato što jedino oni iz "Pravoslavlje ili smrt" udruge ne bi to dozvolili ali Esfigmen danas niko ni za šta više ni ne pita, šačica marginaliziranih monaha bez uticaja,  sada i bez manastira.

WWW.EPARHIJAZT.COM

��ла 8, С�д �е одба�ио жалб� б�а���ва на п�аво...

Pa Zajrone drugo su orgulje, ovo sa svestenstvom je predanjsko pitanje. 

Ti bese se ne slazes sa time da mogu svestenice.

Inace taj Esfigmen je u opstenju sa nekom grupom starokalendaraca i sa nekim Rumunskim starokalendarcima i tih rumuna ima bas dosta u Rumuniji, kazu oko 1,5 - 2 miliona. I taj Esfigmen je bio protiv ekumenizma koji sprovodi Vas. patrijarsija i vidimo sta je danas uradjeno u Ukrajini i koliko ljudi polako vide sta rade p. Vartolomej i drugi. Nije bas tako crno - belo, .... malo je kompleksno pitanje....Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Pa Zajrone drugo su orgulje, ovo sa svestenstvom je predanjsko pitanje. 

Inace taj Esfigmen je u opstenju sa nekom grupom starokalendaraca i sa nekim Rumunskim starokalendarcima i tih rumuna ima bas dosta u Rumuniji, kazu oko 1,5 - 2 miliona. I taj Esfigmen je bio protiv ekumenizma koji sprovodi Vas. patrijarsija i vidimo sta je danas uradjeno u Ukrajini i koliko ljudi polako vide sta rade p. Vartolomej i drugi. Nije bas tako crno - belo, .... malo je kompleksno pitanje....Just_Cuz_19

Dobro si rekao - ovo sa sveštenstvom je PREDANJSKO pitanje! A predanjsko ne znači automatski i DOGMATSKO!!!!! Dogmatsko može biti istovremeno i predanjsko ali predanjksko ne mora biti automatski i dogmatsko. Ne važi reverzibilita uvijek automatski.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zayron рече

Dobro si rekao - ovo sa sveštenstvom je PREDANJSKO pitanje! A predanjsko ne znači automatski i DOGMATSKO!!!!! Dogmatsko može biti istovremeno i predanjsko ali predanjksko ne mora biti automatski i dogmatsko. Ne važi reverzibilita uvijek automatski.

Pa, sve zavisi, neke predanjske stvari mogu biti i dogmatske,..... cak i nepisano i usmeno predanje moze postati dogmatsko, kao recimo sto sv.Vasilije Veliki navodi za molitvu epikleze koju je crkva prihvatila iz nepisanog apostolskog predanja.

Tako i ovo sa svestenstvom, ipak je i dogmatsko pitanje, ne znam kako iz Pisma i predanja moze da se opravda zensko svestensvo.

Kazi mi, ti bese si protiv toga ili ne ?

Подели на овим сајтовима

On 10.8.2020. at 14:32, Bokisd рече

Prije 30 godina da  si me pitao bio bih kategorično i oštro protiv. Danas tako oštro protiv više nisam ali nisam ni za! Iz mnogo razloga. Glavni je taj što bi moralo doći do jedne velike "inventure" koju je moguće napraviti samo na zaajedničkom Vaseljenskom saboru i zapadne i istočne Crkve. Tamo bi se trebala potom raspravit i ta problematika. Svejedno, meni nekako sasvim izmiče taj koncept "ženskog sveštenstva" mimo sve moje mogućnosti shvatanja, maksimalno ja lično to vidim na službu djakonise sa vrlo velikim liturgijskim ovlastima. Vidim to tako da će se uskoro, u horizontu par stotina godina ukazati velika glad za duhovnim zvanjima jer muškarci to više neće htjeti raditi, to se već dešava kod nas a za par desetljeća će se to projaviti i kod vas.  Takve stvari kroz koje sad prolazi Zapad se sa željeznom pravilnošću uvijek repriziraju i kod vas na Istoku, samo sa nekim odstupom, vremenskom distancom prije od nekoliko stoljeća, danas nekoliko desetljeća i koja se čim dalje skraćuje sve više. No, ima i ona narodna poslovica, nužda zaakon mjenja! Neko će reći boljre onda i ženske sveštenice nego da crkve zjape prazne. Kod protestanata je to sada više iz potrebe a ne iz "mode"  jer da se žene nisu prihvatile toga, tamo ne bi bilo NIKOGA!!!!! Svaka druga husitska crkva ovdje Češkoj ima žensku farařku tj. ženskog paroha! Muškaraca jednostavno tamo više nema! Za par desetljeća će to biti isključivo žensko zanimanje, bar što se tiče tih husita. Slično kao što se to desilo sa prosvjetom i školstvom. Muškarcima je danas smiješno i pomisliti da bi išli "raditi" tako nešto, kao učitelj ili kao paroh. Ili kao medicinski brat. Isto je to i sa zdravstvom. Takva zanimanja ili zvanja su danas muškarcima financijski neatraktivna i neozbiljna. Ni ne razmišljaju više  o njima..Da bi se na tako nešto pripravili, na svećenićki poziv, trebaju imati pozvanje i studirati bogosloviju. Vjerovatnoća da će se današnji mladii čovjek odlučiti na studij bogoslovije je skoro ista ili čak i manja od te da će izabrati studij baleta! Prosto niko nad tim ne uvažuje kao o ozbiljnom pozivu koji će mu osigurati budućnost, osim što će mu omogućiti da se u njemu realizuje.. Kod katolika još taj celibat čini sve to težim, komplikovanijim  i neatraktivnijim mladim muškarcima.

Подели на овим сајтовима

2025 је план да се уједине фанар и Рим. Ко ће кога онда да призна за папу биће интересантно можда жена буде и папа, Снежана. Не би било први пут била је нека Јована.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Pa, sve zavisi, neke predanjske stvari mogu biti i dogmatske,..... cak i nepisano i usmeno predanje moze postati dogmatsko, kao recimo sto sv.Vasilije Veliki navodi za molitvu epikleze koju je crkva prihvatila iz nepisanog apostolskog predanja.

Tako i ovo sa svestenstvom, ipak je i dogmatsko pitanje, ne znam kako iz Pisma i predanja moze da se opravda zensko svestensvo.

Kazi mi, ti bese si protiv toga ili ne ?

Pod tim predanjsko sam mislio na konkretnu argumentaciju protiv ženskog sveštenstva koja ne mora biti uvijek dogmatski dobro podložena i objašnjena ali je uvijek bez provjeravanja rado i često ponovljamo jer je navodno "predanjska". Predanjsko ako funkcioniše kao etiketa s kojom ćemo nešto samo označiti kao tabu a dogmatski to ne razjasniti do kraja je onda loš pristup k tom problemu. Zanimljivo je da se to sve odigrava u konfrontaciji naših hrišćanskih i svjetovnih dogmi. Takva jedna sekularna dogma je o jednakosti svega mogućeg, ne samo muškarca i žene, to je Crkva uvijek ispovijedala, ne samo medju rasama, to je Crkva takodjer oduvijek ispovijedala, već i medju polovima (tim je mišljen gender, muškarac ne mora biti muškog pola ni žena ženskog), pa medju rolama, ulogama u porodici, u društvu, pa medju pozivima i zvanjima, medju muškim i ženskim radom itd.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zayron рече

Pod tim predanjsko sam mislio na konkretnu argumentaciju protiv ženskog sveštenstva koja ne mora biti uvijek dogmatski dobro podložena i objašnjena ali je uvijek bez provjeravanja rado i često ponovljamo jer je navodno "predanjska". Predanjsko ako funkcioniše kao etiketa s kojom ćemo nešto samo označiti kao tabu a dogmatski to ne razjasniti do kraja je onda loš pristup k tom problemu. Zanimljivo je da se to sve odigrava u konfrontaciji naših hrišćanskih i svjetovnih dogmi. Takva jedna sekularna dogma je o jednakosti svega mogućeg, ne samo muškarca i žene, to je Crkva uvijek ispovijedala, ne samo medju rasama, to je Crkva takodjer oduvijek ispovijedala, već i medju polovima (tim je mišljen gender, muškarac ne mora biti muškog pola ni žena ženskog), pa medju rolama, ulogama u porodici, u društvu, pa medju pozivima i zvanjima, medju muškim i ženskim radom itd.

Mislim da ima dosta dobro predanjsko i dogmatsko i filozofsko objasnjenje zasto samo musko svestenstvo.

Recimo, nesto filozofsko by boki :dedica:,...... pa, vojska je samo sa muskarce i to je musko zanimanje i posao i sluzba,...... e, tako nesto analogno i za svestenstvo, ..... muski posao neka tako i ostane.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Mislim da ima dosta dobro predanjsko i dogmatsko i filozofsko objasnjenje zasto samo musko svestenstvo.

Recimo, nesto filozofsko by boki :dedica:,...... pa, vojska je samo sa muskarce i to je musko zanimanje i posao i sluzba,...... e, tako nesto analogno i za svestenstvo, ..... muski posao neka tako i ostane.

Ta dobro podložena dogmatska argumentacija je OK, ona postoji i to jre sve u redu. Nevolja je kad se uz nju pripakuje nekakva sasvim proizvoljna koja je ssvakakva samo ne dogmatska a to se dešava često medju laicima. medju teološko obrazovanim sigurno ne. A šta kad se ustanovi na kraju da u praksi sva ta teološka argumentacija ide stranom kad je u pitanju "sekularna dogma" o jednakosti ne samo muškaraca i žena već i njihovih uloga i profesija (muškarac, otac na porodiljskom godišnjem, danas se to zove roditeljski godišnji, muška popadija - za sada samo kod protestanata, popadija jer m,u je žena paroh, žena vozač špedicije, policajac, kriminalista, vojnik ili bokser). Slično kao što je to rezultat konfrontacije crlvenih "predanja" sa evolucionističkom sekularnom "naučnom dogmom" koja je sasvim obesmislila i učnila smiješnom, zesmješnila  bilo kakvu crkvenu kreativističku kontraargumentaciju.  Prije je bilo nečuveno da žena i to u godinama, dakle stara baba nosi hlače, a sad je to sasvim normalno, danas i neke husitske ili evangeličke ženske propovjednice na bogoslužbu dolaze i vode je obučene u hlače a normalno vidjam babe po groblju i po crkvama u "ženskim hlačama" čak i kod nas na Misi.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zayron рече

Ta dobro podložena dogmatska argumentacija je OK, ona postoji i to jre sve u redu. Nevolja je kad se uz nju pripakuje nekakva sasvim proizvoljna koja je ssvakakva samo ne dogmatska a to se dešava često medju laicima. medju teološko obrazovanim sigurno ne. A šta ako se ustanovi na kraju da sva ta teološka argumentacija ide stranom kad je u pitanju sekularna dogma o jednakosti ne samo muškaraca i žena već i njihovih uloga i profesija (muškarac na porodiljskom godišnjem, muška popadija, žena vozač špedicije, vojnik ili bokser). Slično kao što je to rezultat konfrontacije crlvenih "predanja" sa evolucionističkom sekularnom "dogmom" koja je obesmislila bilo kakvu crkvenu kreativističku kontraargumentaciju.  Prije je bilo nečuveno da žena i to u godinama, dakle stara baba nosi hlače, a sad je to sasvim normalno, danas i neke husitske ili evangeličke ženske propovjednice na bogoslužbu dolaze i vode je obučene u hlače a normalno vidjam babe po groblju i po crkvama u "ženskim hlačama" čak i kod nas na Misi..

Da, dobra dogmatska argumentacija postoji, samo je pitanje ko ce da cita bas te stvari, narocito laici i slicni koji nemaju nesto volje i zelje i concetracion da sve to 'svare' kako treba.

Ima ona misao nekog svetitelja da mi ne sluzimo vremenu, nego Bogu. Tako i ovo, sta da radimo, sekularni svet ide svojim tokom, koji je u odnosu na veru uvek imao odredjenu skepsu i oprecne stavove i misljenje. I, tako i ovo oko pokusaja svodjenja i nivelisanja svega i svacega izmedju muskaraca i zena.

Vojska je ipak stvar i pojam koji je uvek trazio od ljudi ono sto moze u velikom procentu da pruzi samo muskarac i zato je i muska profesija i duznost. I, tako ce biti do kraja istorije, postoje pretezno muska zanimanja i to je tako,......i, tako isto mislim da je slicno i za svestenstvo u crkvi. Istorija, crkveno predanje, tumacenje Pisma, dogmatske stvari, sama svestenicka sluzba kao pojam, sve ukazuje na to da je to muska sluzba, slicno vojsci i slicnim zanimanjima.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Da, dobra dogmatska argumentacija postoji, samo je pitanje ko ce da cita bas te stvari, narocito laici i slicni koji nemaju nesto volje i zelje i concetracion da sve to 'svare' kako treba.

Ima ona misao nekog svetitelja da mi ne sluzimo vremenu, nego Bogu. Tako i ovo, sta da radimo, sekularni svet ide svojim tokom, koji je u odnosu na veru uvek imao odredjenu skepsu i oprecne stavove i misljenje. I, tako i ovo oko pokusaja svodjenja i nivelisanja svega i svacega izmedju muskaraca i zena.

Vojska je ipak stvar i pojam koji je uvek trazio od ljudi ono sto moze u velikom procentu da pruzi samo muskarac i zato je i muska profesija i duznost. I, tako ce biti do kraja istorije, postoje pretezno muska zanimanja i to je tako,......i, tako isto mislim da je slicno i za svestenstvo u crkvi. Istorija, crkveno predanje, tumacenje Pisma, dogmatske stvari, sama svestenicka sluzba kao pojam, sve ukazuje na to da je to muska sluzba, slicno vojsci i slicnim zanimanjima.

TN.NOVA.CZ

Poprvé v historii bude mít česká armáda v hodnosti generála ženu. Podle informací televize Nova si 8. května na Pražský hrad...

CESKY.RADIO.CZ

Průzkumník a pilot vojenského letounu byly donedávna obory, kam se v armádě ženy nedostaly. Teď už je vše jinak a historicky...

WWW.CZDEFENCE.CZ

V českém resortu obrany je nyní 6620 žen, tedy 20 % všech zaměstnanců. Vojákyň z povolání je z nich bezmála 3200, tedy...

WWW.IROZHLAS.CZ

V Jordánsku jsou do boje například proti Islámskému státu připravené i ženy. Je to jediná arabská země, která má čistě...

Подели на овим сајтовима

On 9.8.2020. at 19:13, Zayron рече

I Fanar spada zatim još uvijek u pravoslavlje svidjalo se to vama ili ne! A od njega se tačno to može i očekivati da "prevrne" baš onako kako sam ja napisao. Od njih ništa više ne može iznenaditi!

Фанариоти су се избрукали са Украјином и нико их више не узима за озбиљно а од када се десила Света Софија то је још горе. А и између себе имају поделе око епидемије и причешћа. Барт сада служи на подсмех свима укључујући и оне који морају да га слушају због новца и геополитике. Шта год урадили остали ће само да одмахну руком и гледају своја посла.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...