Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 14 минута, Sofija_ рече

@Paradoksologija pitanje: zasto se ti nisi udala za zenu, vec za muskarca? ako odgovoris da te ne privlace zene, pitam te opet zasto?

Da li se ljudi u Crkvi često venčavaju iz odluke, čistim činom volje rešivši s kim ćemo imati seksualne odnose i deliti život, jer tako treba?Ako se to dešava, to bi realno objasnilo neke probleme...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Desiderius Erasmus рече

Da, a u Sloveniji i pre toga (ako govorimo o Balkanu).

S tim što je zanimljivo primetiti da je manje procentualno bilo realnih progona u Srbiji nego u Sloveniji. Nije tajna da je u turskoj kulturnoj sferi uticaja postojala veća tolerancija nego u austro-ugarskoj, što bi suštinski trebalo više da iznervira one kojima smeta autošovinizam tzv. "drugosrbijanaca". Homofobija nam nije deo kulturne baštine.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Paradoksologija рече

Ali njima - Jevrejima koji su se priklonili paganskim ritualima - upućen je početak Pavlove poslanica Rimljanima koji se često uzima kao potvrda neke sveopšte osude svake vrste homoseksualnosti.

pa, nije, nije upuceno Jevrejima koji su se kao priklonili paganskim ritualima,.... nego bas paganskim narodima kako u SZ tako i u NZ...." Дужан сам и Грцима и дивљацима, и мудрима и неразумнима".... itd... (i kako sad da ja kao nesto objasnjavam sta znaci to kada Lot nudi svoje cerke divljackoj rulji kako ne bi stradali mladici u njegovoj kuci koje ima sigurno mnogo dublji smisao i poruku nego sto se cini na prvi pogled, jer zaista na prvu loptu to coveku moze delovati potpuno cudno ...)

Po Pavlu je to sramna stvar i protivprirodna, .... drugo je ovo da ne treba da bude osuda svake vrste, koje je svaki licni slucaj sebe i one pastirske brige svestenika koji ce na osnovu duhovnog stanja svakog pojedinacnog coveka odrediti sta i kako....

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus Очито, да се нисмо разумели али никако - ја сам ускочио у вап контекст неке везе између робова и педера и кад сам тумачио Павла тумачио сма робове. Дакле - остави на страну вашу везу, ја у то нисам улазио. Јер нећу да читам све назад.

Али ма каву везу налазили, везе нема, и ти си Павла искривио до дна. Педерастија никада, а ја имам мало година и памтим, није била забрањена, у моје време, што је ирелевантно, незаконита, ни по чему сем браковима и тим формалностима. А цел аисторија човечанста је прожета истим од Содома кад се помиње (било је и пре) преко грчких философа, риимских баханалија, преко павловог времена (и тад је Рим) па надаље. Средњи век има своју причи, али то су епизоде, има и фашизам, дакле нико, ја не говорим о томе што спочитаваш - нисма у вашем контесту, капираш. Коментар је ван вашег контеста - упадица. Мене је пре 30 година педер "нападао", па и касније се дешавало....које бре забране, ко о томе прича. Ви можда ј ане....само сам се осврнуо на тумачење Павла, ван контеста.

Убаци га у које хоћеш контесте некардно је тумачење. Павле говри о начину живота хришћана...педери и да су робови нису хришћани. Који контест сте имали немам појма и не занима ме. Ниједан контест не може да "покрије" како тимачиш Павла, ни један. Друго је шупља прича.

Педерастија није била забрањена ни у време Павла, него распросрањена код Римљана. Јевреји су имали своје Мојсијеве законе, и то је прича када су их могли спроводити као окупиран народ и да ли суу колидирали са римским и како је то усклађено (да вам пустим овога, а дам онога и то).

Подели на овим сајтовима

Од када је у употреби  појам хомосексуалац (и чија је то кованица, пошто грчка свакако није ) а не содомит ? 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

Од када је у употреби  појам хомосексуалац (и чија је то кованица, пошто грчка свакако није ) а не содомит ? 

bas juce cito nesto o tome.... ima ovde neka teorija o tome... Just_Cuz_19

https://stanjestvari.com/2019/09/18/saracevic-sodomski-greh/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ćiriličar рече

@Desiderius Erasmus Очито, да се нисмо разумели али никако - ја сам ускочио у вап контекст неке везе између робова и педера и кад сам тумачио Павла тумачио сма робове. Дакле - остави на страну вашу везу, ја у то нисам улазио. Јер нећу да читам све назад.

Али ма каву везу налазили, везе нема, и ти си Павла искривио до дна. Педерастија никада, а ја имам мало година и памтим, није била забрањена, незаконита, ни по чему сем браковима и тим формалностима. А цел аисторија човечанста је прожета истим од Содома кад се помиње (било је и пре) преко грчких философа, риимских баханалија, преко павловог времена (и тад је Рим) па надаље. Средњи век има своју причи, али то су епизоде, има и фашизам, дакле нико, ја не говорим о томе што спочитаваш - нисма у вашем контесту, капираш. Коментар је ван вашег контеста - упадица. Мене је пре 30 година педер "нападао", па и касније се дешавало....које бре забране, ко о томе прича. Ви можда ј ане....само сам се осврнуо на тумачење Павла, ван контеста.

Убаци га у које хоћеш контесте некардно је тумачење. Павле говри о начину живота хришћана...педери и да су робови нису хришћани. Који контест сте имали немам појма и не занима ме. Ниједан контест не може да "покрије" како тимачиш Павла, ни један. Друго је шупља прича.

Očigledno se nismo razumeli, jer i ja, kao i ti, smatram da je homoseksualnost "neprirodna", u smislu da Bog to nije ljudima namenio. Ja samo mislim da prema konkretnim ljudima, monogamnim homoseksualcima koji trenutno nemaju snage da se opredele za celibat, Crkva treba da pokaže više razumevanja. Ništa više. 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Desiderius Erasmus рече

Očigledno se nismo razumeli, jer i ja, kao i ti, smatram da je homoseksualnost "neprirodna", u smislu da Bog to nije ljudima namenio. Ja samo mislim da prema konkretnim ljudima, monogamnim homoseksualcima koji trenutno nemaju snage da se opredele za celibat, Crkva trena da pokaže više razumevanja. Ništa više. 

ok, samo mala primedbica,... meni licno (moje misljenje) to nekako 'cudno' objasnjavas, nikako ne mogu da pohvatam sta tacno hoces da kazes... 

.. sad mi nesto pade na pamet, sto samo celibat, zasto ne bi i aktivno radili na sebi i promeni,....

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

bas juce cito nesto o tome.... ima ovde neka teorija o tome... Just_Cuz_19

https://stanjestvari.com/2019/09/18/saracevic-sodomski-greh/

Читамо исте ствари....:D

јавили су се они који су указали на то да је реч хомосексуалност (хомосексуализам) заправо кованица од грчке речи – хомо која значи – исто, и латинске речи – секс, која значи – пол. На моју примедбу да не постоји грчка (ни старогрчка) реч – хомо, већ – омо (исто) и – оми (слично), коментатори су се позвали на јонски изговор старогрчког језика (11–4. век п. н. е.) који је тешко проверити, и на картезијански изговор у коме се јавља ово – х (који је, заправо, философски, модификовани изговор). Међутим, оно што сам поуздано успео да пронађем о овом питању јесте то да се слово – х нашло на почетку речи услед мешања грчког са латинским језиком и да се у грчком језику оно никада не чита. Чак и имена као Хомер или Хераклит читају се као Омирос и Ираклитос.

john_martin_-_sodom_and_gom.jpg?w=640
STANJESTVARI.COM

Содомизам се, тако, на превару, као хомосексуализам, представља природним начином изражавања сексуалности човека Пре извесног времена написао сам чланак о томе...

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

@Desiderius Erasmus Ја сам осетљив на Павла....и ускочио сам. Наравно, мало те "по ушима"....ех, није ни теби то страно, али први си почео ка док се не предаш држи се добро :)

Него, боље је читати, Десидериусе Емарисурепкреседуес Аркадио Буендије ЛеВисе, читати шта људи пишу, па мање коментаристаи а дуже, раложније....јесте да сам ја сад био НЛО, ван контест, признајем...али опет ти не дам Павла :)

Да се не вадиш лако и јефтино. Јави шта има ново на теологији тамо, озбиљно мислим, ако налетиш а нама промакен...

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Desiderius Erasmus рече

Da, a u Sloveniji i pre toga (ako govorimo o Balkanu).

А у Војводини (као делу Србије) и пре 1994. Не знам за кратак период након што су покрајине изгубиле законодавну власт 1990. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

@Desiderius Erasmus

Да се не вадиш лако и јефтино. Јави шта има ново на теологији тамо, озбиљно мислим, ако налетиш а нама промакен...

Dogovoreno. ?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Рапсоди рече

Од када је у употреби  појам хомосексуалац

Од 19 века када су почеле да се објављују прве класификације психосексуалних девијација. У то време медицински термин.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

ok, samo mala primedbica,... meni licno (moje misljenje) to nekako 'cudno' objasnjavas, nikako ne mogu da pohvatam sta tacno hoces da kazes... 

Zato što ne želim da se svrstavam u tabore (to je najlakše), nego da, koliko je to čoveku uopšte moguće, sagledam ovaj problem iz svih uglova. 

пре 9 минута, Bokisd рече

.. sad mi nesto pade na pamet, sto samo celibat, zasto ne bi i aktivno radili na sebi i promeni,....

Ne znam koliko je tu promena uopšte moguća. 

Подели на овим сајтовима

@Рапсоди Mislim da treba ovu raspravu da zavrsimo. Nema potrebe vise raspravljati. Siluju nas da to prihvatimo kao "normalno", tako da je iluzorno vise citirari Pismo i Oce. Sodomitima su Pismo i Oci nesto prvazidjeno, oni imaju svoj "kanon", "meni to nije greh" rece Ronald ili Roland, kako li se vec zove, i ostaje nam da kazemo da je sodomit ok, jer to njima "nije greh".

Sada kada bi se Vaskrsli Isus javio i rekao greh je, dali bi mu odgovor "meni to nije greh"....7896634 Sta ima veze sta kaze Crkve u svom dvomilenijumskom iskustvu i sta je Gospod ustima svetih zapovedio...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...