Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 2 минута, Ćiriličar рече

Буди Бог с нами! Причали смо о робовласниптву, цитирао си робове а не хомосексуалци. Сад сам себи противречиш. Каве везе имају педери са Онисимом? Никаве. Навео си пример који везе са везом нема, и тумачио га без везе, и сад поново правиш везе....чекај, ако не знаш темеље Правсолавља ок, разумем, али има ли макар мало логике здраве? Ја сам се осврнио само на твоје тумачење Павлове речи о понашању робова.

Одлично, јесу ли хомсексулаци робови данас, шта ли?

Ау, брате, стварно си напоран. Па правимо паралелу између робовласништва и хомосексуалности. Твој аргумент је да је робовласништво данас противзаконито. А ја ти на то кажем да хомосексуалност није. Шта није јасно?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

Да морам да се кладим, ставио бих новац да су биле расположене к'о прасе пред Божић. :) (Нисам сигуран да су стварно постојоле, опростиће ми шалу ако јесу). Али ипак мислим да Лот није знао да су гости анђели? Или јесте? Не могу сада да тражим.

Из текста бих рекао да није.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

Мислим да је тога било по оним лудачким римским теревенкама, где од разврата више нису знали шта ће од себе, па се, засићени мењањем партнера/ки супротног пола, окретали истом полу. Није искључено да тога и данас има. 

Има сигурно, али такви људи ни не желе да учествују у Цркви, тако да ни Црква не мора да рамишља шта ће с њима, осим да се моли за њих, као и за све друге.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Срђан Шијакињић рече

Па зар је Лот знао шта ће да се деси па је хтео тиме да спречи катастрофу? Али, опет, што би Бог задржао гнев ако би се пред њим одвило силовање жена, а не мушкараца...

Pa, nije kao 'obican' greh,....specificnot greha koji je i protiv prirodan, protiv pirode po kojoj covek postoji, opet kazem Pavle kaze da je taj greh toliko sraman i da nije za neku siru pricu i nece cak ni mnogo da obrazlaze koliko je veliki ovaj greh u odnosu na mnoge druge... 

Ne, Lot nije znao, ali je bio pravednik i prosvecen u zakone Bozije i delovanje i sigurno je znao da je bas to veliki greh.... recimo stoji ovakav prevod.... I reče: "Ne činite takva zla, braćo moja! .... i onda tek ide dalje prica sa cerkama, ali pogledacu kakva su tumacenja, .... u svakom slucaju ostaje da je zbog homo price osudjen sodom i gomor....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Срђан Шијакињић рече

Да морам да се кладим, ставио бих новац да су биле расположене к'о прасе пред Божић. :) (Нисам сигуран да су стварно постојоле, опростиће ми шалу ако јесу). Али ипак мислим да Лот није знао да су гости анђели? Или јесте? Не могу сада да тражим.

Po tekstu nije. Mene samo zanimaju svi likovi u ovom narativu. 'Objektivna' situacija je bila takva, subjektivno Lot nije znao, naravno. Što ne znači da je totalno moralno prihvatljivo žrtvovanje mladih devojaka da ih siluje rulja, prosto jer bi to bio 'hetero' odnos :unbelieveble: 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Срђан Шијакињић рече

Има сигурно, али такви људи ни не желе да учествују у Цркви, тако да ни Црква не мора да рамишља шта ће с њима, осим да се моли за њих, као и за све друге.

Ali njima - Jevrejima koji su se priklonili paganskim ritualima - upućen je početak Pavlove poslanica Rimljanima koji se često uzima kao potvrda neke sveopšte osude svake vrste homoseksualnosti.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Твој аргумент је да је робовласништво данас противзаконито

Па напоран не напоран, као је противзаконито кад је предлагач законодавства, Влада, возглављена у хомосексуалцу?

Друго је што ви правите, ја кажем да нема везе никаве, а ти ми натураш да има, и још сад кажеш да тврдим да Ана Брнабић "илегално" води Србију?

Ја сам оспорио твој лош аргумент, а по питању илегале - испаде да ми кажеш да сам марсовац. Поред лошег аргумента и погрепног тумачења, то на страну - никаве везе нема хомо и робовласништво.

Мој аргумент је о робовласнишво не хомосексулаизму. И знам да је Брнабићка лезбејка и да кроји заоне...као је онда противзаконита? Сабери се...а што правиш везе баба и жаба то је друго.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ćiriličar рече

Па напоран не напоран, као је противзаконито кад је предлагач законодавства, Влада, возглављена у хомосексуалцу?

Bilo je zakonito i pre nje.

пре 3 минута, Ćiriličar рече

и још сад кажеш да тврдим да Ана Брнабић "илегално" води Србију?

:unbelieveble: Ti stvarno imaš neki problem.

пре 5 минута, Ćiriličar рече

Ја сам оспорио твој лош аргумент, а по питању илегале - испаде да ми кажеш да сам марсовац. 

confused1

пре 6 минута, Ćiriličar рече

И знам да је Брнабићка лезбејка и да кроји заоне...као је онда противзаконита?

Čekaj, je l' se praviš ili stvarno ne znaš da je homoseksualnost bila zakonita duugo pre Brnabićke?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Sofija_ рече

@Paradoksologija pitanje: zasto se ti nisi udala za zenu, vec za muskarca? ako odgovoris da te ne privlace zene, pitam te opet zasto?

Privlače me samo muškarci. Iz istog razloga iz kog gej muškarce privlače samo muškarci a lezbejke privlače samo žene?

Stvarno mi je glupo da povlačim realno homofobni argument da su ekstremni homofobi u stvari latentno gej, ali mi se često postavlja ovo pitanje i nekad mi je teško da donesem drugačiji zaključak. Zvuči kao da mi je u nekom trenutku bilo svesno moguće da izaberem da poželim da budem sa muškarcem umesto sa ženom, pa sam tako učinila. Realno sam takve životne priče čula samo od bi ljudi. Jedna bi drugarica je izabrala da se uda za muškarca, jedna da bude samo sa ženama. Takvo nešto nisam čula od hetero ili homo ljudi. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Čekaj, je l' se praviš ili stvarno ne znaš da je homoseksualnost bila zakonita duugo pre Brnabićke?

Homoseksualni činovi su sasvim legalni od 1994.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

"Проблем" је у томе што, за разлику од многих других грехова, код хомосексуалности не можемо да објаснимо зашто је зла, лоша, погубна итд., осим зато што Црква тако учи. Може некоме да буде "гадно" (мало детињасто, јер мени су нажалост "гадни" и неки хетеро парови, појединци и групе, Боже опрости) и слично, али тешко ће ико да понуди убедљиво објашњење зашто је нпр. једна моногамна, посвећена веза двоје људи истог пола, лоша и зла и зашто удаљава од Љубави, тј. Бога, а да се не позове на неки цитат. Тешко је објаснити чак и из перспективе учења Цркве шта је ту суштина греха - можемо причати о немогућности истополне заједнице да оствари савршенство брака, али опет, колико бракова је заиста хришћанско, колико људи се спасава ван брака или упркос лошим браковима... Тако да нам углавном остају само још цитата и заповести, чији смисао не успевамо да докучимо. За разлику од нпр. крађе, коцке или прељубе, за које нам је инстиктивно сасвим јасно зашто су на списку грехова...

Генерално, греси везани за сексуалност имају тенденцију да буду тешко објашњиви. Самозадовољавање (да, може постати страст, али може и алкохол, навијање и комп. игрице...), необавезни односи итд. Нема уверљивих нити интуитивних објашњења, само запосвест. 

То, међутим, не значи да су ти греси ишта мање греси, јер послушање Цркви, чак и када немамо појма зашто је нешто тако како јесте, је, ипак, заповест по себи. Уосталом, сви би требало да будемо пресрећни када би ово о чему пишем била најтежа "нелогичност" кад је вера и овај свет у питању. Али оно што свакако можемо је да имамо пуно, пуно, пуно разумевања за људе који се боре са хомосекс. и за своје место под небом и пред Богом.

И да молимо Бога да нам, једног дана, када будемо спремни, открије или макар наговести тајне свог Промисла, да би смо га још више и још искреније славили и волели.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Po tekstu nije. Mene samo zanimaju svi likovi u ovom narativu. 'Objektivna' situacija je bila takva, subjektivno Lot nije znao, naravno. Što ne znači da je totalno moralno prihvatljivo žrtvovanje mladih devojaka da ih siluje rulja, prosto jer bi to bio 'hetero' odnos :unbelieveble: 

Pa, ali striktno je ovaj lik :D reko' da je silovanje takodje veliki greh i takodje podleze kazni u smislu kao sto i svi drugi veliki grehovi podlezu.

Celu pricu oko Sodoma i Lota treba gledati iz sire perspektive , tj. u kontekstu stvari.... jer je na pocetku receno, da ce Bog postedeti Sodom ako ima i pet pravednika, znaci nije prvobitna intencija Bozija da nekog kazni, nego uvek ceka pokajanje i promenu.... itd.... nije to bas prica, sta mi mislimo da je trebalo da bude u Sodomu i da li se nama svidjaju ili ne neke stvari u smislu da mi danas kao znamo da homo nije greh iz ovih naucnih ili onih nekih verskih uverenja,... dok je slika homo greha po pismo predstavljena tako da cak i Lot nudi svoje cerke kako ne bi ucinili protiv prirodan greh koji vapi na nebo i zbog koga su kaznjeni svi ti gradovi i ljudi i Pavle cak nece o tom grehu ni da prica nesto mnogo osim po potrebi stvari.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Tu je samo pitanje kako definišemo pojam "prirodno". Da li kao ono što ne postoji u prirodi

Па ја сам то и сам рекао. И напоменуо да то питање оставим(о) на страну - у мојој причи, а оно је актуално - и да исистирање на томе - што сад подвлачиш - води те људе у дубљи проблем, не решава га.

Пази, хипотетички, да само "збијем(о)" део проблема и кажемо: има људи који се муче, страдају, (део људи не сви, други су пресрећни, ок) и желе помоћ и желе да ставе у храмонију свој расцеп (пијам "шизофрен" сам упоребио не као дијагносз, реторички, сви имамо расцепе неке). Дакле са ТОГ становишта како Црква може помоћи.

Сад друга је ствар што многи од њих наступају да хоће да промене Цркви ставове - неће никада променити Православљу, другима хоће.

Ако будеш читао, онда поразмисли о овоме добро: чињеница је да духовне силе зла нападају Цркву, дакле, ако Правсолавље 2000 година тера своје, не пада под империјама, неће пасти под педерима сигурно, не сада (пре есхатона хоће, али онда је друга песма). Дакле, нападајући Цркву они су у друштву сотоне и духова зла, у служби! И на то треба да обрате пажњу. А ако им је природно, ок, не треба их дирати, али да мени пронесе икону Мајке Божије пред носом - не би се добро провео! Била би отимачина и ја не знам како би се завршила - можда уз кафу и причу а можда глава дападне...то нико не зна. Нема ХУЛЕ на Светињу. Јер ничији анал неће бити у равни МОЈЕ Светиње (да Бог опрости).

Питање: да ли је Ана Брнабић у истој групи људи који имају оргије хоосекуалне? Не верујем да јесте? Дакле има милионе разних људи ту, свако је своја прича...исто тако милион доживљаја хомосексуалности....али сви су у паради и "литији" против Цркве. Што јавно што тајно. Нема промена и никада неће бити, за Цркву је то н е п р и р о д н о! А ти и ви сецкајте гене, анале и неке ЛеВисе...

Узгред, не пише им се добро ако имају твоју методологију у разматрању - и ако им ти будеш тумачио Павла - проблематике, њихове.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...