Jump to content

Ваше мишљење о форуму

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Христос по среди нас оче Имењаче

(ако сам добро схватио агаПије Млеко је мој имењак и свештеник?).

Па ето брате и Имењаче, учланио сам се и јавио само због оне непотребне опаске. То је био разлог. До тада сам свраћао до вас и гледао шта пишете и ћутао. Надам се да ће овај форум да се у многом разликује од једног другог на којем сам са искреном надом писао. На њему је почело да озбиљно понестаје академске толеранције која је била вођена недостатком љубави, наравно и знања, уз селективно дато зелено светло грубог провоцирања - мене, иначе размишљајућег ван норми зацртаног стереотипа.

Али хвала вам на топлој добродошлици и заиста је осећам у вашим речима.

Што се тиче "сликања са римокатолицима", или неким другим, и ја сам водио жешћу борбу са неодговорним умовима и успаваним срцима. Издвајам чињеницу да сам пре неколико година превео и објавио поверљив документ  РЗПЦ (и једини православни документ) који објашњава потребне флексибилности дружења са инославним, па и сликања. Страшну рику и урлања сам због тога претрпео... Пре једно седам година сам јавно рекао да сликања, и молитве без епитрахиља са инославнима није издаја вере. Ради тога сам навео и  прославу 1600 годишњице Никејског сабора у Енглеској, а посебно указао на протокол учешћа правосалвних јерарха међу којима је био и м. Антоније Храповицки. Дакле, та ваша критика не може ваљано да опстане.

Ово је чудна мисао или питање:

"Ја просто сматрам да не можемо вечито градити идентитет на основу негације другог. Конкретно говорим о РКЦ , која се врло често помиње у текстовима на Вашем сајту".

Идентитет је Христос у нама, и показана Његова црква у нама и ми у њој, и њен поредак у братској љубави и светом послушању нама предат, кроз који ми препознајемо нашу "оргиналаност, која је уједно увек нова и увек стара. Да не остане та ваша замерка непримећена једноставно желим да вам кажем да ми не градимо идентитет на основу негације другог, то је једноставно нетачно; него ми постојимо само на поистовећењу онима који су раније нас нешто рекли, и њихову епоху каноничности и црквености нама предали, да би ми тако најбоље сагледали проблем за који ви овако "сматрате" оче. Слободан сам да ту поменем св. Марка, св. Максима Грка, Хомјакова, Тројицког, Митрополита Антонија, Јустина Новог и сви су они у свом веку рекли да они нису Црква. А они су давно признати и саборно препознати као учитељи или тзв. богослови, и оци Цркве, и ми се са њима радо поистовећујемо.

Само може међу нама да остане аргуменат: а да ли су католици Црква? По оцима Наше Цркве они нису! И то није негација ради неког нашег опстанка у њој, јер је пре свега сама по себи апсурд.

Брате, Црква нема политику и она је њој страна. Постоји учење и постоји политика. Да, светосавље.орг се не слаже са "политиком" мањине у СПЦ, исто тако као што се и његов патрон, о. Јустин Поповић, није слагао са "политиком" ондашње мањине у СПЦ, о чемо тако јасно сведочи његов журнал "Хришћански живот", а и претње неких владика. Било је ту итекаквих трачева и оговарања овог оца, али на крају је све дошло на своје место, тако што је поменути ава једноставно укротио ону мало "одметничку" карловачку еклисиологију, која је стварала одређене препреке после обнове наше Паријаршије. За нас зреле људе неслагање са овом или оном политиком, у том суштинском политичком смилу, јесте много добра ствар, па и у нашој Цркви. Чак шта више, за човека који по по својој природи воли слободу, која је и највећи императив његовог бита, није добро поистивећење са "политиком" само зато што то она тражи, него само зато ако он жели да се у њој препозна. А ми бирамо другачију "политику", е сада остаје да се покаже колике су способности нашег просечног човека да је обухвати дијалогом са тим последњим циљем да ради за наше опште добро. Али наша Нација и наша Црква никада у својој историји није била неспособнија за тај дијалог. 

Дакле, политка није Филокве, нити надсвештенство гордог и одбеглог римског епископа - гроба православној епископоцентричности и јединој и најправилнијој саборности.  . 

Наравно да грешите када то мислите, јер "та политика" нашег сајта итекако се подудара са званичном и саборном СПЦ, зато што он има одговорне учитење, а пре свега богобојажљиве са јасним разумевањем Цркве, па неможе да буде другачије.

Али како сам решио да ово поменем а ваша замерка остаје само у домену овог што кажете:

"Јер у супротном наши пастири - епископи онда обмањују јавност када се сликају и целивају са представницима других заједница", онда ви имате мој одговор врло јасан. Ви просто грешите. Већ вам рекох да сам први писао о томе (буквално) да сликање није издаја Православаља, и за то сам био каменован свим слепилом и незнањем на оном бившем "газимстану". Дакле, ви не би требали да пишете нешто док добро не пручите или проверите "шта се кљука а шта одговара реланости".

Оче Љубо, ова ваша порука је повела ову моју и надам се да је ту и крај, јер сам ја био задовољан са оном вашом добродошлицом, и у њој вашом одлуком да ми не реплицирате. Када сам се вечерас вратио кући и погледао интернет мало ме зачудило ово ваше "образложење" оне ваше добродошлице.

Извињавам се и на оволиком што сам рекао, јер не планирам много да се јављам. Али ми много значи да ја као свештеник овде имам поштовање и хришћанску љубав, и да то не морам да тражим и изнуђавам, јер је ово "православни и канонски сајт" (то говорим због једног лошег искуства).

А вама још једном од свег срца хвала и помолите се за мене грешног.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Сад разумем, АгаПије = Агапије, или Агапит = Љуба. Баш сам се чудио зашто турски "ага пије мелко" и шта му то значи.

А ја се понекад код руса подпишем као Агапит.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Хвала Вам поштовани прото на ономе што сте нам написали. Бог вас поживео на многаја љета за јако лепо, искрено и прецизно изношење личног виђења ствари , за Ваш велтаншаунг....Наравно, да нећемо продубљивати тему, из обостраног поштовања, јер имамо јасне ставове, свакако различите....Једино што ми је жао од свега што прочитах је то што кажете да нећете често бити са нама..... Ја бих искрено желео да то буде другачије.      0703_read

Свако добро од Бога.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Помоз Бог браћо и сестре!

Неразумем. А зашто ви гласате (чешћим или поновљеним кликом на банер) за ваш форум, т.ј. прибегавате техникалијама да се он високо котира а не садржини? Ако постоји квалитет људи ће да вас посећују.

Ово сам прочитао па ми је мало чудно, и ето, на овај начин то и кажем.

Са најискренијим поздравима

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Оче драги, оно на шта позивају чланови форума, не мора обавезно да буде став Модерације сајта. Као што видите то позива члан форума, на шта смо јој захвални јер се, као неко ко воли ово интернет место, труди. 

У сваком случају, шта је лоше у томе што је неко позвао да кликне на банер? Зашто мислите да је то вештачки? Онај ко не жели не мора да кликне, нити га ми на то терамо. Такође и да гласа за наш сајт на web festu онај ко неће не мора. онај ко жели нека гласа. У чему је ту проблем. Поред тога, наравно да се трудимо да доведемо што више људи јер мислимо да ипак има шта да понудимо. Свакако да ово шта причам време ће показати.

Мислим драги Оче да имамо много тога значајније и лепше да чујемо од Вас. Духовна реч свештеника као што сте Ви се овде изузетно цени.

Свако добро од Господа.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Јел ово горе пише :

"Sveti Sava" поред "Sveti Metodije" ?

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

???????????? рече:

??,?? ?? ????....? ????? ??.????.....????? ??? ?????.

??????? ?? ??????? ?????? ?????? ? ????????,??? ???? ?? ????? ???? ?? ?? ??.???? ????????,???? ?? ????? ????? ????????!

Подели на овим сајтовима

???????????? рече:

...?? ???????? ??? ??.     :cmizdrenje:

...?????? ????? ????????....

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима