Jump to content

Има ли смисла служити вечерње Педесетнице у продужетку Литургије?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Једна од посебних богослужбених особености празника Свете Педесетнице јесте, такозвано вечерње Свете Педесетнице. Многе богослужбене напомене указују да се оно служи у своје време, а не ујутру после Свете Литургије, како је нажалост преовладало у многим местима.

Конкретно, у типику за сваки дан, у издању Светог Архијерејског Синода СПЦ, налази се изричита напомена да се ово вечерње служи У СВОЈЕ ВРЕМЕ!!! Код проте Василија Николајевића, да се служи у продужетку празничне Литургије, док у званичном типику Руске Православне Цркве, бива посебно истакнуто да одмах након Литургије на Педесетницу треба служити девети час, а потом вечерње Педесетнице!

Дакле, има ли смисла служити Педесетничко вечерње у продужетку Литургије?

Подели на овим сајтовима

Iz praktičnih razloga, možda i treba zadržati trenutnu praksu sobzirom da je leto u načelu, roštilji i proče

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

U mojoj parohiji u Poljskoj ova vecernja uvek je bila sluzena u produzetku Liturgije, i iako generalno ne volim menjanja vremena sluzbe (pre svega Velike Sedmice, ali generalno, na primer jutrenje u produzetku vecernje bez bdenja), to nikad nije mi to smetalo.

Sad u Libanu ova vecernja je bila sluzena u vece, u svoje vreme - ne mogu zamislim, da bi to bilo u produzetku, posto ujutro je bila ponoćnica, i jutrenje i Liturgija... Retki mogli bi da se stvarno mole posle toliko sati...

Tako, ova vecernja nije bila skraćena (u mojoj parihiji u Poljskoj malo nju skraćuju), pre je bio 9. cas (u mojoj parohiji u Poljskoj za Pedesetnicu uopste se ga ne cita)... Imao to neki svoj klimat.

Sa druge strane, posle praznicnog jela i pića nije bilo lako da se opet ide u crkvu ;) (to je za mene takodje problem vecernje za dan Vaskrsa - prvi put bila sam na njoj ove godine, u Libanu, ali to je vezano takodje sa gostima i umorom posle sluzba Velike Sedmice).

Tako, cini mi se.. Da u ovom slucaju to zavisi od parohije.

Подели на овим сајтовима

И Ерусалимски и типик Велике Цркве (Цариградски) указују нам да се ова вечерња служи у наставку свете литургије. Доказ да и сам Пентикостар предвиѓа да се вечерње богослужење служи ујутро је и канон Светоме Духу који се чита на Повечерје.

Ипак код нас у Македонији, у селске цркве и манастире (без монаштва), који славе други дан Духовдан као славу у недељи увече уместо повечерје служи се вечерње богослужење, наравно уз коленопреклоне молитве.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...