Jump to content

Свети архијерејски Сабор 2019.

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Једна од занимљивих тема која би могла да се формулише јесте патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет.

Запањен сам. Хвала ти Милане за ову вест.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 294
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Vladan :::. рече

Запањен сам. Хвала ти Милане за ову вест.

Зашто си запањен? Тако би сви били изложени веронауци. У грађанском васпитању нема ничега што може нашкодити младим хришћанима, док у веронауци и те како има тога што би могло утицати на децу оних који би да одгоје безбожнике. 

Пре бих очекивао да се против овога побуне црвомрсци, него верници. 

Подели на овим сајтовима

Нема разлога за дефетизам, коме смо ми Срби, посебно у потеклих двадесетак година, изузетно склони.

Онима који познају историју, познато је да је Црква пребродила далеко тежа времена од овог у коме живимо. Данас не робујемо ни под инославнима ни под безбожницима, блицкриг Фанариота завршио се неуспехом. Неуспехом, али не и поразом. Рат који су започели трајаће још дуго али, Божјом милошћу, у доброј смо позицији да се одупремо овом злу.

Онима који би похитали да ми противрече, наводећи све разлоге зашто нисмо у доброј позицији, препоручио бих да се присете у каквом условима су они које данас славимо извојевали своје победе. 

Дакле, није све црно, и нема оправдања безнађу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Хаеул рече

Зашто би САС требало да брине о мишљењу "народа" који свој став о Цркви и архијерејима заснива на пљувотинама Бљуца и сличних?

САС функционише сасвим пристојно. Увек може боље, али тврдња да је Сабор "аутистичан" нема утемељења у стварности.  

Правиш разлику између Цркве и народа, ниво Данас СПЦ и верници посебно славе Марковдан. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Milan Nikolic рече

Познаваоци црквених прилика не искључују да Сабор и ове године објави неку врсту јавног апела у коме ће формулисати свој став о КиМ. Како се неформално наводи, он ће бити базиран на платформи последњих јавних иступа патријарха Иринеја.

Mene zanima zasto patrijarh nije rekao srpskom narodu: ja sam uz vas i drzava Srbija je uz vas? Rekao je samo, narod je uz vas. Sta to patrijarh zna, a ne sme ili nece javno da kaze?Deluje mi mnogo preplaseno.Ako uzmemo u obzir, da je njegova poseta Kosovu bila bas za vreme protesta opozicije, i to na dan kad se ocekivalo da ce ih biti puno.

evo snimak ispod, od 9,25min 

Подели на овим сајтовима

Што се тиче предлога  обједињавања предмета Верске наставе и Грађанског васпитања, добар је, јер алудира на подизање верске наставе на виши ниво, са проширењем њене улоге на изградњи толеранције и добрих и конструктивних односа,  између традиционалних верских-културних заједница Србије! ВЕОМА је важно да се ученик  упозна  са једном од традиционалних,  темељних религиозних култура  и традиција Србије, којој ученик припада (са православном, католичком, протестантском, јеврејском или исламском), са позитивним оствртом на ону другу и другачију! На тај начин би се,  упоредо са упознавањем свог   културног идентитета, развијала толеранција премао сталим традиционалним верским заједницама и културама у Србији, које се налазе у самом њеном темељу, њене државности и друштва. Неко ће рећи – а шта ако је ученик атеиста?  Ако је  ученик и атеиста,  обавеза школског образовног система је да га упозна са богатством духовне традиције и културе у Србији, научи да исте поштује, а све у циљу толеранције и добрих међуљудских односа у нашем  српском друштву. Стога је потребно да у сваки модел тог и таквог обједињеног предметас Верска настава - Религијске културе Србије, било да се ученик определи за православну, католичку, протестанску, јеврејску или исламску, буде по једна наставна систематска целина и о свакој од осталих традиционалних религијских култура Србије! Није могућа истинска сарадња, упознавање и изграђивање добрих  међу-културних и људских односа традиционалних верских заједница народа у Србији,  ако предаваче не буду именовале те исте традиционалне религијске културне заједнице Србије тј. њихови представници  и ако предавачи не буду најстручнији у том погледу да могу пренети из прве руке познавање о религијској култури и духовности, а то су опет и једино вероучитељи из Православне, Kатоличке, Традиционалних цркава реформације, Јеврејске и Исламске заједнице.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Дејан Мачковић рече

Правиш разлику између Цркве и народа, ниво Данас СПЦ и верници посебно славе Марковдан. 

Не правим. Правим разлику између Цркве, и "народа" чија су једина додирна тачка с Црквом црквопљувачки текстови попут овог.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Хаеул рече

Не правим. Правим разлику између Цркве, и "народа" чија су једина додирна тачка с Црквом црквопљувачки текстови попут овог.

Јеси ли приметио негде да Црква прави ту разлику?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vladan :::. рече

Јеси ли приметио негде да Црква прави ту разлику?

Ја је правим.

Мишљење оних чија једина додирна тачка с Црквом су овакви чланци су ирелевантна. На њих се уопште не треба обазирати. Наши архијереји не могу да утичу на мишљење људи који посматрају Цркву искључиво кроз призму Цркви неблагонаклоне штампе. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Хаеул рече

Ја је правим.

Мишљење оних чија једина додирна тачка с Црквом су овакви чланци су ирелевантна. На њих се уопште не треба обазирати. Наши архијереји не могу да утичу на мишљење људи који посматрају Цркву искључиво кроз призму Цркви неблагонаклоне штампе. 

Kad sam govorio o narodu, nisam mislio na one koji nikad ne idu u Crkvu I sve sto o Crkvi znaju naucila ih je Zeljka I Pink. Postoji narod Bozji, koji je aktivan u Crkvi, u koji recimo spadam I ja, a na koji se Sabor bas nikad ne obazire. Postoji I onaj narod koji ne ide redovno u Crkvu, nego ponekad I drzi do obicaja, I zivi posteno koliko moze. Na njih se Sabor jos manje obazire. I postoje ovi Zeljkini. Sve to je dobilo za posljedicu da se narod iz sve tri kategorije jednako ne obazire na odluke Sabora.

Подели на овим сајтовима

Оно је једини могући начин како у Србији тај предмет може бити обавезан у правом смислу те речи, чак са два часа седмично. Дакле, без мање измене садашњег Плана и програма Верске наставе није могуће тај предмет учинити  обавезним за сваког ученика. 

А чисту црквену катихезу могуће је применити у склопу парохијске веронауке.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Хаеул рече

Ја је правим.

Мишљење оних чија једина додирна тачка с Црквом су овакви чланци су ирелевантна. На њих се уопште не треба обазирати.

Свесно мењаш тезе и правиш се Тоша... цццц...

Једно је да се Црква не обазире на нека мишљења а друго је да се не обазире на људе и да се од њих одваја да их одбацује од себе.

Дакле, ниси приметио да Црква прави такву разлику али је ти правиш. Знаш боље од Цркве? Ти одређујеш ко припада а ко не припада Цркви? Ти правиш разлике?

Онда ниси браниоц Цркве, као што се представљаш, него јој чиниш медвеђу услугу глумећи црквеног човека а то изгледа ниси.

Ово си накнадно додао:

пре 11 минута, Хаеул рече

Наши архијереји не могу да утичу на мишљење људи који посматрају Цркву искључиво кроз призму Цркви неблагонаклоне штампе. 

То су глупости. Наравно да могу. То им је и посао тј. служба, као и свима нама, да људи видећи наша добра дела прославе Оца нашег небеског. Сви апостоли су то радили тако што су искрено живели и проповедали веру коју су исповедали.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан Мачковић рече

Kad sam govorio o narodu, nisam mislio na one koji nikad ne idu u Crkvu I sve sto o Crkvi znaju naucila ih je Zeljka I Pink. Postoji narod Bozji, koji je aktivan u Crkvi, u koji recimo spadam I ja, a na koji se Sabor bas nikad ne obazire. Postoji I onaj narod koji ne ide redovno u Crkvu, nego ponekad I drzi do obicaja, I zivi posteno koliko moze. Na njih se Sabor jos manje obazire. I postoje ovi Zeljkini. Sve to je dobilo za posljedicu da se narod iz sve tri kategorije jednako ne obazire na odluke Sabora.

Постоји и онај део народа који није оцрковљен, па можда чак и не негује обичаје, али није у начелу непријатељски настројен према Цркви. И с њима се може наћи неки зајендички језик.

Добро, то стоји, али не требамо бити престроги. Имајмо у виду под каквим околностима је Црква живела до пре свега пар деценија. Губимо из вида да је процес расцрковљавања народа утицало и на епископат. Кад је народ одсечен од Цркве, они који су у њој остали природно су се окренули "ка унутрашњости", и постали су мање отворени за околину, која је у неким тренуцима била крајње неблагонаклона Цркви - уосталом, овај чланак је потврда да се неке ствари нису промениле.

Наравно, има ту и својеврсног снобизма и шта ја знам чега већ. Није потребно да Вам објашњавам. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vladan :::. рече

То су глупости. Наравно да могу. То им је и посао тј. служба, као и свима нама, да људи видећи наша добра дела прославе Оца нашег небеског. Сви апостоли су то радили тако што су искрено живели и проповедали веру коју су исповедали.

Не, то су чињенице. Некоме ко је неблагонаклон према Цркви, не иде у цркву, и затворен је за све што долази из Цркве, једино сам Бог може прићи. Шта Црква треба да ради? Да пошаље пар ђакона да им бацају каменчиће на прозор? Будимо реални.

Можемо се само молити да ће их Бог просветлити.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...