Jump to content

Molitva za bliznje

Оцени ову тему

Препоручена порука

55492993_574894349678009_450390445837936

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ - БОГ ХОЋЕ СПАСЕЊЕ СВИХ И СВЕГА

Дакле, Господ је створио сваког човека, распео се за сваког човека и хоће спасење сваком човеку, хоће да сви дођу у познање истине. И светитељи Божији, ја не бих се усудио да чиним попут њих, али они могу као пријатељи Божији, као облагодаћени људи, КАО ХРИСТОНОСЦИ, ДА СЕ МОЛЕ ЧАК И ЗА НЕЧАСТИВОГ. Ми ћемо макар покушати да се моломо за свe људе овога света, светитељи Божији се моле зато што су претворили своје биће у љубав и зато што су се потпуно сјединили са Христом и ГЛЕДАЈУ СВЕТ ХРИСТОВИМ ОЧИМА, јер не живе они сами, него Христос у њима, вели апостол Павле. Дакле, како ће се Бог према онима који нису православни хришћани, како ће њих спасавати? Према онима који нису хришћани, према онима који су атеисти, према онима који су богоборци и гонитељи Цркве Христове? Он то зна и то је у његовој руци. Оно што ми знамо то је да се Он распео и за њих и да жели и њихово спасење.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Прије неколико година сам се молио за, од тешке депресије обољелог, рођака. У то вријеме сам живио у Москви и радио тежак посао на градилишту. Таман је био почетак божићног поста као сада.  Не знам да ли је од исцрпљујућег посла или руске зиме, недуго после почетка мојих свакодневних молитава за рођака почео сам и да добијам нападе панике и то толико јаке да нисам могао да се концетришем, па сам дао отказ, вратио се у ЦГ прије Божића и престао са молитвама. Напади се никада више нијесу поновили

Подели на овим сајтовима

@ЈованЦГ Знам неке људе који су са једне стране искрени верници, али имају слабост сујеверја, чега ни сами често нису свесни. Онда, пошто је време поста, уједно и време већег искушења, обично се провуче "случајно" таква прича типа да молитва за другог може шкодити и онда онај тешко одоли и тешко га ико може убедити да невоља није због тога што се молио за другог.

Пробај ако можеш да гледаш све то из перспективе - колику само Господ може љубав према теби осећати док гледа твоју за ближње?  

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic могуће да је сујевјерје, причао сам на ову тему и са једним љекаром психијатром. Он сматра да сам се просто био преморио, а организам у таквим случајевима има своју сигурносну клопку, па неко добије грип, неко напад астме, ја сам ето закачио панику, која се никада прије и касније није поновила. Иначе, међу руским свештенством се чује и став да се не треба молити за ближње. Овдје Ткачев упозарава и на опасност молитве за ближње

Подели на овим сајтовима

@ЈованЦГ толико имамо избора данас што се тиче теолога да сам се ја, искрено да ти кажем, уморила гледајући њихова мимоилажења. 

Што се мене тиче, идем по обрасцу - мораш сам по срцу свом да бираш даље пут, као кад имаш бебу па постанеш много осетљивији на њене потребе за растом. Тако и са вером.

Често сам била и у тренутној ( само тренутној) дилеми као ти, када дајем имена за помињање неких умрлих што пријатеља, што чланова породице ( има и самоубица, Бог да им душу прости). Увек одлучим да се ипак помолим...

Није да нисам страдала пуно у овоме свету, али ни близу толико да умањи радост кад се поново сретнемо у Вечности и седнемо за једну Трпезу :) 

Подели на овим сајтовима

Покушаћу да парафразирам св. Николаја:

Молиш се само за своје здравље - шта ће ти ако су болесни сви око тебе

молиш се само за своје спасење - гле, чека те празан Рај...

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Креирај ново...