Broken Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 пре 30 минута, Trifke рече Neki to rade svesno neki nesvesno Појасни ми ово, молим те. Ја сам мислио да је та потрага за духовником саставни део те прве фазе од тренутка када човек уђе свесно у веру, док је млад у вери и има потребу за неким ко ће га као родитељ водити. Можда може да се направи паралела са односом родитењ-дете. Док си мали треба ти родитељ поред себе, усмерава те, саветује. После кад довољно одрастеш, природно, одвајаш се од родитеља. Довољно си зрео да самостално живиш. Добро, можда није баш најбоље поређење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 Ja sam se jedva izbavila od " nametnutog dusevnika" ( sam se nametnuo) to je vrlo opasna stvar. Duhovno opasna. Neko sa slabijom voljom i neko ko ne zivi veru iz srca vec iz glave lako upadne u tu pricu. Razlika izmedju dusevnika i duhovnika je u tome da se dusevnik namece sam coveku a duhovnik kao neko ko nosi u sebi zaista Duha Svetoga i Hrista nikada se nece nametnuti, kao sto nam se ni Hristos ne namece, vec ce nas prihvatiti i obradovati nam se ukoliko mu sami svojom slobodnom voljom pridjemo...kao i Hristos. Драшко and milijan75 је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 На преласку из другог у трећи миленијум нас неколико момака, мање-више нових у вери, нашли смо се у манастиру Ковиљ. Тада је тамо игуман био Порфирије, садашњи митрополит. Не знам какви су били мотиви осталих али ја сам тамо између осталог одлазио да нађем духовника јер сам тада сматрао д атоо мора да буде саставни део живота неког ко је хришћанин. Одлазили смо у Ковиљ с времена на време, исповедали се код Порфирија али он никада није покушавао да нас везује за себе. Напротив, мене је увек суптилно усмеравао да се исповедам код локалних свештеника. milijan75, Adelaida, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 пре 7 минута, Adelaida рече Ja sam se jedva izbavila od " nametnutog dusevnika" ( sam se nametnuo) Како се наметнуо ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 пре 49 минута, Trifke рече Najgore je sto to nije tako lako prepoznati a i kada se jednom udje u to kolo samo milost Bozja iz toga moze da te spase. Jest, potpisujem...mene i dusevnika je sam Bog spasao...uopste se ne salim...kazem u cemu je razlika...duhovnik nikada nece narusiti covekovu slobodnu volju da mu pridje ili ne...bas kao i Hristos...dok dusevnici ce te maltretirati okolo ulazeci bez poziva u sve svere tvog zivota i deliti ti savete tj zahtevati poslusnost i kontrolu izdavati jasne upute kako da zivis, u sta i kako da verujes i slicno... Trifke and Драшко је реаговао/ла на ово 1 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 пре 2 минута, Broken рече Како се наметнуо ? pa lazni duhovnik...ispirac mozga...samoproklamovani mesija..iguman u prelesti. Lepo se nametnuo...resio da sam ja pogodan materijal za obradu i nametnuo se sam...narusio moju slobodnu volju da biram hocu li ili ne da on brine o mom spasenju...ne mogu ti opisati... to su vrhunske manipulacije... Trifke је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tamaraaa Написано Фебруар 24, 2019 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2019 Мислим да је Trifke то 'свесно и несвесно' рекао пре свега за духовнике и душевнике, с обзиром на њихову просвећеност, духовно знање и зрелост. Зар није довољно то што имамо појаву као што су артемити па да схватимо размере незнања, прелести или шта год да је у питању. Или велики старци у манастирима, као да су у питању секте? Слажем се да тога и даље има много и управо је св. владика Николај на једном месту написао да је највећи проблем нашег народа управо непросвећеност. Ја имам утисак да није у питању само незнање него непостојање воље и жеље да се сазна. Отуда имамо климу која погодује расколу (артемити) и стварању нездраве атмосфере око великих стараца и душевника. milijan75 and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 25, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2019 пре 19 часа, goranger рече Hoćeš da kažeš da Nikolaj nije bitan? I koji su to nebitni sveti oci majke ti? Ne hocu da kazem da je procitao jako malo. Postoje oni oxi koji su bitni i koji nisu tako bitni a narocito kada je u pitanju duhovno rukovodjenje. Nije dobro svoj duhovni zivot zasnivati na jednoj ili nekoliko knjiga kooje si procitao. To mora biti stalno trazenje. Onaj koji hoce da vodi mora da bude dobro nacitan sto se tice otaca. goranger је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 25, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2019 пре 19 часа, Broken рече Појасни ми ово, молим те. Ја сам мислио да је та потрага за духовником саставни део те прве фазе од тренутка када човек уђе свесно у веру, док је млад у вери и има потребу за неким ко ће га као родитељ водити. Можда може да се направи паралела са односом родитењ-дете. Док си мали треба ти родитељ поред себе, усмерава те, саветује. После кад довољно одрастеш, природно, одвајаш се од родитеља. Довољно си зрео да самостално живиш. Добро, можда није баш најбоље поређење. Duhovnik ti moze biti i tvoj svestenik i neki brat u koga imas poverenja. Ako je Bog progovorio kroz magaricu moze da ti progovori i kroz one koji nisu svestenstvo ili monastvo. Nije ti potreban neznam kako nadahnut covek. Imas Sv Pismo, razmislja, imas svete oce razmisljaj, imas bracu u crkvi pa pitaj. Najbitnija je zelja da se poslusa. Zakon Bozji je jako jasan Nije ti potreban niko od ljudi da bi razumeo da si pogresio. Kada shvatis da si pogresio pokajaes se i ides dalje. Na zalost ima onih koji svesno oko sebe okupljaju sledbenike zbog raznih razloga to mozes videti i u tekstu kod vladike. . "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 25, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2019 пре 19 часа, Broken рече На преласку из другог у трећи миленијум нас неколико момака, мање-више нових у вери, нашли смо се у манастиру Ковиљ. Тада је тамо игуман био Порфирије, садашњи митрополит. Не знам какви су били мотиви осталих али ја сам тамо између осталог одлазио да нађем духовника јер сам тада сматрао д атоо мора да буде саставни део живота неког ко је хришћанин. Одлазили смо у Ковиљ с времена на време, исповедали се код Порфирија али он никада није покушавао да нас везује за себе. Напротив, мене је увек суптилно усмеравао да се исповедам код локалних свештеника. Eto ti ptavog primera! Sve jasno ko dan! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 25, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2019 пре 19 часа, Tamaraaa рече Мислим да је Trifke то 'свесно и несвесно' рекао пре свега за духовнике и душевнике, с обзиром на њихову просвећеност, духовно знање и зрелост. Зар није довољно то што имамо појаву као што су артемити па да схватимо размере незнања, прелести или шта год да је у питању. Или велики старци у манастирима, као да су у питању секте? Слажем се да тога и даље има много и управо је св. владика Николај на једном месту написао да је највећи проблем нашег народа управо непросвећеност. Ја имам утисак да није у питању само незнање него непостојање воље и жеље да се сазна. Отуда имамо климу која погодује расколу (артемити) и стварању нездраве атмосфере око великих стараца и душевника. Vladikka Grigorije o tome isto kaze. Neka da su motivi materijalni , jer neki manastiri od toga zive, a nekada je u pitanju slava a nekada i ko zna sta drugo. Odlican komentar. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 25, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2019 пре 19 часа, goranger рече Hoćeš da kažeš da Nikolaj nije bitan? I koji su to nebitni sveti oci majke ti? Da ne zaboravim. Nedavno je vladika Atanasije izdao i trecu knjigu apologetike. Ako hoces da znas ko ji je otac i zasta bitan , molim te procitaj makar jednu od tih knjiga. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука