Jump to content

Оријенталне Православне Цркве (Копти, Јермени, Етиопљани..)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја сам учио из византијске ово: Монофиситизам двије природе, али људска ,,поклопљена,, божанском.  Монотелизам двије природе али једна воља. А оно антрополошки минимализам је кованица мог професора антропологије и византијске философије  0110_hahaha Тако да ја нисам крив 0110_hahaha

Ма, знам братац. 1000000001010 И ја сам наилазио на ту кованицу.

Али читајући од самих дохалкидонаца нисам стекао утисак да је она применљива на њих.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Мене су они стварно фасцинантни, јесте да имају неких грешкица, али у тако тешким условима, успели су сачуват апостолско прејемство, иконопис, монаштво... Е а знате да је код њих месо од голуба посно 1000000001010 0110_hahaha 0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Мене су они стварно фасцинантни, јесте да имају неких грешкица, али у тако тешким условима, успели су сачуват апостолско прејемство, иконопис, монаштво... Е а знате да је код њих месо од голуба посно 0110_hahaha 0110_hahaha klapklap

Занимљиво. 1000000001010

А знаш ли да Копти не посте на води (тако ми рекла пријатељица Копткиња), него у посту одлажу узимање хране што је могуће даље током дана?  0110_hahaha

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ево једне сјајне вести. dada

Превод текста Православна Христологија Севира Антиохијског објављен је у Теолошким погледима.

Aутор текста је о.Петер Фарингтон

Father_Peter_OED.jpg

Father+Peter+Farrington.jpg

Подели на овим сајтовима

Па они сами за себе кажу да су мијафизити...

Velika je razlika izmedju "mia" i "mono", narocito u Hristologiji...

"mia" znaci jedno kao jedinstvo necega sto cega ima vise (u Hristologiji to je jedinstvo dveju priroda)

"mono" znaci jedno i samo jedno. Logos je Monogenis=Jedinorodni Sin

Подели на овим сајтовима

Ево једне сјајне вести. 0304_smile4

Превод текста Православна Христологија Севира Антиохијског објављен је у Теолошким погледима.

Aутор текста је о.Петер Фарингтон

Father_Peter_OED.jpg

Father+Peter+Farrington.jpg

0110_hahaha

teoloskipogledi2008.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Који су ови?

Рекао бих да су то индијски јаковити...

Ако сам у праву, онда је званичан назив заједнице којој припадају: Јаковитска Cиријска Xришћанска Црква.

Она је аутономни део Сиријске Православне Цркве (дохалкидонска Антиохијска патријаршија)

Поглавар тог индијског аутономног дела је католикос Моr Baselios Thomas I

Catholica_Bava_3.jpg

Поглавар Сиријске Православне Цркве којој припадају индијски јаковити је патријарх Моr Ignatius Zakka I Iwas

H.H.%20Moran%20Mor%20Ignatius%20Zakka%20I%20Iwas.jpg

Рекао бих да су то они Индијци који имају аутономију у оквиру сиријског антиохијског патријархата...

Подели на овим сајтовима

Мене су они стварно фасцинантни, јесте да имају неких грешкица, али у тако тешким условима, успели су сачуват апостолско прејемство, иконопис, монаштво... Е а знате да је код њих месо од голуба посно 319.gif 4chsmu1 4chsmu1

Занимљиво. greengrin

А знаш ли да Копти не посте на води (тако ми рекла пријатељица Копткиња), него у посту одлажу узимање хране што је могуће даље током дана?  greengrin

да, до 3 поподне и тек онда узимају храну.
Подели на овим сајтовима

Мене су они стварно фасцинантни, јесте да имају неких грешкица, али у тако тешким условима, успели су сачуват апостолско прејемство, иконопис, монаштво... Е а знате да је код њих месо од голуба посно leteti 0102_laugh victory78

Занимљиво. greengrin

А знаш ли да Копти не посте на води (тако ми рекла пријатељица Копткиња), него у посту одлажу узимање хране што је могуће даље током дана?  4chsmu1

да, до 3 поподне и тек онда узимају храну.

Да,да, баш то...  greengrin

@Александар Богдановић

Баш је занимљив снимак.  319.gifА и остали који му следе

Подели на овим сајтовима

Који су ови?

Иначе, Литургију са снимка служи епископ Mor Theophilos Kyriakose. Биографија

Тако да је заиста реч о индијским јаковитима.

theophtirumeni.jpg

CONSECRATION OF MOR THEOPHILOS KURIAKOSE  (29 September 2003)

Catholicos Mor Baselios Thomas I presiding the consecration ceremony

TheophilosConsecration_1.jpg

TheophilosConsecration_2.jpg

Metropolitan H.G. Kuriakose Mor Theophilose with the Catholicos Aboon Mor Baselios Thomas I

Theophilos_Bava.jpg

Metropolitan H.G. Kuriakose Mor Theophilose submitting 'salmoosa' to the supreme Pontiff of the Syrian Church, the Patriarch

Theophilos_Bava2.jpg

Metropolitan H.G. Kuriakose Mor Theophilose receiving Holy Qurbono from H.H. Patriarch Moran Mor Ignatius Zakka I Iwas

Theophilos_Bava3.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Гледам текст јерменске Литургије и видим да и они имају онај део "Двери, двери...". И онда иде јасна напомена да се то односи на улазна врата цркве. Након "Двери..." нема померања у цркви, јер иде најсветији део Литургије, врата се затварају, тако да они који су каснили не могу ући све док се најсветији део Литургије не оконча...

Занимљиво...  :)

И на крају, отпуст:

Be ye blessed by the grace of the Holy Spirit. Depart in peace and the Lord be with you all. :229229229:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...