Jump to content

Оријенталне Православне Цркве (Копти, Јермени, Етиопљани..)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Бог Логос, једносуштан Оцу, због нашег спасења постао је у последња времена једносуштан људима у плоти, остајући при томе оно што је био пре

Аутор цитата: ДИОСКОР, патријарх александријски

Подели на овим сајтовима

Између нас и њих.

Prilicno skakljivo... Moje licno misljenje je da NEMA.

I jedni i drugi ispovedamo Gospoda Isusa Hrista kao potpunog Boga i potpunog coveka.

I jedni i drugi ispovedamo da su u Hristu dve prirode zajedno sa prirodnim voljama i energijama sjedinjene nerazdeljivo, neodvojivo, nepomesano, nesliveno

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ово је исповедање Копта:

Исповедамо да је наш Господ Бог и Спаситељ и Цар свих нас, Исус Христос, потпуни (савршени) Бог у свом божанству (божанској природи) и потпуни (савршени) човек у свом човештву (људској природи). У Њему је Његова божанска природа уједињена са Његовом људском природом у стварно, савршено јединство, несливено, непроменљиво, непомућено, неизмењиво, неодељиво и нераздвојиво.  Његова Божанска природа није раздељена од Његове људске природе ни у ком тренутку, ни у трептају ока. Он, Бог вечни и невидљиви постао је у телу видљив и преузео на себе улогу слуге. У Њему су сачувана сва својства божанске и сва својства људске природе, заједно у стварном, савршеном, недељивом и неодвојивом јединству

Сиријци:

Верујемо да Он (Исус Христос) се оваплотио због нас узимајући на себе стварно тело и разумну душу. Његово човештво је у свему подобно нашем, осим у греху. Исповедамо да је наш Господ и наш Бог, наш Спаситељ и Цар свега, Исус Христос, савршени (потпуни) Бог у свом божанству (божанској природи) и савршени (потпуни) човек у свом човештву (људској природи). Јединство (природа) је стварно, савршено, несливено, непомешано, неодвојиво и нераздељиво, без и најмање поделе. Он, који је предвечни и невидљиви Бог, постао је видљив у телу и постао слуга свих. У Њему су божанство и човештво уједињени у стварном, савршеном, недељивом и неодвојивом јединству и у Њему су присутна и активна сва својства божанства и човештва.

Индијци:

Господ наш Исус Христос је један, савршен (потпун) у свом човештву и савршен (потпун) у свом божанству, у исто време једносуштан Оцу по свом божанству и једносуштан нама по свом човештву. Његово човештво и божанство су уједињени – непроменљиво, несливено, недељиво и неодвојиво.

Божанска и људска природа са свим својим својcтвима, могућностима и дејствима уједињене су у једној Личности Вечног Оваплоћеног Логоса и активне су на савршен и стварни начин

Ово Копти говоре на свакој Литургији:

The Confession

PRIEST: 0409_feel. 0409_feel. bandit. I believe, I believe, I believe and confess to the last breath, that this is the life-giving body that your only-begotten Son, our Lord, God and Saviour Jesus Christ took from our lady, the lady of us all, the holy Theotokos Saint May. He made it one with his divinity without mingling, without confusion and without alteration. He witnessed the good confession before Pontius Pilate. He gave it up for us upon the holy wood of the cross, of his own will, for us all. Truly I believe that his divinity parted not from his humanity for a single moment nor a twinkling of an eye. Given for us for salvation, remission of sins and eternal life to those who partake of him. I believe, I believe, I believe that this is so in truth. amen.

HERE the PRIEST worships saying: That every glory, honor, and worship..

DEACON: amen. amen. amen. I believe, I believe, I believe that this is so in truth. amen. Pray for us and for all the Christians who said to us concerning them, remember us in the house of the Lord. The peace and love of Jesus Christ be with you. Sing. Alleluia. Pray for the worthy communion of the immaculate heavenly, and holy mysteries. Lord have mercy.

CONGREGATION: Glory to you, O Lord, glory to You.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

А што онда не признају остале наше Васељенске Саборе ако нема теолошких спорова?

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

А што онда не признају остале наше Васељенске Саборе ако нема теолошких спорова?

Ne priznaju ih kao vaseljenske. Nekako uvijeno su rekli da mogu da ih smatraju da su to naši lokalni sabori. Mada i tu treba malo više da se izjasne. Inače skinuli su anateme sa sv.Lava Velikog i ostalih otaca Halkidona...

Halkidon ne priznaju zato što je, po njima:

1) Nepravedno osudio Dioskora (Inače, Dioskor u Halkidonu nije osuđen za jeres, već disciplinski)

2) Nije koristio Kirilovu formulu mia physis

3) Vratio u zajednicu Teodorita Kirskog i Ivu Edeskog bez puno pitanja (što je ispravljeno na 5.Vas.Saboru)

Подели на овим сајтовима

Па ако не признају наше васељенске саборе, дал је могуће имати са њима неко јединство?

Ми исповедамо да су Васељенски Сабори непогрешиви.

Подели на овим сајтовима

Па ако не признају наше васељенске саборе, дал је могуће имати са њима неко јединство?

Ми исповедамо да су Васељенски Сабори непогрешиви.

Oно што дохалкидонци полако профилишу као свој став јесте да, они заправо немају проблем са догматским формулацијама наших Васељенских сабора. Они нашим 4-7 Васељенским саборима не признају тај васељенски ауторитет. Али, стављам отклон, да то треба недвосмислено да се изјави и потпише и чини ми се да су Руси сад најангажованији око дијалога са њима...

Ево шта каже коптски митрополит Бишој, копредседник комисије за дијалог:

"Такође је јасно да Православно тумачење 4 потоња сабора Православних је идентично учењу Оријенталног Православља који је увек порицао и Несторијеву и Евтихову јерес. Две породице су позване да ојачају једна другу у својим напорима против јереси и да допуне једна другу као једно тело Исуса Христа Господа нашег и Спаситеља. "

У контексту овог цитата, "Православни" означавају нас, "Оријентално Православље" су дохалкидонци...

Подели на овим сајтовима

Дал је екуменизам са оријенталцима плоднији за сада него са РКЦ?Ја мислим да ти то брате Ђунисе пратиш, па те зато мучим овим питањима... 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Дал је екуменизам са оријенталцима плоднији за сада него са РКЦ?Ја мислим да ти то брате Ђунисе пратиш, па те зато мучим овим питањима... 4chsmu1

Искрено, брате, ја не видим да се нешто претргосмо од дијалога са њима. Дијалог је био интезиван 1960-1990, чак су и потписане две заједничке изјаве, које, чак и уз замерке, представљају крупан корак напред.

А онда одједном стадосмо... И тај застој дошао је од Православне Цркве.... Руси су дали највеће замерке на ток претходног дијалога, а онда узели ствар у своје руке. Докле је сад стигло, не знам... Оно што знам јесте да са њима углавном имамо присан однос, постоје парохије и епархије у којима се они несметано причешћују код нас, негде постоји отклон према њима...

Али углавном и даље су већини велика непознаница и оно што се уопштено "зна" о њима јесте да, као, исповедају да Господ Исус није имао људксу природу и/или вољу. Пошто данас интернет омогућава информације доступним, свако ко мало загребе испод те устаљене слике о њима, види да дохалкидонци не исповедају ту гнусну јерес. Ако чак и постоји догматска разлика, онда је она много суптилнија и тананија и није оно што на први поглед мислимо...

До сада нисам видео довољно јасно образложење њихове јереси (ни код Курајева, ни код светогораца, ни код Ларшеа).. Наравно, то је моје лично мишљење...

Такође, лично, ја њих баш симпатишем и  доживљавам као браћу по вери, али и по схватању духовног живота... Када би био на неком од њихових форума и причао о духовним стварима не би ни помислио да ниси међу припадницима Православне Цркве...

Подели на овим сајтовима

Моја мајка има једну колегиницу из Еритреје...она каже да је Православка. Ја мислим да је она оријентална, али нисам сигуран. Говорила је да је у Грчкој Цркви, али такође је говорила да јој се Црква развила из Египта...па сада нисам сигуран дал је у нашој Цркви или је ван ње...

Подели на овим сајтовима

Моја мајка има једну колегиницу из Еритреје...она каже да је Православка. Ја мислим да је она оријентална, али нисам сигуран. Говорила је да је у Грчкој Цркви, али такође је говорила да јој се Црква развила из Египта...па сада нисам сигуран дал је у нашој Цркви или је ван ње...

To jе то. Она је припадница цркве која се званично зове Еритрејска Православна Тевахедо Црква. Аутокефалност јој је дала Коптска Православна Црква која је претходно дала аутокефалију и Етиопској Православној Тевахедо Цркви...

Подели на овим сајтовима

Претпостављао сам...али рецимо она незна да ми и она нисмо у јединству. Имају интересантне обичаје: Не једу свињетину, у храм иду са неком народном ношњом, државни календар им је у години 2003 тренутно...

Иначе не воле се са Етиопијом (и ако су исте вјере).

Подели на овим сајтовима

Предложите ми добар сајт да уплоудујем један филм о чудима у Коптској Православној Цркви...

Подели на овим сајтовима

Претпостављао сам...али рецимо она незна да ми и она нисмо у јединству. Имају интересантне обичаје: Не једу свињетину, у храм иду са неком народном ношњом, државни календар им је у години 2003 тренутно...

Иначе не воле се са Етиопијом (и ако су исте вјере).

Ма зато што су ратовали деведесетих... Нажалост...

Треба да знаш да етиопско и еритрејско хришћанство имају специфичности које уважава њихова мајка црква, Коптска. Те специфичности вуку корене још из пред хришћанског доба када су Етиопљани имали снажне везе са Израиљом. Чак и данас имаш у Етиопији оних који се изјашњавају као Јевреји, а црнци су. Мада, доста њих се одселило у Израел у операцији "Соломон".

Етиопљани се понекад сматрају као Бета Израиљ, као народ на чијем челу је био потомак цара Соломона и царице Санске (сећаш се тог догађаја из Старог Завета). Јудаизам је био укорењен код Етиопљана...

Eтиопски Јевреји..

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...