GeniusAtWork Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 6 минута, Avocado рече Zakon ti kaže ovo: Мени онако лаички члан 20 став 2 звучи поприлично ретардирано. Како неко може да у ситуацији када се (можда) бори за сопствени или живот својих ближњих води рачуна о томе да "учињено зло није веће од зла које је претило"? Ко уопште то може да процени у било каквој конфликтној ситуацији!? Мсм, уопште не капирам овакве ствари. Рапсоди, obi-wan, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 16 минута, Avocado рече Problem je u tumačenju boldiranih delova. Sta to u stvari znaci - kako sudija sam/a protumaci, ili nesto drugo? пре 16 минута, Avocado рече Zato što mi Somalija jedina pada na pamet kao zemlja u kojoj je normalno da uzimaš zakon u svoje ruke... prosto, kada govoriš da bi tako trebalo, onda valjda imaš neki svetli primer gde to tako funkcioniše i da je tamo kao super i uopšte nema kriminala... Na vise mesta sam kazao "kad je covek primoran", a ne kad nekom dune da bude divljak kao u Somaliji. пре 16 минута, Avocado рече 1978. godišete sam. Pre 30 godina je bilo drugačije samo zato što smo izvozili kriminalce na zapad... sve sa DB soškama... idi malo tamo kradi i ubijaj četnike usput ili ćeš da nestaneš... i onda je krenuo rat i svi ti krimosi se lepo vratili kući... svratili usput malo i na ratište... Izvini, ali ovo nema veze sa stvarnoscu. Za mojih 44 i kusur sam dobro zapamtio kako je bilo u to vreme. Imalo je prestupnika, ali neuporedivo manje. I ako je i bilo tih "izvezenih" oni su bili promili celog drustva, ni blizu nekog znacajnog dela. Prosto je negovan jedan sasvim drukciji mentalitet medju ljudima, koji nije ostavljao mnogo mesta za "liberalizam". Danas, medjutim, stvari stoje ne prosto drukcije, nego potpuno suprotno od toga. Kad se u drustvu slave antiheroji i olosi, jasno je da ce i drustvo kao celina da posrne i da se znatno sroza u odnosu na ranije vreme. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 3 минута, GeniusAtWork рече Мени онако лаички члан 20 став 2 звучи поприлично ретардирано. Како неко може да у ситуацији када се (можда) бори за сопствени или живот својих ближњих води рачуна о томе да "учињено зло није веће од зла које је претило"? Ко уопште то може да процени у било каквој конфликтној ситуацији!? Мсм, уопште не капирам овакве ствари. Pa uzmi u obzir da se to ne odnosi samo na borbu za život, šta više to se ne odnosi na klasičnu samoodbranu laički rečeno (to je nužna odbrana)... 20 stav 2 ti kaže da ako ti neko krade bicikl, ne možeš zbog toga da ga ubiješ... zato što je ubistvo veće zlo od krađe bicikla... Kod nas je čini mi se glavni problem što se opasnost nekako objektivno posmatra tj. ne posmatra se iz perspektive onog koji se brani i njegovih strahova i očekivanja... ako je meni neko upao u kuću noću ja ne znam da li on ima samo pesnice ili ima nož ili ima pištolj pa da znam koje zlo on meni planira... ako neko jači od mene krene da me bije pesnicama ja ne znam da li će da me udari dva puta ili da me bije do smrti... Рапсоди, GeniusAtWork, Срђан Шијакињић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 5 минута, Avocado рече ako je meni neko upao u kuću noću ja ne znam da li on ima samo pesnice ili ima nož ili ima pištolj pa da znam koje zlo on meni planira... ako neko jači od mene krene da me bije pesnicama ja ne znam da li će da me udari dva puta ili da me bije do smrti... Да, отприлике на тако нешто сам и мислио кад сам написао. https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 44 минута, obi-wan рече Sta to u stvari znaci - kako sudija sam/a protumaci, ili nesto drugo? Za ove stvari postoji decenijama ustaljena sudska praksa - način na koji su u brojnim presudama vrhovni sud i apelacioni sudovi tumačili ove odredbe... to ti je maltene čvršće od zakona (i teže promeniti). Цитат Na vise mesta sam kazao "kad je covek primoran", a ne kad nekom dune da bude divljak kao u Somaliji. Ne mislim na zlikovce u Somaliji... mislim na obične ljude u Somaliji, koji pretpostavljam moraju sami da rešavaju ovakve stvari usled raspada sistema. Prosto kad kažeš da "tako treba" ne znam koju zemlju i koji period zamišljaš koji su tako funkcionisali i da je to bilo dobro... to o čemu ti pričaš nikada ovde nije postojalo od kad smo uspostavili državu... prosto imamo i frazu za to koja glasi "odrobijaću te"... imao si uvek tu opciju da kad ti neko napravi neko zlo da ga sam središ i odrobijaš... ja samo ne znam odakle ti ideja da je u bilo kojem civilizovanom društvu postojala situacija gde to možeš da uradiš i da ne robijaš... Prosto, na ovu temu sam ja konzervativan, a ti veoma liberalan sa idejom da nekog možeš da ubodeš 61 put, zakačiš za auto, voziš kilometar, baciš u jarak i da ne robijaš za to... meni je VEOMA ŽAO te žene i svega što joj se desilo zbog čega je i uradila to što je uradila... ali to ne znači da ne treba da robija za to... rešila je da "odrobija" svog silovatelja i kraj priče... bez veze je da pričamo da tako treba... Цитат Izvini, ali ovo nema veze sa stvarnoscu. Za mojih 44 i kusur sam dobro zapamtio kako je bilo u to vreme. Imalo je prestupnika, ali neuporedivo manje. I ako je i bilo tih "izvezenih" oni su bili promili celog drustva, ni blizu nekog znacajnog dela. Prosto je negovan jedan sasvim drukciji mentalitet medju ljudima, koji nije ostavljao mnogo mesta za "liberalizam". Danas, medjutim, stvari stoje ne prosto drukcije, nego potpuno suprotno od toga. Da... ni nostalgija nije kao što je nekad bila... Bilo je svakako manje "kriminala" u smislu dilovanja droge i razbojništva iz razloga koji su strogo vezani za komunistički sistem i naš izvoz krimosa... prosto nisi ni mogao da imaš nekog buržuja krimosa koji vozi ferari u zemlji u kojoj zvanično nema buržuja. A zločina poput silovanja, porodičnih, komšijskih ubistava i slično je bilo isto kao i sada... samo što sada sve novine prevrću te priče teatralno, a nekada nisu smele da zucnu o tome... Цитат Kad se u drustvu slave antiheroji i olosi, jasno je da ce i drustvo kao celina da posrne i da se znatno sroza u odnosu na ranije vreme. ... kad se slavio Tito, koji je heroj i nije ološ. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 52 минута, Avocado рече A zločina poput silovanja, porodičnih, komšijskih ubistava i slično je bilo isto kao i sada... samo što sada sve novine prevrću te priče teatralno, a nekada nisu smele da zucnu o tome... Prosto nije ovako bilo. Pokojni cale je radio u panduraciji, i znam prilicno dobro. пре 53 минута, Avocado рече ... kad se slavio Tito, koji je heroj i nije ološ. A sad stani pa razmisli: slavio se Tito, a sta si imao na TV/radiju/novinama/bilogde? A ko se danas slavi, i koga i cega ima na TV i svuda? Za Titu me realno zabole, ali ovo sto kazem je banalno ocigledno. Pre 30 godina u knjigama nisi imao Cecu. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 24 минута, obi-wan рече Prosto nije ovako bilo. Pokojni cale je radio u panduraciji, i znam prilicno dobro. A sad stani pa razmisli: slavio se Tito, a sta si imao na TV/radiju/novinama/bilogde? A ko se danas slavi, i koga i cega ima na TV i svuda? Za Titu me realno zabole, ali ovo sto kazem je banalno ocigledno. Pre 30 godina u knjigama nisi imao Cecu. To da je u mladosti sve bilo bolje je baš česta pojava... u svim zemljama i svim vremenima... i uvek je banalno očigledno zašto... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана, два Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 Није нико реаговао, уствари нераговање већ подуже траје. Кад треба подвући префикс у речи окућница, то је о. О чему је савест, без обзира да ли се ради о девојчици, о старици, о инвалиду, о бескућнику, о онима без права на здравствену заштиту Савест је о кућици. Наше кућице празне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 2, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 пре 10 минута, Avocado рече To da je u mladosti sve bilo bolje je baš česta pojava... u svim zemljama i svim vremenima... i uvek je banalno očigledno zašto... Ja ne sapadam u te. Sasvim posteno kazem i sve ono sto nije valjalo. Ali ovo o cemu pricamo jeste bilo mnogo bolje. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 пре 4 часа, obi-wan рече Sarkazam?... Очигледно. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 пре 13 часа, Avocado рече 20 stav 2 ti kaže da ako ti neko krade bicikl, ne možeš zbog toga da ga ubiješ... zato što je ubistvo veće zlo od krađe bicikla... Стоји...али ми не можемо да гатамо у пасуљ да ли ће тај неки лопов ако покушамо да одбранимо имовину мирним путем (еј брате стани, остави то што си пошао да узмеш и иди мирно кући ) да наш бајс, остави и оде или ће да реагује (поготово ако види женско) како не треба . Што је сигурно, сигурно.....пуцај прво(млатни нечим) па питај шта хоће Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 У вези са овим што каже Авокадо о судској пракси - мени се чини да су судије у тим стварима често као одсечене од стварног живота. Посматра се однос нападача и човека који га је повредио у самоодбрани, њихове снаге/могућности и нанетог зла из касније перспективе, када се већ све одиграло и када су све околности познате, а не из перспективе тренутка када се све догађало и кад је било много непознатих. На примеру случаја из трамваја - животно бих ја лично размишљао овако: манијак, крупан, ко зна шта има код себе - што да ризикујем да га опомињем, боље да му се прикрадем и покушам да му сломим колено/одвалим нечим у главу и сл. и тренутно га онеспособим, јер човек просто не заслужује фер шансу пошто напада девојчицу. Међутим, закон би од мене очекивао да га прво упозорим, или да покушам да га одгурнем, па тек ако видим да он наставља са нападом да употребим већу силу - јер верујем да би тужилац и судови тумачили да је зло нането девојчици мање од нпр. тешке телесне повреде коју бих ја покушао њему да нанесем. На тај начин ризик се донекле преваљује на мене - ја му дајем прилику да ме повреди или ризикујем да кривично одговарам. Животно, са друге стране, сав ризик би требало да буде само на њему, јер се одлучио да малтретира беспомоћну особу - он би требало да "размишља" да ли ће неко да га сломи јер се окомио на дете, а не тај неко да размишља да ли је паметније да проба да га неутралише по цену притвора, суђења итд. или да дозира агресију по цену да њега манијак повреди... Рапсоди, obi-wan and Avocado је реаговао/ла на ово 1 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 Из конкр.примера видимо да је најбоље да женска чељад под обавезно усаврше неке борилачке вештине или ев. носе са собом смрт спреј. (држава бесплатно да дели ) Milica Bajic and obi-wan је реаговао/ла на ово 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
exorientelux Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 zato je bitmo da se svati veličina američkog ustava. pravo na slobodu vjere i pravo na samoodbranu tjela i imovine su osnovna ljudska prava i država nikako ne smije da sebi pripisuje monopol nad njihovom zaštitom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 3, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2018 А што је најгоре од свега, овакви примери и оволики публицитет само дају зелено светло сличним несрећницима да ураде то исто, то је као зараза. А кад се већ десило, зашто девојчицу макар сада не заштите забраном емитовања тог снимка, шта је ово, леба и игара? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука