Jump to content

Ruskinja ocekuje 5 godina zatvorske kazne zbog ''vredjanja'' pravoslavaca

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pregledala sam njen tviter nalog i pročitala o tome, ali ne samo iz izvora na engleskom nego i na ruskom jeziku. Ovi prvi govore o njenom "meme napadu na RPC", rusi se pozivaju na zakon koji predviđa ovakvu kaznu za ono što je ona radila, i nije jedina osuđena za to, ima ih još, a veoma se uzburkala virtuelna javnost u Rusiji, naročito među mladima, pa možete da vidite, između ostalog, na jutjubu snimak klinca od 12ak godina koji analizira situaciju i staje na Marijinu stranu, tražeći da se "meme sloboda" i sloboda uopšte na društvenim mrežama ne ograničava.

Gledajući njen tviter nalog, stekla sam utisak da je ona neko ko se sprda i igra i koketira sa satanizmom, fašizmom, i koktelom nečega što je prava budalaština. I onda, pljas, stižu anonimne prijave, prijave ljudi koje je uvrediila, povredila i sl, i najzad, vlast, koja je uredno osuđuje po slovu zakona.

Da li je to ok, ili nije? Prelistavajući tekstove o ovom slučaju naišla sam na podatak da je po ovom Zakonu osuđeno 400 lica, ali je samo njih oko 40 zaista i upućeno na izdržavanje, ostali su osuđeni valjda uslovno. Ne znam, mislim da je ovo pipav teren, kada je sporadično postavljanje crnohumorskog i sličnog sadržaja u pitanju, a kada zaista širenje mržnje. Znam samo da društvene mreže zaista izbacuju tone đubreta dnevno i teško da to bilo kakav zakon može da spreči ili ublaži, ljudi kao da se utrkuju ko će biti ogavniji u svojim postovima, tvitovima, komentarima.

Setih se mučenog Bajage, šta smo mu uradili ovih dana 7896634:stadaradim:, pa ne da bi mogao da nas tuži, sve redom. Međutim, uglavnom se vidi namera, i ove službe koje se bave ovakvom vrstom kriminala, valjda treba da utvrde nameru koja stoji iza ovako nečega kao što je slučaj sa Marijom.

Спојлер

Спојлер

x_SPzrjQ9YM.jpg

"Кривични закон Руске Федерације" од 13.06.1996. Н 63-ФЗ (измијењено 29. јула 2013)

Члан 282. Покретање мржње или непријатељства, као и понижавање људског достојанства

(у измењеној верзији Федералног закона бр. 162-ФЗ од 08.12.2003. године)

1. Акције усмерене на подстицање мржње или непријатељства, као и понижавање достојанства особе или групе особа на основу пола, расе, националности, језика, поријекла, односа према религији, као и припадности друштвеној групи, почињена у јавности или употреба масовних медија или информационих и телекомуникационих мрежа, укључујући Интернет,

(у измењеној верзији Савезног закона бр. 179-ФЗ од 28. јуна 2014. године)

казниће се новчаном казном у износу од три стотине хиљада до петсто хиљада рубаља или у висини зараде или другог дохотка осуђеног за период од две до три године или принудним радом у трајању од једне до четири године, са одузимањем права на одређене положаје или ангажовањем на одређеним активностима на до три године, или затвора у трајању од две до пет година.

Извор

Подели на овим сајтовима

Истина је, и мислим да је то још један у низу бројних ћорсокака у које је Црква кроз своју историју често имала прилике да залута, овога пута у старом добром провереном кључу претераног институционалног (уместо суштинског, "изнутра", културолошког, "културишка", преображавајућег) приближавања држави.

Случај није усамљен. На личном плану то су све, рекао бих, бесмислене, и тим ужасније трагедије

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Zákon je ok, imamo i mi u Češkoj sličan. Kad neko dehonestuje čitavu skupinu ljudi samo zbog tog što jesu to što jesu npr. žene, Jevreje, zdravstveno hendikepirane osobe, homoseksualce itd. može odgovarati krivično prema tom zakonu. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Иван Недић рече

Истина је, и мислим да је то још један у низу бројних ћорсокака у које је Црква кроз своју историју често имала прилике да залута, овога пута у старом добром провереном кључу претераног институционалног (уместо суштинског, "изнутра", културолошког, "културишка", преображавајућег) приближавања држави.

??? Kakve veze ovo ima sa priblizavanjem drzavi?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Konjanik рече

Pa zbog toga nastaju takve pojave,

Sta je "toga" i kakve su to "takve"?

пре 2 часа, Konjanik рече

drzava uzima crkvu pod svoje i crkva je u krizi identiteta.

Lol; sad je drzava odgovorna za to sto se hriscani ne ponasaju hriscanski... :))

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Џуманџи рече

Sta je "toga" i kakve su to "takve"?

Pa sto ne procitate, ako ne znate engleski uzmite gugl prevodilac.

пре 20 минута, Џуманџи рече

ol; sad je drzava odgovorna za to sto se hriscani ne ponasaju hriscanski... :))

Nije drzava odgovrna nego Crkva koja se preterano zblizi sa vlastima, pa vlast bude uvek dominantna u tom odnosu.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Konjanik рече

Pa sto ne procitate, ako ne znate engleski uzmite gugl prevodilac.

Pitam tebe, mene si citirao. Dakle, ako sam postavila pitanje coveku i podvukla na sta se isto odnosi, a ti me citiras sa "time/toga" onda je na tebi da objasnis o cemu pricas, a ne tekstu koji komentarisemo. 

пре 31 минута, Konjanik рече

Nije drzava odgovrna nego Crkva koja se preterano zblizi sa vlastima, pa vlast bude uvek dominantna u tom odnosu.

Ma nece macka meso :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...